Реклама / Ads
0| 3665 |25.07.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса на 25 юли

.
Вестниците пишат за Бончев, отвлечен от жена си; за зова на Т. Дончева към олигарсите, които без ред и с 10 гардове щели да ги убият; за заговорите "на всеки километър" за боклука в София.
 

 

Властите се оплетоха в европейските конци, обощава Дневник.

Вместо изясняване на отговорностите за неуспехите и начертаване на задълженията, които биха довели до бързо преодоляване на посочените в доклада на Европейската комисия тежки проблеми, реакциите на българските власти веднага след огласяването му и на следващия ден, освен че задълбочиха объркването, произведоха и конфронтации. Доколкото основният доклад на комисията е свързан с напредъка в областта "Правосъдие и вътрешен ред", включващ и състоянието на съдебната реформа, изказването на премиера Сергей Станишев за съдебната власт предизвика остра реакция на магистратите. Повод за нея бяха думите му от сряда, че въпреки желанието на Брюксел правителството не може да "прочисти" съдебната власт, защото тя си е такава, и че единственото, което може да направи, е да призове съда да взема предвид политическата целесъобразност при решаването на делата.

Спасяват проекти по САПАРД с излишъка, разбрала е Дума.

Ако планът за действие по спрените пари по САПАРД не бъде одобрен от ЕК, ще се търсят възможности парите на земеделските производители да бъдат изплатени от бюджетния излишък. Това обяви вчера зам.-шефът на парламентарната агрокомосия Ангел Тюркеджиев. По-късно вчера стана известно, че на двете агенции по програма ФАР - в Министерството на финансите и МРРБ, чиято акредитация е временно вдигната, не се поставя забрана да провеждат процедури и да сключват договори. Междувременно вчера фермери блокираха основния път от Кърджали към пет общини в знак на протест, след като стана ясно, че страната ни почти сигурно губи 121 млн. евро по програма САПАРД. Голяма част от фермерите са взели кредити за поддържане на фермите и изхранване на животните, които сега трудно ще върнат. Без европейските субсидии животновъдството няма да издържи и ще фалира, твърдят протестиращите. Някои от тях вече са решили да ликвидират стадата си. 

Олигарси, без ред и с 10 гардове ще ви убият, казва в интервю за 24 часа Татяна Дончева.

Ново начало и за “строителите на съвременна България” - тези, които си назначават политици и магистрати. "Уважаеми строители на съвременна България, и с 10 гардове можете да бъдете убити или отвлечени, ако нямаме ред в държавата!" Така Татяна Дончева се обръща в концептуално интервю към богатите сънародници, които след отвличането на Ангел Бончев трескаво наемат нови охрани от НСО и МВР. Има два подхода към политиката. Единият, който в момента господства, е, че тя е пиар упражнение - не е важно какво се случва, а каква привидност си създал. Много се надявам като нация да узреем, че той е нещо порочно. Политиката трябва да фиксира реални проблеми, да набележи верни решения и да ги проведе, за да има последици за милиони хора - това е вторият подход, добавя депутатът от БСП.

Камелия в комбина с бандитите, резкрива Стандарт.

Експрезидентът на "Литекс" Ангел Бончев бе отвлечен в нощта на 21 срещу 22 май, докато паркирал джипа си пред блока му в кв. "Дървеница". Повече от 50 дни Бончев бе в неизвестност. Според източници на вестника, докато бил при похитителите, те му отрязали два пръста. После бандитите ги изпратили като "дар" на Гриша Ганчев и на Камелия. В средата на юли похитителите изхвърлиха президента на "Литекс" в крайпътна канавка в кв. "Княжево". На негово място бандитите взеха Камелия. Това стана точно, когато предавала първата вноска 390 хил. лв. от 2 млн. откуп за мъжа си. Според първите информации бандитите я взели за заложник, защото спецченге до Камелия издънило операцията, като се разкрило. Начинът, по който жената на футболния бос беше похитена, накарал ченгетата сериозно да се заровят в отношенията между двамата. "За първи път се случва да бъде похитен човекът, който носи откупа. Няма никаква логика в това, нещата не се връзват", обясни спецченге. Криминалистите открили, че семейство Бончеви не било в добри отношения и Камелия от доста време търсела начин да се измъкне, но не с празни ръце. Преди време Ангел Бончев открил сметки на името на жена си. В тях наливал парите от съдружието с член на Земунския клан. Бившият шеф на "Литекс" имал параноя, че някой постоянно следи парите му. Пред спецченгетата близки на семейството разказали, че Ангел и Камелия имали лични проблеми. Бончев се отнасял тиранично към жена си. Полицаите свързали сметките на Камелия с поведението на Ангел и стигнали до най-новата версия. Според ченгетата Камелия е организирала похищението на Ангел и е предала съпруга си на бандитите. При предаването на откупа е имало план да се инсценира нейното отвличане и затова операцията по проследяването и задържането на похитителите се провалила. Това обяснява и защо похитителите са били така добре подготвени технически, защо са заглушили станции на ченгетата с Камелия. Възможно е веднага след театъра Камелия да е напуснала страната със солидна сума пари. 

Пламен Юруков - агент на съвременните служби, пише Монитор.

Председателят на СДС Пламен Юруков е сътрудничил на Икономическия отдел на Столична полиция в периода 1994 - 1997 г., съобщи интернет сайтът “Vsekiden”, позовавайки се на свои източници. Според публикувания на уеб страницата материал в края на 1997 г. синият шеф се е самопредложил за информатор на Национална служба “Сигурност”, като неговата връзка със службата е станала през тогавашния началник сектор в НСС по линия на КПП-та Константин Гребенаров, който понастоящем е общински съветник на ГЕРБ в Созопол. От “Vsekiden” съобщиха, че Гребенаров нe е потвърдил, но и не е отрекъл информацията пред тях. Той попитал дали сайтът разполага с “оригиналния документ, който е с подпис и печат”. Гребенаров признал, че се познава с Пламен Юруков, но отказал да уточни от къде. “Аз съм офицер на честта, спазвам законите и не мога да ви дам информация”, заявил Гребенаров пред информационния сайт. От “Vsekiden” припомниха, че при проверки на комисията за разкриване на досиетата на бившата Държавна сигурност, Гребенаров бе посочен и като щатен сътрудник на бившите служби. В публикацията на интернет страницата бе съобщено, че “Самоинициативникът Пламен Юруков е предложил сътрудничеството си на НСС срещу определен свой интерес”. Източниците на “Vsekiden” подозирали, че той е донасял информация за свои конкуренти в бизнеса с кафе, свързани с нарушаване на митническите правила. Освен това Юруков бил снет от отчет през 2005 г. и делото му било засекретено за период от 10 години с гриф “ограничен достъп”, което означавало, че информацията в него не може да бъде публично оповестявана. Сайтът съобщи също така, че по непотвърдена информация синият лидер е “донасял” за покойния Иван Тодоров-Доктора, Николай Методиев-Пилето и Майкъл Капустин. “Въпреки че водещите политици са информирани за материалите, свързани с Юруков, те отказват да застанат официално с имената си. Повечето от тях заявиха, че ще потвърдят за агентурата на Юруков само, ако са втори. 

Разпитите в ДАНС - заради заплаха за Румен Петков, известява Дневен Труд.

Бившият вътрешен министър Румен Петков получил заплашително писмо. “Мъртъв си!”, бил смисълът на посланието, изработено с лепени букви от вестник. Заплахата срещу вече редовия депутат от БСП е станала повод за разпитите на добре облечени бизнесмени с прякори в ДАНС, съобщиха добре осведомени източници на “Труд”. В сряда за справка в агенцията бе Златомир Иванов-Златко Баретата, а вчера под конвой там бе отведен и Николай Маринов-Малкия Маргин. По заканата срещу Петков работят и службите на МВР. 

Пожарите във влака не били случайни, цитира 24 часа министър Мутафчиев.

Започвам да си мисля, че двата големи пожара във влакове за 3 месеца не са случайни, каза вчера транспортният министър Петър Мутафчиев. Той обаче отказа да съобщи кой би имал интерес с мотив, че причините все още не са известни. Имало обаче много съвпадения. Ако се окажело, че проблемът е технически, значи железниците носят вина.  

Заговори "на всеки километър" имало за боклука в София, известява Дневник.

Прекратяването на договора с фирмите, които събират боклуците в София, нахлу в дневния ред на Столичния общински съвет. Въпросът измести предвидените за в четвъртък 120 точки за решаване, след като в края на миналата седмица спря почистването в центъра заради масово напускане на работници. Съветниците от опозицията настояха кметът Бойко Борисов да пристъпи към разтрогване на договорите със собственика на почистващите фирми - "Новера". Има основание за прекратяването, призна Борисов, но веднага след това каза, че споразуменията с компанията могат да бъдат "актуализирани" в началото на следващата година. Тогава трябва да влязат в сила договорите с новите чистачи на районите "Витоша", "Овча купел", "Младост", "Люлин" и "Триадица" и можело да има предоговаряне за останалите, които все още ще са в ръцете на "Новера". Борисов отново заяви, че вижда заговор срещу себе си и "Новера". Мисля, че БСП стоят зад проблема с боклука, каза той и добави: "Циганите организирано отидоха на море точно когато излиза докладът на Европейската комисия, а сега безпроблемно се върнаха на работа." Общинските съветници от БСП отрекоха партията да е замесена.  

Китайски кофраж троши глави в митниците, научаваме от Монитор.

Огромна измама с внос на китайски кофражни плоскости е ощетила българския и европейския бюджет с над половин милион лева. Близо 600 контейнера със строителен шпертплат са влезли у нас, без вносителите да платят и един лев мито. Това е разкрило вътрешно разследване на агенция "Митници", за което "Монитор" научи. Служителите от агенцията започнали рутинна проверка, тъй като у нас влизали огромни количества шперплат. Вкарваха от порядъка на 20-30 вагона и всичките бяха със строителни плоскости, потвърди пред "Монитор" директорът на Районна митническа дирекция-София Николай Шушков. Стоката идвала от Солун, разтоварвала се на Варна и оттам тръгвала с правилен транзитен тарифен номер към столичната митница, на която се обмитявала. Превозвала се основно с влак, защото плоскостите били изключително тежки. При пристигането на митница "София" обаче тарифната позиция била сменяна и вместо вносителят да си плати дължимите 8% мито, шперплатът се обявявал за по-ниско качество, за което не се дължи нищо. Нулевото мито от своя страна оказвало влияние и върху дължимия ДДС. Освен с влак част от стоката е превозвана и с камиони. Те обаче не са проверявани на терминала на ул. “Козлодуй” №2, който е за тирове, а са минавали през този на ул. "Веслец", откъдето минават леките коли. Това буди съмнение, че изобщо не е правена проверка. 

100 терена скрити в “Софийски имоти”, твърди Дневен Труд.

Повече от 100 апетитни терена хитро не са били включени в капитала на общинското дружество “Софийски имоти”, показа вчера разследване на “Труд”. С поредица свои решения Столичният съвет давал терените на фирмата в периода от 2003 г. до сега, но тя не ги вписвала в съда. Така бъдещият собственик на обявеното за приватизация дружество щял да лапне атрактивните имоти, значителна част от които са в идеалния център на София. Със случая се е заела Софийската градска прокуратура. Според юристи от кметството след като имотите не са вписани в съда като активи на фирмата, то няма как да бъдат присвоени от бъдещ купувач.

Конспирация и с цената на хляба, оповестява Стандарт.

Браншовици подавали жалби срещу фурни с евтини самуни Цената на хляба е раздувана изкуствено. Това пише в доклад на Комисията за защита на конкуренцията. След като разкри картелни споразумения за цените на олиото, пилешкото, яйцата и "Гражданската отговорност", комисията разконспирира и хлебарите. Три браншови сдружения на хлебопроизводителите и сладкарите са глобени между 10 000 и 15 000 лв. Федерацията, асоциацията и регионалният съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в Бургас редовно правили справки за цените на хляба и брашното за определени периоди по региони. Информацията е разпространявана с конкретни указания за планирано увеличение на цената на хляба, се казва в доклада. Сдруженията уговаряли членовете си да поддържат високи цени и подавали жалби в КЗК срещу фирми, продаващи по-евтин хляб. Трябва да се забранят всички браншови организации. Така разчитам доклада на Комисията за защита на конкуренцията, заяви шефът на асоциацията на хлебарите Георги Попов. Нашата работа е да събираме информация и да обсъждаме проблемите в бранша. Те неизменно са свързани с цени. Глобяват ни, защото говорим и изнасяме информация за състоянието на бранша пред медиите, допълни шефът на хлебарите. Според него докладът на КЗК не показва, че цените на саминуте са изкуствено завишени. В същото време той забранявал на браншовите организации да изпращат сигнали за нелоялна конкуренция с дъмпингови цени. Ще обжалваме решението на комисията и съм сигурен, че ще спечелим, защото обвинението е смешно, заяви Попов.  

В Софийския бъркат Вазов с Ботев, научил е Новинар.

Голяма част от кандидат-студентите, явили се на изпит по български език и литература в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, са анализирали стихотворението на Христо Ботев “Обесването на Васил Левски”, а не “Левски” от "Епопея на забравените" на Иван Вазов. Това съобщиха вчера от изпитната комисия, след като оповестиха оценките на бъдещите висшисти. Освен това много от кандидатите не знаят в кои случаи да използват „кой” и „кого”, каза председателят на комисията Кирил Топалов. Повечето не знаят и правилата за писане на пълен и кратък член в думите, както и кога се пише “нн” и “тт". 1053 души, или 42% от кандидат-студентите, които са се явили на изпит по български език и литература, са получили двойки, съобщиха от висшето училище. Пълните шестици са общо 8, а най-масовата положителна оценка е среден. Миналата година броят на двойките по литература беше приблизително същият. Тогава едва една пета от кандидатите бяха решили да пишат есе по двата цитата на български класически автори. Тази година предварителната информация показва, че по-голямата част от кандидатите са писали по старата традиционна тема. 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4032 |24.07.2008 Пресата на 24 юли . 0| 3926 |22.07.2008 Пресата на 23 юли . 0| 3899 |21.07.2008 Пресата на 22 юли . 0| 3953 |21.07.2008 Понеделнишката преса на 21 юли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads