Реклама / Ads
1| 4137 |16.08.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса

.
Вестниците пишат за почти провалената държава България; за НДСВ, които били кал; за чалгата, която пристанала на Бойко Борисов; за стоплящи се СДС-ДПС отношения ?; за златоперките, които сменяли масажистките.
 

Мозъчен тръст в САЩ: България е почти провалена държава, четем в Новинар.

България се оказа почти провалена държава според годишния индекс на нестабилните страни, публикуван в САЩ. Американският мозъчен тръст - Фондът за мир, и политическото списание на Фондацията за мир "Карнеги" - "Foreign Policy", публикуваха третия си поред годишен индекс. Неговата цел е да се очертаят най-слабите държави в света, чиято нестабилност представлява опасност и за тях самите, и за съседките им в техния регион. Според изследването дестабилизиращите фактори у нас са намаляването на населението, слабата способност на държавата да се грижи за малцинствата - най-вече за ромското, хроничното изтичане на мозъци, неравномерното развитие на градските и селските райони, липсата на единство на политическата власт и корупцията. Най-слабата държавна институция у нас според това проучване е правосъдието. Присъединяването на България към ЕС постепенно я стабилизира като държава, коментират обаче авторите на индекса. От проучените 177 държави първите 60 се смятат за най-застрашени от провал. Групата на тези, които са почти пред разпад, се състои от 32 държави, оглавявани от Судан, Ирак и Сомалия. Групата след нея, на малко по-умерено застрашените, се състои от 96 държави и е най-голямата в индекса. България попада тъкмо в тази група. След нея има още две групи, на най-стабилните държави. Въпреки че е в една от "лошите" групи, България все пак е на границата й със следващата по-стабилна група. Тя е на 128 място от възможни 177, като най-стабилната държава, Норвегия, е 177-а. Тази година Хърватска, Румъния, Бахамските острови и Гана имат близки показатели до нашите. Либия не е далеч от нас и е 115-а поред по нестабилност. Повечето източноевропейски държави - но и някои от Централна Азия като Монголия - ни изпреварват по стабилност и те са в следващата група. В нея влизат 32 развити страни от Запада. Напълно стабилните държави са само 15. В тази група са Австрия, Швейцария, Канада, Швеция, Япония, Исландия, Нова Зеландия.  

Лидери сме в Европа по индустриален ръст, контрира Дневен Труд.

България е рекордьор в Евросъюза по ръст на промишленото производство, обяви Евростат. В същото време сме на трето място по инфлация - 6,8% на годишна база, предаде кореспондентът ни в Брюксел Веселин Желев. Според Евростат производството у нас е нараснало с 4,1% през юни спрямо май. На годишна база ръстът ни е 14,6 на сто. В 13-те страни от еврозоната има спад в индустрията с 0,1% през юни.

НДСВ са кал, ако иска, царят ще ги смачка, казва за 24 часа Стоян Денчев,човекът, който напоследък е в сянката на Симеон.

Може да се търси и друга визия, казва Стоян Денчев “НДСВ бяха като една шепа кал, пръст, която царят събра, омеси тесто, вдъхна им живот и те започнаха да живеят самостоятелно. Много от тях си повярваха и помислиха, че този живот би могъл да продължи вечно, но достатъчно е създателят им да събере тези фигурки отново в една топка и нещата ще привършат”, казва Стоян Денчев, човек, който напоследък е все край Симеон.

Безработицата 7.25%. След две години управление на кабинета „Станишев” равнището й гони средното в Европа, хвали Дума.

Равнището на безработица в България се доближава все повече до средните нива за Европейския съюз, съобщиха от Агенцията по заетостта. През юли 2007 г. то е 7,25% и намалява с 1,71 пункта спрямо юли 2006 г. Равнището на безработица в България се доближава все повече до средните равнища за ЕС (през юни – 6,9%). Спад в равнището на безработицата се отчита във всички области на страната с изключение на Ямбол и Кърджали, съобщават още от агенцията. За месеца броят на регистрираните в бюрата по труда безработни спада до 268 446 души. За една година те намаляват с 63 350, а в сравнение с предишния месец хората без работа са с 6374 по-малко. Намалява броят на безработните в основните наблюдавани групи на пазара на труда. От общия брой лица без препитание делът на младежите до 29 години е 20,1 %; 36,4% са тези над 50 години; 58,8% са продължително безработните; 5,3% - безработните с увреждания.

След ромските размирици започна разследване за хулиганство, научаваме от Дневник.

Софийската районна прокуратура е образувала досъдебно производство за хулиганство за ромските вълнения в кв. "Красна поляна". Според говорителя й Руси Алексиев разследването засега е срещу неизвестен извършител, но тепърва ще бъде прецизирано и по него вероятно ще бъдат повдигнати обвинения на повече хора. Близо 300 роми излязоха във вторник вечерта пред виетнамските общежития, въоръжени с прътове, брадви и лопати заради слух, че скинари се готвят да ги нападнат. При струпването те обърнаха няколко автомобила и кофи за боклук. Президентът Георги Първанов в четвъртък за първи път коментира напрежението в квартала и поведението на полицията. Служителите на МВР трябва да респектират всеки нарушител на реда независимо от неговия етнос и религия, заяви Първанов в отговор на въпрос допустимо ли е униформените да не се намесват, когато по улиците се разхождат хора с брадви и ножове. Той призова "всички, които могат да допринесат за бързото разрешаване на проблема в кв. "Красна поляна", да се намесят с цялата строгост на закона". Главният секретар на МВР Илия Илиев обясни, че униформените не знаели колко твърдо да действат, за да не бъдат обвинени в дискриминация.  

Роми масово напират към София, пише Сега.

Роми от провинцията непрекъснато щурмуват София и се заселват на празни терени или в необитаеми къщи, установи проверка на "Сега" сред кметовете на райони с най-компактно циганско население. Те се оплакаха, че идват цели родове, уж на гости при приятели, а после остават, не се регистрират, оформят гета. В тях намират сигурност, и то престъпна. Опитите да бъдат разселени рядко завършват с успех. Дори и да бъдат прогонени, ромите се връщат, роптаят кметове. "Районният кмет не може да предприеме нищо, след като всички го спират", възнегодува и кметът на "Възраждане" Ева Сеизова. На нейна територия се намира скандалното циганско гето "Баталова воденица". Там незаконно на общински терен живеят около 200 роми. Миналата година Сеизова издаде заповед теренът да бъде разчистен. Това предизвика ромски бунтове, а макар и законна, акцията беше спряна заради мощен протест на няколко зелени депутати от Европарламента. "Където има цигани, няма закони", категорична е Сеизова. Според нея проблемите с незаконните ромски жилища е нерешим, тъй като институциите, дори и силовите, нямали желание да се занимават. "Засега няма работещ механизъм за решение на проблема с незаконно живеещите роми", вдига рамене и съветникът от СДС и шеф на комисията по обществен ред Стефан Иванов. Други кметове пък се опасяват от намесата на правозащитните организации.

Чалгата пристана на Борисов, установява Стандарт.

Господарят на фолк империята "Пайнер" Митко Димитров оглави листата за общински съветници на Бойко Борисов в Димитровград. Собственикът на телевизиите "Планета" и "Планета фолк" получил оферта да се бори за кмет на бригадирския град, но отказал заради бизнес ангажименти. Затова за първия пост в Димитровград ГЕРБ издигна д-р Вълчо Митрушев. В листата няма да има фолк диви, обеща Пайнера. Договори с него имат обаче почти всички звезди в чалгата без Азис и Софи Маринова. С този ход Борисов предреши изборите, тюхкаха се вчера червени, сини и жълти. "Радвам се, но не вярвам да ни карат да пеем под строй", заяви Ивана.

Юруков не изключва коалиция с Доган, информира Новинар.

Не е невъзможно между СДС и ДПС да има бъдещо сътрудничество, заяви изненадващо вчера пред БНТ лидерът на синята партия Пламен Юруков. Той смята, че коалицията не бива да се разглежда на базата на личности или на партии, а на базата на политика. Синият шеф подчерта, че преди десет години никой не е предполагал, че ще управлява коалиция от БСП и ДПС. Въпросът за затоплените отношения между сините и Ахмед Доган се изостри през последните дни, когато беше обявено, че СДС-Кърджали предлага подкрепа за кандидата за кмет на ДПС Хасан Азис. Това предизвика острата реакция на столичния кмет Бойко Борисов, който се усъмни, че сините може да са "троянски кон" на движението. В същото време преговорите между СДС-София и Борисов за подкрепа на кандидатурата му в са в напреднал етап. Не познавам нито един политик от ДПС, само от месец съм в политиката, припомни Юруков. Той подчерта, че Борисов е забравил, че четири години е бил главен секретар на МВР именно в правителството на НДСВ и ДПС. На дневен ред в партията е и въпросът защо ГЕРБ не подкрепя нито един успешен син кмет в страната, а разсейва вота срещу БСП със свои кандидати, каза синият шеф. Извънземен да е Пламен Юруков, за толкова кратко време не може да се ориентира в обстановката - политиката не е бизнес, беше коментарът на Борисов. Кметът смята "да запознае лидера на СДС какво значи обръч от фирми".

Пациенти под прикритие в болниците, разкрива Дневен Труд.

Пациенти под прикритие ще плъзнат в болниците. Те ще инспектират как работят лекарите, отделят ли необходимото време за преглед на болния, назначават ли му налагащите се според диагнозата изследвания, искат ли рушвети. Акцията предвижда и внезапни финансови проверки. Това съобщи вчера за “Труд” здравният министър проф. Радослав Гайдарски. Кога пратените от него хора ще вземат на абордаж болниците се пази в тайна. “И да вземат да се подготвят за проверките, пак ще хванем мошениците. За тях наказанието ще е уволнение”, зарече се министърът на здравеопазването.

"Булгаргаз холдинг" се стяга за борсата, пише Дневник.

"Булгаргаз холдинг" се подготвя за излизане на българската и на международните фондови борси. Компанията, която беше създадена в края на миналата година и включи търговското дружество "Булгаргаз", "Булгаргазтрансгаз" и "Булгартел", има капитал 500 млн. евро. Амбицията ни е до две-три години да пуснем пакет от 20-30% първо на Българската фондова борса (БФБ), а на следващия етап пакетът да бъде увеличен и наши акции да се продават на Лондонската борса, каза главният изпълнителен директор на холдинга Любомир Денчев. Без такава процедура няма да постигнем капитализация, сравнима с тази на европейските газови компании, чийто диапазон е от 2 до 10 млрд. евро, посочи той. Ръководството на газовата компания планира среща с БФБ в скоро време, за да обсъдят процедурата. Според Денчев, след като България е член на ЕС, ще може да излезе на Лондонската борса до шест месеца. Денчев каза, че има значителен интерес от големите енергийни компании към евентуалната приватизация на газовия холдинг и неговите дружества.

Търговци в завера за скока на цените, разгадава Стандарт.

Пилешкото върви от 2 до 10 лева по магазините, установи проверка Търговци са се договаряли за надуване на цените на хранителните стоки. Това установила проверка на Комисията за търговия и защита на потребителите, направена по искане на икономическото министерство между 9 и 11 август. Сериозни разлики между минималната и максималната стойност на една и съща стока установили експертите. Пилешкото например може да се намери на цени от 2,90 до 10,40 лв. на килограм. Хлябът се предлага между 0,57 лв. и 0,84 лв., кравето сирене от 4,17 до 7,00 лв. Олиото също варира доста - между 1,79 лв. и 2,85 лв., а киселото мляко - между 0,44 лв. и 0,85 лв. за кофичка. Липсата на достатъчна и вярна информация за цените на хранителните продукти до голяма степен създава погрешна представа за ценови скок на целия пазар, коментират от комисията. Според експертите в много случаи става въпрос за увеличени цени при отделни търговци или вериги. Анализът на цените на доставка и продажба не установил спекула в повечето проверени супермаркети. Търговците, които са се опитвали изкуствено да надуват цените, ще бъдат проверявани допълнително. Общо 45 нарушения на изискванията на Закона за защита на потребителите установили от комисията. Търговците ще бъдат наказани с глоба от 3000 лв.

Учителите заплашват с провал на първия срок, съобщава Дума.

С провалена учебна година заплашват учителите, ако не бъдат приети исканията им за увеличение на работните заплати и повече пари за развитие на средното и висшето образование. Това стана ясно от думи на лидерката на Синдиката на българските учители Янка Такева. Тя каза, че новата учебна година ще започне с един час предупредителна стачка. Струва ми се, че ако не се завърши първия учебен срок, не се завършва изобщо годината, коментира Такева. Тя допълни, че такава мярка е възможна и се обсъжда между трите учителски синдиката и двете работодателски организации. От синдикатите са поставили срок до 10 септември за уточняване и изпълнение на техните приоритети. Учителите настояват за увеличение на работните заплати от икономисаните от Министерството на образованието 54 млн. лева. Те настояват и в бюджет 2008 г. да бъдат отделени 5% от БВП за финансиране на средното и висшето образование, както за развитието на науката. В тези средства влизат и ремонти, обновяване и повишаване стандарта и материалната база на училищата. Учителските заплати трябва да бъдат увеличени със 100% до края на 2008-ма година, добави Такева.

Още пет дни ваканция за учениците, радва Монитор.

Пет дни повече ваканция ще имат през новата учебна година българските деца. Това стана ясно след като вчера министърът на образованието и науката Даниел Вълчев одобри графика на почивките в школата за 2007/2008 година. Допълнителната ваканция идва от петте дни предвидени за Великден. Малчуганите ще могат да поиграят от 26 до 30 април 2008 година. През идната година Рождество Христово се пада на 27 април, показва православното летоброене. Християнския календар за 2007-ма отреди Великден за православните да бъде твърде рано сравнено с обичайните дати - на 8 април. Така големия празник на практика съвпадна с пролетната ваканция. Децата очакваха да има увеличение на почивните дни, но това не стана. През 2008 година обаче късметът им излезе и те получиха 5 дни добавка към почивката напролет. Преподаватели обаче, заподозряха министъра, че не дава допълнителната почивка случайно. Учителите коментираха, че дните по Великден били одобрени от Даниел Вълчев, за да се подсигури провеждането на учебния процес при избухване на стачка и проваляне на занятия. Ако протестите за реформи и по-високи заплати в образованието започнат, Вълчев можел да вземе част от почивките на децата, за да се приключи нормално годината. Това заявиха опитни преподаватели вчера пред репортер на "Монитор". Учениците от първи клас ще почиват от 8-ми до 11-ми ноември 2007 година, съобщиха от администрацията вчера. След това за всички деца ще има коледна ваканция от 22 декември 2007 до 6 януари 2008 година. През следващата година почивката между двата срока ще бъде от 1 до 4 февруари 2008 година. Напролет учениците ще разпускат от 31 март до 8 април. Неучебен ден за всички ще бъде 1 ноември - Денят на народните будители.

Увеличава се броят на младите пушачи, безпокои се Новинар.

Непрекъснато расте броят на младите пушачи в страната ни, съобщи вчера управителят на социологическа агенция "Афис" Юрий Асланов. Според него през последните три години се наблюдава рязко увеличение на пушачите във възрастовата група 16-18 години. Като че ли хората в България пропушват най-често именно в тази възраст, допълни Асланов. Според данните над 60 на сто от българите, които пушат, са на възраст до 30 години. Изследванията показват, че най-много са пушачите сред работещите в търговията и услугите, следвани от строителните работници и заетите в транспорта. Според социолога 60-70 на сто от българите се обявяват за ограничаване на тютюнопушенето на обществени места. В същото време в 2/3 от работните помещения не се спазват законовите разпоредби за забрана на тютюнопушенето, допълни Асланов. Всяка година всеки десети пушач се опитва да се откажат от вредния навик, но не успява, показват данните.

Рибки сменят масажистките, рекламира Стандарт.

Кожата е като нова след сеанса с японски златоперки. Рибки лилипути скоро ще оставят без работа и най-сръчните масажистки. Новата мода тръгна от Япония, но скоро ще превземе Америка и Европа. След бума на кремовете и маските с хайвер от сьомга настъпи златният миг на не по-малко прочутата риба доктор. Миниатюрните тропически създания са основата на т.нар. "рибно спа". Първи го приложиха най-модерните курорти и лечебни центрове в Страната на изгряващото слънце. За нула време екзотичното занимание превзе и Холивуд. Знаменитости се редят на опашка, за да бъдат опоскани от чудодейните рибки. В басейн с доста топла вода се пускат множество миниатюрни рибки Garra Rufa, наричани още Chinchin Yu. Особеното при тях е, че те живеят при температура минимум 43 градуса, която е най-благоприятна за хигиенни и разкрасяващи манипулации. Затова са известни като природни "лекари". Въздействието им върху кожата се състои в отстраняване на мъртвите епителни клетки, след което кожата става мека като кадифе и с прекрасен тен. Процедурата прилича на приятно пощипване, твърдят пионерите.

frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4544 |14.08.2007 Пресата на 15 август . 3| 4770 |14.08.2007 Пресата на 14 август . 2| 3977 |12.08.2007 Понеделнишката преса . 0| 4199 |10.08.2007 Петъчната преса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads