Реклама / Ads
2| 3936 |29.11.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса

.
Вестниците пишат за партийния покер, взел главата на Илиев; за царедворците от запаса; за новата партия на низвергнатите; за 55-те млн. лв за жертви на плоския данък; за скорошните 5 млн коли в София; за задължителната кучешка стая в жилището.
 

Комисар Илиев жертва на партиен покер, разследва Стандарт.

Политически игри, а не професионален гаф, са основната причина за оставката на главния секретар на МВР Илия Илиев. Версията за здравословни проблеми пък е прах в очите. Това заявиха пред "Стандарт" депутати от управляващата коалиция и източници от вътрешното ведомство. Според тях главният комисар се е оказал бушон в борбите кой да дърпа конците в бъдещата Национална агенция по сигурността, станала популярна като българското ФБР. Проектът, който се подготвя от правителството, предвижда главният секретар да координира работата между МВР и новата агенция. Сред нейните основни задачи е борбата срещу корупцията по високите етажи Това означава, че ако Илиев бе запазил поста си, щеше да има достъп до информация, която представлява огромен интерес за всички основни играчи в родната политика и бизнес. В кулоарите на парламента вървят версии, че Илиев дори е бил обсъждан като вариант за шеф на родното ФБР. Това обяснява и добрите думи, които премиерът Станишев и Румен Петков отправиха на прощаване към досегашния главен секретар. "Не успях да те спася", пък бе репликата на МВР шефа към Илиев след брифинга в сряда. Според скроения сценарий срещу досегашния главен секретар той не е трябвало само да бъде отстранен от вътрешното ведомство, но и да бъде сериозно компрометиран. "Така Илиев излиза окончателно от играта и губи шанс за нова кариера", обясниха депутати. За целта на главния комисар му е спретнат перфектен капан. Преди няколко месеца той е подписал полицейска разработка, според която на известния сръбски наркобос Будимир Куйович са били издадени нови документи за самоличност. Разработката е била на ченгета от Разград. На 9 февруари 2005 г. Куйович е екстрадиран със забрана да посещава страната за 120 години. По-късно обаче е заловен отново у нас край Стара Загора, този път с фалшиви документи. Там е заведено следствено дело, а на Куйович е наложена забрана да напуска България. Какво става след това, е обвито в мъгла. В началото на тази година Будимир е засечен в Разградско, където започва разработка срещу него. Според източници МВР има план да го привлече като сътрудник. За целта е измислена оперативна разработка от неизвестен засега полицай от местната служба "Борба с организираната престъпност". Кой ръководи действията на наркоченгето от Разград, не е ясно, защото висши ръководители от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", отговарящи за наркоканалите, твърдят, че такава разработка не е съгласувана с тях. Документите са представени за подпис на главния секретар Илия Илиев. Сред тях е и искане за издаване на нови документи за самоличност, вероятно удостоверение на постоянно пребиваващ, което Илиев подписва, макар това да е спорно от законова гледна точка.  

Магистрати перат пари чрез заеми за имоти, информира Монитор.

Съдии и прокурори, за които се знае, че вземат пари под масата, перат нерегламентираните си доходи чрез банкови заеми. Изтеглените кредити те използват за покупката на недвижими имоти. Чрез същата схема парите си перат още мутрите от борческите и престъпните групи. Това става ясно от доклад на инж. Момчил Добрев от института “Добрев - Халачев”. Съавтор на разработката е Мариола Гарибова, която е частен съдебен изпълнител в София. Докладът е част от лекциите, които ще бъдат представени на започналата вчера в УНСС международна научна конференция на тема "Теория и практика на финансовите престъпления". Патрони на конференцията са финансовият министър Пламен Орешарски и шефът на БНБ Иван Искров. От името на вътрешния министър Румен Петков приветствия поднесе зам.-министър Камен Пенков. "Успешната борба срещу финансовите престъпления може да стане само, ако публичните власти и частния сектор си взаимодействат ефективно. Главното нещо, на което трябва да се обърне внимание, е превенцията на финансовите престъпления", каза при откриването на събитието министър Орешарски.

Депутати оказвали натиск върху данъчни, оповестява Дневник. 

Депутати са оказвали натиск върху ревизори от Националната агенция за приходите при ревизии и проверки в Силистра и Бургас. Сигнали за това са подадени в парламентарната комисия за борба с корупцията, която в четвъртък заседава при закрити врата. Сигналите са от бившия шеф на НАП - Бургас, Недялко Киров и от сегашния директор на НАП - Силистра, Милена Цолчовска. Изпълнителният директор на агенцията Мария Мургина отказа коментар. Посочените депутати били от БСП и ДПС. В доклада на НАП - Силистра, били изброени и фирми, върху които имало политически чадър. Констатирахме сериозни нарушения при ревизии на търговски дружества и физически лица в двете дирекции, каза председателят на комисията Бойко Великов. Създадени са условия за ощетяване на бюджета чрез източване на ДДС, обясни още той. Констатирани са и условия за корупция, допълни Великов.

Държавата сложи ръка на пазара на лекарства, научаваме от Дневник. 

Министерството на здравеопазването за пореден път изненада производители и търговци на медикаменти с желанието си да диктува цените на лекарствата, без да се съобразява с пазарната логика. Този път ведомството предложи, а правителството в четвъртък прие наредба, която на практика дава право на държавата сама да определя кои лекарства и на каква цена да се плащат с публичните средства. Според новия Закон за лекарствените продукти в хуманната медицина от следващата година независима комисия трябва да определя кои медикаменти и на каква цена ще се включат във вече единния позитивно-реимбурсен лекарствен списък. В тази комисия трябваше да има представители на няколко министерства, Националната здравноосигурителна каса, Изпълнителната агенция по лекарствата и на съсловните организации на лекарите и стоматолозите. Незнайно защо обаче Министерският съвет пропусна да включи хора от лекарския и зъболекарския съюз. Така новият орган стана изцяло държавен.

Царедворци от запаса, описва Стандарт. 

Отмъщението на Симеон Сакскобургготски ги осъди един на друг поне до края на този управленски мандат. Те са Пламен Панайотов, Владимир Дончев, Борислав Ралчев, Борислав Великов и Атанас Щерев. Петимата лидери на антицарската съпротива, които от върховете на НДСВ отидоха право на царския ешафод. Съдбата може да събере на едно място орел, рак и щука. Политиката е виждала и чудеса. Но много повече са примерите за това, че самостоятелни играчи трудно могат да мелят заедно брашно, освен ако нямат мелничар, който да ги координира. А в тази мелница такъв засега няма.

Много рано погребват НДСВ, цитира мнение Дневен Труд. 

“Много рано погребват НДСВ. Не мисля, че сега се разиграва някаква трагедия. Има поредна политическа драма около изчистването, което утвърждава характера на една партия”, заявява в интервю за “Труд” социологът Андрей Райчев. Според него НДСВ е лидерска партия. Не е партия от типа на БСП, където можеш да преседиш в опозиция години и да предложиш своята прямота. “Има само две нелидерски партии – БСП и СДС. Все едно в ДСБ да си против Иван Костов. Какво ще правиш в ДСБ? Това е партията на Иван Костов. Или да си против Бойко Борисов в ГЕРБ. Това е дървено желязо”, е коментарът на Андрей Райчев.

Низвергнатите царисти ще правят нова партия, научил е Новинар. 

До седмица ще бъде подготвена новата парламентарна група в Народното събрание от отлюспените жълти депутати, научи „Новинар”. Очакването е още петима жълти да си тръгнат от партията и парламентарната група - Мариана Костадинова, Светослав Спасов, Йордан Костадинов и Огнян Герджиков. След регистрирането на новата група щяло да последва и създаване на нова партия, която да поиска управленски постове в държавата. Отцепените от НДСВ депутати щели да предложат на премиера Станишев планувания за края на януари ремонт на кабинета да се преформатира във вида 8–3-2–2. От БСП категорично отрекоха тези слухове, но признаха все пак за среща между Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев и Доган. Близки до червените обясниха, че ремонт на кабинета ще има и макар да е ясно кои министри ще си отидат, рокадите са отложени за края на януари.

ОДС сезират прокуратурата за бюджетния излишък, информира Новинар. 

Парламентът одобри вчера правителството да похарчи 1,2 млрд. лв. от бюджетния излишък. От ОДС определиха действията на управляващите като „скандална ситуация”. Депутатът от СДС Мартин Димитров бе категоричен, че е нарушен Законът за устройството на държавния бюджет, тъй като без решение на парламента са изхарчени “колосални суми”. Това показвало “осланяне на схемата 3-5-8”. По-късно стана ясно, че ОДС ще сезират прокуратурата за отпускането на пари на правителството от бюджетния излишък. По думите на Любен Дилов–син това ще стане по всяка вероятност в началото на новата седмица. Депутатът обясни, че парламентът е узаконил незаконното похарчване на парите от излишъка, без особена яснота как ще се случи то.

55 млн. лв за жертви на плоския данък, съобщава 24 часа. 

Близо 55 млн. лева са предвидени за компенсация на ощетените от въвеждането на плоския данък от догодина. Това съобщи зам.-социалният министър Лазар Лазаров. Увеличение на заплатите от януари ще има за всички на трудов договор в бюджетната сфера, които получават до 430 лв. Планира се също и скок за работещите по служебно правоотношение с възнаграждение до 375 лв. Юлското повишение от 10 % ще е втората стъпка, каза още Лазаров. Компенсациите за заетите в частните фирми ще се договорят между синдикатите и работодателите. Обсъжда се вариант да се въведат два препоръчителни индекса за повишение на заплатите догодина – по-висок за ниските и по-нисък за високите доходи.

Скоро колите в София стигат 5 милиона, изчислява Дума.

До 4 години броят на колите, които се движат в София, може да достигне 5 млн. броя, ако регистрацията им продължи с тези темпове и се увеличават хората, които живеят в града. Това прогнозира пред агенция "Фокус" Анастас Тодоров, председател на Изпълнителния съвет на Асоциацията на вносителите на автомобили. Той посочи, че на ден сега се регистрират между 700 и 1000 автомобила. Освен това в движението в София, ако един е регистриран в столицата, то другите два са с регистрация от друг областен град, посочи Тодоров. Според него това се получава, защото ако в столицата живеят 1,5 млн. души, през деня те се удвояват до 3 милиона. Той обясни липсата на задръстване в 21 часа, защото тези хора са си тръгнали към Перник, Дупница и Кюстендил. Според него мерките, които могат да се предприемат, са по-високи данъци за старите коли, и по-ниски за по-новите. По този начин щял автоматично да се реши и проблемът със задръстването. Той посочи, че в момента компетентните институции решават проблемите с трафика "по сложния начин", вместо да се вслушат в съветите на браншовите организации.

Тръгват бързи тролеи в София, прогнозира Монитор.

Високоскоростно тролейно трасе ще бъде пуснато в София от началото на 2008 г. Там колите ще могат да вдигат 30-40 км/ч вместо досегашните 15 км/ч. Това съобщи директорът на "Столичен Електротранспорт" Йордан Василев. Пробното скоростно трасе ще бъде пуснато от кв. "Хаджи Димитър" до центъра и ще "обслужва" линии 2 и 4. По това трасе ще бъдат подменена контактната мрежа и ще бъдат монтирани на шини на самите проводници. Шините ще гарантират по-висока скорост при движение и ще позволяват тя да не намалява при завой, обясни Василев. Той допълни, че новият модел е заимстван от Залцбург, където има предимно тролеен транспорт и той се движи с бясна скорост. По думите му стана ясно, че разкриването на нови трамвайни линии пък е част от решението на проблема със задръстванията в града.

Кучето със своя стая в жилището, пише Дума.

Собствено пространство ще трябва да си имат домашните любимци, които живеят в апартаменти. Това предвиждат промени в закона за ветеринарномедицинската дейност, които бяха разгледани вчера от депутатите. За да отглежда куче или котка в жилището си, всеки стопанин ще бъде задължен да му осигури необходимото жизнено пространство. Ако промените в нормативната уредба се приемат, за домашен любимец до 10 килограма ще трябват шест квадратни метра. За средните породи - до 25 килограма, трябва да бъдат отделени осем квадратни метра. Едрите четириноги пък ще се ширят на 10 квадратни метра. Сексуалното малтретиране на животните е едно от действията, които ще се наказват строго след промените в закона. Санкции ще има за тези, които изоставят домашните си любимци на улицата. Прелестите на домашния ви любимец ще могат да се показват по изложби или състезания само с разрешението на лекарите от съответната ветеринарномедицинска служба. Ако “най-добрият ви приятел” се загуби, ще има начин да го откриете. Затова обаче ще трябва да го регистрирате в Националната ветеринарномедицинска служба, където да му поставят чип или татуировка.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4281 |28.11.2007 Пресата на 29 ноември . 0| 3879 |27.11.2007 Пресата на 28 ноември . 0| 4227 |26.11.2007 Пресата на 27 ноември . 1| 3838 |25.11.2007 Понеделнишката преса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads