Реклама / Ads
1| 4469 |23.04.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса на 24 април

.
Вестниците пишат за това, че амбициите на "енергийния Давос" се смалиха; за колежа, който прави курс за отвлечени; за нечуваното политическо слагачество, според книгоиздатели.
 


Амбициите на "енергийния Давос" се смалиха, известява Дневник.


Ден преди началото енергийният форум за сигурността на газовите доставки, организиран от президента Георги Първанов, не потвърди амбициите за високо ниво на международно представителство, неясни са и ползите за българската страна домакин. Това не промени планираните мерки за сигурност и центърът на София беше блокиран в четвъртък сутринта, а заради закъснялото оповестяване на ограниченията - едва в сряда вечерта, много шофьори се оказаха в капана на километрични задръствания. За организирането на форума правителството отпусна 2 млн. лв.Освен имиджов ефект за страната събитието трябваше да покаже, че България може да играе ролята на медиатор между Русия и Европейския съюз в енергийната сфера. Отказът на руския премиер Владимир Путин да дойде провали и тази амбиция.От събитието, което включва паралелна бизнес среща на газови компании, не се очаква конкретно развитие по някой от алтернативните проекти, важни за България. Като неясен сигнал в тази насока може да се тълкува само очакваното подписване на меморандуми за сътрудничество между енергийното министерство на България с тези на Гърция и Египет. В същото време стана ясно, че руският газов монополист "Газпром" се опитва да влезе и в проекта за нова газова връзка между България и Гърция чрез дружеството "Прометеус газ".

МВФ излезе с две прогнози за България, информира 24 часа.

В един и същи ден, но от две отдалечени едно от друго места МВФ обяви две различни прогнози за България, съобщи за “24 часа ”старши икономистът на "Отворено общество" Георги Ангелов вчера. От София, шефът на мисията на фонда Бас Бекер предупреди, че очаква спад на българската икономика с 3,5% до края на 2009 година. От Вашингтон фондът прогнозира 2% понижение на икономическия ни ръст до края на годината. Очакванията на МВФ са дефицитът по текущата ни сметка да се свие от 25% през 2008 г. до 12%. Техните прогнози са инфлацията в България в края на 2009 г. да е 1,5%. Правителството очаква 3% инфлация. И двете паралелни прогнози вкарват България в сценария “рецесия”, макар и с различна тежест. Незабавно да се орежат публичните разходи с поне 20%, е първата рецепта на фонда. В противен случай, излишъкът от 3% ще се превърне в дефицит от 1%, предупреждават от МВФ. “Имам готовност за допълнително свиване на публични разходи и съм го заявил пред колегите си още преди две седмици в специален доклад. Когато стане ясно кои разходи ще бъдат свити и с колко, ще го обявя”, коментира финансовият министър Пламен Орешарски. Според него прогнозата на фонда за нас е умерено консервативна.

Забраняват протестите под прозорците на властта, уведомява Новинар.

Правителството се разтревожи за сигурността си и гласува мерки за защита от народното недоволство. На вчерашното си заседание министрите приеха законопроект, който забранява провеждането на митинги и протести пред сградите на Министерския съвет, на различните министерства, пред парламента, пред болнични заведения и съдилища. Това са все места, пред които през мандата на тройната коалиция е имало протестни демонстрации. Текстът орязва и правото на протести край военни обекти. Зоните около защитените сгради ще се определят от кметовете, като това ще бъде съгласувано с МВР. Според законопроекта по време на протести ще се забранява използването на превозни средства и животни, а санкциите при неспазване на разпоредбите ще бъдат между 500 и 3000 лв. Въвеждането на зони за протести е пълен абсурд, коментира за „Новинар” президентът на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев. Според него такова ограничение няма да попречи на българите да протестират.

Кметът: БСП и ДПС готвят атентат срещу мен, цитира Новинар.

Готви се атентат срещу мен! Това обяви столичният кмет и бивш главен секретар на МВР Бойко Борисов само час след новината, че е призован да свидетелства в Белград по делото срещу Сретен Йосич. На извънредна пресконференция Борисов отправи преки обвинения към БСП и ДПС, че обмислят покушение над него, което след това да прехвърлят като обвинение на Йосич. „Аз искрено се надявам той да гледа и да чува или някой да му казва тези неща, за да не се подведе”, каза още столичният градоначалник. „Съжалявам, че Бисеров знае повече от мен. Ако той има призовка да се явя на процеса срещу Йосич, значи по някакъв начин си другарува или си говори с някого от Белград”, допълни Борисов. Според него целта на БСП и ДПС е да го вкарат в личен конфликт с Йосич, като му покажат кой е главният виновник за неговото задържане. На въпрос страхува ли се от него, Борисов отговори: „Няма човек, който във физически план да не се страхува от Сретен Йосич”. Кметът заяви, че няма да отиде в Белград, дори и да получи призовка от съда. „Аз дори със самолет не прелитам над Сърбия и си имам причина за това. Ако някой иска показания от мен, да дойде тук”, отсече Борисов. По думите му всичко това е спекулация и отвличане на общественото внимание.

Загубените гласове, анализира проф. М. Константинов в Монитор.

Щом наближат парламентарни избори, анализатори и политици започват да се вайкат за "загубените" и "преразпределените" гласове. Спор няма, не е приятно да ти се загуби нещо, пък било то и глас. Забележителното обаче е, че на тази тема се изказват и най-много неверни съждения. И ако за обикновения човек, коментиращ вота с ракия и салата пред телевизора, непознаването на изборните тънкости е разбираемо, то за дипломираните социолози и за професионалните политици не е оправдано винаги и еднообразно да грешат. Не е оправдано, но те неизменно и някак с удоволствие го правят. От 1990 г. досега у нас се случиха цели седем парламентарни избора: за ВНС, за пет обикновени народни събрания и даже за Европарламент. И седем пъти публиката биваше засипвана с неверни и даже смешни тези. Така че време е за... ПУЦ. За родените след епохата на соца ще напомня, че така се наричаха професионалните учебни центрове, в които набързо се подготвяха кадри за строителството на социализЪма. Толкова впрочем го и построиха, както се оказа. Но въпреки всичките им кусури от ПУЦ-овете имаше и полза, защото много притежатели на дипломи за завършено образование (при соца необразовани уж нямаше) там се научиха да четат, а някои и да пишат.

Без десни ще има разврат в следващия парламент, казва в интервю за 24 часа Л. Дилов
- Земетресението Yaneto удари с 8% изборен праг и в коалиция “Напред” се цепнахте. Защо стана така?

- Трусът само ескалира процес, който беше започнал - на недоверие, че партия ЛИДЕР е напълно адекватна на нашия замисъл. Ние в “Гергьовден”, ЗНС и ВМРО искаме да търсим разширяване и създаване на нова, голяма, десноцентристка политическа формация. Това трябва да започне сега, да продължи между двата избора и да е факт наесен.На местните избори ЛИДЕР се яви сполучливо, представяйки едно голямо “енергийно” семейство в България. В такива региони успя да спечели доверието на тези хора със специфични проблеми и нужда от представителство.А за парламентарните този проект все повече заприличва на проект за оцеляване на отделна личност. В 40-ото народно събрание вече има няколко такива, не искаме да бъдем поредният.
- За бизнесмена Христо Ковачки ли говорите?
- Да.
- Какъв е проблемът ви с него и защо възникна сега?
- Обясних - вярвахме, че целта им е да представляват енергетиците в политиката. Фактите говореха за това, но вече не. А
от Ковачки нищо лошо не съм видял. Не очаквайте да ги хуля. Имат си своя път, тяхно право е да наложат марката ЛИДЕР. Аз щях да постъпя по същия начин.
- Значи драмата “от чие име да играем на изборите” остава на втори план?
- Няма спор за името. Ако имахме една година време и знаехме тези правила, щяхме да налагаме нови марки. Сега е късно. Затова вземаш най-разпознаваемата и играеш с нея. Не мога отсега да дам отговор коя е, защото водим разговори за увеличаване н - а нашата група и с “Новото време”, и с БНД, и с ЕНП. А вероятно ще водим със СДС и ДСБ.
- Това ли са “съкооператорите”, които каните?
- Има нещо много обнадеждаващо - че подлостта на управляващите с тези 8% в последния момент, реализирана от г-н Яне Янев, може наистина до доведе до обединение на десницата. Затова като начало още преди 20 дни предложихме на всички десни да излъчим общи мажоритарни кандидати във всички 31 района. И то независими. Ако не го направим, ще подарим на управляващите всичките 31 мандата. Те ще са им достатъчно да си направят кабинет. И сякаш всички са съгласни да играем заедно срещу БСП и ДПС. Ако постигнем съгласие за тази първа стъпка, можем да говорим за други. Например общо явяване на евроизборите около ясни принципи.
- Не се ли сещате доста късно за обединение? Излиза, че е заради изборите.
- А около кое да се обединим, около Иван Костов? Трябва да имаме общи позиции по ключовите въпроси, например ЕНП, членството на Турция в ЕС, земеделските субсидии за България. Има време за такъв разговор.
- ГЕРБ съгласни ли са на първата стъпка?
- Само те още не са казали ясно. Те ще го увъртат. РЗС не ги броим нито за дясна, нито за демократична, още по-малко за опозиция, но и тях може би ще успеем да навием.

Книгоиздатели: Нечувано политическо слагачество, цитира Дневник.

Повече от 30 водещи български издателства се обявиха против номинацията на Сергей Станишев за "Рицар на книгата", съобщиха от Издателска къща "Хермес". Издателствата обявиха бойкот на тържественото връчване на наградите. Някои от тях пуснаха заявления за напускане на Асоциацията на българската книга (АБК), други поискаха оставката на целия управителен съвет. "Въпреки несъгласието на повечето членове на Асоциация "Българска книга" (АБК), нейното ръководство реши да връчи наградата "Рицар на книгата" на премиера Станишев. Издателство "Пан" съществува от близо 20 години и досега не сме виждали подобно незачитане на мнението на гилдията, съчетано с нечувано политическо слагачество. Явно някои колеги поставят политическите си пристрастия над интересите на хората, с които работят. Обясненията, че се гонят прагматични резултати, са несъстоятелни и не могат да изтрият срама, лепнат на професионалната ни организация. Ето защо издателство "Пан" взе решение да напусне АБК", се казва в отворено писмо на издателството.

Гергов сложи кумеца си Богомил Бонев за шеф на Пловдивския панаир, оповестява Атака.

Олигархът на Георги Първанов - Георги Гергов, сложи Богомил Бонев за изпълнителен директор на Международен панаир Пловдив. Свинарят на Гоце, както е известен Гергов, е кум на бившия вътрешен министър в правителството на Иван Костов - Богомил Бонев. Генерал Бонев е мой кумец, но не това е причината изборът ми да падне върху него, след като дълго търсих подходящ човек, обясни вчера Гергов. Георги Гергов пък ще остане член на борда на директорите на дружеството.
Свинарят на Гоце започнал да урежда свои хора, които да движат бизнеса му, тъй като той се готвел за депутат в следващото Народно събрание. Гергов най-вероятно ще се цани за мажоритарен кандидат. Покровителят му Първанов успя да се наложи 31 депутати да се избират мажоритарно. Целта на Гоце беше именно олигарсите му, сред които Христо Ковачки и Гергов, да се намърдат в парламента. Така Гоце ще си има брокерска група, която ще гласува в зависимост от икономическите си интереси.

Колеж прави курс за отвлечени, пише Дневен Труд.

Прием в нова специалност - “Лична охрана за ВИП лица”, започна в колежа по охрана и сигурност “Св. Георги Победоносец” в Стара Загора, съобщи директорът му Маноил Манев. За учебната 2009/2010 година приемът в колежа ще се осъществи в два етапа - предварителен и редовен. Подаването на документи за предварителния прием след завършено средно образование е от 5 февруари до 5 май, а приемните изпити са на 9 и 10 май. За редовния етап документите се подават от 15 май, а изпитите са на 5 и 6 юли. “В момента при нас се обучават 93-ма курсисти от цялата страна, като десет от тях са жени”, обясни Манев. Колежаните получават знания по стрелба, бойни изкуства, правни науки, предприемачество и английски език. Предстои им и летен лагер за обучение по китайски език. “Това е единственото училище, което обучава специалисти по охрана”, каза Манев и допълни, че миналата година колежът е изпратил първия випуск от 54 души. Най-добрите обаче предпочели да отидат в чужбина. Двама от кадрите в момента охранявали голям бизнесмен във Великобритания, други двама пък били частна охрана в Ирак. В аналогичния колеж в София пък сега вървял спецкурс за заложници. В него хора, които могат да се срещнат с такъв проблем, се обучават на практически умения как да водят преговори, как да се държат, ако станат жертва на отвличане. Според преподавателите дъщерята на Вене Сотиров например правела грешка, като обяснявала, че нямат пари за откуп. Достатъчно било един от похитителите да е по-нервен и нещата да станат непредсказуеми.

30 000 българи под заплаха от морбили, стряска Дневен Труд.

26-годишен строителен работник от шуменско село, който бил на гурбет в Германия, се върна у нас и докара морбили. До момента той е заразил 13 близки и приятели, алармираха снощи лекари от местните здравни служби. 30 000 души от пет общини в Шуменско, Разградско и Силистренско са заплашени да бъдат повалени. Сред вече прихваналите заразата има дете на 8, както и тийнейджър на 17 години. А сред останалите "жертви" са младежи на 22, 24, 26 и на 28 години. Не се знае и те с кого са контактували. Най-тревожното е, че докторите разбрали, че става дума за морбили, чак при 10-ия пациент. Преди това повалените от дребната шарка са лежали в кожни и вътрешни отделения в различни болници. Морбили е дребна шарка, но е най-опасната болест от всички заразни заболявания, защото много лесно се предава. Рискът за хората от Североизточна България идва от факта, че преди 30 г. населението е било имунизирано срещу шарката с руски ваксини. Но с времето защитата, която те предоставят, намалява.

Въвеждаме наша „зелена карта”, осведомява Дума.

Родна “зелена карта” ще дава възможност на българите, които живеят зад граница и имат чуждо гражданство, да се завърнат в родината и да намерят работа и сигурност. Това предвижда план за действие 2009 от Националната стратегия на правителството, одобрена вчера. Идеята е да се привлекат сънародниците ни обратно у нас, като им се дават различни облекчения и предимства. Мерките на кабинета са насочени както към наши имигранти, така и към българи, взели вече чуждо гражданство. Специализирани трудови борси в различни европейски държави пък ще дават среща на нашенци, живеещи в чужбина, с работодатели от България. Първата борса от този вид бе проведена в Мадрид през ноември 2008 г. и беше посетена от над 250 български граждани, пребиваващи в Испания. Министерството на труда и социалните грижи ще про-дължи да организира трудови борси и информационни дни в Германия, Гърция и Великобритания, заяви министър Емилия Масларова на вчерашното заседание на правителството.

Писна ни от ВИП-ки, възклицава Монитор.

Рейтингово е да показваш по телевизията как две хубави и известни от жълтите вестници жени се карат като на пазар. Елементарно е да ги вкарваш в благотворителна кауза, от която да черпиш махленски дивиденти. Две абсолютни медийни досадници, в каквито са се превърнали от години Аня Пенчева и Ивайла Бакалова, са натрапени на аудиторията от поредния "ВИП брадър". Този път ни ги пробутват като майки благотворителки. Както се очакваше, човеколюбивата идея, която трябваше да олицетворяват Пенчева-Бакалова, се изпари като евтин парфюм. Но пък замириса на лицемерие, подмолност, простотия и омраза. Колко малко им трябваше и на двете ВИП-ки напълно да забравят защо са в Къщата. И да се отдадат на любимите си дисциплини - безпардонно плюене очи в очи и зад гърба. Прекият дуел между двете, който продуцентите подсигуриха на сеирджиите пред телевизорите, съвсем ги загроби. За Аня например разбрахме, че е абсолютно изтрещял бивш секссимвол, който съвсем правилно бе прибран от съпруга си вкъщи. А за ексмиската Ивайла - че върви по-нейните стъпки. Докъде обаче ще стигне, ще видим след 15 или повече години. Е, не може да не признаем, че Бакалова е значително по-умна от Пенчева. Или по-голяма хиена. Въпрос на гледна точка.
Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3983 |22.04.2009 Пресата на 23 април . 0| 4169 |21.04.2009 Пресата на 22 април . 0| 4533 |20.04.2009 Пресата на 21 април . 0| 3879 |16.04.2009 Петъчната преса на 17 април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads