Реклама / Ads
0| 4025 |28.08.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса на 29 август

.
Вестниците пишат за това как лондонските юпита вадят НДСВ от тройната коалиция; за лято 2008: опит за приземяване; за десетките милиони, потъващи в дарителски фондове; за ЕС санкции срещу Русия.
 

 

Лондонските юпита вадят НДСВ от тройната коалиция, твърди Монитор.

Совалки за напускане на управляващата тройна коалиция след старта на новата парламентарна сесия на 10 септември са предприели кръгове в НДСВ през отпускарския август. Особена активност за насърчаване на отцепването от правителството на Сергей Станишев и разрушаване на мнозинството в Народното събрание проявявали зам.-министърът на финансите от царската квота Димитър Ивановски, който е и координатор на парите по еврофондовете, зам.-председателят на НДСВ Илия Лингорски, избран на последния конгрес на партията и приндалежащ към кръга на лондонските юпита, и жълтите депутати Милен Велчев и Пламен Моллов, който е и шеф на парламентарната им група. През последната десетдневка на август четиримата са провели среща, на която са обмисляли стратегията за налагане на решението НДСВ да напусне коалицията по време на конгреса на партията на 18 октомври. Това научи "Монитор" от привърженици на отцепническата идея. Според застъпниците на раздялата с БСП и ДПС преди края на мандата обаче те не биха могли да прокарат идеята си, без да получат одобрението на царя. Неговата активна намеса в исканата радикална промяна на позицията на НДСВ спрямо властта остава под въпрос за неопределено време заради трагедията, която сполетя семейството му. След като първородният син на Симеон - Кардам, пострада тежко в катастрофа и изпадна в кома, царят е неотклонно при него в Испания. "Дори и да се завърне към политическото си ежедневие в началото на септември, след този трус едва ли ще предприеме резки движения, към каквито по принцип не е склонен", твърдят запознати с нрава на Саксобургготски. 

Лято 2008: Опит за приземяване, анализира Дневник.

Тази година хит в Златни пясъци е следният виц: Двама хотелиери си говорят. Единият пита: "Колега, как е сезонът?" Другият му отговаря: "По-добре от следващия." Извън шеговития тон за част от хотелиерите и туроператорите сезонът премина успешно на мускули, други го вързаха на нивата от миналата година, а на трети им се наложи да смъкват цените до неочаквани нива, за да си осигурят запълняемост. Сравнено с минали години, когато или само германският, или само британският, или само някой друг от основните туристически пазари бележеха спад, тази година повечето генератори на туристи за България проявиха слабост. Най-отчетливо тя се усети на британския и на скандинавския пазар, в резултат на което през следващата година туроператорите, които работят с тези страни, са планирали по-малко самолетни седалки в сравнение с лято 2008. Информацията съобщи представителят на ТУИ за България Валентин Йосифов. Германският пазар се задържа успешно на нивата от предходната година и туроператорите планират същия обем и за 2009. Положително настроение идва най-вече от руския пазар. Но дори и официалните данни за ръст на туристите остават далеч под обема на леглова база на българските черноморски курорти, построена в последните години. 

Европейският съюз заговори за санкции срещу Русия, четем в Дневник.

За пръв път от началото на руската военна инвазия в Грузия и решението на Кремъл да признае независимостта на сепаратистките области Южна Осетия и Абхазия Европейският съюз даде ясен сигнал, че е готов да наложи санкции на Русия, ако тя продължава да прокарва политика в посока на промяна на границите в Кавказ. Коментарът на говорител на Белия дом беше, че за Вашингтон е рано да каже дали ще предприеме подобни стъпки. Известният с дипломатичния си тон и близък приятел на Москва френски външен министър Бернар Кушнер, чиято страна председателства Европейския съюз, обяви изненадващо остро, че в средите на ЕС се обсъждат евентуални санкции срещу Москва. Изявлението му, цитирано от световните агенции, не съдържаше уточнения, но даде да се разбере, че въпросът е бил поставен от държави членки и ще бъде обсъден на 1 септември, когато в Брюксел ще се проведе извънредна среща на върха на ЕС, посветена на грузинската криза. За санкции се заговори, след като Москва изпълни само първите две точки от мирното споразумение, като остава през следващите три дни да бъдат спазени и останалите 4, предвиждащи изтегляне на руската армия, допускане на хуманитарни мисии в Южна Осетия и започване на преговори за уреждане на кризата. От българското външно министерство в четвъртък отказаха да коментират каква ще е позицията на България на срещата в понеделник и дали София ще подкрепи евентуални санкции. 

Полицаи и съдии без служебни карти, четем в Стандарт.

Полицаи и съдии в отпуск вече няма да злоупотребяват със служебното си положение. Ченгетата, магистратите и чиновниците ще оставят картите под ключ във ведомствата, когато са във ваканция. Наказателната мярка е заради поредната издънка, в която служебна карта бе размахвана за сплашване. Ковчежникът на Висшия съдебен съвет Илиана Накова се опита да отърве наказание, след като прегази човек. Видимо подпийналата дама заплаши с уволнение трима полицаи, които искаха да я тестват за алкохол след инцидента в Слънчев бряг. "Вземайте кинтите и забравете за случая", крещяла Накова. Веднага след скандала главният секретар на ВСС Славка Каменова нареди всички служебни карти да се оставят в касите на Темида преди отпуск. Очаква се до края на септември същото правило да бъде въведено в МВР и цялата съдебна система.  

Врътват кранчето на парното, заплашва Дума.

„Булгаргаз” с ултиматум към топлофикациите в София, Плевен, Бургас и Враца, те плащат част от дълговете си до септември София, Плевен, Бургас и Враца се оказаха застрашени да останат без парно. Подаването на природен газ към топлофикациите в четирите града ще бъде поетапно намалявано от 1 септември, заявиха вчера от дружеството-доставчик “Булгаргаз”. Парното в четирите града дължи на газовата компания повече от 235 млн. лева според данните на “Булгаргаз”. Три милиона лева ще изплатят топлофикациите на Плевен, Бургас и Враца до 3 септември, обещаха вчера от дружествата. Оттам съобщиха, че общото им задължение 8 200 000 лв. Редовните платци, които няма да имат проблем с доставките, са топлофикациите във Варна, Плевен и Русе, съобщиха още от “Булгаргаз”.  

Лекари взимат над 8000 лв. месечно, тегли калема Дневен Труд.

Здравната каса плаща средно на месец по 8294 лв. на гастроентеролозите, а по 5309 лв. на кардиолозите. Ендокринолозите се разписват срещу 3944 лв., а “най-тежко” е положението на очните лекари - средномесечно те взимат по 2897 лв. Тези възнаграждения получават специалисти, които работят в болничната и доболничната специализирана медицинска помощ. Това са приходите им по линия на здравната каса, показа нейна справка, изготвена по молба на в. “Труд”. В посочените възнаграждения не влизат парите, които белите престилки взимат за избор на лекар например. За тази своя претенция болният се бърка от 500 до 2000 лв. 

37 млн. лева потъват в дарителски фондове, изчислява Монитор.

Приблизително 37 млн. лева годишно потъват в дарителски фондове, които организират благотворителни кампании. Толкова пари са били събрани - 37 млн. лева в 170 кампании за различни каузи през 2007 година. След като веднъж обаче парите попаднат в сметките на фондациите, е много трудно да се проследи какво се случва с тях. Причината - според Закона за юридическите лица с нестопанска цел, каквито се явяват повечето фондации, те не подлежат на целеви контрол на харченията. В нормативния акт е записано, че всички организации, които се занимават с благотворителност и отговарят на критериите за юридически лица с нестопанска цел задължително се регистрират освен в търговския и в регистър към Министерството на правосъдието на всички такива фондации у нас. След като веднъж е започнала своята дейност и е била регистрирана, фондацията е длъжна веднъж годишно да представя финансов отчет пред търговския регистър. Не е ясно обаче кой проверява дали вписаните в отчета данни отговарят на истината, коментираха юристи. 

Съкращават още чиновници, жените превзели администрацията, оповестява Дума.

През 2007 г. чиновниците са с 603 повече, което е под 1%, но трайната тенденция е числеността да намалява. Това е записано в доклад на МДААР за състоянието на администрацията за 2007 г. В документа се обяснява, че увеличаването на служителите е продиктувано от "изменения в устройствените правилници". Въпреки това е отчетено, че за периода 2006-2008 г. са съкратени 7390 чиновници. И през 2007 г. жените в администрацията са повече от мъжете - 60,7%, а делът им в сравнение с предходната година дори се е увеличил. Жените доминират и при заемане на ръководни длъжности - 52,7%. Най-много са служителите от 41 до 50 години - 30.6%, следвани от групата между 31-40 години - 29.4%. С 1,2% по-малко пък са висшистите в сравнение с предходната 2006 г., пише още в доклада на Николай Василев. 59% от атестираните чиновници са оценени с 3, което означава, че изпълнението на задълженията им отговаря на изискванията. 36% са получили оценка 2, т.е. изпълнението на ангажиментите им е над изискванията, а 3.2% са с оценка 1, което е атестация за изключително изпълнение на задълженията. 

Ексшеф на “Девня” поема надзора на пътищата?, пита 24 часа.

И дама - Цвета Каменова, в управлението на ведомство, появило се след скандала “Батко и Братко”. Иван Атанасов, бившият шеф на "Девня цимент", е най-вероятният шеф на надзора на Национална агенция “Пътна инфраструктура”. Вчера правителството освен него избра още четирима членове на този орган - Цвета Каменова, шеф на дирекция "Икономическа и социална политика"в Министерския съвет, Милош Поцков, който бе шеф на пътния фонд преди преобразуването му в агенция, Трайчо Попов - управител на “Т и Т инженеринг”, и областния управител на Габрово Цветан Нанов.  

Кабеларките вдигат цените, узнал е Дневен Труд.

Увеличението ще е средно със 7%, съобщи вчера Христо Христов, маркетингов директор в компанията. Например абонатите в София и Пловдив ще плащат с 1,90 лв. повече - съответно 23,90 лв. и 19,90 лв. В някои селища цената няма да се променя. Срещу това хората ще получават 90 програми. До дни в пакета ще се включат още 2 канала - “Вест тв” (която се определя като първата еко телевизия у нас) и “Охота и рибалка” (за лов и риболов). 

Бандит три пъти обира един и същи апартамент, описва Новинар.

20-годишен крадец, който в продължение на 15 дни три пъти е отмъквал по нещо от един и същи апартамент в Русе, беше заловен от полицията, съобщиха от МВР вчера. За периода от 27 юни до 14 юли апашът редовно се промъквал през отворен прозорец на апартамент на ул. “Плевен” в дунавския град. Жилището се намирало на първия етаж на кооперацията. След първата кражба собственикът установил, че му липсват две дебитни карти. След това разбрал, че се е простил и с две лични карти. Най-вероятно третия път крадецът е взел и други документи, както и захвърлен на масата мобилен телефон. Полицията все още установява последователността на кражбите. Ясно е само, че от една от сметките в дебитната карта са били изтеглени 400 лв. Именно заради това крадецът се е нуждаел от личните документи на притежателите им. 20-годишният апаш е известен на органите на реда и многократно осъждан. Повдигнато му е обвинение за извършена кражба и е задържан в следствения арест. 

Пиян опита “Белнейски” II - уби любима в катастрофа, скри я, разкрива 24 часа.

Лъже полицията, че пътувал сам в мерцедеса. Пиян шофьор опита да повтори случая “Белнейски” край град Сърница. Той се блъсна в мантинела с мерцедеса си и уби на място приятелката си - 18-годишната Йълдъз Келешева. След което извика братовчед си и двамата захвърлиха трупа й във водосточна тръба на 5 километра от мястото на инцидента. 

Frognews.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4064 |27.08.2008 Пресата на 28 август . 0| 4020 |26.08.2008 Пресата на 27 август . 0| 3994 |25.08.2008 Пресата на 26 август . 0| 3824 |24.08.2008 Понеделнишката преса на 25 август

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads