Реклама / Ads
0| 4686 |22.11.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса

.
Вестниците пишат за голямото предколедно харчене на 1 милиард лв; за дясното обединение (?); за бутафорната война за сините лампи; за финансова пирамида, която лови “делфини” у нас.
 

Харчим един милиард, оповестява предколедно Стандарт.

Орешарски отключва хазната за пътища, метро и общини. Как се харчат 1 милиард лева за месец ще видят българите до дни. Финансовият министър Пламен Орешарски влезе в ролята на Дядо Коледа и предпразнично отключи хазната. Парите ще отидат за метрото в София, пътища, жп линии и телефон 112. Част от тях ще намажат общините. За първи път обаче министрите ще трябва да искат разрешение от депутатите за харчовете. Милиардът, който ще бъде раздаден до Нова година от кабинета и парламента, е събран от преизпълнението на приходите, обясни Орешарски пред депутатите от бюджетната комисия. Очаква се в хазната да влязат с 10% над предвидените пари. По предложение на финансист № 1 кабинетът може на своя глава да разпределя само 1,5% от приходите, или 304 млн. лв.

Доклад за наркотиците сочи: 40 000 ученици опитали кокаин 40 000 ученици, тревожи се 24 часа. 

Три пъти за последните 3 г. е скочил броят на децата, които употребяват кокаин. През 2003 г. към него са посягали 2% от гимназистите, сега са 6%. Опитвали са го 120 хиляди ученици от 9-и до 12-и клас, а между 20 и 40 хил. го вземат често. В доклада от проведеното изселдване се казва още, че 16-годишните софиянци са първи по пиянство в ЕС.

Алфред Гузенбауер: Инвестирайте в образованието, цитира Дума.

Австрия целенасочено инвестира основно в бъдещето на нацията. Това означава повече пари за образование, защото именно чрез него всяка държава се развива. Всяко евро, дадено за образование днес, спестява поне десет в бъдещето, дадени като пари за социални програми. Тази рецепта за развитие сподели вчера австрийският канцлер Алфред Гузенбауер. Той беше един от гостите на започналия Съвет на партията на европейските социалисти, който този път се провежда в София. Сергей Станишев е един много успешен премиер и промените в България са просто очевидни - страната има ръст от 6 на сто, а безработицата е около 7 процента, коментира още Гузенбауер. Той категорично подкрепи водената от Станишев политика, като заяви, че страната ни върви в правилната посока. В Австрия също имаме голяма коалиция и вероятно стъпките напред не са толкова бързи, колкото ни се иска, но най-важното е, че не бъркаме посоката, каза още Гузенбауер. Канцлерът също сподели, че в собствената му Австрийска социалдемократическа партия често е обект на обвинения, че води дясна политика. За нас е важно да сме икономически силни, защото едва тогава ще можем да водим добра социална политика, коментира обаче той. Гузенбауер отбеляза като основен плюс на срещата на социалистите в София това, че левите ще дискутират стратегията си и своята политика за регулация на финансовите пазари. Иначе виждаме как дивият капитализъм на практика може да застраши просперитета на хората, убеден е австрийският канцлер.

Брюксел непроницаем за парниковите квоти, известява Дневник.

Европейската комисия ще разгледа официално аргументите на България да бъдат увеличени квотите за парникови газове на страната, след като на 26 октомври ги оряза с близо 40% в двата национални плана за 2007 и 2008-2012 г. Това беше договорено на провелите се в четвъртък в Брюксел технически консултации между представители на двете страни. В преговорите участваха евроексперти от дирекцията "Околна среда" и специалисти от нашите министерства на екологията и енергетиката, както и представители на Българската стопанска камара, Конфедерацията на работодателите и индустриалците, Българската асоциация на циментовата индустрия и Института по енергетика. Целта на българската делегация беше да се убеди комисията, че е допуснала технически и статистически грешки в изчисленията за българския план. Ако евроекспертите не се коригират, България ще заведе дело срещу комисията в Съда на европейските общности в Люксембург, каза след срещата Светлана Жекова, секретар по околна среда в постоянното представителство на България в ЕС. Според министерството на екологията Еврокомисията не е отчела, че през 2005 г., която се използва за базова при определяне на квотите, в България са работили 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", а затварянето им в момента се компенсира с други енергийни източници, които отделят парникови газове.

Сини партии готвят дясно обединение, авансира Новинар.

11 десни партии създадоха работна група, която да ръководи евентуално ново обединение. Това стана ясно вчера след края на среща между десните и дясноцентриските партии, организирана по инициатива на лидера на СДС Пламен Юруков. Сред взелите участие формации са ДП, Новото време, "Гергьовден" и др. Синият шеф съобщи, че в срок от две седмици работната група трябва да определи правилата за вземането на решения, както и темите за следващите дискусии. Втората среща ще бъде на 7 декември, като в нея участие ще вземат десни кметове и общински съветници с успешни коалиции зад гърба си. Според движение „Гергьовден” новосъздаденият политически субект трябва да достигне 20% подкрепа в изборна ситуация и до 10% преди нея.

Бутафорна война за сините лампи, описва Стандарт.

Свадата за сините лампи неочаквано отвори фронт между Георги Първанов и Бойко Борисов. Поне така прозвучаха острите реплики, прехвърчали между "Московска" 33 и "Дондуков" 2. Столичният кмет се възмути от ВИП кортежите, които запушват трафика, а Първанов му натри носа със справка, че Борисов ползва сините лампи повече от държавния глава. Веднага тръгнаха догадки какво може да скара двама от най-силните играчи в родната политика. Поне досега Борисов и Първанов се придържаха към мирно съвместно съществуване Да не говорим, че са заподозрени в топла дружба, откакто Бойко игра пас на последните президентски избори и отвори пътя на държавния глава към втори мандат. Първата версия за неочаквания сблъсък даде Борисов. Първанов му се разсърдил, че кметът подкрепил идеята родното ФБР да е подчинено на парламента, а не на президента. Все пак като кандидат за бъдещ премиер Бойко не може да допусне Националната агенция по сигурност да козирува на държавния глава. Първанов вероятно се е почувствал уязвен и от коментара на Борисов, че май вървят опити за путинизация на България от пропрезидентското войнство във всичките му измерения. Друга версия за прехвръкналите искри между рейтинговите шампиони е, че столичният кмет просто действа прагматично. И в момента предпочита да работи с БСП и правителството, докато оправи софийските батаци като боклук, метро и Околовръстно шосе, отколкото да афишира дружбата си с Първанов. Защото на "Позитано" явно върви брожение срещу президента, който от "наш другар" стана човекът оркестър на държавата. А покрай изявленията на близки до "Дондуков" интелектуалци столетницата почти се цепна на леви и десни - кавърверсия на драмата широки срещу тесни социалисти. Накрая дойде ред и на най-убедителната хипотеза за скандала Първанов-Борисов: че такъв на практика няма. Или поне не се връзва със здравия разум. Просто за имиджа и на президента, и на лидера на опозицията не е похвално двамата да изглеждат като дупе и гащи в схемите на властта. Затова поне привидно е добре да се хванат за гушите.

Кортеж на НСО забавил линейка с 4 минути, разкрива Монитор.

Заради преминаване на кортеж от коли на НСО катаджия е задържал около 4 минути линейка с включени сирени. Това разказа пред "Монитор" депутатът от НДСВ Минчо Спасов, който станал неволен свидетел на случая. Случаят с линейката станал на 29 октомври около 12.00 ч. на кръстовището на бул."Гоце Делчев" и бул. "България". Докато депутатът изчаквал червения сигнал на светофара вниманието му било привлечено от сирена на линейка, блокирана в задръстването. Катаджията, който управлявал светофара не дал зелена светлина цели 4 минути. Полицаят пуснал движението, една когато по бул. "България" преминали два автомобила на НСО. Депутатът поискал обяснение от регулиращия светофара младши контрольор Феодоси Додумов от КАТ, който му заявил, че е видял сигнала и е уведомил по радиостанцията екскорта от НСО да внимава, че има чакаща линейка. Казал му още да не се бърка и дори го заплашил, че ще пусне докладна срещу него.

Бургас е на ръба на фалита, твърди Дневен Труд.

Община Бургас е на път да фалира. Според решение на ВАС, връчено в четвъртък на кмета, тя трябва да плати близо 5 млн. лв. на данъчните заради укрити доходи от общински дейности. Актът не подлежи на обжалване Отделно тя трябва да се издължи с 2 млн. лв. към асфалтиращите фирми и да даде допълнителни 978 000 лв. за покрив на летния театър.

Финансова пирамида лови “делфини” в България, разнищва Новинар.

Финансовата пирамида “Делфин интернешънъл", която от години е обект на разследване в Румъния, проникна вече и у нас. Само за последните няколко месеца ужилените българи са над 80. Новата структура, която мами хората, прилича на мутант на бившата и печално известна у нас пирамида "Проксима". Хора от Русе, Силистра, Шумен, Варна и др. са били зарибявани всяка седмица с обещания за бързи печалби от по 48 000 евро за година, съобщиха русенските медии вчера. Кандидатите за голямата печалба трябвало да отидат на сбирка в Гюргево, където да платят по 2300 евро. Срещу сумата те получават книгата “Наръчник на успеха” от 800 стр. Обикновено сбирките се провеждали в събота в театър, където всеки получавал лепенка с името си. Всички желаещи трябва задължително да попълнят формуляри, като естествено се ангажират да не споделят с никого тайната на успеха си. Иначе щели да дължат неустойка в размер на 10 000 евро. Потърпевши разказват, че сбирките напомняли сектантско сборище, като се изпълнявали песни подобни на хитовете на “АББА” и “ЮРЪП”. Пирамидата “Делфин” е много популярна в Румъния и съществува от 2004 г. Досега тя се е простирала именно в Румъния и Молдова, но на една от последните сбирки нейните представители са обявили амбициите си да разширят периметъра си ударно към България, Гърция и Турция. Според запознати шефът на пирамидалната структура живее в центъра на Русе и е на възраст около 30 години.

Виктор Папазов, шеф на БФБ: Хазартни играчи докараха борсовия срив, цитира Монитор.

IPO-то на Трейс Груп Холд беше капката, която преля чашата на борсовата търговия и сложи началото на срива. Около това становище се обединиха повечето от участниците в проведената конференцията "Прегрява ли фондовата борса?". Според тях обаче базовата причина е ниската инвестиционна култура на инвеститорите. Хазартни инвеститори, които залагат къщи, продават коли и теглят кредити, за да купуват акции с цел да спечелят много за кратко време надули балона до спукване. "При тази ситуация остава само да обявят борсовата търговия за пирамида", каза Виктор Папазов, председател на Съвета на директорите на Българска фондова борса ­ София. Не може един пазар да се доминира дълго време от настроения, при които оптимизмът преминава в алчност, а опасенията след това ­ в паника, каза още Папазов. Инвестиционната култура е ниска, но за каквато и култура да говорим, тя никога не може да надделее над алчността, отсече той. Не може 30 млрд. лв. да излязат да преследват акциите на Трейс на фиксирана цена и това да няма последствия, каза още Папазов. Според него истерията с в IPO-тата е вървяла с пълна сила като от април насам доходността само за първата седмица се е увеличила от 15 до 50 и повече процента, поясни той.

Аптекарите стачкуваха срещу себе си, информира Дума.

Кабинетът не намали надценките на лекарствата, фармацевтите настояват и за сваляне на ДДС-то. Аптекари от Пазарджик и групи техни колеги от София и Пловдив стачкуваха вчера ефективно един час срещу проектонаредба на Министерството на здравеопазването за намаляване на надценките на лекарствата. Така те направиха първата стачка на работодатели срещу самите себе си, тъй като според речниците думата “стачка” се обяснява като протест срещу работодателя. Собствениците на малки аптеки у нас обикновено работят в тях заедно с членове на своите семейства, които също са фармацевти. По съвпадение точно по времето, когато те протестираха, кабинетът трябваше да гласува въпросната наредба. И не я прие. Фармацевтите обаче се зарекоха пак да протестират ефективно. Този път недоволството им ще бъде срещу 20-те процента ДДС, с който се облагат медикаментите. Те настояват налогът да падне до 6-8 на сто, колкото е в ЕС.

Мъгла спря 132 полета в София, съобщава Дневен Труд.

132 полета от и до летище София бяха анулирани или пренасочени вчера заради гъста мъгла. 56 самолета не кацнаха в столицата и бяха приземени в Пловдив, Варна и Бургас. Други 76 не излетяха до вечерта. Заради ниската видимост у нас не успяха да се завърнат цели отбори футболисти и баскетболисти. Мъглата попречи на Мартин Шулц, шеф на лявата фракция в Европарламента, да дойде за среща на ПЕС в София.

Пияна шофьорка пред Темида за смърт на трима, пише 24 часа. 

Прокуратурата е внесла обвинителен акт в Пернишкия окръжен съд срещу 35-годишната Живка Боянова, която в пияно състояние катастрофира и уби 3-ма младежи. Трагедията стана на 18 юни на вътрешноградската магистрала близо до бензиностанция "Шел". Живка Боянова пила вкъщи, след това качипричинила смъртта на трима души, поясниха от съда. Наказанието, предвидено в Наказателния кодекс за това престъпление, е от 5 до 15 г. затвор.

 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3927 |21.11.2007 Пресата на 22 ноември . 0| 3947 |20.11.2007 Пресата на 21 ноември . 0| 3930 |18.11.2007 Понеделнишката преса . 1| 4244 |15.11.2007 Петъчната преса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads