Реклама / Ads
1| 3771 |13.12.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса

.
Вестниците пишат за миришещите общински пари; за депутатския страх; за предварителната заявка за вот; за това как глобяваме японците; за децата на стачката и юмручното право.
 

Здравната вноска скача с 50 на сто, съобщава Дневен Труд.

Здравната вноска ще се увеличи с 50 % от 2009 год. и ще стане 9 на сто от работната заплата. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски. И обясни, че новите 3 % от осигуровката ще отиват за задължително здравно осигуряване (както става с втората пенсия за българите, родени след 1959 год.) Тепърва обаче предстои да се уточнят много важни неща, добави проф. Гайдарски. Например дали държавата ще поеме увеличението на вноската и ще го внася за деца, пенсионери, безработни и социално слаби. В противен случай всички самоосигуряващи се българи ще плащат и за тези социални групи. Според проф. Гайдарски най-удачно е от 2009 год. трите процента над сегашната вноска да отиват само за здравето на вносителя.  

Глобяваме японци с $4 милиона за метрото, пише Новинар.

Приоритет за правителството е изграждането на софийското метро. Това заяви транспортният министър Петър Мутафчиев, след като заедно със зам.-кмета Велизар Стоилов направиха оглед на строителните дейности между станциите при стадион “Юнак” и Ректората. Министър Мутафчиев остана впечатлен от работата на японската фирма “Тайсей Корпорейшън” и изрази надежда, че отсечката между двете станции ще бъде пусната в експлоатация в срок. Според новите срокове на изпълнение това трябва да стане през март или април 2009 г. При метростанция “Стадион Юнак” се предвижда изграждане на паркинг с около 520 паркоместа. Голям паркинг ще има и при станция “Сердика” от страната на ЦУМ. През февруари 2008 г. ще се определи кой ще бъде изпълнител на отсечката кв.“Надежда” – бул. “Черни връх” и допълни, че с цялостното изграждане на метрото значително ще се облекчи трафикът. Метрото по линията от кв. “Младост” до центъра ще може да се ползва от софиянци най-рано през март 2009 г., съобщи Велизар Стоилов. Забавянето на тази отсечка ще струва глоба от 4 милиона долара на японската фирма, допълни още той. Тя ще бъде удържана от сумата, която трябва да й бъде заплатена за строителството.  

Терен за 100 млн. евро пали скандала с “Трамкар”, научаваме от Стандарт.

Битката за главата на Христоско Вретенаров е запалена от апетити за уникалния парцел от 40 дка на бул. "Цар Борис III", на който е разположен общинското дружество "Трамкар", твърдят общински съветници. Целта е общината да продаде парцела, но само на цената на земята и да премести производствените мощности на друго място в покрайнините на столицата. Само ден, след като Вретенаров бе отстранен от съда като директор, в Столичната агенция за приватизация спряха продажбата. Заводът е обявен на цена от 22 млн. лв., но реално общината може да вземе с пъти повече само за парцела. По пазарна стойност теренът се оценява на 50-100 млн. евро. Той е уникален с размерите си, местоположението си и възможността за високо строителство., коментираха брокери на имоти.

Общинските пари може и да миришат, тълкува Монитор.

Органите на реда влязоха и в "Софийски имоти". И там имало бакии, които тепърва ще се изясняват. Както е тръгнало, може да се окаже, че общинските пари не са съвсем без мирис, за разлика от всички останали. Доскоро общинските фирми стояха в сянка. С излизането им на светло обаче може да започне лавина от разкрития. "Трамкар" сложи началото, "Столичен електротранспорт" я последва. Има основания да се надяваме, че може да дойде Видовден. И да узнаем колко пари са заграбили от столичани шефовете на общинските търговски дружества. А може би и в чии каси са ги прехвърлили. При едно бегло пресмятане вероятно ще излезе цифра, равна на парите, които софиянци дължат на "Топлофикация". Тогава жителите на столицата може и да не платят дълговете си - ако има кой да реализира това уравнение.

Страх у депутати – отнемат им коли и секретарки, разтреперва ги 24 часа.

От 24 постоянни парламентарни комисии да станат 12 или поне 16 – колкото е броят на министерствата. Това предлага комисията по отчетност на публичния сектор от 7 депутати начело с левия Петър Кънев. Целят се икономии и по-голяма ефективност. Сондажи вече текат, след като починът е благословен от шефа на НС Георги Пирински. Леко напрежение предизвиква въпросът как да се преразпределят новите квоти. Председателското кресло в комисия върви с кола, кабинет и секретарки.

Предварителна заявка за вот да дават избирателите, четем в Новинар.

Да се въведе активна регистрация за участие в изборите и право да пускат бюлетина да имат само гражданите, които са заявили предварително желанието си да бъдат включени в избирателните списъци. По този начин ще се затрудни купуването на гласове, ще могат да се изчистят списъците от гласоподаватели "фантоми", както и от тези, които не живеят от години в страната. Това мнение бе изказано вчера на среща между социолози, експерти и журналисти, които участваха в дискусия, посветена на манипулациите по време на избори и за изборното законодателство. Според проф. Михаил Константинов избирателните списъци трябва да се издават активно, а не пасивно, тъй като сега в тях фигурират много покойници. Освен това е нужно да се създаде и лишен от противоречия избирателен кодекс, според който технологията за всеки вот да бъде уеднаквена. Само така, според Константинов, може да се възпита култура на гласуване в българските граждани. За въвеждането на ново законодателство обаче е нужна и политическа воля от страна на управляващите, подчерта той. Като друга необходима промяна професорът изтъкна и наличието на постоянна избирателна администрация.

Децата на стачката. Юмручното право превзе улицата, но на никого не му пука, разсъждава в Стандарт Мартин Карбовски.

Децата се убиват от време на време, на пресекулки, като пулс на цялото общество. Побоищата между ученици не са спрели, откакто имаше пик на писането по темата. Просто на публиката й става скучно да чете за раздадени ритници и шамари и се събужда чак когато едно дете удари друго по слепоочието и то някак нелогично и бързо почине. Кой обаче се прави на изненадан? От последния път, когато децата се млатеха, са минали само месеци. Дали нещо се е случило на човешко и обществено ниво, че да си мислим, че пикът на насилието е отминал? Пикът всъщност едва започва. Учителската стачка вкара децата в сериозна празнота, демотивира ги и ги изнерви - но те и преди нея си се млатеха Създава се усещане, че се нуждаем от санкция - някой да ни накара да бъдем добри. А трябваше това да е норма - никой да не удря никого около нас. Нормата обаче у нас е сериозно смачкана. Шамарът и юмрукът, които можем да изядем на улицата, са абсолютното и обичайно човешко право у нас. Никой не наказва шамара. Никой няма против двама души да си разменят юмруци. Това е като да минеш на червено, като да засечеш с джипа си по-малка кола. Трябва да има "закон за летящите юмруци". Няколко пъти адвокати и правозащитници предизвикват законодателната власт - в нашето правораздаване такива неща като зачитане на човешкото достойнство и наказание за лошото отношение ги няма. У нас средна телесна повреда се наказва с глоба, при положение че някой не може да ходи, защото е средно повреден. А, некви двама си били шамари на улицата, защото единият пречи на другия да паркира, какво толкова, давай да върви. То хубаво, ама някои черепи не издържат на обичайните шамари. И най-вече детските. Трябва да разберем, че свинщината, насилието и лошавостта на най-ниските нива в обществото са единствената и основна причина за това, отношенията "човек-общество" и "човек-държава" да куцат. Не просто да не вървят, а да страдат. Представете си едни строги наказания за шамари и юмруци - къде щяха да са бабаитите на прехода? Представете си едни солени глоби за обиди и псувни на майки - едно бързо правораздаване. Явно няма начин да станем по-добри и културни хора освен чрез санкция.

Всеки осмокласник у нас изгледал 75 хиляди убийства, реди статистика 24 часа.

Всеки осмокласник е изгледал по медиите от тръгването си на училище 75 хиляди убийства. Това сочи актуално изследване, оповестено от специалиста по детска психология проф. Румен Стаматов на семинар “Превенция на детското психическо здраве” В Хасково. “Киното, телевизията и интернет представят агресията като морално оправдано поведение. А вербалната агресия е станала част от етичния код”, каза професорът. На около 20 % от децата до 18 год. може да бъде поставена психиатрична диагноза, казаха специалисти на форума.

1346 случая на насилие над деца, установява Дума.

За първите 9 месеца от 2007 г. регистрираните случаи на домашно насилие над деца са 1158. Общо регистрираните случаи на насилие над деца са 1346. 78% от случаите са станали в семейството. Сигналите за насилие са били получени в отделите на Държавна агенция за закрила на детето. Това каза в интервю за агенция "Фокус" Весела Банова - зам.-председателка на Държавната агенция за закрила на детето. "Веднага след получаване на сигнал, започва много активна социална работа за проверяване му, установяване на степента на риска за детето и ако той е голям, се предприемат мерки за закрила", посочи Банова. Ако рискът е голям, детето се извежда от семейството. В някои случаи се налага и полицейска закрила - при обстоятелства, при които събитията се развиват бързо, рискът за детето е голям, събитията са драматични, полицията може да окаже полицейска закрила до 48 часа, допълни Банова. Според нея най-трудни са случаите на сексуално насилие над деца, когато децата са били въвлечени в канали за порнография, извършвани са блудства с тях и са били сексуално експлоатирани. Проблем представлява достоверността на свидетелските показания, които дават децата пред магистратите.

Всеки ученик с 1350 лева в джоба, изчислява Стандарт.

Таксата за частните школа пада наполовина Всеки ученик ще има 1350 лв. за обучение в джоба си. Държавата вече няма да помпа школата, а ще инвестира в децата. Така на родителите ще излиза много по-евтино да запишат хлапето си в частно училище. Новата схема за заплащане на образованието бе предложена вчера от просветния министър Даниел Вълчев. Ако се приеме, тя ще влезе в сила от следващата учебна година. Издръжката за образование, която сега е 1150 лв., ще се вдигне с 200 лв. от 1 юли. 4 хиляди лева средно е таксата в частните училища. В много от тях държавният ваучер ще свали цената наполовина. Сега 13 хиляди деца трупат знания при частници.

“Надежда” заляга под дъжд от куршуми, описва екшъна Стандарт.

12 ч по обяд, четвъртък. Пред блок 437 в столичния квартал "Надежда" играят група деца. Малко по-нататък монтьори ремонтират автомобил в сервиза си, а срещу тях в кафенето пенсионери играят карти. Изведнъж по улицата профучава черно БВМ. След него "хвърчат" патрулки с пуснати лампи и виещи сирени. Бандитите от лъскавата кола стрелят по полицаите, а те им отвръщат със стоппатрони. По чудо жертви няма. Екшън сцената обаче не е част от холивудски сценарий, а реална акция на МВР. В този момент полицаи преследваха наркодилър, който успя да се измъкне от капана им. Спецоперацията хвърли в ужас столичния квартал. хората започнаха да залягат по улиците, а майки истерично търсеха децата си. От ранни зори ченгетата дебнели в комплекса сочения за наркодилър Мартин Цончев (24 г.), който успял да им се измъкне.

Дневник "ДАНС"-ингът на спецслужбите, разкрива Дневник.

Дори след като Народното събрание окончателно прие закона за създаване на Държавна агенция "Национална сигурност", а в МВР започнаха да пишат нов закон за работата на министерството, останаха много въпросителни около разпределението на сферите на влияние върху спецслужбите. Според политици и експерти определянето на ръководството на ДАНС поне временно ще осветли баланса между лостовете, които ще държат президентът Георги Първанов, премиерът Сергей Станишев и вътрешният министър Румен Петков. Най-вероятните кандидатури за директор на ДАНС са съветникът на премиера по въпросите на сигурността Петко Сертов и сегашният началник на контраразузнаването Иван Драшков. Друга част от пъзела са подготвяните закони за разузнаването и Националната служба "Охрана" (НСО), които сега са на подчинение на държавния глава

Екстремистките партии да не бъдат финансирани, цитира предложение Дневник.

Европейският парламент призова за спиране на публичното финансиране за политически партии или медии, които подстрекават към омраза или заклеймяване на групи от хора въз основа на тяхната раса, етнически произход, религия, недъг, сексуална ориентация или националност. С голямо мнозинство евродепутатите приеха резолюция, с която изразиха сериозна загриженост във връзка с убийствата и насилието, предизвикани от екстремистки движения в някои европейски държави. Резолюцията не назовава конкретни имена на групировки, но посочва неонацистките и неофашистките течения, както и паравоенни групировки и партии, които основават своята идеология, политически език и поведение на дискриминацията, в т.ч. расизма, подбуждането към религиозна омраза, ксенофобията, антиромските настроения, хомофобията, ултранационализма. Подчертава се, че изявления на обществените личности, които насърчават или подстрекават към омраза, трябва да се считат за утежняващо обстоятелство.

Спират парното на целия блок за неплатени сметки, предупреждава Монитор.

Парното на цели блокове да се спира, ако има апартаменти с неплатени сметки. Това е записано в предложение на най-големите топлофикационни дружества в страната до парламентарната комисия по енергетика. Поискали сме договорите вече да се сключват не с конкретни абонати, а да са колективни. Те ще се сключват от оторизиран представител на всяка кооперация, обясниха от столичната “Топлофикация”. Ако договорът не се изпълнява и има неплатени сметки ще спираме парното. Освен това по този начин съседите сами ще следят дали има хора които се отопляват за сметка на съседите си, добавиха от дружеството. В момента и над 50 на сто от клиентите в кооперацията да не са си платили сметките, парното не се спира. Ако плащането обаче е редовно, ще даваме отстъпки за цената на топлоенергията за кооперации, където няма просрочени задължения, обясни пресаташето на софийската “Топлофикация” Елизабет Павлова. Освен това от топлофикационните дружества настояват кражбите на парно да се инкриминират с поправки в законите за енергетиката и за етажната собственост.

Централните банки в коалиция срещу кредитната стагнация, описва Дневник.

Невиждана от атентатите на 11 септември насам координирана акция на изливане на десетки милиарди долари за успокояване на финансовите пазари започва в понеделник, но новината не промени нищо съществено, а реакциите на фондовите пазари са по-скоро тревожни. Федералният резерв на САЩ, Европейската централна банка (ЕЦБ) и националните банки на Швейцария и Канада ще пуснат на четири търга между 17 декември и 28 януари около 65 млрд. долара в краткосрочни кредити към банките при лихва, много по-ниска от тази на свободния пазар. Централната банка на Великобритания също се включи със съобщение, че ще приема по-разнообразни активи като гаранция за тримесечните си кредити. Помощта си предложиха и централните банке на Япония и Австралия. "Това е като кампанията "Шок и ужас" - фактът, че са координирали отдавна тази акция, означава, че те сглобяват коалиция за война с основния проблем - недоверието между банките", коментира акцията Фред Гудуин от "Лемън брадърс".

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4203 |12.12.2007 Пресата на 13 декември . 0| 4415 |11.12.2007 Пресата на 12 декември . 1| 4290 |10.12.2007 Пресата на 11 декември . 1| 4029 |09.12.2007 Понеделнишката преса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads