Реклама / Ads
0| 4042 |19.02.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса на 20 февруари

.
Вестниците пишат за това, че положението е от лошо по-лошо; за пестеливите българи и кризата; за нова сделка за изборите; за температурните амплитуди.
 

 

Световните лидери: Положението е от лошо по-лошо, цитира Дневник.

Световната криза продължава да се разраства неудържимо и поне до средата на годината положението ще става от лошо по-лошо. Това предупредиха шефовете на Международния валутен фонд, Световната банка и Федералния резерв на САЩ. Европа се подготвя за извънредна антикризисна среща на върха на 1 март, а източноевропейските членове на ЕС се опитват да сглобят обща позиция, преди да седнат на една маса с богатите си западни партньори в съюза. В интервю за в. „Файненшъл таймс“ президентът на Световната банка Робърт Зелик предупреди: „Минаха 20 години от обединението на Европа през 1989 г. и ще е огро- мна трагедия, ако позволим тя отново да се раздели.“ Той съобщи, че банката се опитва заедно с МВФ и други меж- дународни институции да помогне на Източна Европа, но че е нужна повече подкрепа и от Брюксел. Според Зелик помощен пакет от 25 млрд. долара може да е готов преди ключовата среща на Г-20 на 2 април в Лондон, като банката ще поеме най-рисковата част от кредитите.

Пестеливите българи ще излязат сухи от кризата, прогнозира Пари.

Кризите, които сполетяха страната през последните 12 години, направиха хората у нас много пестеливи. Въпреки сериозните рекламни кампании и лесните пари, които се раздаваха допреди година, задлъжнялостта на населението е една от най-ниските на Балканите. Последните данни на Централната банка показват, че спестяванията на домакинствата покриват 1.2 пъти взетите от тях кредити.

ЕК започна адвокатска наказателна процедура, информира Дневник.

Европейската комисия започна в четвъртък нова наказателна процедура срещу България, а друга мина във втора фаза. Това стана в деня, в който министърът по европейските въпроси Гергана Паси предупреди правителството, че Брюксел може да даде София на съд заради столичния боклук, и то по време на изборите. Новата процедура е заради това, че България ограничава адвокати от други страни членки да упражняват професията си тук. Това според ЕС нарушава правото на свободно движение. Причината за процедурата е жалбата на пет големи международни правни фирми, които миналата година бяха глобени от Комисията за защита на конкуренцията. Канторите твърдят, че са санкционирани неоснователно и българският закон ги дискриминира. Всичко започна, след като най-големите български адвокатски дружества подадоха жалба в антимонополната комисия срещу чуждите правни фирми. Мотивите им бяха, че те работят като търговски дружества, а това е забранено от българския закон, и не спазват изискванията за имената на адвокатските фирми. Чуждите кантори отказват да се прекръстят, защото имената им са известни в цял свят от векове. Със започването на процедурата ЕК иска от българските власти да изяснят въпроса, като са им дадени два месеца за действие.  

Бойко Найденов: Търсим причината за бездействието на следователя на Мургина, четем в Новинар.

Следователят Евстати Попов, който разследвал шефката на НАП Мария Мургина, в продължение на 10 дни не бил прочел материалите по делото, които били разпределени в четири папки.” Той влезе в конфликт с наблюдаващия прокурор, тъй като дори не беше планирал следствени действия, което просто е недопустимо”, заявява в интервю за “Новинар” Бойко Найденов директор на Националната следствена служба. “Ще търсим причината за бездействието на Попов, защото това е много важно дело с висок обществен интерес. Да се подхожда така е несериозно. Попов не беше натоварен с други дела и няма обяснение защо е постъпил така”, казва още Бойко Найденов. Според него, тъй като разследването е обемисто, ще се търси сътрудничество с ДАНС и МВР.

Мургина закриляла далаверите на Ковачки, твърди Атака.

Уволнената шефка на Националната агенция по приходите Мария Мургина е закриляла предимно шефа на партия ЛИДЕР и "Движение Напред" Христо Ковачки, който въртял бизнес с любовника й Владислав Христов, твърди "Уикенд". Олигархът укрил с помощта на Мургина 200 милиона лева данъци, като за благодарност дал на съдружника си и ексшефката на НАП 10 милиона евро, пише изданието. Любовникът на Мургина въртял бизнес с Ковачки чрез фирмата си "Рокон трейд", която произвеждала цифрови устройства за релейна защита, които продавала основно на енергийните предприятия на шефа на ЛИДЕР. Синът на Мургина пък Мартин има фирма, която дава данъчни консултации на фирмите на Ковачки. Фирмата е "М-Бул", създадена е през 1992 г. от самата Мургина, но 6 г. по-късно е прехвърлена на сина й. Разследващите стигнали до Мургина именно след проверки на Ковачки. През декември миналата година олигархът беше арестуван по обвинение за укриване на данъци в особено големи размери. Тогава агенти на ГДБОП претърсиха офисите на Ковачки. По-късно шефът на ЛИДЕР беше пуснат на свобода срещу гаранция от 200 000 лева. 

Нова сделка за изборите, предвижда Стандарт.

БСП е готова да свали изборната бариера на 3 %, за да влязат жълтите в Народното събрание, твърди “Стандарт” . Според информация на изданието Симеон Сакскобургготски е склонен да преразглед позицията си за избори 2 в 1, ако червените са съгласни прагът за влизане в парламента да бъде намален с 1 %. Лидерите на трите партии в коалицията се събират на 1 март, за да дискутират провеждането на изборите за европейски и национален парламент.

1,7 млн.лв. сме платили за нарушени права, установява Дума.

Само през миналата година от Европейският съд по правата на човека са допуснати за разглеждане 146 жалби срещу България. Изплатените от държавата обезщетения по вече влезли в сила осъдителни решения са около 1,7 млн. лв. Затова вчера правителството одобри на своето заседание концепция за преодоляване на причините за осъдителните решения на Европейския съд по правата на човека срещу България. Тя е изготвена от работна група, създадена със заповед на министъра на правосъдието Миглена Тачева, в която влизат представители на министерството и изтъкнати правозащитници. Първата категория мерки - в краткосрочен и в средносрочен план предвиждат да се подобрят механизмите за изпълнение на решенията на Европейския съд, което ще доведе до намаляване на осъдителните решения срещу България. В дългосрочен план се предлага въвеждането на индивидуална конституционна жалба като единствен възможен начин, позволяващ разглеждането на оплаквания за нарушение, преди подаването на жалба пред съда по правата на човека. Ще бъдат предложени и законодателни промени, които да отстранят недостатъците в българските закони. България е първа сред новите страни членки на ЕС, която приема такава концепция.  

Варненският кмет пуска багерите, известява Дума.

Целият южен бряг на Варненското езеро, от “Аспарухов мост” до с. Константиново, се ползва и застроява незаконно от стотици фиктивни “собственици”. Това обяви вчера на пресконференция кметът на Варна Кирил Йорданов. По думите му нито един от строежите няма законно извадена документация с изключение само на един случай. Само гражданинът Недьо Недев придобил законно правото на ползване и сега кандидатства да закупи имота си. Заради всички тези нередности Кирил Йорданов се зарeче да разруши всяка една незаконна постройка, било тя и временна. Той съобщи, че заради системните нарушения е уволнил началника на отдел “Опазване на обществения ред” Светломир Николов, а също така и старши инспектор в отдел “Туризъм” в общината Йордан Начев. От вчера общината е и с нов главен архитект - 32-годишният Петър Йорданов. 

Българското сирене – само от мляко, надява се Дневен Труд.

Истинското българско сирене ще е само от мляко. Нови стандарти за производство на традиционните млечни продукти, с които се гордеем от векове, регистрира Националната ветеринарномедицинска служба. Целта е да се върнат чистотата и елегантният вкус на българското кисело мляко, българското бяло сирене и кашкавала ни. Стандартите не са задължителни. Но който има притенции да произвежда истинското, е задължен да ги спазва. И да ги бележи със специален знак за автентичност.

Масларова ни прати на кино за 1 май, иронизира Дневен Труд.

Социалният министър Емилия Масларова се пребори с колегите си в правителството и зарадва народа с 6 почивни дни – от 1 до 6 май. Понеделникът и вторникът ще се отработват – на 16 и 30 май. “Даваме шанс да се развиват отрасли, където има напрежение – туризъм, услуги, строителство, транспорт. Това ще даде възможност и за стимулиране на търговията, тъй като в този период се повишава потреблението”, каза Масларова. Почиващите българи щели да отворят портфейли и да налеят пари във фирмите, които най-много страдали от икономическата криза.

Няма кофи? Дават чували за боклука, показва изхода 24 часа.

Ще се наложи столичани да изхвърлят временно боклука в чували до смяна на съдовете за смет в районите “Младост”, “Люлин”, “Овча купел”, “Витоша” и части от централния “Триадица”. Това предупреди председателят на Столичния общински съвет Андрей Иванов. Мярката се налага, тъй като на първи март изтича концесията на “Новера” за петте столични района. Където не могат да се разположат кофи, ще оставим чували, обясниха от “Чистота-Искър”, които поемат за една година извозването на боклука в “Люлин” и “Триадица”. За другите 3 района ще отговаря “Титан”. Очакват се сътресения, но до края на март всичко ще е окей, увериха бъдещите концесионери.

Истерия по Мадона блокира сайтовете за билети, съобщава Новинар.

Фенове на Мадона чакаха 12 часа пред вратите на Билетния център на НДК, за да се сдобият с първите билети за концерта на поп кралицата в България. След началото на продажбата в 9 часа вчера фенове се оплакаха, че сайтът за интернет поръчки на „Тикетпро” е блокиран, а касите бяха затрупани от опашки. Още в 21 часа в сряда около 20 човека се наредиха пред Билетния център, като някои дори си носеха спални чували. Част от тях бяха от българския фен клуб на Мадона и Майкъл Джексън. Групичката пееше парчето Secret, което ще бъде предложено за специален поздрав на Мадона към България. Въпреки снежната виелица почитателите на Мадона прииждаха към Билетния център през цялата нощ. 60-годишна жена се присъедини към групичката в 5 часа сутринта, а компания на феновете правеше и куче. Нямаше конфликти и сбивания и фенклубът организира опашка по номера. Хиляди се струпаха пред НДК през деня, водени от слуха, че билетите са на привършване. Почти всички се опитваха да се докопат до местата на цена 200 лева от „Златния кръг” – терена директно пред огромната сцена на Материалното момиче. Организаторите от София мюзик ентърпрайсис (СМЕ) обясниха, че националният стадион побира 55 000 души. В „Златния кръг” има 4000 места, а на терена директно зад него - още 6000. Най-голямата опашка беше пред Билетния център, защото повечето хора не вярваха на възможностите на онлайн поръчка. 

До –12 градуса в неделя, пролет на националния празник, прогнозира 24 часа.

Още по-мразовито ще е в неделя и понеделник, когато термометърът ще падне до –12 градуса в котловините. Слабо ще превалява само в планините. Нов сняг идва във вторник и сряда, но няма да е толкова обилен, колкото през последните дни. Силният вятър по Черноморието ще предизвика сериозно вълнение, каза метеорологът Симеон Матев от TV - MET. Март ще дойде с по-топло време, обеща синоптикът. На 3-и и 4-и термометърът ще удари 15 градуса. Само сутрин ще е около нулата. Ще е сухо и предимно слънчево, подходящо за туризъм и ски.  

Frognews.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4148 |18.02.2009 Пресата на 19 февруари . 0| 3982 |17.02.2009 Пресата на 18 февруари . 0| 4308 |16.02.2009 Пресата на 17 февруари . 0| 4464 |15.02.2009 Понеделнишката преса на 16 февруари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads