Реклама / Ads
0| 4106 |14.02.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса

.
Вестниците пишат за 1.7 млрд. долара, потънали в задгранични фирми на БКП; за свършека на евтините цигари; за края на семейните войни; за виетнамските шивачки.
 

Поне 1.7 млрд. долара са потънали в задгранични фирми на БКП, осведомява Дневник. 

Най-малко 712 млн. долара са инвестирани в общо 454 дружества с българско участие зад граница по времето на комунизма, които след промените държавата е загубила. Това разкриват оригинални документи на Министерския съвет за периода 1961 - 1991 г., както и новооткрити архиви на бившите Министерство на външната търговия и Министерството на външноикономическите връзки, които се смятаха за изчезнали. Данните в тях съществено променят досегашните представи за източването на финансов ресурс към създаваните в края на 80-те задграничните дружества. През 1992 г. парламентарната подкомисия за проучване на икономическата криза оповести, че в около 395 задгранични фирми са налети 350 млн. долара. Други неизвестни до момента секретни документи на Националната служба за защита на конституцията (наследила Второ главно управление на бившата Държавна сигурност, контраразузнаването), която днес е Национална служба сигурност, разкриват, че държавата е загубила около 1 млрд. долара от непреведени в страната през годините печалби на задграничните фирми.

Болниците за продан, оповестява Дума.

Около четири часа продължи дискусията в парламента по първото четене на промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, свързани с отмяна на забраната за продажба на лечебните заведения. Измененията са внесени от Министерския съвет и предвиждат задължение приватизираното лечебно заведение да запази предмета си на дейност за срок от 15 години. Същевременно в забранителния списък за приватизация се прибавят лечебни заведения с национално значение - многопрофилни, университетски и специализирани болници. Промените предвиждат 50 процента от средствата от приватизация да се насочват към “сребърния пенсионен фонд”. Васил Паница (ДСБ) посочи, че ще подкрепят промените в закона, защото са стъпка напред в структурната реформа на здравеопазването, задържана шест години. Михаил Миков каза, че ПГ на Коалиция за България ще подкрепи промените в закона, тъй като се предвижда значителна част от постъпващите средства от приватизация да отиват към социалната система. Никога не сме приемали приватизацията като панацея, за нас тя никога не е била цел, отбеляза той.

Трафикът в София - като за 2020 г., провидя Новинар. 

Трафикът в столицата е стигнал размери, прогнозирани в Общия устройствен план за 2020 г., сочи социологическо проучване, поръчано от "Метрополитен". Според директора на фирмата инж. Стоян Братоев в пиковите часове през “Цариградско шосе” в центъра на София влизат над 10 500 автомобила. Около 8000 пътници от кварталите “Дружба” и “Младост 1” пък отиват към центъра сутрин. 5700 е броят на пътниците в градския транспорт, минаващи по “Искърско шосе” в час пик през деня. На ден пътниците в градския транспорт по това направление са над 45 000, и то само от кварталите “Дружба” и “Младост 1”. Над 70% от анкетираните от кварталите “Дружба” и “Младост 1”, ползващи автомобили, са заявили, че когато бъде пуснато метрото, ще пътуват с него.

Солени санкции по пътищата от днес, напомня Дума.

По 10 контролни точки ще се отнемат на шофьори, които използват антирадари. Също от толкова в талона ще трябва да се лишат и тези, които са употребили алкохол. Това гласи новата наредба за определяне на първоначалния максимален размер на контролните точки на водач на МПС, която влиза в сила от днес. Новост в наредбата е и санкцията за шофиране без книжка, за което ще ви отнемат 6 точки. Ако водачът бъде заловен от пътните полицаи да шофира с наличие на алкохол в кръвта между 0,5 и 1,2 промила, от талона му ще бъдат отнети 10 точки. Когато нарушението е повторно, взетите точки ще са 13. При отказ на проба за употреба на алкохол или неизпълнение на предписанието за медицинско изследване - санкцията е 12 точки. Ако извършите нарушение за първи път, ще бъдете пощадени от санкции. За превишаване на скоростта с 20-31 километра, ще ви отнемат 3 точки. Със 7 ще се разделите, ако карате с 41-50 километра над разрешената скорост, а с 12, ако превишите с 51 километра. За повторна такава грешка ще ви отрежат 13 точки. 8 точки ще се вземат за неправилно преминаване покрай автобусна спирка или спиращ рейс, а 6 за говорене по мобилен телефон без "hands free". За паркиране на пешеходна пътека или кръстовище ще се взимат 4 точки. Също толкова ще ви отнемат, ако вината за катастрофа е ваша.

Евтините цигари свършват, ожалва пушачите Новинар. 

Българските марки цигари идват на нови цени от април. Цигарите с досегашните цени вече свършват в магазините. В близките две седмици някои марки вече ще се продават по-скъпо, обясниха дистрибутори. Заради изчерпване на количествата със старите цени от пазара са изчезнали някои марки. Най-масовите цигари "Виктори" ще поскъпнат с 30-40 стотинки, прогнозираха дистрибутори. Така една кутия ще стигне 3 лв. Поскъпването на родните и поевтиняването на луксозните цигари е очаквано. Причината за това са промените в акциза от началото на 2008 година, които бяха приети от парламента в края на миналата година.

Губим 16 млн. лв. за водата в София, информира Стандарт. 

Столицата може да загуби над 16 млн. лв. от отпуснатите по ИСПА пари за водата на София. Това стана ясно на среща между експерти от екоминистерството и общината. Причината е, че общинарите се бавят с отчуждаването на 99 терена за изграждане на ВиК мрежата в кв. "Орландовци". Така единият от предвидените колектори може да не бъде изграден, което ще лиши столицата от над 16 млн. лв. от общо 111,4 млн. по проекта. Забавяне има и от "Софийска вода", която пък още не е получила одобрение на бизнес плана си за 2009-2013 г.

Развод за час слага край на семейните войни, успокоява Стандарт. 

Идва краят на дългите семейни войни за имоти и коли. Развод за час по бързата процедура ще въведе правосъдното министерство от догодина. Брачни договори ще решават подялбата на вещите и авоарите още преди влюбените да стигнат олтара. Документът ще урежда кой да плаща издръжката на децата и за кого да остане семейният апартамент, купен с общи пари. Сега при развод всичко, придобито по време на брака, се дели наполовина между съпрузите. Когато някой от тях не е доволен, делата се точат с години. При брачните договори съдът ще постановява записаното в тях на едно заседание и само ще определя при кого остават децата. Бързият развод е записан в новия Семеен кодекс. Той влиза за обсъждане в кабинета на 1 март.

Студентите на работа поне за 1000 лв., научаваме от Монитор.

Всеки десети студент в България очаква да получи 1000 лева стартова заплата. Това сочи проучване, направено през ноември 2007 година сред 12 477 младежи в различен курс в университетите. Предвиждаме нашето проучване да стане ежегодно и да обхване и учениците, завършващи гимназия, за да представим по-пълна информация. Това заяви Гергана Раковска, управляващ директор на Фондация на бизнеса за образование (ФБО). Всеки десети студент в България очаква да получи 1000 лева стартова заплата. Това сочи проучване, направено през ноември 2007 година сред 12 477 младежи в различен курс в университетите. Предвиждаме нашето проучване да стане ежегодно и да обхване и учениците завършващи гимназия, за да представим по-пълна информация.

Виетнам ни праща шивачки, пише Дневен Труд. 

България изпитва остра нужда от работници в строителството, машиностроенето, енергетиката, туризма и леката промишленост. Първите 60 виетнамски работнички пристигат у нас през май. Те ще попълнят липсващите кадри в текстилната и шивашката индустрия. Премиерът Станишев, който е на посещение в Молдова, се очаква да спечели за каузата стотици нашенци, живеещи там. На първо време се търсят поне 8000 души – както работници, така и висококвалифицирани специалисти. По данни на БСК всеки втори работодател се жалва от липсата на персонал и е готов да плаща луди пари, за да задържи добрите си специалисти.

Вотът ще покаже жизнеността на опозицията, анализира в аванс Монитор.

За четвърти пореден път опозицията от парламентарно представените партии внесе вот на недоверие към правителството на Сергей Станишев. В обществото съществуват определени нагласи, че вотовете на недоверие са напразно губене на време, безсмислено разтягане на локуми, вдигане на врява от опозицията, а също така и начин за блокиране на работата на парламентарната институция. Причината, която поддържа тези нагласи, е, че обикновено е ясен изходът от искането на вот, т.е. той остава без последствие и резултатът е вдигане на много шум за нищо. Факт е, че от 1989 г. до сега много пъти са искани вотове на различни правителства, но няма нито един случай, в който да се е стигнало до резултат, водещ до подаване на оставка на правителството. Въпреки че част от тези съображения в някаква степен са основателни, съществуват и други аргументи в подкрепа на противоположната теза. Нужно е обаче да се изяснят въпросите около смисъла и значението, мотивите, ролята и мястото на вота на недоверие за функционирането на парламентарната система. Защото той не е само проста парламентарна процедура, целяща упражняване на вербално-комуникативните умения на депутатите. Ако бъде възприеман и осъществяван по този начин, съвсем естествено е и резултатите от него да не са обнадеждаващи. Ако обаче към тази утвърдена в демократичните държави парламентарна практика се подходи сериозно, с осъзнати и целенасочени усилия и намерения, тя би могла да произведе и позитивен политически ефект не само за инициаторите, но и за управляващите, чиято политика е обект на критика. Неизменно повдигането на вот на недоверие е обвързано с въпроса за политическата отговорност на правителството пред парламента. Защото Народното събрание според конфигурацията на властите, фиксирана в Конституцията, е върховен орган на народния суверенитет и като такъв избира Министерския съвет.

Иде полярен студ, прогнозира 24 часа.

Към България се насочва полярен въздух, който ще понижи драстично температурите през почивните дни. Това съобщиха синоптиците от TV – MET. Мощният антициклон над Норвегия и циклонът над северните райони на Русия насочват въздух от Северния ледовит океан към нашите ширини. Вятърът от север ще се усили и ще развие скорост от 80 –90 км в час. Ще превалява сняг, но слабо. Може да натрупва снежна покривка от 5 – 10 сантиметра само в Лудогорието, в Предбалкана и по северните склонове на планините. Минималните стойности на живака ще паднат до минус 12 градуса, а максималните почти никъде в страната няма да са над нулата. В понеделник сутринта в населените места ще е дори по-студено от уикенда – до минус 15 градуса, а в затворените котловини на Западна България и до минус 18 градуса.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4199 |13.02.2008 Пресата на 14 февруари . 0| 4340 |12.02.2008 Пресата на 13 февруари . 0| 4309 |11.02.2008 Пресата на 12 февруари . 0| 3891 |10.02.2008 Понеделнишката преса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads