Реклама / Ads
0| 4089 |24.02.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 25 февруари

.
Вестниците пишат за депутат с 34 милиона лева от поръчки; за вот по време на криза, който бил пир по време на чума; за рекетирането на армията; за "Станишевите ремонти" след "Царските чешмички".
 

 

Депутат с 34 милиона лева от поръчки, разкрива 24 часа.

Обществени поръчки за ремонти и строителство на пътища за над 34 милиона лева е спечелила фирма, в която участва депутатът от БСП Стоян Проданов. Става въпрос за ямболската “Технострой – инженеринг 99”. Договорите са от края на 2005 година до сега и са сключвани с пътната агенция, регионалното и земеделското министерство и общини, сочи регистърът на обществените поръчки.

ОЛАФ ни праща сметката за четири разследвания, информира 24 часа.

Европейската служба за борба с измамите е приключила четири разследвания за злоупотреби в България, съобщи говорителят й Йорг Виян. Брюксел е изпратил окончателните доклади заедно с искане за възстановяване в европейския бюджет на средствата, за които е доказано, че е залоупотребено. Виян не уточни размера на сметката, нито характера на делата, но не отрече част от тях да са свързани с неправилно събрани мита, които подлежат на връщане на Брюксел. В докладите се дават и препоръки до нашите власти да предадат виновните на прокурор. Това са първите дела, които антимафиотите на ЕС приключват у нас.

Фонд "Земеделие" криело фирмите, източвали средства от ЕК, оповестява Атака.

Фонд "Земеделие" е игнорирал демонстративно сигналите на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) за източване на САПАРД и не е поискал от уличените фирми да върнат субсидиите. Това става ясно от писмо на ОЛАФ от 9 февруари 2009 г. до вицепремиера Меглена Плугчиева, националния ръководител Димитър Ивановски, земеделския министър Валери Цветанов и шефа на фонд "Земеделие" Ализан Яхова. То е изпратено след мисия на службата в България от 26 до 30 януари. В доклада миналата година именно ОЛАФ директно написа, че "влиятелни сили от българското правителство покровителстват фирми, мамещи по САПАРД". "Много от нередностите, открити миналото лято, в края на януари още не са докладвани нито на Брюксел, нито на националния ръководител", констатира шефът на ОЛАФ Франц Херман Брюнер.  

Милен Велчев: Вот по време на криза е пир по време на чума, цитира Дневен Труд.

“Отношението на опозицията и към този вот е същото като към предишните шест – несериозно. Мотивите, с които той се внася, няма да издържат на аргументите на управляващото мнозинство”, казва в интервю за вестник “Труд” заместник – председателят на НДСВ Милен Велчев. Според него не може, когато след пет месеца така или иначе ще има парламентарни избори, да се иска вот на недоверие за цялостен провал на политиката, като се отричат по този начин успехите. Велчев определя вота по време на криза като пир по време на чума. В интервюто той тържествено се заклева, че въпросът за сваляне на изборната бариера за вход към националния парламент, както и за Европарламента, не е дискутиран с коалиционните партньори от БСП и ДПС. “Ако някой някъде в кулоарите го е подхвърлил, то по никакъв начин не е обвързано с искане на НДСВ за такава промяна. Дълбоко порочно е да се правят подобни поправки, водени от конюнктурни интереси на една или друга политическа формация, както впрочем е и лоша практика да се променят изборните закони в последния възможен момент”, казва още Велчев.

Николай Цонев: Рекетират армията!, научаваме от Дневен Труд.

“Няма да допусна да рекетират армията с искания за отдаване на военни имоти безвъзмездно. Нито пък ще се поддам на натиск от каквато и да е посока”. Това заяви военният министър Николай Цонев в авиобазата в Граф Игнатиево, където откри модерен спортен център. Така Цонев отговори на атаките на депутати от БСП, областната управа под тепетата, ръководството на Пловдивския университет, че Министерството на отбраната не иска да отмени търг за продажба на терен от 18 декара на булевард “България” и да го даде за строеж на студентски общежития.

Крути мерки за бързи съдебни дела обеща БСП, коментира в Дума Петър Курумбашев.

Депутатите на БСП да предприемат крути мерки за създаване на законодателни промени с цел провеждане на бърз и прозрачен съдебен процес, реши вчера Изпълнителното бюро на партията на свое заседание. Говорителят на БСП Корнелия Нинова уточни, че причина за това решение е забавяне в произнасянето по някои дела, като причини даде отсъствие на адвокат, отсъствие на обвиняемия. Тя допълни, че народните представители ще обсъдят законодателните мерки с коалиционните си партньори и други политически сили. Промените засягат преодоляване на фазата досъдебно производство, на проблемите с експертизи и на квалификацията на вещите лица, проблема за съдействието между съда и държавните органи, както и дейността на разследващите органи. Нинова съобщи още, че е уточнен графикът за провеждане на посещения в цялата страна от министри, заместниците им, депутати и членове на ВС на БСП, които ще започнат на 4 март и ще продължат до 20 март. Те ще направят отчет за постигнатото и ще представят икономическия план за изход от последиците от финансовата криза. Следващото заседание на Висшия съвет на БСП ще се проведе в петък, информира още Корнелия Нинова. Тя поясни, че съветът ще избере визия за провеждане на изборния процес. Това включва изграждане на правилата за номиниране на кандидати, подреждане на листи и цялостното провеждане на кампанията за европейски и национален парламент.  

Строим още два моста над Дунав, известява Стандарт.

Мостове над Дунав ще бъдат изградени и при Оряхово – Бекет и Силистра – Кълъраш. За това се договориха в Калафат министрите на транспорта на България Петър Мутафчиев и на Румъния Раду Берчиану. С проучванията и строителството на моста при Оряхово – Бекет се ангажира Румъния, а с този при Силистра – Кълъраш – България. Да се ускори строителството на прилежащата инфраструктурата на Дунав мост две на румънска територия се договориха още министрите.

След "Царските чешмички" идват "Станишевите ремонти", твърди Дневник.

Основно малки регионални проекти ще бъдат финансирани с 250-те млн. лв., които ще бъдат орязани от капиталовите разходи на министерствата и ще се пренасочат към общините и бизнеса. Министерството на финансите трябва да оформи до четвъртък окончателния списък, който да бъде приет от правителството. Според участници в разговорите за разпределението на парите, най-голямата част ще отидат за инициативи за около 250-300 хил. лв. Приоритет ще са инфраструктурата, ВиК, ремонтът и изграждането на ясли, детски градини, читалища, училища. В края на мандата си кабинетът на Симеон Сакскобургготски също задели 220 млн. лв. за малки проекти, станали известни като "царските чешмички". Сега НДСВ недоволства из кулоарите на парламента, че от бюджета ще бъдат отпуснати много пари, отново с предизборни цели, които ще облагодетелстват основно коалиционните им партньори.

Държавата създава работа на 10 хил. строители, пише Пари.

Близо 10 000 души от сектор Строителство ще бъдат наети на работа през тази година по обектите на Красива България и Социално инвестиционния фонд. Това обяви при официалното подписване на меморандумите с общините министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова. По двете програми ще започне ремонт на над 350 обекта в цялата страна. Ще бъдат построени и 52 социални дома, 39 ясли и детски градини и две защитени жилища. Предоставените от бюджета 48 млн. лв. за тяхната реализация са част от антикризисната програма на правителството за справяне с последствията от световната икономическа криза.  

По-евтино парно в София - защото е държавно, съобщава Дневник.

Броени дни след като защити смущаващо високите сметки за парно в София за януари, министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров внезапно обяви, че услугата ще поевтинее. "Топлофикация - София" ще преизчисли януарските сметки по цената от декември, преди поскъпването на топлинната енергия в столицата с 18.79%. Разликата ще бъде приспадната от февруарските и мартенските сметки на абонатите, съобщи Димитров във вторник. Частните топлофикации засега не смятат да последват примера на държавното дружество въпреки поканата на министъра. Решението за връщане на старите цени е взето през нощта на понеделник срещу вторник от министерството, което е едноличен принципал на вече 100% държавната топлофикация, каза Петър Димитров на енергийната конференция "Сигурност, либерализация и климат", организирана от в. "Капитал" и сп. "Бизнес и екология". На въпрос това решение само на министерството ли е, той отговори: "Не мисля, че има значение. Това е решение на правителството." И го определи като "антикризисна социална мярка". Министърът мотивира неочаквания ход и с поевтиняването на петрола, мазута и газьола на международните пазари. Допреди месец Димитров твърдеше, че това поевтиняване ще се отрази чак през април. 

Frognews.bg 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4175 |23.02.2009 Пресата на 24 февруари . 0| 3976 |22.02.2009 Понеделнишката преса на 23 февруари . 0| 4042 |19.02.2009 Петъчната преса на 20 февруари . 0| 4148 |18.02.2009 Пресата на 19 февруари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads