Реклама / Ads
0| 4130 |18.02.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса на 19 февруари

.
Вестниците пишат за чиновниците, които остават без бонус на калпак; как премиерът смъмри кметовете; че всяка втора цигара вкарана контрабандно у нас; че депутатите капитулирали за ГМО в България.
 

Съдът освободи петима от "Октопод", остави в ареста Алексей Петров, съобщава Дневник.


Софийският апелативен съд остави в ареста само бившия съветник на ДАНС Алексей Петров и Марчело Джотолов. Срещу подписка са освободени братята Пламен и Йордан Стоянови (Дамбовците) и Момчил Кръстев, а Антон Петров-Хамстера и Николай Велков срещу гаранция от по 20 хил. лева. Те са част от групата от седем души, арестувани в операция "Октопод". Апелативният съд отхвърли доста от доказателствата на прокуратурата и не прие разпита на Любомир Димитров - Гребеца от групата за отвличания на "Наглите", тъй като е по друго дело. Отхвърли и серия от протоколи за обиск, претърсване и изземване, тъй като не са били одобрени от съдия. Оказа се, че като доказателство обвинението е представило и вестникарски публикации, които също не бяха приети от магистратите. Съдът заяви и, че не приема твърдението на колегите си от Градския съд, че е налице обосновано предположение за съпричастност на братята Стоянови към организираната престъпна група, ръководена от Алексей Петров.

Големия Маргин моли за свобода, съкилийник го защитава, информира 24 часа.

Красимир Маринов - Големия Маргин е подал нова молба за освобождаване от ареста. Тя е внесена по второто дело срещу него за организиране на престъпна група за разпространение на наркотици, стана ясно в Съдебната палата вчера. Следствени с Маргина са още 14 души, сред тях Стефан Бонев - Сако и Тихомир Боксьора. Тази седмица в ареста и един от издирваниет - Стефан Гевгелийски. Той разказал, че с Маргина са лежали близо месец в една килия, но нямат общ бизнес. Не го натопил в нищо. Посочил обаче име на шеф на наказателна бригада, който искал да измести Баретата и Сако и да рекетира Маргина. Показанията ще се проверяват. В молбата за пускане от ареста защитата на Маринов не е сочила здравословни причини, което изненадало приятно обвинението.

Чиновниците без бонус на калпак, разкрива Дневен Труд.

Държавните чиновници няма да получават допълнително материално стимулиране (ДМС) на калпак за събрани глоби, такси и допълнителни приходи. Това предвижда новият модел за заплащане на държавната администрация, който подготвя правителството. Бонусите ще се дават само за постигнати резултати, тъй като от сегашната практика се облагодетелстват служители за сметка на бизнеса. Въвеждането на модела ще започне от началото на 2011 г. Целта е да се привличат и задържат на държавна служба висококвалифицирани и образовани хора, които ще получават и повече пари. Мярката е част от административната реформа, за която отговаря вицепремиерът Симеон Дянков.

Премиерът смъмри кметовете, дава на всеки наръчник, пише Новинар.

Премиерът Бойко Борисов смъмри кметовете на общини заради неспазването на европейските правила при реализирането на проекти. Министър-председателят присъства на заседание на Националното сдружение на общините в Република България. Поводът за резкия му тон е стремежът на правителството парите от оперативните програми, които са 13 милиарда лева, да бъдат усвоени. Това може да се случи само ако се спазват регламентите на програмите. Едно от основните нарушения на правилата на ЕС е, че част от общините са се договаряли с фирмите-изпълнители по проектите пряко, вместо да обявят обществена поръчка. „Било каквото било. От сега ще спазваме правилата. Заради никой от вас - малък, среден или голям кмет, аз няма да позволя да спрат парите”, заяви Борисов. Той прочете и информационна бележка със забранените дейности при усвояването на евросредствата. Сред тях са да не се вземат подкупи, да не контракутва пряко с фирмите, да няма изтичане на информация за проекти, както и порочно ценообразуване. Премиерът поясни, че прякото контрактуване може да се случи само „при смъртен случай”.

Всяка втора цигара вкарана тайно у нас, изчислил е 24 часа.

Всяка втора цигара у нас в момента е контрабанда, сочат данните на хора от цигарения бранш. През миналата година сме изпушили над 8,5 млрд. къса цигари, за които не е платен и лев акциз. При реален внос на 22,5 млрд. къса папироси през 2009 г., са обмитени официално 17,2 млрд. къса. Загубите за бюджета са над 600 млн. лв., а контрабандата вече е 50%.
Само през миналата година сме изпушили над 8 млрд. цигари, за които не е платен нито лев акциз, научи "24 часа" от експерти в бранша. При реален внос годишно на 25,5 млрд. къса папироси през 2009 г. са обмитени официално 17,2 млрд. къса. Във вторник финансовият министър Симеон Дянков пристигна със самолет във Варна, за да инспектира на място заловения контейнер с 498 500 кутии "Виктори лайт", които по документи пристигали от Китай с кораб.
"Решени сме да прекратим контрабандата на цигари. Около 30-40% от цигарите в България миналата година са внесени контрабандно. Като сложим нелегалния внос на горива със загуби около 1,5 млрд. лв. за година, както контрабандата на алкохол и други стоки, става дума за 3 млрд. лева, които не влизат в бюджета", заяви Дянков.

Депутатите капитулираха за ГМО в България, съобщава Новинар.

Няма да има възможност за засяване на генномодифицирани организми в България. Една трета от страната ни е защитена територия, а буферната зона за ГМО от 30 километра се запазва. Това се случи след бурни дебати в парламентарната комисия по околна среда и водите. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева обясни, че след този развой на дебатите и гласуването 5-годишният мораториум върху засаждането на ГМО в България става безсмислен. По тази причина той вероятно ще бъде и оттеглен. Преди това народните представители от екокомисията проведоха дълги и бурни дебати за размера на отстоянията около засадени ГМО-култури. Предложението на Министерството на околната среда и водите беше буферната зона да се намали до 14 километра, което се подкрепяше и от депутатите от ГЕРБ. Това обаче предизвика недоволството на представителите на неправителствените организации, които присъстваха на заседанието на екокомисията, а няколко седмици преди това протестираха пред Народното събрание.

Казина изнудват като лихвари, твърди Стандарт.

Казина изнудват като лихвари. Те заробват с кредити пристрастени играчи, а после им прибират пари и имоти. Това разкриват внезапните проверки на игралните зали, обяви вицепремиерът Симеон Дянков. Масова практика е крупиета да позволяват да се играе на вересия. Ако клиентите не могат да върнат заемите, гардовете на лихваря им прибират бижутата, колата и дори апартамента. Най-често даваме между 200 и 1000 лева на закъсали комарджии, които не искат да си тръгнат от ротативките, коментираха пред "Стандарт" хора от бранша. Собствениците на казината определяли лихвата "на око" - според клиента. Най-често тя била между 10-15% на месец. За да се уредите с подобен кредит, е достатъчна заявка пред крупието. Той съгласува заема на по-високо ниво. Шефът лесно се съгласява, защото парите му се връщат неколкократно, признават служители в казина.

Синът на Есте Лаудер взе Би Ти Ви евтино, оповестява Дневен Труд.

Мърдоковата Би Ти Ви е продадена за 400 млн. долара на CME (Сентрал Юропиън Медиа Ентърпрайзис), съобщиха вчера в отделни съобщения продавачът и купувачът. В България СМЕ вече притежава телевизиите Про.бг и Ринг.бг и радио Про.фм. Компанията се управлява от американския магнат Роналд Лаудер, син на Есте Лаудер. Договорената сума е двойно по-малка от цената, за която беше продадена Нова тв през 2008 г. Тогава шведите от "Модърн тайм груп" дадоха за нея 620 милиона евро (или 845 млн. долара). В цената обаче беше включен кабелен канал и 80% от списание "Ева". Според условията в сделката влизат 100% от Би Ти Ви, каналите Би Ти Ви Комеди и Би Ти Ви Синема, които се разпространяват по кабел и сателит, и 74% от дяловете в компания Си Джей (която управлява радиата N-Joy, Z-Rock, Melody, Jazz FM и Classic FM).

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4331 |17.02.2010 Пресата на 18 февруари . 1| 4855 |16.02.2010 Пресата на 17 февруари . 0| 4159 |15.02.2010 Пресата на 16 февруари . 0| 4044 |14.02.2010 Понеделнишката преса на 15 февруари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads