Реклама / Ads
0| 4027 |13.04.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 14 април

.
Вестниците пишат за това, че хазната отива на червено; за всички срещу десния съюз; за ожесточения сблъсък на телевизиите с интернет; за размножаването на милионерите.
 

Хазната отива на червено, констатира Дневен Труд.

Приходите в държавния бюджет падат, а разходите растат. Това стана ясно от доклад на финансовия министър Пламен Орешарски, обсъден тайно на оперативно заседание на Министерския съвет миналия четвъртък. Постъпленията в хазната през първото тримесечие на т.г. са 6.3 млрд. лв. срещу 6.7 млрд. лв. за същия период на миналата година. Все пак засега салдото е положително с 563 млн. лв. Но постъпленията в бюджет 2009 изостават 1.15 млрд. лв. спрямо плана, отчита доклада. Драматично спадат приходите от ДДС – с 245 млн. лв. В хазната са влезли 1.6 млрд. лв. от този налог, което е с 680 млн. лв. под планираното.

Всички срещу десния съюз, обявява Дневник.

Понеделник, 13 април, започна с новината, че Софийският градски съд е отказал да регистрира Мартин Димитров като лидер на СДС. Денят завърши с вота на депутатите от БСП, ДПС „Атака“ и „Ред,законност и справедливост“, които наложиха 31от представителите в следващия парламент да бъдат избраният мажоритарно, а изборния праг за коалиции да се качи от 4 на 8%. Общото между двете новини е, че са част от действията на властта за лишаване на избирателите от истинска дясна алтернатива възможност за различно от сегашното бъдещо управление. А законовите промени са основно в интерес на социалистите и партията на Ахмед Доган.

Ще плати ли Станишев сметката за изборния хаос?, пита Новинар.

Полемиката около въвеждането на осемпроцентова бариера за коалиции в избирателния закон няма да приключи с гласуването на текстовете. Какво печели Станишев от осемпроцентова бариера за коалициите? Наивно е да се мисли, че целта на червения лидер е да унищожи на всяка цена СДС и ДСБ. Те обаче му пречат дотолкова, доколкото биха се превърнали в партньор на ГЕРБ при евентуално бъдещо управление. Същата логика е валидна и за коалицията Движение "Напред”. При изолация на потенциални партньори на ГЕРБ БСП на Станишев има много по-големи възможности или да тласне нещата към принудителна коалиция със социалистите, или да направи така, че ГЕРБ да не е в състояние да излъчи правителство. По този начин Станишев няма да изглежда победен на изборите. За пръв път, откакто Станишев е министър-председател, а Георги Първанов – президент, между тях назрява фронтален сблъсък във визиите как да изглежда избирателната система, а оттам и политическият модел. Първанов вече предупреди, че ако в избирателния закон бъде заложена осемпроцентова бариера, той ще наложи вето.

 

СДС остана без председател, информира Дума.

Шести състав на Софийския градски съд излезе с решение вчера, с което обяви председателя на СДС Мартин Димитров за нелегитимен и отказа да регистрира новото ръководство. Според новата ситуация сините имат на разположение време до 12 май, за да проведат новия избор за ръководство, а дотогава лидер отново е Пламен Юруков. Мартин Димитров вбесен коментира, че срещу СДС се води война. По думите му той бил изумен как Софийският градски съд и по-конкретно шести състав, не са приели решение на партията и предложения от нея нов устав. Касираният лидер обвини в заговор срещу партията БСП и ДПС. Според вносителя на жалбата Николай Гацев, който стана причина за анулираната регистрация, няма други виновни за отнетата регистрация, освен целият екип от слаби юристи, които са внесли документите на партията в този вид в съда. СДС трябва да спазва закона, каза той и допълни, че не се чувства победител, защото всички губят от създалото се положение. Междувременно вчера стана ясно, че бившият основател на СДС, бивш атакист, а сега независим народен представител Петър Берон е прегърнал консервативната идея и ще влее сили в структурите на Яне Янев, лидер на “Ред, законност, справедливост”.

 

Предстои ожесточен сблъсък на телевизиите с интернет, съобщава Пари.

Телевизия Европа отчита ръст в приходите и печалбите, казва в интервю пред в. Пари Емил Стоянов, председател на борда на директорите. Телевизия Европа е фактор в българския медиен живот, защото има свое лице. Миналата седмица беше публикувано седмото годишно издание на социологическа агенция Алфа рисърч, според което 11.1% от българите гледат ТВ Европа, което означава, че дневно около един милион зрители гледат новините ни, казва Стоянов. Доволни сме от този резултат, той се отразява и на нарастването на приходите и печалбите ни, които вече трета година имат ръст между 12 и 18% на годишна база. По време на криза за България е по-добре да има ясен победител на изборите, с ясни отговорности, казва още Емил Стоянов и добавя, че само ГЕРБ в момента може да направи това, защото има подкрепата на европейските структури и ще получи и подкрепата на българския бизнес.

Йордан Лечков: Прокурорите да покажат своите имоти, преди да проверят чуждите, цитира Дневен Труд.

Табло със схемите за роднинските връзки между данъчни служители, народни представители и прокурори бе залепено на едно от стъклата до входа на кметството в Сливен. “Очаквам компетентните институции да си свършат работата. Какъв по-голям конфликт на интереси в една държавна институция да работят роднини? “, пита в интервю за “Труд” кметът на Сливен Йордан Лечков. “В града се знае кой на кого е роднина. Разполагаме с много данни – достоверни и проверени. Защо от данъчното веднага въстановяват ДДС на фирмата на народен представител, а “обикновените” бизнесмени трябва да чакат с месеци?”, казва още в интервюто Йордан Лечков. 

4-ма пазят Иван Киров с откупа, разучил е 24 часа.

Тежко въоръжена охрана от 4-ма бодигардове е придружавала Иван Киров в нощта срещу неделя, когато е оставил сак с над 500 хиляди евро върху шосето на мост над магистрала "Тракия". Откупът за живота на 70-годишния му баща е поставен на 19-ия километър от София на отбивката за Вакарел. Гардовете пазели Киров-младши, за да не бъде прибран в плен като Камелия Бончева, когато носеше парите за живота на съпруга си Ангел. До 17 часа в понеделник те все още не бяха потърсили Иван Киров и баща му продължаваше да бъде в плен. Източници от МВР уточниха вчера, че по време на операцията не е изтичала информация и няма вътрешна проверка за откриване на предател.Киров освен това все още не бил освободен и случаят не бил приключен, за да се говори за провал.

Искат удължаванена срока за лихвоточките, пише 24 часа.

Cрокът за новите окончателни списъци за лихвоточките да се удължи, предлагат от сдружението на собствениците на компенсаторни инструменти. До 21 май за включване в него се приемат заявления от притежатели на влогове, които докажат, че имат имущество до 40 хил. Лихвоточките могат да се прехвърлят и на роднини. Според председателя на сдружението Валентин Христов срокът не е достатъчен, а границата от 40 хил. е унизителна. Според сдружението без право на обезщетение ще останат 130 хил. души.

 

Камион-чистач на Станишев уби човек в дупките на Борисов, описва Атака.

Шофьор загина в столицата вчера, премазан от боклукчийски камион на почистващата фирма "Чистота Искър" в София. Фирмата бе върната от кризисния щаб на Станишев за спешно почистване на столицата. Водачът на камиона-убиец бързал да чисти, жертвата пък се лутала между многото дупки, за които е отговорен кметът Борисов. За да избегне челния удар, шофьорът на камиона ударил спирачки и отбил рязко от пътя, но от бързата скорост и инерцията тежкият камион се обърнал и паднал върху леката кола. За изваждането на трупа на починалия в катастрофата мъж се наложило да се разреже смачканият автомобил. Трагедията стана по времето, когато Столичният общински съвет на извънредна сесия спореше легитимен ли е кризисният щаб на Станишев. Мнозинството от ГЕРБ възложи на лидера си да обжалва решението на Станишев във ВАС. Кметът беше твърде мек в изказванията си и каза, че пак подавал ръка на премиера. Така за пореден път Борисов даде да се разбере, че е готов за съвместно управление с червените след изборите.

 

Средният българин е с доход от 470 лева, очаква 1080 лв., научаваме от Атака.

Българите събират пари и правят планове за ремонти и обновяване на домовете си и за почивки и пътувания, сочи проучване на ББСС "Галъп интернешънъл", посветено на потребителските нагласи. Личният деклариран доход на средния българин е 470 лв. на месец. Едно средностатистическо семейство печели около 880 лв. Средно българите желаят да получават около 1080 лв. на месец, за да кажат, че живеят добре. Семейството трябва да събира средно по 2090 лв. на месец, за да е доволно, сочи проучването. Пропорцията между деклариран и желан доход е категорична - българите искат да получават два пъти и половина повече пари, за да кажат, че парите са им достатъчни. Хората с материален статус под средния желаят да получават 710 лв. личен доход, за да живеят добре. Хората от висок статус отдавна са задминали тази бленувана от бедните бариера (те имат реален доход сега от 1200 лв.) и вече се целят към по-високи суми - 2400 лв. Същото се отнася и за домакинските доходи. Хората с нисък материален статус мечтаят за семеен доход почти три пъти над настоящия им - за тях 1450 лв. са достатъчни за добър живот.

 

Милионерите се множат, известява Стандарт.

 

Милионерите у нас се множат като гъби напук на кризата. Поне 40 българи са изкарали над 1 000 000 лева през миналата година и съвестно са обявили доходите си пред данъчните. Това са хората, които имат да довнасят над 100 бона в хазната.
Заедно с богаташите, които са платили авансово налозите си през 2008 г., броят на спечелилите над милион за година набъбва значително. Легалните милионери за петилетка са се умножили над 8 пъти. За 2003 г. едва петима българи са платили над 100 000 лв. данъци, въпреки че ставките тогава бяха значително по-високи. През миналата година пък четирима нашенци обявиха над половин милион за довнасяне, след като подадоха декларациите за доходите си. 40 заможни българи са декларирали над 100 000 лв. данък за довнасяне с годишните си декларации за доходите от 2008 г., сочат данните на Националната агенция за приходи за подадените формуляри до 30 март. С въвеждането на плоския данък от 10%, за да платят над 100 000 лв. данъци, годишният доход на заможните българи трябва да е над 1 млн. лв. Месечният доход на тези 40 богаташи е средно над 83 000 лв., а всеки работен ден те изкарват средно над 3700 лв.

 

Агнешкото при овчарите - 3,50, в магазина - 12 лева, изчислява предвеликденски Монитор.

 

Агнетата вървят по 3,50 - 3,80 лв. за килограм живо тегло, когато се купят направо от производителите, съобщиха стопани от Североизточна България. Най-доброто животно за празника трябва да е от 15 до 20 кг, на възраст около 3 месеца. Рандеманът на агнетата е 50%, което означава, че след като се заколят, килограм месо излиза по 7-7,60 лв. Това е доста под цената в момента на месото в магазините. Цяло животно върви по 10 лв./кг на Женския пазар в София, а за плешка искат 12 лева. За да спечелят някои лев отгоре, овчарите често предлагат ярешко месо вместо агнешко, споделят препатили. Разликата между дата вида мръвка обаче е доста тънка и малцина успяват да я открият. Ярешкото месо има малко мазнина, която е по-бяла на цвят. При агнетата натрупаните мазнини са повече и те са по- жълтеникави. Познавачите казват, че ярешкото е дори по-вкусно, но неговата цена е по-ниска и дори пада до 2,50 лева живо тегло. Почти целият наличен ресурс на Националната ветеринарномедицинска служба е включен в проверки по кланиците и складовете за агнешко месо. Освен хванатите досега 300 кг на магистрала "Тракия" няма сигнали за злоупотреби, каза за "Монитор" д-р Любомир Кулински, директор на дирекция „Държавен ветеринарносанитарен контрол". Това, което се предлага в търговската мрежа, е добито в одобрени кланици, съпроводено с необходимите документи, с печат от производителя. При яйцата също нямаме сигнали за нарушения, каза той. В това отношение сме значително по-добре от миналата година, когато още през първите дни са открити хиляди яйца с изтекъл срок на годност.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4029 |12.04.2009 Понеделнишката преса на 13 април . 1| 4056 |09.04.2009 Петъчната преса на 10 април . 0| 4338 |08.04.2009 Пресата на 9 април . 3| 3824 |07.04.2009 Пресата на 8 април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads