Реклама / Ads
0| 4138 |26.12.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 27 декември

.
Вестниците пишат за нивите край морето, които спешно стават строителни терени; за метрото София-Перник(?); за данъчните хватки, носещи 14-а заплата, за 20-левовата пържола.
 

Дрога – само по GSM 90 000 ученици са опитвали наркотици, сигнализира 24 Часа.

Дилърите избягаха от училищата. Търговците на дрога изоставиха улицата, училищата и кварталните кафенета и вече продават наркотици основно по телефона. Това сочат полицейските анализи в София и по-големите градове. Дилърите станали по-агресивни, дръзки и изобретателни. Уговаряли сделките дистанционно и не се докосвали до дрогата. Хапче мицубиши е хит в София. В Сливен правели най-качествения амфетамин.

Депутати обиколиха 45 пъти Земята, оповестява Дневен Труд.

Депутатите обиколиха 45 пъти Земята със служебни коли. И то за по-малко от година. Това показва справка, предоставена на “Труд” от администрацията на Народното събрание, те са навъртели с парламентарните коли 1 821 413 км. Дължината на екватора пък според енциклопедия “Уикипедия” е 40 075 км, което означава, че избраниците ни са “минали” по него тъкмо 45 пъти. Петима депутати - трима от “Атака” и двама от НДСВ, са първенци в класацията по изминати километри по пътищата на родината. Най-много има националистът Илиян Илиев - 50 970 км. Има и избраници, които нито веднъж не са сядали в служебна лимузина. Сред тях са лидерът на “Атака” Волен Сидеров, жълтият отцепник Борислав Ралчев, независимата Мария Капон, червените Добромир Гущеров и Петър Кънев и др.

Милен Велчев: Не е ситуация за предсрочни избори, цитира Дума.

Не виждам никаква причина за предсрочни избори. Това заяви вчера пред бТВ зам.-председателят на НДСВ Милен Велчев. Обикновено предсрочни избори се провеждат в ситуации като в края на 1996-97 г., предизвикани от икономическа и финансова нестабилност. Това в България не се наблюдава и се надявам да не се стигне дотам, обясни Велчев. Няма нищо драматично и необичайно в това да се сменят министрите през втората половина от мандата, каза още Велчев. Дали това ще стане и кога, Велчев коментира, че това ще е решение на тримата лидери на коалицията и най-вече на премиера. Нашите министри през годините от началото на този мандат са сред най-силните в правителството, допълни зам.-председателят на партията. Ако някой смяташе, че има министри, нелоялни към НДСВ, те щяха да бъдат сменени отдавна, смята още той.  

Сините си сменят чипа, информира Стандарт.

СДС си сменя чипа. Синята партийна книжка излиза в пенсия. Вместо нея седесарите ще имат електронна карта с 10-цифрен персонален номер. Тя ще е като личната и ще съдържа данните и снимката на притежателя, информация за избирателния му район. Това предвижда новата електронна система за членство в СДС, която лидерът Пламен Юруков въвежда напролет. Картите с чип ще се издават след попълване на анкета по интернет или в клубовете на СДС. Всички 240 общински структури на сините ще имат компютри и интернет, обясни пред "Стандарт" главният секретар Пламен Радонов. Централен сървър на "Раковски" 134 ще управлява базата данни. Сините ще направят и огледален сървър на тайно място, който да сработва при срив на основния. Хората на ръководни постове в СДС ще имат пълен достъп до информацията. Останалите ще са с ограничени права за справки. Системата ще позволява електронно гласуване в СДС. Тя ще отчита и кой си плаща членския внос В новия устав на партията ще бъде записано, че председателят на СДС може да се избира с референдум - чрез гласуване по интернет с новата карта. Своя вот ще могат да дадат и българите в чужбина. Партията обмисля създаването на структури в страните членки от Европейския съюз. В Германия, Франция и Италия и още много страни има страшно много българи и затова ще направим клубове на СДС и там, обясни Радонов. Обмисля се възможността председателят да се избира и с sms.

Рунд пореден: Държавата срещу сивия охранителен сектор, съобщава Дневник.

За пореден път държавата ще се опита да сложи ред в частната охранителна дейност. Най-малко 50 хил. души, заети в сивия сектор на бранша, ще трябва да излязат на светло след приемането на новия закон за частната охранителна дейност, твърдят експерти. Подготвеният от правителството законопроект наскоро беше внесен в Народното събрание. Той ще замени изцяло сегашния закон, приет едва преди четири години. Новият проект цели да удари нелоялната конкуренция и да подобри качеството на услугите. За тези проблеми от години предупреждават професионалните организации на частните гардове. Голяма част от техните предложения е залегнала в законопроекта. Затяга се режимът за звената за самоохрана С текстовете се отменя възможността да се регистрират звена за самоохрана. Сегашните ще могат да работят още една година след приемането на закона. По данни на МВР в момента има над 2 хил. лицензирани звена за самоохрана, докато охранителните фирми са едва 1200.

Данъчни хватки носят 14-а заплата, четем в Стандарт.

След като 13-та заплата вече е похарчена за подаръци и за резервации за новогодишната нощ, трябва да се замислите можете ли да вземете 14-а заплата. Това е напълно възможно с данъчните хватки за легално намаляване на налозите. Но трябва да използвате възможностите на закона в оставащите два работни дни до края на годината. Има три легални схеми за намаляване на данъците. За да спестите налози за 14-а заплата, трябва да използвате и трите. Първата схема е чрез дарения на хора с увреждания или социално слаби. До 5% от годишния доход може да се даде за дарения и върху тази сума няма да се плащат данъци. Тази схема се разрасна толкова много, че данъчните решиха да я премахнат и през 2008 г. вече няма да може да се използва. Но сега спокойно можете да дадете 5% от дохода си за годината на свой роднина с увреждане. Дарението на пари в брой се доказва с договор за дарение и приемо-предавателен протокол за даване на сумата. За доказване на уврежданията, човекът, на когото давате парите, трябва да има документ от ТЕЛК. В Закона за данъците върху доходите на физическите лица е изброено в полза на кого можете да правите дарения, за да пестите налози. Сред тях са например детски градини и училища. За "Фонда за лечение на деца" можете да дадете до 50% от доходите си, а за култура - до 15%.

Ниви край морето спешно стават строителни терени, отбелязва Дневник.

Отложеното за 1 януари 2008 г. влизане в сила на Закона на черноморското крайбрежие очаквано даде възможност за смяна на предназначението на стотици декари земеделски земи и сега върху тях са планирани скъпи комплекси, показа проучване на „Дневник“. Влизането в сила на закона ще доведе и до поскъпване на имотите с добра инфраструктура на първа линия до морето, смятат брокери. Ръстът на цените ще е най-сериозен за земи, които са на първа линия и или са с променен статут, или са в процедура за смяната му. Цените на имотите драстично ще скочат заради уловката в закона, че върху земи, които са в процедура за промяна на предназначението, строителството ще може да продължи. За такива земи на първа линия и на 100 м от морето сега има търсене от 400 евро на кв.м. Очаква се цените да стигнат 600 евро.

София прави метро до Перник, пише Дума.

Возим им боклук в замяна София ще продължи линиите на метрото до Перник, ако това поискат от миньорския град. За тази идея се обяви преди време областният управител на Перник. В замяна на това обаче столичният кмет Бойко Борисов ще поиска от пернишкия си колега да приеме софийския боклук на регионалното депо в Перник. Виждам гениално решение - ние ще построим метрото до Перник, а те ще приемат боклука на София, каза кметът Борисов в интервю за агенция “Фокус”. В момента на регионалното депо в миньорския град се кара боклукът на шест града. След като заводът за обработка на сметта в столицата стане факт, той може да приема и боклука на Перник, каза още Борисов. Преди около два месеца експертите по екология в общината заявиха, че инсталацията за преработка може да е готова през 2010 г. Кметът обеща работата по чистотата в столицата да се подобри през 2008 г. Той се мотивира с това, че истинската смяна на концесионера ще стане от тази година, тъй като старият се оттеглял по документи в края на тази година.

В Боровец една пържола 20 лева!, предупреждава 24 часа.

Цените ще паднат след 6 януари, обещават собственици на заведения. Големите ски курорти у нас се превърнаха в място за отдих само за българи с големи и пълни джобове. Проверка на "24 часа" показа, че цените в Боровец, Банско и Пампорово по Коледа отдавна са стигнали европейските, а даже и са ги надминали. Особено в Боровец и ако става въпрос за заведение до пистата. Цената е правопропорционална на разстоянието до лифтовете.

Над 100 българчета се родиха на Коледа, възрадва Дневен Труд.

Повече от 100 бебета се родиха навръх Коледа в големите градове, а над 30 от тях в София. На светлия празник в столицата най-много новородени проплакаха в АГ болницата “Шейново” - точно 13 (7 момченца и 6 момиченца). Единадесет българчета се родиха в “Св. София” (бившата “Тина Киркова”), а една красавица и тризначета дойдоха на бял свят в “Майчин дом”. Частните болници също се отчетоха с бебоци по празниците. В коледната “сметка” първенец в страната по раждания е столичната “Св. София”. В нея от началото на годината е даден живот на 4166 деца, а за цялата миналата година те са били 3960, каза вчера директорът на здравното заведение д-р Методи Янков. Докато той пресмяташе “реколтата”, китайка на 27 г. с български паспорт се сдоби с момченце в една от залите. Болницата привлича майките и с възможността си да раждат под вода - в удобна и голяма вана. Екстрата се предлага вече 2 години, а в света методът е известен от... 1805 г.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4725 |19.12.2007 Пресата на 20 декември . 0| 4106 |18.12.2007 Пресата на 19 декември . 2| 3984 |17.12.2007 Пресата на 18 декември . 1| 4202 |12.12.2007 Пресата на 13 декември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads