Реклама / Ads
0| 4005 |27.05.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 28 май

.
Вестниците пишат за това, че само Божо Димитров може да вразуми Бойко и Сергей; че Лупи заменя килията с парламента; че МВР крие упорито видеоархива си; че Рила е в Стара планина.
 

10 “божи заповеди”от 19 града към кандидатите, обобщава 24 часа.

Над 500 българи в 19 областни града последните два дни писаха заръки към 13-те водачи на листи в евровота. Нашите репортери бяха на главните улици на градовете и даваха на хората специални листовки. Решихме да установим познават ли обикновените граждани посланиците, които най-вероятно ще ги представляват в Брюксел? И какво очакват от тях. Общите и личните заръки към водачите на листи надскочиха 1500. Повечето от анкетираните откровено признават, че не знаят каква точно е работата на евродепутатите. Свързват присъствието им в Брюксел с формално представяне на страната ни.
В исканията на голяма част от избирателите обаче прозира надежда, че проблемите в държавата ни ще бъдат решени по-скоро от европейския парламент, отколкото от собствения ни. Затова и повечето заръки към евродепутатите ни се отнасят до вътрешната ни политика.Какво искат хората? Откроихме 10 от най- масовите “обществени поръчки”. Разбира се част от тях не са в правомощията на Европарламента, но обяснили ли са това партиите на избирателите си?
- Да отстояват интересите на държавата и родината в ЕП. Над 3/4 препоръчват да поглеждат по-често портрета на Левски да не се самозабравят.
- Имената на корумпирани български политици да станат достояние на европарламента. “Да тикнат всички крадльовци на обществени средства и мафиоти с бели якички зад решетките”, както обобщи столичанин.
- Да се преборят за повече европейски пари към България.
- Повече равнопоставеност на малцинствата у нас.
- Да убедят Брюксел да позволи повторно отваряне на 3 и 4 блок на АЕЦ Козлодуй.
- Доходите ни да се “поевропейчат”, безработицата да не се увеличава. Според хората Страсбург има инструменти за това през активна политика срещу финансовата криза.
- Да се върнат младите в България.
- Да укротят цените на тока, водата и парното. Начинът избирателите го виждат в регулации в защита на потребителите от монополите.
- Да изчистят името на България пред Европа.
- Да популяризират българската култура.

Костов размаха метла в СДС, твърди Монитор.

Лидерът на Демократи за силна България (ДСБ) Иван Костов най-вероятно ще размаха синята метла в Съюза на демократичните сили (СДС), научи "Монитор". Гневът на Командира като за начало щял да се стовари върху най-върлите му критикари в синята партия Иван Сотиров и Борислав Бориславов. Веднага след европейските избори в началото на юни се очаква двамата да бъдат отстранени или "помолени да напуснат" листата на Синята коалиция в 24 МИР в София. Очаква се на мястото на водача в листата Сотиров да бъде поставен Мартин Димитров. Хора на Костов разказват неофициално, че мотивът щял да бъде, че в столичните многомандатни избирателни райони обикновено водачи са партийни лидери.
От друга страна в предизборния съюз са изключително обезпокоени от последното проучване на НЦИОМ за град Пловдив, където беше тествано и влиянието на отделни политици в града под тепетата. Данните на националния център показвали, че Димитров разполага с твърде малката подкрепа от пловдивчани, която дори не стига 1 процент. Това на практика води до риска той да не успее да спечели депутатско място в следващия парламент. Командира е нарочил Иван Сотиров и заради атаките му срещу ДСБ. Главният секретар на синята партия беше един от най-върлите противници на коалицията с тъмносините. Основният му мотив беше, че тази партия е оглавявана от хора, които са разцепили СДС.

Само Божо Димитров може да вразуми Бойко и Сергей, казва в интервю за Дневен Труд Недялко Йорданов.

- На какво ви напомня стартиралата предизборна кампания, г-н Йорданов?
- На много такива кампании се наслушахме и нагледахме, но тази е най-безцеремонната. Без задръжки и скрупули. С псувни и заплахи. В нея има нещо инфантилно, ако не ставаше дума за сериозни неща - всъщност за съдбата на България през следващите четири години.
- Защо битката между Станишев и Борисов не е джентълменска?
- На пръв поглед това са две съвършено различни личности. Възпитаният Сергей и невъзпитаният Бойко. Куриозното е, че с наближаването на развръзката Станишев става все по-невъзпитан, а Борисов се опитва да покаже, че може да бъде възпитан. И двамата не си дават сметка обаче, че за умните хора това, което се разиграва, е един театър.
- Странно е мълчанието на интелектуалците в момент, когато политическите страсти са така нажежени? Няма ли кой да им каже: Спрете да се джавкате, в името на страната?
- Ами ако има такъв интелектуалец, който теоретично може да бъде послушан и от двете страни - това е единствено Божидар Димитров. Питайте го защо не го прави.
- Какво загуби правителството и самият Станишев от политиката на диктат, която налага в последните седмици: закона за боклука в София, силовото приемане на бариерата от 8%, назначенията на кадри в последния момент, заменките на гори? Не прилича ли по това на късния Костов - власт на всяка цена?
- Ранният или късният Костов са неподражаеми. Но изброените “мероприятия” не са продиктувани от идеалистични съображения. Правителството реши да покаже мускули точно тогава, когато това става подозрително. Защото хем е демонстрация на сила, хем изглежда като опит за уреждане на свои хора в последния момент. Четири години правителството минаваше за прекалено плахо и дори излишно толерантно към опозицията си. Всъщност истинската опозиция не бе в НС, а извън него в лицето на ГЕРБ. Да не забравяме, че за първи път България има такова разнородно правителство и че неговото оцеляване все пак е успех и надежда, че това е възможно да се случва и в бъдеще.

Лупи заменя килията с парламента, пише Новинар.

Делото срещу бившия шеф на металургичния комбинат „Кремиковци" и футболния отбор ЦСКА Александър Томов-Лупи беше спряно вчера от състав на Софийския градски съд. Причината за прекратяването на процеса е регистрирането на Томов в лисата на партия Българска социалдемокрация за изборите за евродепутати на 7 юни. Томов, бившият изпълнителен директор на ЦСКА Александър Гарибов, членът на УС на „Кремиковци” АД Иван Иванов и директорът на фирма „Финметал” Божко Бонев са обвинени в длъжностно присвояване и документни измами. Според обвинението срещу Лупи става въпрос за длъжностно присвояване в размер на 3,5 млн. евро. Тъй като, според прокуратурата, престъплението е направено в съучастие между подсъдимите, процесът се спира автоматично и срещу останалите на подсъдимата скамейка.Това не е бягство от наказателна отговорност, коментира Томов. По думите му показателно било, че той от 1990 година е на всички избори. Това смешно обвинение е с политически цели. Аз подадох жалба срещу другаря Яне Янев, който е говорител на силите, които формират обвинението, каза Томов. По думите му решението за това дело било взето от съветниците в кабинета на премиера Сергей Станишев. Томов нарече обвинението „съветски тип прокуратура” и се закани да съди до дупка клеветниците.

Народното събрание е на път да легализира: Интимната връзка между Вълка и Червената шапчица, метафоризира Новинар.

Като приказката за Вълка и Червената шапчица определи сагата със столичния боклук депутатът от ОДС Иван Сотиров при гласуването на законопроекта за боклука на София в парламента. Вчера депутатите от мнозинството побързаха да приемат на първо четене спорния закон, който отменя правомощията на общината за почистването на столицата и ги прехвърля на държавата. Според Сотиров приемането на закона и обявяване на криза в София е предизборен пиар на управляващите.
„Само че тук има една доста неприлична интимност между Вълка и Червената шапчица. Говорите, че сте против боклукчийската мафия, но отново връщате онези фирми, с които общината отказа да работи”, обясни той. От опозицията определиха закона като противоконституционен, защото държавата изземва от общината управлението на отпадъците.

Руснаци се готвят да влязат като частни инвеститори в АЕЦ "Белене", разкрива Дневник.

Руската държавна компания "Интер РАО Електроенергийни системи" преговаря с германската RWE за включване като съакционер в проектната компания за изграждане на АЕЦ "Белене". Информацията беше потвърдена от изпълнителния директор на НЕК Мардик Папазян по време на годишната конференция на Българския атомен форум ("Булатом"). RWE е стратегически инвеститор и ще притежава 49% в проектната компания, но при евентуално включване на трети партньор тя ще си подели с него по равно своя дял и рисковете от евентуално участие в подобен проект. Ако преговорите се окажат успешни, това означава, че руската компания ще получи 24.5%, но ще трябва да осигури и финансиране за акционерното си участие. Папазян съобщи още, че RWE преговаря за съдружие и с финландска компания, която е собственик на АЕЦ "Ловииса", но отказа подробности по хода на разговорите. Става дума за финландската компания "Фортум". От RWE не коментират преговорите, като се позовават на конфиденциалност. Информацията за преговорите идва в момент, когато стана ясно, че руската икономика изпадна в рецесия. Преди това обаче България се обърна за помощ от Москва и за финансиране на проекта, след като в условията на кризата се разбра, че не може да бъде осигурено друго финансиране, защото проектът е прекалено рисков за банките.

Износът на ток пада до 40 на сто, научаваме от Дума.

През тази година износът на ток на България може да намалее с 30-40 на сто в сравнение с 2008 г., каза вчера във Варна изпълнителният директор на НЕК Мардик Папазян. Той взе участие в международната ядрена конференция БУЛАТОМ, посветена на националната, регионалната и световната енергийна сигурност. Папазян коментира, че все още трудно могат да се правят прогнози какъв точно ще бъде спадът на износа. Той обаче бе категоричен, че намаление ще има, което ще се отрази и на приходите на дружеството, които според него може да се свият наполовина. НЕК ще ограничи инвестиционните и ремонтните разходи, посочи Папазян. Според него предварително планираните инвестиционни разходи на дружеството за тази година са 290 милиона лева, а за ремонтни и разширение на мрежата са заложени 55 милиона лева. Най-вероятно средствата ще намалеят със 70-80 милиона лева.

Авери на Баретата го цакат в съда, съобщава Стандарт.

Примката около сочения за наркобос Златомир Иванов - Баретата се затяга. Още трима защитени свидетели дават показания срещу него, научи "Стандарт" от източници от правосъдното министерство. И тримата са от бандата на бившия командос и се занимавали с мокри поръчки. Тази информация беше потвърдена и от градския прокурор на София Николай Кокинов. Баретата е обвинен за убийствата на Георги Нацев и Никола Иванов-Бобъра, както и за стрелбата срещу Антон Милтенов-Клюна, Радослав Велков-Темерута и Димитър Вучев-Демби. Защитените свидетели сключили сделка с прокуратурата преди месец, след като станало ясно, че и аверите на Демби са пропели и има доказателства срещу тях. В показанията си обяснили най-подробно за поръчките, които получавали от Златомир Иванов. Те разказали в детайли за оръжията, за срещите и за парите, които получавали. Оказва се, че разказите на бандитите съвпадат почти на 100% с показанията на другите защитени свидетели по делото, които са от групата на Демби. Заради показанията срещу бившия си шеф тримата са се разминали с обвинения, научи още "Стандарт". Свидетелите са настанени в стара база на МВР извън София. От програмата за защитени свидетели им предоставили сериозна охрана, както и мобилен телефон, по който говорели с близките си. Оказва се обаче, че показанията на тримата все още се пазят в тайна от прокуратурата. Протоколите от техните разпити не са били включени в папките на делото срещу Баретата. За "Стандарт" защитникът на Иванов - Лъчезар Таков, обясни, че скриването на подобни показания е незаконно.

МВР крие упорито видеоархива си, известява Дневник.

МВР трябва да регистрира в Комисията за защита на личните данни всички видеоматериали от уличните полицейски камери и от заснетите протести пред държавни институции. Това се посочва в задължително предписание на комисията след направена проверка в МВР, приключила на 17 март, научи "Дневник". Министерството трябва да разкрие и отчете пред контролния орган всички архивирани материали от камери, както и да въведе вътрешни правила, с които да се гарантира защитата на личните данни. На 18 май комисията е изпратила писмо до вътрешния министър Михаил Миков, в което се посочва, че предписанията трябва задължително да бъдат изпълнени в двуседмичен срок. След изпълнението на предписанията МВР трябва да уведоми комисията. Два дни от министерството отказват коментар с мотива, че имат много друга работа и не могат да кажат дали са направили нещо по случая.

Бойко Борисов отмени улица „Богдан Филов”, уведомява Дума.

Под натиска на всички обществени и политически сили кметът Бойко Борисов внесе вчера предложение пред Столичния общински съвет, с което се отменя решението за именуването на столична улица на името на Богдан Филов. Негласно общинарите на ГЕРБ признаха грешката си да преименуват улицата на тази спорна за историята ни личност. За първи път от години всички парламентарни групи от Народното събрание се обединиха около становището, че подобен акт на Столичната община е недопустим. Депутатите от левицата предложиха и изразиха категоричното си очакване всички формации в НС не просто да отхвърлят, а да осъдят подобно предложение. Десницата също се извъртя на 180 градуса и обяви, че е срещу предложението за кръщаване на улица на името на Филов. От името на ДСБ Иван Костов призова Бойко Борисов да спре решението на СОС. Междувременно стана ясно, че Националният археологически институт с музей към БАН не е искал от СОС да има улица с името на Богдан Филов в София, обясни вчера директорът на института ст.н. с. Маргарита Ваклинова.

Къде е Рила? В Стара планина, пита и отговаря Дневен Труд.

Дъжд от двойки и по-ниски оценки на матурите прогнозира вчера просветният министър Даниел Вълчев. Резултатите ще са по-лоши от миналата година, защото този път стегнахме по-здраво контрола при провеждането на изпитите, обясни той. Най-зле били оценките от изпита по география, на който се явиха най-много зрелостници. “Не мисля, че трябва да поощряваме 19-годишни, които на въпроса къде се намира Рила, пишат - в Стара планина”, възмути се искрено Вълчев. Реално географията не е затруднила с нечувано тежки въпроси абитуриентите. Причината за лошите резултати е във факта, че там се явиха масата от ученици, които по традиция били слаби и посочили този предмет като най-лесен. Подобно нещо се получи миналата година по история. Най-масовата оценка по литература ще е “Добър 4”, прогнозираха експерти. Резултатите и там паднали в сравнение с миналата година - с около 2 точки, казаха експертите на Вълчев. И напомниха, че всеки въпрос от теста се оценява с точки, като общият брой е 100. След това се определя скалата, по-която те се приравняват към шестобалната система. Дори на изпита по информатика оценките не били блестящи. Миналата година там преобладаваха шестиците, но сега това нямало да е така. Експертите ще направят анализ които задачи най-много затрудняват учениците и защо, каза образователният шеф.

8% от гените ни са финикийски, известява 24 часа.

Във вените на българите тече наполовина тракийска кръв, установи швейцарският институт по генетика “Игенеа”, цитиран от сръбското списание НИН. Според учените носим 49% гени от траки, по 15% от славяните и елините, 11% от древните македонци и 8% от финикийците. Швейцарците, които са използвали един камион специална литература и тестове, твърдят, че нямат ни най-малко желание да се занимават с политика. Целта им била да опитат да преразгледат произхода на сегашните балкански, а и на останалите европейски народи в научен контекст, пише сп. НИН. На Балканите изследването за произхода не се оказа голям проблем и швейцарските специалисти, с анализ на материалите от терена, идват до заключението, че средният сърбин например е с 30% славянски произход, 21 процента илирски, 18 процента тевтонски, 14 - келтски, 9 - финикийски, и 6% от от елинските народи. Имат и около 2% викингска кръв.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4078 |26.05.2009 Пресата на 27 май . 0| 4104 |25.05.2009 Пресата на 26 май . 0| 3878 |21.05.2009 Пресата на 21 май . 0| 3925 |19.05.2009 Пресата на 20 май

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads