Реклама / Ads
3| 4675 |05.11.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 6 ноември

.
Вестниците пишат за това как Живков тайно продал българския златен резерв на СССР; за пировите кметски победи; за удължаването на учебната година; за водния удар в 18 града; за рок динозавъра, който ще живее в Каварна.
 

Европа пак ни критикува за корупция и престъпност, известява Монитор.

България и Румъния все още не представят достатъчно "конкретни резултати " от борбата с корупцията и организираната престъпност, предаде Франс прес, позовавайки се на проектодоклад на Европейската комисия, който предстои за бъде публикуван днес. "От момента на присъединяването си двете страни бележат напредък в реформирането на съдебната система и борбата с корупцията, а в България и в борбата с организираната престъпност", се посочва в проекта на годишния доклад за политиката на разширяване на ЕС, цитиран от АФП. "Въпреки че бе направено много, необходими са още конкретни резултати, особено в областта на борбата с корупцията и организираната престъпност", се казва в общата част на доклада, който съсредоточава вниманието си главно върху балкански страни кандидатки за членство в ЕС.  

Първият фалит: Как Живков тайно продава българския златен резерв на СССР, разказва Дневник.

"Не зная по какви причини, вероятно от съображения за сигурност, но преди мен златният резерв на страната ни беше изпратен за съхранение в съветски банки. Ние върнахме у нас това злато и забранихме износа. След създаването на златния фонд от България не беше изнесен нито грам от благородния метал." Думите са на генералния секретар на БКП Тодор Живков, цитирани в неговите "Мемоари", издадени след промените през 1989 г. в България. Това твърдение е откровена лъжа, твърди в сензационно разследване журналистът от в. “Дневник” Христо Христов.. Златният резерв изобщо не е върнат в България, а човекът, който с еднолично решение го продава тайно на СССР, е самият Живков. Причината е тежкото финансово състояние, в което комунистическото управление у нас изпада в края на 50-те години. Всички документи, свързани с валутния баланс и платежоспособността на страната, носят грифове "Строго поверително" и са известни на малцина в партийното и държавното ръководство.

Пирова победа за кметовете, информира Стандарт. 

Победата на изборите ще се окаже пирова за повечето от кметовете. Две трети от новите градоначалници ще бъдат с вързани ръце, защото нямат мнозинство в общинските съвети. Най-трудно ще е на червения управник на Русе Божидар Йотов. Първа сила в местния парламент е ГЕРБ, която взе 15 мандата. БСП спечели едва 9 места. Люти общински битки се очакват и в Благоевград. Костадин Паскалев има зад гърба си 7 съветници на БСП. Толкова обаче са и хората на Бойко Борисов. Срещу червените най-вероятно ще играят и петимата от отбора на Радослав Тасков, който загуби балотажа. На тройно по-малко съпартийци ще разчита в местния парламент през втория си мандат в Разград червения Денчо Бояджиев. Най-голямата група в него е на ДПС. Пазарлъци ще паднат и в Търново между синия кмет Румен Рашев и водещата група на ГЕРБ.

Задължителният вот скара коалицията, пише 24 часа.

Идеята за въвеждане на задължително гласуване у нас е на път да скара тройната коалиция. НДСВ излезе след първия тур с предложение народът да каже с референдум иска ли да гласува под строй. Царистите държат на идеята си и са готови да инициират дискусия и допитване. Според някои червени юристи обаче това противоречи на конституцията. Левите депутатти категорично се противопоставиха на същото предложение, което бе внесено при пормените в изборното законодателство през лятото от ВМРО. ДПС също не иска задължителното гласуване. “То е противоконституционно. За да се обсъжда, трябва първо да се промени основният закон. Но не е нужно”, заяви зам.-шефът на парламента Юнал Лютфи.

Даниел Вълчев: Учебната година ще бъде удължена, цитира Дневен Труд.

“Трябва да е ясно, че системата на образованието вече си стъпва на краката. Но още дълго време ще берем плодовете на безхаберието, трупано през последните 20 години”, заявява в интервю за “Труд” просветният министър Даниел Вълчев. В него той се надява да има приети учителски оставки, защото иначе ще се окаже, че те са били обикновено средство за натиск. По-важното е в случая да се започне дебат за промяна, насочена към по-лесен достъп и по-голяма динамика на професията. Министър Вълчев е убеден, че няма никакви сериозни основания сега да няма матури. “Да, за екипа на МОН е по-лесно да не ги проведе. Съзнавам, че ще бъдем изложени на много критики”, казва още той. По думите му до края на седмицата предстои да се реши въпроса с учебната година, която вероятно ще бъде удължена за някои класове.

Учебния час остава 45 минути, информира Дума, при положение че часът всъщност е 40 мин.

Продължителността на учебния час е съобразена с възможностите на децата и с това какво натоварване те могат да издържат, за да бъде ефективен учебният процес. Повече от 45 минути за учебен час като дневна форма на обучение не се предвиждат. Това каза Ваня Кастрева, началник на РИ в София във връзка с наваксването на пропуснатия учебен материал по време на стачните действия на учителите. Кастрева бе категорична, че единствено при двусменен режим в едно училище часовете могат да бъдат намалени до 40 минути, но повече от 45 минути не могат да бъдат Кастрева съобщи, че от днес започват работни срещи с директорите, в които ще искат конкретни предложения за всяко училище, за да могат след това принципно да решат въпроса с графика за учебното време. Тя обясни още, че учителите мотат да преструктурират часовете за упражнения или ако има малки уроци, да бъдат обединени в един час. Вчера стана ясно, че 24-те общински координационни съвета в София на СБУ са взели решение за спиране на стачните действия и запазване на стачната готовност. Очаква се децата в цялата страна от днес да тръгнат на училище.

Би Би Си спря ужаса в Могилино, съобщава Новинар. 

Българските власти най-сетне ще закрият дома за умствено изостанали деца в с. Могилино, община Две могили. Месец и половина след като Би Би Си излъчи потресаващия си филм за кошмарните условия, при които живеят децата в русенското село. В понеделник трима министри - социалният министър Емилия Масларова, министърът на правосъдието Миглена Тачева и министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова, посетиха дома и обявиха, че до шест месеца децата ще бъдат настанени в други социални заведения или защитени жилища. Докато институциите у нас не правеха нищо, във Великобритания хиляди шокирани граждани написаха петиция до британския премиер Гордън Браун и Евросъюза с настояване да окажат натиск върху българското правителство и то да подобри условията, в които живеят "изоставените деца на България".

Първи сигнали за отрезвяване на борсата, оповестява Дневник.

Поскъпването на цените на акциите в последните месеци е принудило около 10 взаимни фонда да предприемат мерки за привеждане на портфейлите си в рамките на закона. На практика това означава, че фондовете са представили в Комисията по финансов надзор план как да намалят вложенията си в определени акции под регулативно определения максимум от 10 на сто. В края на миналата седмица Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП) сигнализира за необходимостта от подобни мерки. След писмото на асоциацията, в което се изразяваше и опасение от балонизиране на Българската фондова борса, в понеделник капиталовият пазар регистрира един от най-черните си дни в последните години. Основните показатели - борсовите индекси, се понижиха с между 2 и 4.6%. Инвеститорите загубиха около 500 млн. лв. Общо за последните няколко сесии от пазарната капитализация бяха изтрити около 1 млрд. лв.

Воден удар в 18 града, предупреждава Дневен Труд.

От 1 декември водата ще поскъпне в половин България. Ден след балотажа за кметските избори Държавната комисия за енергийно и водно регулиране обяви, че 18 ВиК дружества ще вдигнат цените с 2 до 10 ст. За кубик без ДДС. Най-голямото повишение е в Хасково. Най-скъпата вода – в Разград, където цената за 1 кубик скача от 1.79 лв. на 1.84 лв. без ДДС, което прави 2.21 лева с налога. Мотив за поскъпването са повишените цени на тока с 20 % от 1 юли, което стана с решение на същата комисия. Очаква се скоро и останалите ВиК дружества да поискат повишение. За разлика от водата, цяла България още във вторник ще усети едно друго поскъпване – на бензина. В понеделник “Лукойл” вдигна цените на едро с около 3 % и така на бензиностанциите всички горива вече ще струват над 2 лв. за литър.

АЕЦ "Белене" чака 529 специалисти, четем в Дума.

До 2013 г., когато АЕЦ "Белене" трябва да заработи, е необходимо да бъде подготвен персонал от 529 души. Това заяви вчера Йордан Георгиев, управител на предприятие АЕЦ "Белене" към НЕК по време на конференцията "Кадрово обезпечаване на ядреноенергийния отрасъл". Той обаче уточни, че все още не е утвърден техническият проект, въз основа на който се определя щатното разписание на централата. Подготовката на обучени според всички нормативни изисквания кадри в областта на ядрената енергетика отнема около 4-5 години, затова обучението трябва да започне от следващата година, посочи председателят на Български атомен форум Богомил Манчев. По този повод министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров подчерта, че проектът за втората атомна централа е важен в икономически, екологичен и социален план. Това е най-важният инвестиционен проект за страната и Министерството на икономиката и енергетиката ще направи всичко възможно за обезпечаване обучението на специалистите, които ще работят в бъдещата централа, категоричен бе той. Димитров определи срок от два месеца за изготвяне на конкретни предложения за публично-частни партньорства в областта на обучението на кадри за "Белене" и за начертаване на конкретни стъпки за обучение на бъдещия персонал. Според зам.-министърката на образованието и науката Ваня Добрева обучението на един млад човек от студентската скамейка през квалификационни курсове и положен стаж по специалността до превръщането му в специалист по ядрена енергетика отнема от 10 до 15 години. Тя посочи, че за тази година МОН е отпуснало с 20% повече места за обучение във физичните специалности на университетите, но те не са попълнени. Липсва мотивация на младите хора да се занимават с ядрена физика и това може да бъде преодоляно единствено, ако се предвидят допълнителни стимули като стипендии и осигуряване на работа след дипломирането, каза Добрева.

Рок динозавър се заселва в Каварна, радва комшиите му Стандарт.

Легендарният вокал на "Юрая Хийп" Джон Лоутън пристигна вчера в Каварна да огледа новия си апартамент. Той тръгна и да разписва бумагите за новия си имот. Англичанинът си купува апартамент в подножието на нос Чиракман, в новоизградения комплекс "Роял коув". Рок динозавърът си харесал напълно обзаведени две стаи и кухня. Те се разпростират върху 80 квадрата. Кметът Цонко Цонев съобщи, че Джон Лоутън ще е почетен гост в четвъртък на клетвата на новия общински съвет в морския град. Рок звездата ще присъства и на първото заседание на новоизбрания общински съвет. След това ще се върне в родната си Англия на 9 ноември. До края на годината ликът на Джон ще бъде изрисуван в гигантски размери като пано върху един от блоковете на булеварда на рока, както в Каварна наричат улица "България". Жилищен интерес в Каварна са проявили и други рок величия - Глен Хюз от "Дийп пърпъл", Рони Джеймс Дио, Джоуи Димайо от "Меноуър".

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3960 |31.10.2007 Пресата на 1 ноември . 1| 4026 |30.10.2007 Пресата на 31 октомври . 2| 4247 |29.10.2007 Пресата на 30 октомври . 1| 4059 |24.10.2007 Пресата на 25 октомври

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads