Реклама / Ads
0| 3673 |23.07.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пeтъчната преса на 24 юли

.
Вестниците пишат за новото правителство и министъра без порфейл, взривил дясното мнозинство; за това, че натискали Кушлев за Галеви, Коце Маца и Лупи.
 

Новото правителство: двама вицепремиери и 16 министри, обобщава Дневник.

Новият Министерски съвет ще се състои от 15 министерства, ще има 16 министри и двама вицепремиери - министрите на финансите - Симеон Дянков, и на вътрешните работи - Цветан Цветанов. Това обяви бъдещият премиер Бойко Борисов, който минути след 12ч. върна на президента Георги Първанов изпълнен проучвателния мандат за съставяне на кабинет. От досегашната структура на правителството очаквано отпадат министерствата на извънредните ситуации и на държавната администрация. Създава се едно ново министерство - на физическото възпитание и спорта (досега тази област се управляваше от държавна агенция).

За първи път премиер влиза с опит във властта, четем в 24 часа.

- Какъв етикет приляга на новото правителство, г-жо Бъчварова?

- Рано е още да се сложи еднозначен етикет на това правителство. Хората, предложени за този състав, са нови за българската политика и за управлението. Общото между тях е, че не са свързани с партийни структури (като изключим Цветан Цветанов, който логично съвместява своя пост и партийния).Но всички останали са хора, които имат зад себе си европейски опит, бизнес и това предполага, че апаратният, партийният стил вероятно няма да се наложи в работата на правителството. Това е добре и е източник на трудности, които могат да се очакват оттук нататък. Да се види как ще заработи като екип самото правителство, ако те успеят, по логиката на този бизнес стил, който носят от досегашния си опит, да намерят разбирателство помежду си, ще бъде успех.Защото стилът в работата на правителството определя и стила в обществото по някакъв начин. Очевидно е, че този състав бе внимателно обсъден.
- Но се съобщаваха по едно-две имена всеки ден.
- Не мисля, че е пиар трик постепенното съобщаване на имената на новите министри, а показва по-скоро процеса, по който беше изграждан персоналният състав - основните позиции, после допълнителните, тази съгласуваност, която се налагаше.
- В този смисъл дори леки “инциденти” като обявяването на Десислава Танева за кандидат за земеделски министър и оттеглянето й след 24 часа показаха как видимо стават нещата.
- Това е част от процедурите, показва някаква динамичност и при всички случаи е публично действие, а не нещо задкулисно. Най-общо това е едно младо правителство, в него участват млади хора, ще видим как ще се развиват - защото трудностите са ясни отсега.

Димитров: Приех да съм министър, защото познавам проблемите на българите в чужбина, цитира Дневник.


"Генерал Борисов взе решението да ме номинира за министър, приятел ми е и аз приех, защото познавам проблемите на българите в чужбина", заяви кандидатът за министър "без портфейл" Божидар Димитров, помолен за коментар дали не се превръща в препъникамъка за кабинета на Борисов. По-рано днес от "Синята коалиция" обявиха, че ще настояват за отделно гласуване на министрите в понеделник заради присъствието на Димитров в състава на кабинета, а за него излязоха данни, че е бил сътрудник на бившата Държавна сигурност. Лустрационен закон в България няма - това, което приехме, е само за Народното събрание и аз като депутат ще имам по-малко права от обикновените граждани, коментира Димитров. Вчера той каза, че не се чувствал дискриминиран от въведената забрана агенти на ДС да са в ръководството на парламента, и заяви, че винаги е искал да бъде "тих и скромен депутат". Днес обаче се оплака, че лустрационният текст му забранява да пътува в чужбина като депутат, а той много искал точно това и ще се раздели с детската си мечта да е депутат. В отговор на въпрос той каза, че вчера е получил предложението да бъде номиниран за министър.

Министърът без порфейл взриви дясното мнозинство, продължава по темата Новинар.

Неочакваната номинация на историка Божидар Димитров за министър без портфейл, отговарящ за българите в чужбина и културно-историческото наследство, породи раздор между "Синята коалиция" и ГЕРБ. До кандидатурата на историка за министерското кресло се стигна, след като в сряда бяха приети лустрационни текстове в правилника на Народното събрание, които не позволяват на депутати с принадлежност към бившите служби на ДС да стават председатели на парламентарни комисии. Така стана невъзможно за Божидар Димитров да оглави комисията по култура, както се очакваше. Веднага след като Борисов съобщи новите министри, съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров обяви, че няма да подкрепят кандидатурата на бившия социалист заради връзките му с ДС и ще поискат отделно гласуване за всяко министерско кресло. В събота на заседание на Националния си съвет в СДС ще решат дали да подкрепят изобщо правителството на ГЕРБ, ако се стигне до гласуване анблок.

Румяна Желева поема временно външно, съобщава Новинар.

Външно министерство може само временно да бъде оглавено от евродепутата Румяна Желева, стана ясно вчера. Плановете на бъдещия премиер Бойко Борисов са през октомври, когато са номинациите на страните членки на ЕС, тя да бъде предложена за еврокомисар. При всички положения на нейно място в Брюксел отива шестият в евролистата на ГЕРБ – Андрей Ковачев. Той е доктор на природонаучните науки в Университета на Саарланд, Германия. Ковачев е и заместник-ръководител на експертната комисия по външна политика към ГЕРБ. Все още обаче не е ясно дали броят на еврокомисарите ще се запази - 27, колкото са държавите членки на ЕС, или ще бъде съкратен на 18. Всичко зависи от това как ще протече повторният референдум за Договора от Лисабон в Ирландия и дали ще остане в сила Договорът от Ница.

Не пипайте плоския данък!, апелира от Дневен Труд Е. Хърсев.

- Бойко Борисов вече обяви кабинета си, който ще работи в условията на световна икономическа и финансова криза. Какви са очакванията ви от новото правителство, г-н Хърсев?

- Естествено и аз като всички очаквам новото правителство да спази обещанията, с които то спечели доверието на мнозинството българи.
- Кои обещания?
- Запазване на икономическата стабилност, т.е. на валутния борд. Второ, запазване на малкото конкурентни предимства, които имаме в българския бизнес. Основното от тях е т.нар. плосък данък. Пипането на данъците в посока увеличаване ще разбие българската фискална система, която през последните две години бе отчетена като сериозно постижение.
- Имате ли опасения, че някое от тези две неща няма да се случи?
- Опасения от първото - за стабилността на валутния борд, нямам. Но по отношение на данъците - да. Страх ме е от МВФ и неговите стандартни програми. Идеите кабинетът да сключва ново споразумение с МВФ са много опасни за българския бизнес.
- Защо? Вече се чуват предложения да бъде направено това?
- Представяте ли си да дойде МВФ и да каже - няма да облагате до 10%, а процентите ще станат 20. Автоматично ще падне доходът, който се декларира, наполовина. Всички знаем безброй начини за намаляване на данъчното облагане, например чрез увеличаване на разходите във всяка фирма. Това драматично се отразява върху конкурентоспособността на България. Ние всъщност ще се изложим. Не може държавата една година да сваля данъци, а в другата да ги качва. Така тя губи доверието на хората, че нещо се случва.
- Познавате ли бъдещия министър на финансите Симеон Дянков? Как ви се струват идеите му?
- Не го познавам лично, но говори умни неща, много е възпитан. Програмата му може да е супер, но въпросът е в динамиката на управлението, в т.нар. правене. Той трябва да удържи на всички призиви и напъни, които ще има отвсякъде.

Борисов дава 50 млн. евро за боклука на София, оповестява Дума.

Новото правителство ще се погрижи възможно най-бързо да отпусне 50 млн. евро от държавната хазна за изграждането на Завода за преработка на битови отпадъци край София. Обещанието направи вчера самият Бойко Борисов, все още в качеството си на столичен кмет. Той се срещна с вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка Матиас Колац - Ааен. След като похвали Столична община и проектите й за отпускане на европейски средства, Борисов заговори като премиер и заяви, че още във вторник, щом бъде гласуван новият кабинет, министрите от него отново ще се срещнат с представители на банката. Този път обаче, за да обсъдят възможностите за финансиране на държавни проекти. Вождът на ГЕРБ не пропусна да подчертае, че като премиер ще помага на новия столичен кмет. Затова и щял да се погрижи по най-бързия начин държавата да отпусне нужните 50 млн. евро за строежа на завода за боклук.
Заедно с Борисов на срещата с вицепрезидента на ЕИБ бяха и зам.-кметовете Минко Герджиков, Александър Цветков, Мария Бояджийска и главният архитект на София Петър Диков. Още в началото на разговора той ги представи като лица, които ще заемат позиции в новото правителство.

Натискали Кушлев за Галеви, Коце Маца и Лупи, пише 24 часа.


Комисията за отнемане на престъпно имущество работи под изключителен натиск в последните 6 месеца. Притискат ни заради запори на мръсни пари и имоти на Коце Маца, Братя Галеви, кърджалийския Роко и Александър Томов, съобщи вчера председателят на комисията проф. Стоян Кушлев. Заради бившия президент на ЦСКА били правени опити да се въздейства върху инспекторите дори от депутати от комисията по корупция в предишния парламент. Става въпрос за народни представители от управляващата тогава коалиция, уточни проф. Кушлев. Той допълни, че най-силният натиск бил в Благоевград заради осъдения в Германия Коце Маца. Две трети от депутатите в Народното събрание са адвокати. Те искат комисията ни да е слаба, каза още Кушлев.

Къщите ни с една пета по-евтини, констатира Дневен Труд.

Точно с 21,9 на сто са поевтинели домовете на българите през последната година. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ), обявени вчера. Икономическата криза е “изяла” по над 300 лева от всеки квадратен метър имот на нашенеца, сочи изследването. В периода април-юни 2009 г. средната цена на жилищата у нас е била 1074,98 лева. Цените са паднали във всички градове. Данните са на база реално сключени сделки за апартаменти в областните центрове на страната. Само през последните три месеца цените на имотите са паднали с 9,7%, сочат данните на НСИ.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3928 |22.07.2009 Пресата на 23 юли . 1| 4176 |21.07.2009 Пресата на 22 юли . 0| 4103 |20.07.2009 Пресата на 21 юли . 0| 3716 |19.07.2009 Понеделнишката преса на 20 юли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads