Реклама / Ads
0| 3715 |18.09.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса на 19 септември

.
Вестниците пишат, че коалицията си остави вратичка за още 300 млн. лв. от излишъка; за нови 101 проекта по САПАРД, пратени на прокуратурата; за предстояща стачка на градския транспорт в София; за нова кошмарна сесия на БФБ.
 

Коалицията си остави вратичка за още 300 млн. лв. от излишъка, научи Дневник.

Управляващата коалиция си оставя вратичка да изхарчи допълнителни 300 млн. лв. от бюджетния излишък. Това ще зависи от преизпълнението на приходите над разходите към края на годината. Така допълнителното харчене за социални и инвестиционни цели може да стигне общо 1.5 млрд. лв. Отделно се предвижда от излишъка да се заделят около 500 млн. лв. за изпълнение на евроангажименти, да се захрани и Сребърният фонд. Допълнителните 300 млн. лв. ще се отпускат само за инвестиционни цели, които според политици от мнозинството не са фиксирани стриктно и министерствата ще имат относителна самостоятелност при определянето им. В началото на септември съветът на управляващата коалиция взе най-общо решение, че и тази година ще се харчат пари от излишъка, и възложи на работна група да конкретизира направленията.

Пращат нови 101 проекта по САПАРД в прокуратурата, разкрива Монитор.

Нови 101 проекта по САПАРД ще бъдат изпратени в прокуратурата от ръководството на ДФ "Земеделие", съобщи вчера зам. изпълнителният директор на фонда Константин Паликарски. Те са разделени в две големи групи според различните съмнения за нарушение. В първата са попаднали 51 проекта, при които има документални проблеми с офертите. Експертите от ДФ "Земеделие" се съмняват, че за това финансиране е кандидатствано с фалшиви ценови предложения. Фирмите, от които са събрани оферти, в някои случаи твърдят, че не са изпращали подобни документи. В останалите 50 случая, които тръгват към разследващите органи, платената субсидия е много по-висока, отколкото е пазарната цена на дадена стока или услуга. Платените пари са неприемливо високи и се различават сериозно от средните пазарни стойности към периода на разплащане. Новият екип на фонда е регистрирал 20 случая на доказани нарушения с европейски пари за земеделието. От тях по 11 проекта разкритието е направено от наши служители, каза Атанас Кънчев, изпълнителен директор на ДФ "Земеделие". Двете от разкритията са дело на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). 

Антимонополната комисия погва топлофикация, пише Дума.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) подхваща "Топлофикация" - София, за злоупотреба с господстващо положение на този пазар в столицата. Причината е спирането на топлоподаването към сгради, в които над 50% от живеещите са с неплатени сметки, съобщиха вчера КЗК. Повод за образуването на производството са публикации в медиите, както и сигнали на граждани, в които се посочва, че се спира подаването на топлоенергия за дългове над два месеца, независимо че има потребители, които са изрядни платци. Столичната топлофикация започна да спира топлоподаването първо на сгради, където сто процента от абонатите не си плащат сметките, после премина към онези с 90 на сто дългове, като междувременно предупреждава и клиентите си с борчове над 50 на сто. КЗК акцентира върху това, че на потребителите се оказва натиск от страна на "Топлофикация" - София, чрез прекъсване на топлопроводните тръби, влизащи в абонатните станции. Антимонополната комисия може да наложи на топлофикацията санкция до 300 000 лв. и да постанови прекратяване на нарушението.  

Градският транспорт пред стачка, твърди Новинар.

Увеличение на заплатите с 25 на сто и подобряване на условията на труд на работещите в градския транспорт поискаха вчера синдикатите от столичните дружества за градски транспорт. Исканията бяха поставени пред зам.-кмета по транспорта Велизар Стоилов, който обеща да осигури допълнителни средства от бюджета на столицата, предназначени за други дейности. Стоилов е споменал и за среща с министъра на финансите Пламен Орешарски, с който да договорят още пари за градския транспорт, каза за „Новинар” Павел Христов, представител на КТ „Подкрепа”. Според него нуждата от увеличение на заплатите е най-голяма при шофьорите, тъй като заради масовото напускане на техни колеги полагат извънреден труд. Средната работна заплата на шофьор в столичния градски транспорт е 600 лв.

Бирници спряха меден месец, описва Стандарт.

Бирници провалиха медения месец на младоженец от София. Той и избраницата му бяха върнати на границата заради неплатени данъци. Това съобщиха пред "Стандарт" от столичната дирекция на приходната агенция. Главата на новото семейство се оказал собственик на фирма с борчове към бюджета. Затова получил забрана да напуска страната. Същата участ е споходила още 10 души само през последните две седмици. Сред тях има и наивници, които са били подлъгани да им бъдат прехвърлени задлъжнели фирми, алармираха хората на Мария Мургина. Този вид измама взима все повече жертви особено сред малцинствата. Забраната за пътуване в чужбина е крайна мярка към длъжниците, които се крият или отказват да разсрочат борчовете.

Организирана група в Германия пласира българчета за педофили от Хамбург, разкрива 24 часа. 

Търговци на човешка плът предлагат българчета под 14 г. на педофили в Хамбург. Най-малкото било на 10 години. След обиски на жилища, офиси и бар “Ла страда” в града, където ставали сделките с педофили, местната полиция арестува общо 14 души. Те измъчвали и изнасилвали малките, след което филмирали издевателствата си и продавали записите в интернет.

На школо с катафалка в Силистренско, съобщава Монитор.

Ученици от силистренските села пътуват всеки ден на училище с катафалка. Хлапетата, сред които са и първокласници, нямат друг избор. Трите автомобила, които им изпращат от общината в Кайнарджа, за да ги докарат в местното школо, са на възраст колкото бабите им и не по-здрави от тях. За гротескния училищен транспорт на малчуганите разказаха възмутени родители. "Нямаме друг избор. Излезе ли някой от автомобилите от строя, монтираме отново седалките на уазката, която използваме за траурни обреди", съобщи за "Монитор" зам.-кметът по хуманитарните дейности Дафинка Станева. По думите й децата все още не са се стресирали, защото били малки, макар че знаели какво се превозва в автомобила. 

ДАНС прати в парламента тайни папки за Юруков, научи Дневен Труд.

Секретни документи от ДАНС за дейността на лидера на СДС Пламен Юруков като бизнесмен са пристигнали преди ден в парламента. Това стана ясно вчера от комисията по корупция. Папките са адресирани до шефа й Бойко Великов (БСП) и са отговор на сигнала срещу Юруков за митнически и финансови измами и контрабанда на кафе, внесен от лидера на РЗС и депутат Яне Янев още през юли. Копие от него има и в прокуратурата, но оттам отговор още няма. Папките са на разположение за четене от всички депутати в секретното деловодство на парламента. Самият Юруков също бил информиран за тях. Янев вчера протестира, че документи за дейността на човек от “партийния елит” са секретни и нарече това “политически чадър”. От комисията по корупцията казаха и че има още два сигнала с класифицирана информация за имоти на висши магистрати. Днес ще е първото дело на Янев срещу Юруков за клевета. Петте иска на депутата са за общо 700 хил. лв.

След 18 г. БСП проби в Пловдив, ГЕРБ в опозиция, отчита 24 часа.

БСП влиза в управлението на Пловдив след 18 г. в опозиция. “Това е сериозна и уважавана партия. Нормално е оттук нататък да има своето присъствие в управлението на общината”, заяви вчера кметът Славчо Атанасов. С гласовете на социалистите, ВМРО и “Атака” председателят на общинския съвет и лидер на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев бе отстранен от поста в сряда вечерта. Зае го Илко Илиев от ВМРО, избран от тази нова коалиция заедно със земеделци и ССД.

Използвали Станишев вместо чувал с пясък, чуди се Дневен Труд.

Може и да не е за вярване, но собствениците на злополучния лифт, в който в сряда заседна за 40 мин премиерът Сергей Станишев, на практика са го използвали вместо... чувал с пясък. В тази роля са били и журналистите, които отразяваха визитата на министър-председателя в Пиринския край. Вчера съоръжението беше спряно, защото вместо премиера и представителите на медиите, по време на (неразрешени) 72-часови тестове на лифта в неговите кабинки е трябвало да бъдат натоварени чували с пясък. Шефът на Регионалната инспекцията за държавен технически надзор Костадин Башов вчера по обяд връчи заповедта за спиране на съоръжението лично на собственика и стопанин на ски зоната Илия Ризов.

Станишев лобира за Русия пред ЕС, информира Новинар.

Премиерът Сергей Станишев ще затопля отношенията между Русия и Европейския съюз, стана ясно вчера след среща с руския му колега Владимир Путин по време на инвестиционен форум в Сочи. Русия е надежден и предсказуем партньор в доставката на енергийни ресурси, заяви премиерът Станишев на среща с представители на руските медии. Пред тях той изрази желанието си ЕС също да осъзнае, че Русия е надежден партньор, защото понастоящем не всички били убедени в това. Като пример той посочи, че България винаги е успявала да договори с руската компания „Газпром” взаимноизгодни условия макар и след тежки преговори. 

Кошмарна сесия на БФБ, отчита Дневник.

Още една тежка сесия преживяха инвеститорите на българския фондов пазар в четвъртък. Индексът на най-големите публични компании SOFIX се понижи близо с 6% и затвори на 33-месечно дъно от 839 пункта. По време на търговията загубите за индекса дори надвишиха 8%. "Дневник 20" на най-ликвидните дружества вече е на крачка от базовата си стойност, след като изгуби 6.5% до 104 пункта Вихрушката на българската борса беше в съзвучие с кризата на Уолстрийт, където основните индекси се сринаха с повече от 4% късно в сряда. Европейската централна банка, Федералния резерв и централната банка на Япония реагираха светкавично и разшириха за пореден път програмите си за кредитиране на финансовите инстируции. 

Осем хитови изпълнители с безплатен концерт на площад "Батенберг", радва се Дума.

Грандиозно шоу ще събере седем световноизвестни изпълнители на българска музикална сцена на 5 октомври. По традиция мястото на събитието е площад "Батенберг", където всички присъстващи ще могат да чуят най-големите хитове на 2008 г. За втора поредна година най-младата мобилна мрежа в България LOOP и най-хитовата музикална телезизия CITY TV представят музикалното събитие на годината "LOOP LIVE! 2008". В грандиозния концерт, входът за който ще е свободен, ще се включат най-нашумелите напоследък звезди. Очаква се адреналинът и настроението да се покачат максимално, когато на една сцена се качат хитовите изпълнители Shaggy, DJ Andi ft. Stella, Lexter, Ida Corr, Verona, Burhan G и Matt Pokora.  

 

Frognews.bg  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3931 |17.09.2008 Пресата на 18 септември . 1| 4033 |16.09.2008 Пресата на 17 септември . 0| 4055 |15.09.2008 Пресата на 16 септември . 0| 4051 |14.09.2008 Понеделнишката преса на 15 септември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads