Реклама / Ads
1| 4120 |20.05.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса на 21 май

.
Вестниците пишат за митничари в схемата с нелегалния алкохол; за Сертов и Петканов с амнезия за Алексей; за това, че "котараците" се настанили пред Народния театър.
 

Брюксел ни предупреждава: Нищо не правите с европарите, цитира Дневен Труд.

Бавите усвояването на евросредствата, предупреждават от Европейската комисия министъра по еврофондовете Томислав Дончев с писмо от 26 април. То е подписано от шефа на генерална дирекция “Регионална политика” Дирк Анер. За последните 8 месеца броят на сключените договори по програма “Транспорт” е нараснал само с 1% и е станал 25 %, се сочи в документа. Там се казва също, че половината от екипа на БДЖ, работил по еврофондовете, бил уволнен. На заседанието на парламентарната комисия по транспорт вчера соцдепутатът Петър Мутафчиев попита министър Александър Цветков знае ли за забележките на Брюксел. Министърът на транспорта Александър Цветков отговори, че знае за писмото от ЕК, но не може да го цитира по памет.

Митничари в схемата с нелегалния алкохол, описва Дневен Труд.

Митничари са в комбина с производители на алкохол и са им помагали в далаверата да не облепят бандероли на всички бутилки. Това намекна вътрешният министър Цветан Цветанов. В сряда МВР и данъчните стартираха масирана акция под кодово название “Акцизите”. Полицаи влязоха в складове и бази на големите производители на алкохол в Търговище, Карнобат, Пещера и в районите на Ямбол и Плевен. При операцията са задържани трима управители на складове, които в четвъртък бяха обвинени за престъпления срещу паричната и кредитната система.

Сертов и Петканов с амнезия за Алексей, пише Стандарт.


Ексвътрешният министър Георги Петканов и бившият председател на ДАНС Петко Сертов не помнели нищо от кадровото досие на Алексей Петров. Това заяви Волен Сидеров, председател на комисията за контрол на ДАНС след заседанието й в четвъртък. "Аз наблюдавам една много странна амнезия в бивши министри, които не могат да се сетят защо например Алексей Петров е бил награждаван", обясни лидерът на "Атака". Той допълни, че не може да си представи как министър на вътрешните работи не знае защо награждава свой служител. "Според мен тези хора не са коректни към комисията", категоричен бе Сидеров. Сертов каза, че обясненията на Георги Петканов относно заповедта за уволнението на Алексей Петров не били задоволителни.

Кабил заменил гори по 2.85 лв., съобщава 24 часа.

По 2,85 лв. за кв. метър е оценена държавна гора до Говедарци в Рила, дадена на фирма, свързана с бизнесмена Христо Ковачки. За сделката вчера бившият земеделски министър Нихат Кабил стана поредният обвиняем от кабинета "Станишев". Той ще отговаря за 2 заменки. В четвъртък Кабил бе обвинен за престъпление по служба и до 10 дни трябва да плати гаранция от 50 000 лв., за да остане на свобода. Ковачки е поискал терените, за да прави на тях спортно-туристически център "Искровете-Говедарци-Мальовица". Той е алтернатива на неосъществения "Супер Боровец". Според разследващите Кабил е ощетил държавата с над 115 млн. лева с двете заменки. Цените на държавните гори са занижавани 4 пъти само от невключената надбавка, че Говедарци е курорт, твърди следователят Влади Цанков. Нарушавани са били и екодирективи на ЕС.

"Котараците" се настаниха пред Народния театър, твърди Дума.

Фирма от кръга на "Котараците" по съмнителен начин е получила правото да отвори кафенета в градинката пред Народния театър. За общинската далавера алармираха вчера съветниците от групата на БСП. Става въпрос за няколко заведения на открито, които са изградени в парка пред театъра като временни съоръжения. Скандалното е, че СОС не е информиран по надлежния ред за това и не е ясно как и кога е проведен конкурс за отдаване на терените. Няма и концепция колко време тези кафенета ще посрещат клиенти на общинска земя. Странна е и схемата на сделката с общината. Първоначално договорът е сключен с пловдивската фирма "Би ен Би инвест". Тя получава правото да ползва терена. Два дни по-късно обаче го предоставя на софийски бизнесмен, който по информация на социалистите е от кръга "Котараците", близък до бившия кмет Бойко Борисов. Левите съветници разказаха още, че разполагат с цялата документация за скандалната далавера, но ще изчакат още седмица, за да видят какво ще им отговорят от "Московска" 33.

Чиновници в отпуск пълнят хотелите, установява 24 часа.

Очаква се задължителното изчистване на старите отпуски на чиновниците да доведе до ръст в туризма и по-висока заетост на хотелите през лятото. Надеждата изрази вчера зам.-министърът на туризма Иво Маринов. Според него като цяло браншът щял да отбележи 5% ръст през тази година, като имало много добри записвания от Германия и Русия. Летният сезон по морето се открива днес. Очакванията са за още по-голям наплив на българи от миналата година, когато бе отчетено повишение с 60%. "Не е причината само в принудителните отпуски, но е факт, че се отбелязва ръст на почивките на българи в страната", коментира и председателят на Българската асоциация на туристическите агенции Донка Соколова. Според нея българите поне ще компенсират спада от чужди туристи, който се очаква.

Дискотеките - забранени за тийнейджъри, информира Дневник.

Депутатите от ГЕРБ забраниха на тийнейджърите (до 18 години) да ходят в дискотеки след 22 часа, дори и с придружител, както им се позволяваше досега. Това стана след драматично и объркано обсъждане на промените в Закона за здравето, които трябва да уредят въпроса с пушенето на обществени места. До нестандартното решение се стигна, след като мнозинството се оплете в текстовете и прие, че децата нямат право да посещават малки заведения, чиито собственици са решили, че там ще се пуши, както и специалните зали за пушене в по-големите заведения.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4478 |20.05.2010 Пресата на 20 май . 0| 4187 |18.05.2010 Пресата на 19 май . 0| 4299 |17.05.2010 Пресата на 18 май . 0| 3962 |16.05.2010 Понеделнишката преса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads