Реклама / Ads
0| 3743 |27.09.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса

.
Вестниците пишат за наркокартелите и корупцията у нас; за интригата на вота; за това изпреварил ли е Мартин Заимов Бриго Аспарухов; за работната ръка, която внасяме от Тайланд и Виетнам.
 

Наркокартели и корупция тормозят България, информира Монитор.

Наркокартели и корупция тормозят България, съобщи вчера английският вестник “Дейли Експрес”. Страната ни е с много висока престъпност, а правителството е затънало в корупция и поддържа връзки с мафията, пише изданието. В същото време вестникът съобщава, че България настоява да отпаднат забраните за работа за български граждани и цитира министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова. По думите й Англия не е предпочитана дестинация за нашите имигранти, а от приемането на страната ни в Европейския съюз само четирима българи са депортирани от Острова, казва Грънчарова. Въпреки оптимистичните твърденията на министъра по европейските въпроси вестникът посочва, че забраната за работа за наши граждани трябва да остане поне още една година, тъй като имало сериозна опасност с наплива на български имигранти да се повиши и престъпността на Острова. Според изданието страната ни е една от “столиците на престъпността” в Европа, която е обхваната от мощни наркокартели и корумпирано правителство. Сериозен проблем пред България е и трафикът на хора, пише вестникът. Като друга причина за оставането на забраната за работа на български граждани на Острова “Дейли Експрес” посочва нивото на безработицата в Англия. Тя е на най-високото си равнище от седем години заради мигрантите от Източна Европа, които заемат работните места в страната. Твърди се, че вътрешното министерство в Лондон се готви да препоръча ограниченията за работници от България и Румъния да останат в сила още една година. Критиците обаче посочват, че докато има ограничения, хората ще влизат във Великобритания свободно като граждани на ЕС и ще остават, работейки незаконно. Това не е първият критичен материал за България, който посочва, че страната ни има проблеми с престъпността. Само преди два дни България беше наредена на предпоследно място по ниво на корупция в Европейския съюз. 

Еврофондовете се отварят за нас, удря на хвалба Дума.

Започва реалният процес на усвояване на еврофондовете от българските стопански субекти, от неправителствените организации и общините. Кабинетът свърши много, за да подготви успешното усвояване на тези средства, включително и за информирането на потенциалните бенефициенти. Това заяви вчера в Брюксел премиерът Сергей Станишев, който съобщи, че предстои да подпише заедно с еврокомисарката Данута Хюбнер документите по одобрените от ЕК оперативни програми "Развитие на човешките ресурси", "Административен капацитет" и "Конкурентоспособност". За тази година парите по тях са около 158 млн. евро. Изплащането им ще започне две седмици след формалното одобрение. В Брюксел премиерът разговаря с еврокомисаря по икономическите и валутните въпроси Хоакин Алмуня. Станишев отново подчерта, че правителството провежда предвидима и стабилна икономическа и финансова политика. Той подчерта, че влизането на България във финансовия механизъм ERM II, който е подготовка за членство на страната в еврозоната, е стратегически важно за България, която е във валутен борд.  

Дерипаска и Божков съдружници?, запитва 24 часа.

Ние ги купуваме, а не те нас, опровергават слух хората на българския бизнесмен. "Нове холдинг" на бизнесмена Васил Божков води преговори за придобиване на мажоритарен дял от "Щрабаг България". Това обяви вчера Орлин Хаджиянков, шеф на борда на холдинг "Пътища", в който основни акционери са фирми на Божков. Австрийската компания "Щрабаг" преди няколко години купи "Инжстрой", а по-късно спечели търг за строителството на терминала на летището в София. На 26 април т.г. от "Щрабаг" обявиха, че 30% от акциите им купува руският олигарх Олег Дерипаска. Сделката е за 1,2 млрд. евро. От холдинг "Пътища" вчера дадоха брифинг заради слух на софийската борса, че "Щрабаг" ще купува компанията на Божков. "Това обърква инвеститорите и нашите акционери. Не продаваме, а купуваме", уточни Хаджиянков.

Учителският бунт засенчи таксиджиите, описва Стандарт.

Над 7 хиляди учители заляха столичния площад "Независимост" пред Министерски съвет. "Такова море на гнева не е имало от 10 години", коментираха синдикалисти. "На фона на нашия бунт Виденовата зима ще изглежда като пролет, а таксиджийските протести като детска сценка", заявиха преподаватели. Митингът започна в 16 часа с химна "Върви, народе възродени". Викове "Оставка" се редуваха с "Победа". Учителите издигнаха плакат, на който премиерът Сергей Станишев бе нарисуван като Пинокио. На него пише "За даскало и наука въобще не му пука, но за да капне в катрана и мед, рече: "Образованието е приоритет". На друг плакат бе нарисувана картата на Балканския полуостров, върху която бяха изписани заплатите на учителите в съседните ни държави.

40 000 чиновници по-малко, по-големи заплати за учителите, допълва Новинар.

Трябва да се направи реформа в държавното управление и да се съкрати персонала с 40 000 служители, които са излишни. Ако това бъде направено, ще се намерят пари за 50% увеличение на учителските заплати. Това предложение направи депутатът от ОДС и зам.-шеф на бюджетна комисия Мартин Димитров пред "Новинар". Теоритично Мартин Димитров е прав, отговори му министърът на държавната администрация Николай Василев. По думите му би могло да има съкращение на още служители в държавната администрация, но едва ли трябва да е толкова голям брой. Друг е въпросът дали спестените пари от намаляване на персонала могат да отидат само за учители, тъй като има и други професии, които имат нужди. Василев уточни, че след съкращението на 5300 чиновници се спестяват 50 млн. лв. годишно на държавата. Мартин Димитров обясни, че според данните на Националния статистически институт (НСИ) хората, които работят в сферата на държавното управление за последните 5 години са нараснали с 40 000 души. Според депутата този голям брой е излишен и неоснователен. Димитров изчисли, че тези служители струват на държавата близо половин милиард лева годишно за издръжка. 300 млн. лв. отиват за заплати и осугуровки, а останалите се харчат за командировки, сгради. Димитров предлага да се направи реформа, с която ще се оптимизират разходите и повече средства ще се пренасочат там, където са необходими - например за заплати в сектори като образованието.

На гурбет в Европа - 220 хил. българи работят легално в ЕС, информира Дневник.

Общо 220 хил. българи в момента работят легално на територията на Европейския съюз. Това съобщи началникът на отдел "Услуги за заетост и мобилност" в Европейската комисия Йохан тен Гьозендам на първия международен информационен ден за насърчаване на мобилността на работната сила в сферата на туризма, който се проведе в Банско. Така българите са близо 4% от всички европейци, работещи извън родината си, но в рамките на ЕС. Според изчисленията на комисията българите и румънците са общо около 1 млн. души. Точно толкова са мобилните работници от 10-те страни, които се присъединиха към съюза през 2004 г. В същото време на територията на Евросъюза има 4 млн. свободни работни места. Работодатели от Кипър, Словения, Чехия, Словакия и други общо 13 европейски държави са обявили 2300 свободни позиции за българи в Европейската мрежа за трудова мобилност .

Три сценария за София, прогнозира Монитор.

Три са сценариите, които могат да се реализират на 28 октомври в София. Според социолози първата възможност е Бойко Борисов да спечели още на първи тур. Втората вероятност е да отиде на балотаж с Бриго Аспарухов и да го победи. Третият вариант е да се състезава на балотажа с някой от другите кандидати, който засега не е известен. В последния случай според проучванията ще се осъществи онова преливане на гласове от един кандидат към друг, известно като "всички срещу Бойко". Спечелването на кметския пост от първи тур за повечето социолози изглежда малко вероятно. Първа прогнозира това агенция “Барометър Инфо”. Според нейното проучване Борисов щял да вземе от раз 28% от гласовете. Тази цифра бе оспорена от почти всички останали социолози. Предизвестената победа на Борисов скара експертите по проучване на общественото мнение, които се впуснаха във взаимни обвинения в манипулация. Според щаба на сегашния кмет обаче победата на първи тур е повече от сигурна. Според Лидия Йорданова от НЦИОМ преди месец шансът на Борисов да победи още на първия тур е бил много по-сериозен, но с появата на новите кандидати тази възможност намалява.

Интригата на вота: Кой сега е № 2, бистри Стандарт.

Започна се. 88 партии, цели рула бюлетини, тонове книжа с обещания и огромни ликове по билбордове и витрини. Кампанията за вот 2007 стартира, избирателите щракат с дистанционното за програми без диспути и обръщения и приготвят кошниците си за гъби. А социолозите питат и броят - град по град и район по район събират хипотетичните гласове за бъдещите управници. Данните от проучванията досега водят до пълно единодушие поне за три неща: на повечето места в страната ще се ходи два пъти до урните, особени изненади не се очакват, тръпката в много градове е не кой ще стане кмет, а името на сребърния медалист. Битка за място на почетната стълбичка водят всички партии с изключение на фаворита ГЕРБ. Хората на Бойко Борисов си имат запазено място на този вот, а червени, сини и жълти си играят на кой е по-по-най сериозен борец срещу столичния кмет и неговите кандидати по места. Да се изявят като победители от раз най-големи шансове имат Славчо Атанасов в Пловдив и Кирил Йорданов във Варна, с най-драматично "ако" е вотът за Хасан Азис в Кърджали. Приключат ли изборите там на първи тур, кмет ще е пак той, ако има балотаж - възможността градът да се сдобие с нов управник нараства многократно, твърдят социолозите. Благоевград пък е символично място за БСП синдрома "битка между свои" - гласовете натежават в полза на Костадин Паскалев за сметка на Лазар Причкапов, сочат проучванията. Но както на всеки вот досега социолозите не пропускат да подчертаят: най-важен е броят на гъбарите в изборния ден. Оптимизмът, че този път ще са по-малко, идва от атрактивните мераклии за местна власт и, разбира се - от големия залог на вота: европарите, които чакат жителите на всички общини у нас.

"Алфа рисърч": Мартин Заимов изпревари Бриго Аспарухов, цитира Дневник.

Кандидатът на СДС и ДСБ за кмет на София Мартин Заимов изпревари издигнатия от БСП Бриго Аспарухов с процент и половина малко преди откриването на кампанията за местна власт. За Заимов са заявили намерение да гласуват 8.5 от софиянци според представително за столицата проучване на социологическата агенция "Алфа рисърч", направено между 17 и 24 септември. Бойко Борисов (ГЕРБ) води с близо 34 на сто. Тити Папазов - кандидат на Демократическата партия, е предпочетен от малко над 3 процента от столичани. Листата на десницата също е на второ място с 8.8%, с много малка преднина пред БСП ( 8.1 на сто). За кандидатите на ГЕРБ за общински съветници са заявили намерение да гласуват 26 процента, за "Атака" - близо 5, за НДСВ - малко над два процента от софиянци.

Глобиха с 50 563 лв. депутати “скатавки”, пише Дневен Труд.

Точно 50 563,34 лева е общата сума на глобите, които депутатите са отнесли заради неизвинени отсъствия от декември 2006 г. до началото на лятната си ваканция на 27 юли т.г. Данните са от справка, изготвена по молба на в. “Труд” от парламентарната администрация по Закона за достъп до обществена информация. От данните става ясно, че кръшкането на депутатите от работа има и добра страна - пестят се пари на данъкоплатците. Народните избраници отнасят глоби и когато имат “неизвинено отсъствие” от заседанията на парламентарните комисии, в които членуват.Санкциите заради “бягства” от комисии за същия период възлизат на 27 099,25 лв.

Масларова плаща на фирмите за чираци, информира Стандарт.

Емилия Масларова е решила да върне чираците на мода. Това е част от стратегията, която социалният министър предлага за обучение и преквалификация на хора, които не могат да си намерят работа. Според проекта държавата ще дава на фирми, които се наемат да обучат чираци, минималната работна заплата за една година. Срещу това обаче работодателите ще трябва да поемат ангажимента да назначат чирака си поне за още една. 68 380 души ще бъдат назначени през 2008 година според националния план по заетостта. Той трябва да бъде готов до 10-15 дни. Министър Масларова ще иска от бюджета 197 милиона лева за проекта. Основният приоритет на този план ще бъде ограмотяването на ромите. Те са основните трайно безработни, защото не притежават никакви знания и не умеят дори да четат, каза Масларова. Още от идната година ще се усети глад за 30 000 работници в сферата на туризма и хотелиерството, съобщи пък шефът на Българската хотелско-ресторантьорска асоциация Благой Рагин. Основните професии, които се търсят, са главен готвач, сервитьор, управител на хотел и отговорник за рецепция. Основната причина за глада в тази сфера е, че нашите специалисти бягат в чужбина, където са по-добре платени.

Внасяме работна ръка от Тайланд и Виетнам, детайлизира по темата Новинар.

Чeрноморското ни крайбрежие остава без обслужващ персонал, алармираха от бранша. Туризмът става все по-непривлекателен за българите, защото заплащането е ниско и условията на живот на персонала са лоши. Няма да има обслужващ персонал по българските курорти в близките едва-две години, заяви вчера председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Благой Рагин по време на семинар за мобилността на работната сила в туризма в Банско. Според специалистите от бранша вече било по-лесно да се наемат чужденци, които да обслужват курортистите. Другото лято кафе може да ни сервира някой сърбин или македонец, а кебапчетата да се продават от виетнамци, коментираха от бранша. За целогодишна работа пък ще внасяме тайландки, които напоследък били хит сред богаташите за камериерки и детегледачки. Ако в страната си те изкарват между 50 и 100 евро средно на месец, то хайлафът у нас им предлага по 200 евро плюс квартирата и храната.

100 000 авджии срещу 63 000 прасета, оповестява 24 часа.

8-10% увеличение на дивите свине заради топлата зима 24 Часа Над 100 хил. авджии ще излязат утре срещу 63 хил. диви прасета. В събота започва ловният сезон за глигани. Тази година те са рекордно много, с 8-10% повече от миналата, съобщи Пламен Колев, шеф на ловния отдел в Държавната агенция по горите. Причината е топлата зима, която е позволила на повече малки прасенца да оцелеят. Седмица по-рано от планираното започва ловът на дивите свине. Авджиите трябва да благодарят на премиера Сергей Станишев, който разпореди началото да се изтегли от определената дата по закон - първата събота на октомври. Мотивите са, че високата популация от прасета нанася големи поражения върху и без това бедната реколта.

Клинтън се затъжил за България, известява Дневен Труд.

Бившият президент на САЩ Бил Клинтън иска отново да дойде в България. Това споделил самият той пред президента (1997 -2002) Петър Стоянов, който е в Ню Йорк за традиционната сбирка на фондация “Клинтън”, където е член на борда на директорите. Там Стоянов се запознал с Анджелина Джоли и Брат Пит. Снощи той присъства и на награждаването на Бил Гейтс за благотворителност.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4293 |26.09.2007 Пресата на 27 септември . 4| 4798 |25.09.2007 Пресата на 26 септември . 0| 4983 |24.09.2007 Пресата на 25 септември . 0| 3716 |23.09.2007 Понеделнишката преса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads