Реклама / Ads
0| 3977 |21.05.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса на 22 май

.
Вестниците пишат за тихата смяна на полицейски шефове; за новите екотакси за автомобилите; че столичната община ще тегли заем, за да плати на Ковачки за Общинска банка.
 

Тихо сменят полицейски шефове, разкрива Дневен Труд.
Тихо падат глави на полицейски шефове в големите градове. На мястото на свалените началници на областни дирекции, районни управления, охранителни и криминални сектори се издигат други. Кюстендил, Враца, Монтана, Ямбол, Пловдив, Пазарджик, Търново, Русе, Бургас и другаде кадровата гилотина тихомълком се спуска и вдига. Посечените с нея си мълчат най-често от страх да не се разминат с полагаемите им се при пенсиониране 20 заплати. Да, повечето от топ ченгетата биват принуждавани да подават молби за заслужен отдих, тъй като са натрупали за това нужния по закон 25-годишен трудов стаж. Повечето от тях са в разцвета на професионалните си възможности - на възраст от 46 до 55 години. Сред тях има истински легенди в бранша - като например Царят на разкритите подкупи в Русе. 1700 служители са пенсионирани, освободени и напуснали МВР от началото на годината, признава вътрешният министър Михаил Миков. Той премълчава, че значителна част от доброзорно разделилите се с работните си места не са редови, а ръководни кадри по места. “Който е ГЕРБ-аджия, да му мисли, бил-не бил и на 50 години, изхвърлят го на улицата” - коментира доайен на дежурната част в южен град.

100 лв. за нова, 250 за стара кола годишно, информира 24 часа.
Годишна екотакса върху автомобилите ще бъде въведена в България от догодина, за да се компенсират загубите от премахването на акциза. Това обсъжда работна група на екоминистерството и на финансите, съобщи зам.-министърът на околната среда Чавдар Георгиев. Размерът на таксата ще е в зависимост от екостандарта на двигателя - колкото по-стара и неекологична е колата, толкова повече ще се плаща. Така най-високата сума от 250 лв. ще е за возила, произведени преди 1992 г. За новите тя ще е 100 лв. “Точният размер на тарифите все още се уточнява”, обясни Георгиев.
Имало вариант правителството да приеме и по-усложнена схема, при която да се отчита не само стандарта на двигателя, но и вида гориво. Не било изключено за дизел отпреди 1992 г. екологичният налог да надхвърли и 1000 лв. Точният размер щял да стане ясен до 2 седмици.

Паразитът „Синя зона” в София пак наедрява, коментира Новинар.
Общински чиновници в столицата поискаха целият идеален център да стане "Синя зона". Паразитната структура, замислена от бюджетните служители, от години смуче пари от шофиращите граждани, а тези средства очевидно са за тоя, дето духа. Защото е ясно, че категорично не се влагат за подобряването на транспорта и паркирането в най-населения град, нито пък за изграждането на нови паркинги и гаражи. С проекти за такива ни залъгват от години. Но строителството им се бави, тъй като инвестицията не се възвръща бързо, а така наречените инвеститори у нас пък искат бързо да си възвърнат вложеното. От друга страна са и недисциплинираните шофьори, които предпочитат да не паркират возилата си под покрив, а където сварят.

Регистрираме в КАТ 2 пъти по-малко коли, отчита Дневен Труд.

С близо два пъти е намалял броят на регистрациите на моторни превозни средства на каналите на КАТ в сравнение със същия период на миналата година. Това съобщи комисар Алекси Стратиев, началник на КАТ - “Пътна полиция”. Според него една от основните причини за резкия спад на новорегистрираните коли е световната финансова криза. Заради отънелите си джобове все по-малко нашенци предпочитали да си докарат коли втора ръка от Италия, Германия, Австрия и Швейцария.
“Сега регистрираме между 200 и 250 коли дневно, а преди година - по 400-450”, обясни катаджия №1. Рецесията стопила до минимум опашките пред каналите на КАТ. През идните дни от КАТ щели да увеличат значително постовете си по магистралите и водещите пътни артерии. Проверките щели да продължат през цялото лято и имали за цел да ограничат до минимум шофирането с високи скорости.

Болни от рак пак оставени без лекарства, алармира Монитор.
Болни от рак отново са оставени без безплатни лекарства и препарати за химиотерапия. Някои от тях не са ги получавали от пет месеца, рискът от нови метастази е реален. Най-тежко е положението в София, Пловдив, Велико Търново, Враца и Бургас.Това съобщи за "Монитор" Теодора Захариева - основател на Центъра за защита правата в здравеопазването, която е и първата болна от рак, успяла да осъди държавата за прекъсване на лечение в резултат на липсващи лекарства. 90 жени, оперирани от рак на гърдата, чакат медикамента транстузомап. Всеки изгубен ден за тях е животозастрашаващ, единодушни са лекарите. 36 на сто е успеваемостта на лечението на раковоболните у нас, докато в Европа този процент достига 52 процента, показва европейско изследване. Според специалистите от Центъра за защита правата в здравеопазването в повечето случаи това се дължи не само на късното откриване на заболяването, но и на неритмичното зареждане с безплатни медикаменти.

Седесари бягат при Бойко, научил е Стандарт.
СДС избяга при Бойко. Сините от област София вчера пристанаха на ГЕРБ след среща с председателя Цветан Цветанов, научи "Стандарт". Водени от лидера си Чанко Дучев, сините заявили пред Цветанов, че искат да станат част от Генералската партия. Цялата софийска област оцветена в синьо ще стане част от структурите на ГЕРБ до дни. Причината за напускането на областните седесари са скандалите в партията им и разочарованието, че от 20 години за пръв път СДС не отива на избори. През това време от ГЕРБ избраха и кой да е водачът им в област София. Бизнесменът Емил Димитров от Етрополе е острието на Генерала за региона. Димитров дари 100 хиляди лева за лечението на две деца в "Българската Коледа" и е собственик на ловно стопанство "Елените". Най-големият коз на Борисов обаче още не е пристигнал в България. Главният икономист на Световната банка Стоян Дянков ще е бъдещият финансов министър, ако ГЕРБ вземе властта. Той ще бъде обявен следващата седмица заедно с още двама експерти от МВФ, които ще станат част от екипа на ГЕРБ, разказаха от кухнята на партията. Те също са предвидени за ръководни министерски кресла. Партията ще представи програмата си за управление в завършен вид на 29 май и тогава ще бъдат обявени и "мускетарите на икономиката".
ГЕРБ обаче не спират дотук с изненадите. Скандалният тв водещ Дим Дуков, който е член на партията, е номиниран за депутат от района си "Оборище".

Политиците у нас говорят на диалект, цитира изследване Монитор.
Политиците у нас масово говорят на диалект. Тези, които спазват нормите в книжовния език, проявяват агресия в речта си. Няма правило в българския език, което политиците като цяло да не нарушават. Това съобщи вчера ст. ас. Владислав Миланов, преподавател във Факултета по славянски филологии в СУ "Св. Кл. Охридски". "Изследването доказва, че в българската политическа реч се наблюдава много ирония, метафоричност, честа употреба на риторични въпроси и отклонения от конкретната тема. Речта на българските политици рядко е интригуваща. Тя по-често е еднообразна и монотонна, наситена с много клиширани думи и изрази", допълни Надежда Сталянова, преподавател в катедра "Български език" в Алма матер. Сред отличниците в неправилния изказ са Валентин Церовски, Иван Иванов, Бойко Великов, Николай Василев, Румен Овчаров. Експертите по книжовния език много често засичат и отклонения при т. нар. ятов изговор. Например премиерът Сергей Станишев казва "голямите", Бойко Борисов ползва "беха" и "седеха", Йордан Соколов пък казва "щел да", "верно" и "немам време". Депутатът Евгени Чачев облъчва публиката с "голями", "целото", "изгореха", "вървел", а просветният министър Даниел Вълчев казва "видяни".

София ще тегли заем, за да плати на Ковачки за Общинска банка, твърди Дневник.
Контролираните от Христо Ковачки фирми, които държат 25% от Общинска банка, са готови да продадат дяловете си на Столичната община. Това обяви председателят на общинския съвет Андрей Иванов, който води преговорите. Ковачки и представители на фирмите заявили готовност да продават на среща преди две седмици. От миналата година кметството се опитва да добави към дела си от 70% поне 5% от акциите на енергийния бос, за да си върне контрола над банката. Миноритарните собственици имат блокираща квота при взимането на решения за управлението на институцията. Андрей Иванов не уточни дали вече е предложена цена. Според "Медиапул" на срещата Ковачки е поискал 100 млн. лв. Инвестицията била оправдана, тъй като още миналата година ръководството на "Московска" 33 реши да продаде дела си на потенциален купувач. Ще постигнем по-добра цена, ако акциите са придружени с контрола над банката, смята Иванов. Сегашният дял на общината е оценен на 218 млн. лв.

БСП предлага: Без заседания на Столична община до изборите, пише Дума.
Столичен общински съвет да няма заседания до изборите това лято, за да не се превърнат те в трибуна за агитация. Това предложение направи вчера Жельо Бойчев, председател на групата общински съветници от БСП. Идеята разбуни духовете на заседанието на СОС, а Николай Желев от СДС дори нарече предложението "безумно". Страстите се нагорещиха още повече, след като съветниците от ГЕРБ, СДС и ДСБ излязоха с обща декларация срещу проектозакона за боклука, приет от правителството, според който със сметопочистването на столицата вече ще се занимава Министерски съвет, а такса смет ще се събира от държавата. Политиката на Тройната коалиция е война срещу София, тази политика е срам за което и да е българско правителство, обяви разпалено зам.-председателят на групата на герберите Николай Стойнев. Колегата му от СДС Николай Желев продължи с нападките и обвини червените съветници, че защитават по медиите тезите на кабинета, а това било срещу интересите на столичани. В спора се включи и зам.-кметът по екологията Мария Бояджийска, която пък обясни, че държавата щяла да предизвика тежка криза с решението си да затвори депото в Суходол.

Пенсионните фондове ще финансират инфраструктурни проекти, пише Дневник.
След като две години не стигнаха на парламента да обсъди възможността пенсионните фондове да финансират инфраструктурни проекти, се оказа, че това може да се случи за броени дни. В четвъртък социалната комисия единодушно прие поправка в Кодекса за социално осигуряване, която дава възможност на пенсионните фондове да инвестират в облигации, издадени специално за финансирането на инфраструктурни проекти. Другата седмица депутатите ще гласуват измененията в пленарната зала едновременно и на първо, и на второ четене. Вносител на сегашното предложение е шефът на икономическата комисия и депутат от ДПС Йордан Цонев. "Това е антикризисна мярка и не се прави, за да има полза сегашното правителство", каза той и допълни, че реалното задействане на схемата ще отнеме минимум 3-4 месеца, и отрече мярката да се мисли като компенсация на спрените европейски пари за инфраструктура.

Владика анатемоса кондомите, били душевредни, съобщава 24 часа.
Сливенската митрополия остро осъди училищните методи за сексуално обучение на децата.
Епархийският съвет под председателството на митрополит Йоаникий разпространи до медиите протокол от свое заседание, на което е обсъдил обучението по предмет “Здравно опазване” с подзаглавие “Сексология” в Професионалната гимназия по туризъм в Бургас. Православни християни в морския град били възмутени, че с интерактивни и преки методи на учениците се внушавало как да се предпазват от венерически болести и нежелана бременност. Чрез прожектиране на мултипликационни филмчета нагледно се показвало на учениците как да ползват съвременни контрацептиви, в това число и презервативи. “Тези демонстрации са срамни, душевредни, омерзителни и развращават нашите деца. Показвайки на учениците тези филмчета, училищното ръководство косвено ги насърчава към деяния, които според православната християнска етика се обобщават като блудни грехове”, смята сливенският епархийски съвет.

Таксиджия заряза в полето шефката на европейските книгоиздатели, гневи се Новинар.
Изпълнителният директор на Федерацията на европейските книгоиздатели Ане Бергман-Тахон от Белгия и юридическият съветник Олга Мартин Санчо от Испания бяха зарязани от такси в полето край летище София, след като поискали от шофьора да включи апарата на превозното средство. Двете дами пристигнаха вчера на обяд с полет от Брюксел, за да вземат участие в Генералната асамблея на европейските книгоиздатели, която се провежда от четвъртък в София. След като Тахон видяла, че броячът в автомобила не е включен, тя го посочила на шофьора. Той обаче недвусмислено й показал, че няма никакво намерение да включи измервателния уред и чуждестранните клиенти трябва да му заплатят определена от него сума. Когато Тахон и колежката й възмутено поискали да слязат от колата, той безапелационно ги зарязал в полето край летището. Високопоставените гостенки дълго време махали на минаващите таксита, но повечето от тях били заети. Накрая след часове, прекарани край пътя, те най-накрая се добрали до своите домакини, които вече ги очаквали за уговорените срещи и интервюта.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3907 |21.05.2009 Пресата на 21 май . 0| 3945 |19.05.2009 Пресата на 20 май . 1| 4340 |18.05.2009 Пресата на 19 май . 0| 4047 |17.05.2009 Понеделнишката преса на 18 май

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads