Реклама / Ads
0| 4418 |15.04.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 16 април

.
Вестниците пишат за това, че ДПС и БСП са с лъвския пай от пакета за общините; за български скандал в Москва; за това, че властта харизвала със закон летище "Пловдив" на Гергов.
 

 

ДПС и БСП с лъвския пай от пакета за общините, пише Дневник.

 

Около 80% от кметствата, които получиха средства от антикризисната програма на правителството, се управляват от ДПС и БСП въпреки уверенията на премиера Сергей Станишев, че пресяването на проектите не е било на партиен принцип. Няколко общини ще получат пари за ремонти, за които и преди са финансирани от държавния бюджет, показа проверка на "Дневник".Преди три седмици Министерският съвет определи списък с 250 кметства от всички 2917, които ще получат общо 155 млн. лв. за капиталови разходи. Мярката беше представена като част от програмата на правителството за стимулиране на бизнеса в условията на криза. Поне 10 от проектите за ремонти на сгради, включени в списъка, са били финансирани в последните три години по решение на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, ръководена от вицепремиера и министър на извънредните ситуации Емел Етем.

 

БСП и ДПС май прескачат ветото на президента, четем в 24 часа.

 

БСП и ДПС се канят да преодолеят ветото на президента върху новата 8-процентна бариера за влизане на коалициите в НС.
Георги Първанов върна вчера промените в Закона за избиране на народни представители с настояване да се преразгледа прагът. Че ще го направи, ако бариерата скочи в “12 без 5”, той предупреди още преди две седмици. Затова от всички ПГ определиха като очаквано ветото му. Президентът показа последователност, коментира левият шеф Ангел Найденов. Ненапразно и ние повтаряхме, че правилата не могат да се сменят в последния момент, каза и зам.-шефката на ДСБ Екатерина Михайлова. Според нея обаче Първанов трябвало да върне целия закон. При така наложеното вето на ново обсъждане подлежи само бариерата, но не и другата ключова поправка - изборът на 31 депутати да става мажоритарно. Политиците бяха пестеливи в прогнозите си ще бъде ли уважено ветото. “БСП ще заяви позицията си в хода на дискусиите. Има основание да погледнем още веднъж внимателно аргументите на президента”, каза Найденов, който е и шеф на комисията по изборните закони. Той я свика още следобед, а проектът, с който се очакваше тя да излезе снощи, по думите му ще се гледа веднага след Великден. От ДПС избягаха от коментар. След сбирка на лявото ръководство обаче участници разкриха, че партньорът не е склонен на промяна и се върви към преодоляване на ветото. “Силата на сделката между ДПС и БСП ще си проличи при прегласуването на текста”, заяви шефът на групата на СДС Йордан Бакалов. “Ние ще сме част от следващото десноцентристко управление и няма да ни спрат нито с процедурни, нито със съдебни хватки”, отсече пък Екатерина Михайлова. Сергей Станишев подчерта от Пловдив, че това не било тема на БСП. “За нас при приемането на закона беше важно вкарването на мажоритарния елемент”, призна той. Царистите няма да участват в гласуването, както го бойкотираха и при 2-ото четене на закона.

 

Борисов облажил спонсор с 1 млн. лв., установява Монитор.

 

95 603,94 лв. е общият размер на паричните дарения, които е получила партията на столичния кмет Бойко Борисов ГЕРБ през 2008 година. Това стана ясно, след като Сметната палата публикува на интернет страницата си вчера редовните финансови отчети на 168 формации. Сред дарителите на ГЕРБ буди интерес фирмата "Рикуест" ООД. Преди да даде финансово рамо на партията, дружеството е гушнало над 1 млн. лв. от кметството за изграждане на електронен общински съвет, установи проверка на "Монитор". Преди време зам.-кметът по финансите в общината каза, че проектът възлиза на 1,125 млн. лв. Срещу тази сума финансовият донор на ГЕРБ е поел ангажимент в системата да бъдат качени всичките докладни записки, вотът на различните комисии, гласуванията на заседанията. През октомври 2007 година фирмата, която според регистрите на ДАКСИ е собственост на Георги Кърпачев, Миню Минев и Юлиян Иванов, е инсталирала система за електронно и поименно гласуване в залата на столичния общински съвет. Оттогава е осигурено интернет присъствие на всяко заседание на общинарите, както и грижи за безпроблемната работа на системите, хвалят се от дружеството на сайта си.

 

"Атака" фалира, дали им едва 4600 лв., известява Стандарт.
 
"Атака" го докара до просешка тояга. Според отчета на партията за дарителите, представен пред Сметната палата, партията на Волен Сидеров е получила едва 4600 лв. за изминалата година от дарители. Сумата е дадена от четирима души, сочи декларираното от лидера на "Атака" Волен Сидеров. Нито една фирма не е дала и стотинка за каузата на националистите. Двама от дарителите - Георги Алексиев и Красимир Кръстев, са дали по 100 лв.Най-висока е сумата, пусната в касичката на партията от Валентин Иванов - 3400 лв. Хилядарка е дарила и единствената дама, която е субсидирала партията - Янка Атанасова.

 

Властта харизва със закон летище "Пловдив" на Гергов, твърди Атака.

Управляващата коалиция предизборно готви промени в Закона за въздухоплаването, чрез които да даде за жълти стотинки летище "Пловдив" на олигарха Георги Гергов. Това стана ясно вчера след дискусия в панаирната палата на Пловдив относно бъдещето на аеропорта, в която участваха министърът на транспорта от БСП Петър Мутафчиев, юрисконсулт от ведомството, както и директорът на Главна дирекция "Гражданско въздухоплаване" Захари Алексиев.
"Управляващите само месеци преди края на мандата си искат да уредят летище "Пловдив" да премине в ръцете на спонсора на президента Георги Гергов, като променят текстове от Закона за въздухоплаването, с които да предвидят отдаване на обособени части от аеропорта на концесия", уточни координаторът и общински съветник на АТАКА в града под тепетата Тодор Христев, който също присъствал на дискусията. Само преди дни в. "Атака" разкри поредната далавера на спонсора на Гоце, който взел под наем за 50 години 300 дка църковни земи до летище "Пловдив" в землището на с. Крумово. Огромният парцел му е бил предоставен от скандалния Пловдивски митрополит Кирил, след решение на Светия синод от миналия петък. Случайно или не само дни, след като стана ясно, че владиката Николай е дал 300 дка до летището на олигарха Гергов, отецът се сдобил с нов швейцарски златен часовник от луксозната марка "Фредерик Констант", на стойност "само" 1000 евро.

Брюксел пусна условно парите за ВиК сектора, уведомява Дневник.

 

Европейската комисия вдигна забраната, наложена през февруари върху сключването на договори за ВиК сектора с пари по оперативната програма "Околна среда", но постави редица условия. Причината са приетите поправки в Закона за водите и Закона за концесиите, които уреждат собствеността на съоръженията във водния сектор, обясни вицепремиерът Меглена Плугчиева след срещата си в дирекция "Регионално развитие" на комисията. Разрешението, дадено от шефа на дирекцията Дирк Анер, обаче е обвързано с условия за стриктно наблюдение и финансова ефективност. Вече договорените проекти с цена над 500 евро на глава от населението ще бъдат обект на допълнителен скрининг, каза Плугчиева. Експерти от дирекцията добавиха, че трябва да бъдат коригирани редица проекти в малки общини за подозрително големи суми. Освен това местната власт трябва да съфинансира до 5% от строителството. Ако тези условия не бъдат изпълнени до седмици, Брюксел може да наложи ново вето върху програмата, обясниха от Еврокомисията. Междувременно ЕК изпрати последния транш авансови плащания за България по оперативните програми в размер на 64 млн. евро.

 

Орежете яко разходите, съветва в Дневен Труд Емил Хърсев.

 

С финансиста Емил ХЪРСЕВ разговаря Николай Стоянов:

-Г-н Хърсев, преди дни стана ясно, че в бюджета са влезли 1,5 млрд. лв. по-малко. Прогнозите са, че до края на годината приходите ще намалеят с 4 млрд. лв. На какво се дължи това?

- Дължи се на спадналия оборот на националното производство в резултат на световната икономическа криза. Тя е вносна, което означава, че въздейства на българското производство чрез международната търговия. Намаляват поръчките към български фирми, спада износът, свива се и вносът. Спадът не е в степента, в която го виждаме в други държави. Япония например е много ударена от кризата, Испания, Исландия, Казахстан също са тежко засегнати. Тук има и други фактори - например ценови. Парадоксът е, че колкото по-скъп е вносът, колкото е по-тежко за търговеца, бюджетът печели повече. Причината е, че на границата се събира ДДС. И след като вносът е по-евтин, се събира по-малко ДДС. 
Има и трети феномен, на който не се обръща внимание - това е инерцията в ДДС. Когато намалява производството, се фактурира по-малко. Т.е. плаща се по-малко данък. Данъчният кредит обаче е предкризисният. Той се е забавил и предстои възстановяване. Т.е. в един момент плащаме повече ДДС, отколкото възстановяваме. Възможно е в тази ситуация да се стигне и до минус - бюджетът да не получава, а да плаща ДДС. Слава богу, дотам не се стигна.
- В същото време данъчните задържат големи суми ДДС. Каза се, че над половин милиард лева не са възстановени?
- Това е по-малко от миналата година. Тогава към декември тези суми бяха близо милиард. Сега са наполовина. Т.е. кризата намалява безлихвеното кредитиране на държавата. Това са естествени ситуации в периоди на криза. Забележете обаче какво ще се случи, когато тръгне производството. Тогава ще се дължи ДДС върху увеличеното производство, ще сме приспаднали данъка от предишни периоди и внасянето ще нарасне сериозно.
- Тази криза беше очаквана. Затова не е ли парадоксално харченето на близо 4 млрд. лв. в края на миналата година?
- Първо, не са изхарчили 4 млрд. лв. Хубаво е да се критикува правителството, аз го правя често и с удоволствие, но на база истината. Проблемът обаче не е колко са изхарчили. Една от тезите за справянето с кризата, което се практикува в целия свят, е именно чрез харчене. Безогледно, включително и безконтролно, както е например във Франция. Включително и с раздаване на пари, като в Германия. И чрез купуване на стари лоши заеми - като в Латвия и Ирландия.Харченето е антикризисна мярка. Аз не съм неин привърженик. България не е в икономическата кондиция да противодейства по този начин. 

 

Катар готов да ни продава газ, радва се Дума.

 

България никога няма да забрави ценното съдействие на Катар за завръщането на сънародниците ни в родината през юли 2007 г. С тези думи министър-председателят Сергей Станишев посрещна емира на Катар шейх Хамад бин Халифа ал Тани, който бе на официално посещение у нас. Премиерът му благодари сърдечно за изключително важната роля, която е изиграл в решаващата фаза на уреждане на казуса с българските медици в Либия. Централна тема на разговорите между шейх Ал Тани и Сергей Станишев бе икономическото сътрудничество и най-вече енергийните проекти, в които Катар има желание да се включи. Българският премиер подчерта, че страната ни е готова да работи и с Катар в проекта за АЕЦ "Белене" и за газопровода "Набуко". Емирът на Катар също заяви, че страната му търси пазар за енергоресурси, тъй като е богата на тях. Обсъдена бе възможността за съвместно изграждане на терминал за втечнен газ, който да обслужва през Гърция не само България, но и други европейски страни. Изтъкнати бяха и възможностите за инвестиции в областта на туризма у нас. Шейх Ал Тани бил много доволен от перспективата скоро да се окрие пряка въздушна линия между България и Катар. 

 

Сестрите: Емирът ни покани в Катар, не даде по 5 хил., цитира 24 часа.

 

Информация, че емирът на Катар е раздал пликове с по 5 хил. евро на медицинските сестри, освободени от Либия, беше разпространена вчера малко след края на официалното посещение на шейх Хамад бин Халифа ал Тани у нас. Само три от сестрите обаче се видели с емира, веднага след закуската му с кмета на София Бойко Борисов в хотел "Шератон". Това веднага породило съмнения у останалите от либийската група, до които информацията също стигнала, и те веднага се обадили да питат къде са техните пари. Разбрах, че се говорят такива неща, но не сме получавали пликове с никакви пари, заяви вчера пред "24 часа" медицинската сестра Валентина Сиропуло.Тя разказа, че заедно с колежките си Валя Червеняшка и Снежана Димитрова се видели с представител на управляващата фамилия в Катар и с посланика на страната. След края на срещата човек от екипа на Бойко Борисов им казал да останат в хотел "Шератон" и по-късно те имали няколкоминутна среща със самия емир в присъствието на кмета. Благодарихме му за помощта, която оказа за нашето освобождаване, а той ни покани на екскурзия в Катар, заяви Валентина Сиропуло. Тя добави още, че не е очаквала никакви подаръци от емира и въпреки че преди това е била на работа нощна смяна, с готовност отишла на срещата с катарския владетел. С радост щяла да отиде и в Катар. Валентина Червеняшка, която също присъствала на срещата, потвърди, че никой от групата не е получавал пари, но също допълни, че имат покана за визита в емирството.

1400 тона боклук изрина щабът за 4 дни, изчислява Монитор.

 

Близо 1400 тона битови отпадъци са извозени от техниката на Националния кризисен щаб за последните четири дни. Това сочат данните от депото в Суходол. През първите два дни на кризисното положение камионите са направили 140 курса до сметището и са изринали над 700 000 килограма смет от софийските улици. Средно 660 000 кг смет пък са събрани за следващите два дни - на 13 и 14 април. Около 3000 работници са се включили в почистването на софийските улици. Това са метачи, сметосъбирачи, шофьори, екипи за измиване. "Включени са 162 машини за събиране на крупни отпадъци, 60 камиона за миене и 380 машини за сметосъбиране", допълниха от щаба. Данните показват още, че до момента ръчно са изметени 3824,7 дка около спирките на градски транспорт, а 380 декара булеварди и улици са измити. "Над 330 в момента са нерегламентираните сметища в града", каза пред "Монитор" секретарят на кризисния щаб Славка Петрова. От кварталните бунища до момента са изринати средно 1200 кубически метра твърди битови отпадъци. "Незаконното сметище в район "Нови Искър" беше почистено вчера от служителите на ДП "Строителство и възстановяване" и "Транспортно строителство и възстановяване", информираха от кризисната група.

 

Пенсионират наред в областната полиция, установява Дневен Труд.

 

На двайсетина служители от Областната дирекция на полицията в Пловдив вчера изненадващо са били връчени заповеди за пенсиониране. Мотивите са, че са имат над 25 години стаж в МВР и са показали възможностите си. Доста изненадан от връчването на заповедта за пенсиониране останал гл. инспектор Огнян Сидеров, началник на районното управление в с. Труд. Досега полицаите там показали добри резултати, а от външните РПУ-та имали почти най-висока разкриваемост. Пенсиониран е и началникът на служба ТИЛ.  С полицията се разделят и двама служители, които бяха на няколко задгранични мисии - Благой Видин и Любомир Попов. Заповеди са връчени и на четирима служители от Икономическа полиция. За овакантените места ще бъдат обявени конкурси, обясниха от ръководството на областната дирекция, а в законовите срокове нови хора ще заемат постовете. 

Български скандал в Москва, описва Дума.

Администрацията, управляваща Центъра на промишлеността на България в Русия, е въвела методи на управление, несъответстващи на законовите норми на Република България както на нейна територия, така и зад граница. Това твърдят потърпевши в писмо до министър-председателя Сергей Станишев, до главния прокурор Борис Велчев, до директора на ДАНС Петко Сертов, до министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров и до извънредния и пълномощен посланик на България в Русия Пламен Грозданов. Извършват се сериозни нарушения с негативни последствия, пишат още българските наематели на ЦПРБ в документ, с който ДУМА разполага. ЦПРБ е със статут на територия, попадаща под нормите на Виенската конвенция, която регулира неприкосновеността на дипломатическите мисии, а директорът се назначава и изпраща от България, той е служител на Министерството на икономиката, има дипломатически паспорт и ранг на втори секретар. Самият център е комплекс от офисни, складови и жилищни площи, които българската държава стопанисва. Според изпратилите сигнала до висшите държавни институции стопанисването е доста нескопосано, недобронамерено и безхаберно.

 

Риалитито навлезе и в политиката, анализира Монитор.

Шоуто навлезе в политическите послания и поведението на политиците, отразени в медиите. Тенденцията е засечена в поредния доклад на Лабораторията за медиен мониторинг, оповестен вчера. През март предизборната ситуация влиза в действителната си политическа ангажираност, отбелязват изследователите. Опитът с извънполитически средства да се води политическа битка, който е бил характерен за предишните периоди, се свива и се съсредоточава върху борбата за гласове в границите на политическото. Анализите, направени през март, сочат, че най-често в обсега на вниманието на медиите влизат премиерът Сергей Станишев и столичният кмет Бойко Борисов, които запазват в това отношение лидерството си от предишните месеци. Българската политика стигна до измерението на "риалити формат" в условията на предизборната борба, показва още изследването. Доц. Петя Кабакчиева в своето наблюдение също очерта тенденцията за появата на шоупопулизма, което се състои в това политиците да се показват като "всекидневни хора". Този стремеж към "овсекидняване на политиката" се дължи на радикалното неприемане на обществото ни към политическия елит у нас.

 

11 дни не ям. В плен съм, а навън ме очернят, казва Киро Киров в интервю за 24 часа.

 

Срещаме се в 15,35 часа в сряда с Киро Киров в офиса на фирмата в столичния кв. Люлин. Той е облечен в тъмносиньо сако и риза в същия цвят в първия си работен ден. Заседателното бюро е отрупано с вестници. Пред него на бюрото за заседания има храна и тефтер за срещи. 70-годишният мъж вдига глава от чиния със супа леща, за да отговори на нашите въпроси. После ще бъде на фризьор, а в 18 часа ще води работна оперативка.

- Г-н Киров, разбираме, че сте на работа още на втория ден на свобода. Какво първо свършихте днес?
- Днес денят ми мина в много срещи с колеги от бизнеса, с хора от някои държавни структури, с политици, с икономисти. Трябва да обменим много мисли, да получим подкрепата за фирмата ни в този труден за всички момент.
- Как се чувствате физически и психически?
- Току-що говорих с доктора. На втората ми вечер на свобода ми направиха някои изследвания - на кръвта, ехограф. Прегледаха ме, преслушаха ме и сега ми казват, че физически съм здрав. Кръвта е окей. Всичко е окей. Чувствам се добре, макар и отпаднал.Въпреки че в тези 17 дни почти не съм ял. Има и малка опасност за дехидратиране. И сега трябва да се захранвам малко по малко. Виждате как. (Посочва супата с леща.)Пия и някои лекарства плюс моето за аритмия на сърцето.

 

Похитител на Киров пропява, съобщава Стандарт.

 

Член на групата за отвличания, която похити бизнесмена Киро Киров, може да проговори до дни. Вътрешна конфронтация в бандата е в основата на това решение. Все още не е ясно дали е имало проблем с договорено плащане за свършена работа, или поради мнителност, този член от групата е изолиран. Криминалната практика показва, че ако някой бъде нарочен и е свързан и с високодоходен престъпен бизнес, рядко се разминава без тежко наказание, твърдят източниците на националната телевизия. В подобни случаи много често единственото спасение за изолирания е излизане на светло и сътрудничество с властите.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4059 |14.04.2009 Пресата на 15 април . 0| 4027 |13.04.2009 Пресата на 14 април . 0| 4028 |12.04.2009 Понеделнишката преса на 13 април . 1| 4056 |09.04.2009 Петъчната преса на 10 април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads