Реклама / Ads
0| 4102 |01.03.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 2 март

.
Вестниците пишат за замразяването на заплати и пенсии; за 60 магистрати, хванати на мушка за корупция; че се задава голяма вълна и опасност от наводнения; че разследват 12 университета за рекет на студенти.
 


Заплати и пенсии - замразени, прогнозира Труд.

Тази година заплатите и пенсиите най-вероятно няма да бъдат увеличени. Това заяви вчера вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков след приключването на мисията на Международния валутен фонд (МВФ). Вицепремиерът изтъкна, че 2010 г. продължава да е рискова. Ако към средата на годината постигнем по-високи резултати от тези, които очакваме ние и МВФ, може да помислим за увеличение, допълни финансовият министър. Фондът ни е посъветвал засега да се въздържаме от намаляване на ДДС и осигуровките, тъй като ще се повиши натискът върху осигурителната система, което ще доведе и до допълнителни трансфери от бюджета.

Кабинетът ще увеличи дефицита, за да плати на бизнеса, твъдри Дневник.


Правителството ще увеличи дефицита в бюджет 2010 до 1.8% от брутния вътрешен продукт, за да се разплати с бизнеса за изпълнените държавни поръчки. Ръстът на разходите с 1.2 - 1.3 млрд. лв. беше договорен с мисията на Международния валутен фонд, който ревизира прогнозата си за българската икономика - от 2.5% спад на 0.2% ръст за тази година.
"Може да бъде допуснат дефицит от 1.8 % в хазната и разходите да са по-големи. Те обаче ще бъдат свързани основно с разплащания по договори за действително извършена работа. Това е най-високата стойност, която можем да си позволим, без да има проблем за стабилността", каза финансовият министър Симеон Дянков. Досега държавата е признала просрочени задължения към частния сектор в размер на около 780 млн. лв. За 200 млн. от тях по договори със строителни компании има график за разплащане през първото тримесечие.

Дянков пука силикона, метафорично отбелязва Стандарт.

Данъчните стартираха проверки на стоматолози и пластични хирурзи, научи "Стандарт". В частни клиники за разкрасяване често се правят обороти в размер на хиляди левове само за ден, докато на касовия апарат се отчитат съвсем малки суми.
Данъчните са преценили, че в този бранш има голям риск от укриване на данъци и затова са стартирали проверките. Същото се отнася и за стоматолозите. Ако зъболекарите са добри, с лекота може да имат поне по 8 пациенти на ден, които да им оставят по 30-50 лева. Така дневният им приход е поне между 240 и 400 лв. Много рядко обаче зъболекарите плащат данъци върху такива суми. Пластичните хирурзи и стоматолозите се проверяват наред с най-популярните естрадни, поп и фолк изпълнители, както и със застрахователните агенти. Това са професии, където често се укриват доходи.

Голямата вълна се задава, тревожи се Труд.

Водно бедствие се стовари със страшна сила върху Северна България. Трагично е в граничния град Брегово. Водите на река Тимок се надигнаха и проправяйки си път, подпряха междинната дига, заплашвайки да залеят града. Земната стена е последната крехка преграда, преди мътните талази да навлязат и да повлекат всичко със себе си. Пред евакуация са около 400 души в Брегово, чиито домове се намират до реката.“Страшно е. Втора нощ не сме подвили крак, не сме мигнали. Тимок бучи. Идва към нас”, с ужас обясняваха вчера десетките събрали се по улиците на града уплашени хора. Над 20 двора на къщи потънаха във вода. Мазета, приземни етажи, градският стадион и около 5000 дка земеделски земи са залети от реката.

Поне 100 хил. души са в сивата икономика, отчита Дума.

"С около 240 хил. по-малко са заетите през декември 2009 г. спрямо декември 2008 г., а безработните са се увеличили с над 120 хил. Значи над 100 хил. души не са се регистрирали като безработни и вероятно се препитават от труд "на черно", пресметна Пламен Димитров, зам.-председател на КНСБ и член на Икономическия и социален съвет. Най-много в сивата икономика са заетите в промишлеността, търговията и услугите. От ИСС дадоха пример с медиците, които не издават касови бележки на пациентите. Кризата се отразява върху нарастващите нерегламентирани форми на заетост без договори.
Според Икономическия и социален съвет не може повече да се намаляват осигуровки и данъци, защото това ще застраши стабилността на осигурителната система. Намаляването на осигуровките, което се прилага в някои страни на ЕС като антикризисна мярка, в България се прилагаше преди кризата и вече е "преминало над допустимия предел", коментира Димитров.

60 магистрати на мушка за корупция, пресмята 24 часа.


Проверяват 60 съдии, прокурори и следователи за корупционни схеми с обвиняеми и разследвани по дела. “Срещу 20 от тях са образувани досъдебни производства, които скоро ще приключат. Останалите са на фаза проверка”, съобщи вчера зам. главният прокурор Валери Първанов. Той уточни, че между разследваните магистрати няма такива на ръководни постове. За Октопод в съдебната система пък не можело да се говори, тъй като ставало дума за индивидуални случаи на неизпълнeние на задължения под корупционен натиск. Прокуратурата проверява и съдии по граждански и административни дела, където материалният интерес на страните е доста голям. Срещу повечето разследвани се прилагат специални разузнавателни средства (СРС).

Арест за бившия областен на Добрич за терен край морето, информира 24 часа.

Задържани са ексобластният управител на Добрич Ердинч Хаджиев и директорът на дирекция "Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост" в областната управа Пламен Ганев. Това съобщи шефът на ОДМВР в Добрич комисар Стефан Йончев. Двамата са извикани вчера следобед в полицията и им е повдигнато обвинение за злоупотреба със служебното положение. Според запознати става дума за продажба на държавна собственост с компенсаторки, които не са заявени в държавния депозитар. Имуществената вреда е за над 166 хиляди лева. Теренът е край морето и е в района на Шабла, научи "24 часа". Снощи Ердинч Хаджиев и Пламен Ганев са задържани за 24 часа. Предстои днес да им бъде наложена мярка за неотклонение. 49-годишният Ердинч Хаджиев беше депутат от ДПС до 2008 г.
След това стана областен управител на Добрич, защото Нихат Кабил бе сменен от поста земеделски министър и трябваше да се върне в парламента. За Пламен Ганев се знае, че е бил дясната ръка на губернатора.

12 университета на мушка за рекет на студенти, разкрива Монитор.

Прокуратурата разследва университети, които рекетирали студентите с незаконни такси за прием или връщане на диплома за средно образование. 12 сигнала е подало просветното министерство до държавното обвинение досега за висши училища, който са събирали незаконни такси от студентите. Това каза вчера просветният министър Сергей Игнатов на среща със столични ученици по повод празника 1 март. Най-фрапантната тактика за прибиране на пари става, когато български студенти са учили една година в друга европейска страна и са се върнали да завършат обучението си в родината. Имало сигнали на младежи, които се връщат от чужбина и българските университети им искат 3000 евро такса за специалности, които по принцип струват едва 400 лв. на семестър. Висшите университети изтъквали причината, че завърналият се българин не е плащал за предходните си години обучение. Друг случай на злоупотреба е когато университети работят с фирми посредници за привличане на кадри. Този път се прибират пари от чужденци. Те плащат в касата на университета стандартната такса, но много по-голяма сума прибира фирмата, която урежда всички документи по пристигането в България, обясни министър Игнатов. Измамниците прибирали от студентите старите тарифи, когато България не беше в ЕС и европейските студенти не плащаха същите такси като нашите учещи. Според сигналите до прокуратурата искат дори 1000 лв. такса за напускане на университета. Когато студент иска да се премести в друг град, неговият вуз му искал 1000 лв. само за да му върне дипломата за средно образование. Без нея никой не може да кандидатства за студент.

Юзеирови и Кунгюн правят партия ОТОМАН, пише Новинар.

След като братя Юзеирови и Мендерес Кунгюн не успяха с първите си опити за създаване на партия, сега са решили заедно да се пробват да създадат формация с името ОТОМАН (Обединение за толерантност, отговорност, морал и алтернативен напредък). Преди седем месеца гръмна скандалът с учредяването на Мюсюлман-демократичния съюз на Юзеирови на площада в Славяново. Години по-рано Кунгюн се опита да направи Турско национално обединение, което не успя да се регистрира в съда. Конгресът на ОТОМАН трябва да се проведе в края на март в Търговище. В интернет се появи снимка на Юзеир Юзеиров с фес пред РПУ-Търговище. За подобна провокация в Турция Юзеиров би получил 3 години затвор по съкратената процедура.


Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4416 |24.02.2010 Пресата на 25 февруари . 0| 4116 |23.02.2010 Пресата на 24 февруари . 0| 4343 |22.02.2010 Пресата на 23 февруари . 0| 4329 |17.02.2010 Пресата на 18 февруари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads