Реклама / Ads
0| 4044 |28.01.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса на 29 януари

.
Вестниците пишат за това, че депутатите ще мият ръце преди гласуване; за първия от групата на "Наглите" пуснат от ареста срещу 20 бона.
 

Спряха сделки със земя в 1/3 от България, оповестява Дневен Труд.

В 92 общини пазарът на земеделска земя блокира за втори път в последните три месеца. Спрени са всякакъв вид разпоредителни сделки, включително договори за аренда. Проблемът е, че няма кой да издава скици за имотите. Контрактите с геодезическите фирми изтекоха през ноември, сега тече процедура за избор на нови. През декември сделките бяха размразени временно, след като земеделското министерство удължи старите договори до Коледа. След Нова година обаче пазарът отново влезе в девета глуха.

Дунав мост 2 - през август 2011 г., твърди Дневен Труд.

Строителството на Дунав мост 2 закъснява, но се надяваме срокът за изпълнението на проекта да бъде удължен и да не загубим средствата по ИСПА, заявиха от Министерството на транспорта вчера. Засега имало нагласа Брюксел да разреши компромис, тъй като проектът е междудържавен и е част от основен транспортен коридор. Търгът за съоръжението бе спечелен от испанската фирма Еф Си Си с цена 100 млн. евро. Строителството обаче напредва бавно и има опасност средствата по програма ИСПА - 70 млн. евро, да не бъдат разплатени. Според строителната програма на испанците обектът трябва да бъде завършен през август 2011 г., а действието на ИСПА приключва на 31 декември 2010 година.

Швейцарец уговарян да не идва на дело по САПАРД, съобщава 24 часа.

Швейцарец е бил уговарян да спести пътуване до София и да не свидетелства по делото за измами с еврфондовете. Софийската районна прокуратура почва разследване на Марио Николов за оказване на натиск, съобщи вчера прокурор Андрей Андреев от спецзвеното. Швейцарецът Корнел Хьогер се оплакал пред прокуратурата в своята родина, че Николов му звънял по телефона и го уговарял да не се явява на процеса срещу него за отклоняване на 16 млн. лв. чрез 6 проекта по САПАРД. Хьогер, който е редовно призован като свидетел по делото, подал сигнала миналия ноември.

ВСС констатира семеен съд в Благоевград, пише Дневник.

Конфликт на интереси, правораздаване по семейна линия, тенденциозно и непрозрачно разпределение на делата, злоупотреба с лични данни бяха разкрити при проверка на специална комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) в Благоевградския окръжен съд. Тя беше предизвикана след множество сигнали, че председателят на съда Красимир Аршинков нарушава етичните правила и законите, като се намесва в разпределението на делата, а съпругата му, адвокат Михаела Аршинкова, е спечелила поне 50% от делата си, като се е явявала пред съдебни състави, председателствани от нейни бивши колеги, назначени от съпруга й. Въпреки шокиращите констатации обаче комисията не препоръчва радикални мерки.

Първи от групата на "Наглите" пуснат от ареста срещу 20 бона, четем в Новинар.

Антон Петров с прякор Хамстера беше пуснат под гаранция от 20 000 лeва от състав на Софийския апелативен съд. Той е и първият от групата на "Наглите", който излиза от ареста. Групата беше посочена от МВР за извършител на серия похищения на хора в последните две години. Магистратите решиха да го пуснат, защото няма доказателства, че той е извършител на деянието, за което е обвинен. Срещу Хамстера нямало повдигнато обвинение за пране на пари, което беше един от доводите на 21 януари Софийският градски съд да го остави зад решетките. Адвокатката му Ваня Траянова сподели, че такова обвинение никога не е било повдигано срещу него, а единственото обвинение е заради открита белязана банкнота от 100 лева в портмонето на съпругата му.

Депутатите ще мият ръце преди гласуване, известява 24 часа.

Добра лична хигиена и перфектно работно място ще трябва да поддържат депутатите. Те ще следят за чистотата на пултовете си, за да нямат проблеми с гласуването. Това става ясно от инструкцията за работа с новата система за гласуване в парламента, която избраниците получиха в четвъртък. Тъй като гласуването на законите вече ще става спръстов отпечатък, машинките може и да не го разчетат, ако сензорите са замърсени. Новата система стартира от следващата седмица. С нея ще бъде сложен край на вота с чужди карти. Депутатите ще трябва да внимават и да не нараняват пръстите си, за да бъдат отчетени биометричните им данни. В базата данни са снети по три отпечатъка от всеки - на двата показалеца и на един среден пръст за резерва.

Режат парите за заплати , уведомява Стандарт.

По-малко пари за заплати на чиновници ще харчи държавата през 2010 г. Това гласи проект за постановление на Министерския съвет, подготвен от Министерството на финансите. Намаляват се парите за възнаграждения във всички държавни агенции и комисии. Комисия за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, всеки месец има за заплати по 284 хил. лв., при 319 хил. лв. през миналата година. В Националния статистически институт за заплати са предвидени по 782 хил. лв. на месец, при 871 хил. лв. през миналата година. Със 7 хил. лв. до 233 хил. лв. месечно падат парите за заплати в Комисията за регулиране на съобщенията.
Падат парите за заплати и в министерствата. Изключение правят Министерският съвет и няколко министерства, които поеха повече отговорности след закриването на министерствата на държавната администрация и на бедствията и авариите. С постановлението се определят и минимални и максимални размери на заплатите за всички длъжности в администрацията.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4131 |27.01.2010 Пресата на 28 януари . 0| 4215 |26.01.2010 Пресата на 27 януари . 0| 4029 |25.01.2010 Пресата на 26 януари . 0| 4198 |24.01.2010 Понеделнишката преса на 25 януари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads