Реклама / Ads
0| 3832 |29.01.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса на 30 януари

.
Вестниците пишат за голфа като всенародно дело, дело на всеки данъкоплатец; за това, че обновяваме генофонда с датски сперматозоиди; за пестенето на 1000 лв по време на криза.
 

 

Още три жълти картона от Европейската комисия, пише Дневник.

България получи последно предупреждение от Европейската комисия за три наказателни процедури. Две от тях са в енергийната област - за нарушаване на принципите на свободния пазар и за неизпълнение на директивата за енергийните услуги в частта за енергийна ефективност. Третото предупреждение е свързано с екоразрешителните на промишлените инсталации. България има двумесечен срок да предприеме коригиращи действия, в противен случай Брюксел ще заведе дело в съда на европейските общности. Първата процедура е заради задължението на производителите на електроенергия да продават част от тока на НЕК на цени, фиксирани от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Това се определя от комисията като дискриминационен подход, който изкривява принципите на свободна конкуренция. Брюксел смята още, че фиксираните цени на тока не покриват разходите на централите.

“Средни” олигарси, под тях - силни фамилии, коментира 24 часа.

Eдна от основните критики на ЕК към България е, че присъдите над организираната престъпност се броят на пръстите на едната ръка. Коренът на тази неефективност е в начина, по който преди 19 г. конституцията направи съдебната власт независима... от обществото На практика с организираната престъпност се занимават полицията и съответните специални служби. Следващата стъпка се прехвърля към следствието, а то е напълно независима структура, ръководена от собствени интереси и логика. В момента, в който се стигне до завършено дело, то попада в прокуратурата, където също властват различни интереси, протекции и вътрешна логика. Или с други думи: за да има ефективна присъда, чакаме тежката дума на три инстанции. Съответно минават години, никой нее виновен, защото просто някой не си е свършил работата. Едната институция нарича другата корумпирана, другата казва за третата, че е некомпетентна, и т. н. Друг проблем са следствието, прокуратурата и съдът. Регулира ги Висшият съдебен съвет. Независимо че част от него се избираше от политиците, а друга - от магистратите, в крайна сметка защитаваше единствено интересите на самите магистрати. Вероятно заради това за 19 г. у нас няма осъден магистрат Другият проблем - в момента имаме уникална структура на закона - вие не можете да осъдите някого само по СРС-та, нито с анонимен свидетел, нито със свидетелства на агент. Основният проблем на този тип ограничения е, че те защитават пазара на адвокатите. 

“Атака” се разпада, твърди Монитор.

Пет месеца преди провеждането на парламентарни избори групата на "Атака" в Народното събрание може да се разпадне. Шест от народните представители на Волен Сидеров са водили разговори с хора от Движение "Напред" да се присъединят към тяхната група, научи "Монитор" от отлично осведомени източници. Христо Попов, Тодор Батилов, Илиян Илиев, Георги Димитров, Ваню Хърков и Борислав Ноев били готови да се отцепят поради несъгласие с водената от лидера политика. Верни в групата останали заместник-председателят на партията Павел Шопов, проф. Станислав Станилов, Деница Гаджева и Митко Димитров. От година се говори за евентуално разпадане на групата на "Атака", но все още реални стъпки не са предприети. 

ДАНС не откри незаконно финансиране на ДПС, съобщава Дневен Труд.

Приключи проверката на ДАНС за незаконното финансиране на ДПС, образувана по твърденията на бившия партиен член Карим Караали. Това съобщи вчера “Дарик” радио, като цитира зам. градския прокурор на София Роман Василев. Материалите от разследването на ДАНС са били получени в прокуратурата в сряда. Вчера Василев все още се запознавал с тях и до няколко дни ще се произнесе с постановление дали има данни за извършено престъпление, ще се прекрати ли проверката и има ли нужда от допълнителни задачи за агентите. По думите на зам. градския прокурор обаче ДАНС не е констатирала нарушения в партията на Ахмед Доган и твърденията на Караали, че от ДПС са правили сделки с турски и с руски фирми и политици, не са се потвърдили. Караали направи своите изявления в средата на ноември м.г. - месец след смъртта на Ахмед Емин, шеф на кабинета на Доган. 

Строителите свършиха парите, плащат с гарсониери, описва Стандарт.

Дай ми тухли и вар, ще ти платя с гарсониера. Натуралната размяна се върна в строителството, след като фирмите свършиха парите. Вместо да броят кеш за материали, предприемачите предлагат апартаменти край морето на доставчиците си. Собственици на складове на едро и строителни борси са залети от подобни оферти, научи "Стандарт". Кризата удари бранша, а недовършените хотели трупат загуби всеки ден. Орязването на кредитите от банките съвсем върза ръцете на строителните босове. Затова те виждат единственото спасение в бартера. Плащането в натура вече е масова практика и в мандрите. Те изкупуват млякото срещу пити кашкавал и тенекии сирене. Тенденцията ще се засилва, защото междуфирмената задлъжнялост стигна 165 млрд. лева, коментираха експерти. 

Практически съвети при криза: Пестим 1000 лв. годишно със сандвичи от вкъщи, изчислява Новинар.

Между 144 и 768 лв. могат да бъдат спестени, ако пиете сутрешното си кафе вкъщи, а до 1100 лв., ако в работния ден не обядвате в близкото ресторантче, а си носите храна - сандвич или салата от вкъщи. До 520 лв. годишно могат да се скътат, ако ходите на работа с колело или пеша и не давате всеки месец по 50 лв. за карта за градския транспорт. Това се казва в анализ на финансовите консултанти "Финсити”. В условията на икономическа криза е важно да се знае за какво се харчат пари всеки месец и ако може да се изключат разходи за неща, които не се ползват с месеци, посочват експертите. Примерно, за да се избегнат големите суми, които се отделят за бензин, шофьорите просто трябва да карат автомобила си с равномерна скорост. Причината е, че агресивният стил на управление на колата води и до по-голям разход на гориво, обясняват специалисти. Така от разходите за горивото могат да се спестят между 20 и 30 процента. 

София пак пред криза с боклука, безпокои се Дума.

Пет часа спориха вчера столичните общински съветници около местните данъци и такси. Около час преди това пък кметът Бойко Борисов и заместничката му Мария Бояджийска останаха безмълвни пред няколко питания за почистването на пет столични квартала - част “Триадица”, “Люлин”, “Овча купел”, “Младост” и “Витоша” от 1 март тази година. Отговор ще има в петък (бел. р. днес) заяви кметът Борисов. В момента Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) гледа казуса с австрийската фирма “Заубермахер”, която е кандидат за почистването на петте района, тъй като цените, които тя предлага, са доста по-високи от тези на българската фирма - “Титан”, стана ясно вчера. От 1 март ни чака поредната криза. Всичко отново ще се направи набързо и не само че ще ни излезе скъпо, но и ще ни излезе през носа, заяви съветникът от ДСБ Вили Лилков. Той обясни, че от 1 март миналата година се знае, че са изтекли договорите с фирмата, която е почиствала двата квартала. Администрацията обаче не е направила никакви стъпки да започне процедура по намирането на нова фирма. 

Ножът като джойстик, анализира Стандарт.

Жалко е, че за агресията сред младите се говори само след като се шокираме от поредното нелепо убийство. Както стана след смъртта на студента Стоян Балтов пред дискотека "Агресия", а сега и със заклания след купон младеж Найден Вучков. Още по-лошо е, че фокусът пада единствено върху самото престъпление. А не върху причините за натрупването на агресия у младежите. Напоследък тя все повече ескалира, причините са няколко. И не са тайна. Децата трупат агресия, защото са объркани. През целия си живот гледат едни слаби родители, които не умеят да решават проблемите си И младежите решават, че справедливост с думи, с разум, с добро - просто не се постига. 

Голфът - всенародно дело, дело на всеки данъкоплатец, заключава Дневник. 

Държавата търси начини за насърчаване на бизнеса да прави голф игрища, включително като предоставя атрактивни терени срещу обещание за изграждане на комплексите. Това стана ясно в четвъртък от изказване на министъра на регионалното развитие Асен Гагаузов. В началото на седмицата неговото ведомство публикува на страницата си в интернет "Основни насоки за насърчаване развитието на голф туризма". Според документа целта е страната да се превърне в голф дестинация. За това трябва да бъдат изградени още 25 игрища през следващите 10 години. "Насоките" се появиха година след като министър Гагаузов не успя да прокара идеята си за мегадържавната компания "Голф развитие" и месец преди да отпадне и последната възможност за придобиване на апетитни държавни терени на безценица. С последните поправки в законите за горите и за възстановяване и ползване на земеделските земи от 1 март окончателно се спират замените на държавни земи и гори. В края на 2007 г. пък беше отнета възможността в Закона за инвестициите голф проектите да получават имоти по облекчена процедура. Сега на практика се търси как със законодателни промени да се върнат някои привилегии за инвеститори в такъв тип проекти. 

Таксата за детска градина - според дохода, предлага 24 часа.

Богатите родители да плащат реалната стойност на таксата за детска градина в София - 120 лв. на месец, а бедните да минават без пари. Това предложи вчера общинският съветник Владимир Каролев. Сега софиянци плащат 40 лв., а останалите 80 лв. покрива кметството. По настояване на общинската администрация хазната ще покрива и тази година 2/3 от сумата. Да построи 3 детски градини и да ги дава под наем на общината, предложи вчера варненският бизнесмен Красимир Узунов. Той е общински съветник от партия ГЛАС. За да стане сделката, Узунов поиска 3 терена, които общината да му продаде за 1 лев. Вече съм намерил подходящи общински земи в райони, където не стигат местата в детските заведения, обясни Узунов. 

Обновяваме генофонда с датски сперматозоиди, твърди Новинар.

От няколко години в България се раждат деца, заченати със сперматозоиди от чужбина, каза вчера в парламентарната здравна комисия депутатът от БНД доц. Атанас Щерев. Причина за вноса на сперматозоиди пък са високите изисквания към донорите. Многократните изследвания и забраната за заплащане на донорите намаляват количествата в спермалната банка. Така болниците сключват договори с чуждестранни фирми, например в Дания, от които да взимат материал. Даряването на сперма трябва да бъде извадено от закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки, за да се улесни процедурата, смята Щерев. Според него с готвените промени в закона още повече ще се затрудни донорството на сперма. Според промените, одобрени на първо четене от депутатите в комисията, за всеки случай на износ и внос на органи, тъкани и клетки ще трябва да се иска разрешение от здравния министър. 

Миков отстрани ръководството на МВР-Дупница, информира Дума.

Началникът на РУ на МВР в Дупница Валентин Гълъбов преминава на работа в РУ на МВР в Бобов дол. Неговото място ще заеме главен инспектор Райчо Омерски, началник на група в РУ на МВР в Кюстендил. Това стана ясно вчера след заповед на вътрешния министър Михаил Миков. Досегашният заместник-директор на ОД МВР - Кюстендил Ивайло Дамянов става началник на отдел "Опазване на обществения ред и превенция" в областната дирекция на мястото на пенсионирания Красимир Димитров. За заместник-директор на ОД МВР - Кюстендил е назначен Елиан Стамболийски, който ръководеше сектор "Борба с организираната престъпност" в дирекцията. Наказаният дисциплинарно преди два месеца за неупражнен контрол началник на "Пътна полиция" в ОД МВР - Кюстендил Йордан Гаврилов е пенсиониран. 

 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3905 |28.01.2009 Пресата на 29 януари . 0| 4213 |27.01.2009 Пресата на 28 януари . 0| 4048 |26.01.2009 Пресата на 27 януари . 0| 4006 |25.01.2009 Понеделнишката преса на 26 януари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads