Реклама / Ads
0| 3890 |30.07.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пeтъчната преса на 31 юли

.
Вестниците пишат за това, че митнически шеф съживил схеми на ВИС и СИК; за започването на третата битка за магистрала "Тракия"; за спирането на партите за пенсионерското море; за 50-те хиляди лева бонус за борците с корупцията.
 

Новата власт мисли да спира “Белене”, отбелязва 24 часа.

Проектът за изграждането на АЕЦ “Белене” трябва да се замрази. Това заяви лидерът на СДС Мартин Димитров минути след като парламентът го избра за шеф на комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм. Според него строителството на атомната електроцентрала може да коства финансовата стабилност на държавата. Причината е в предвидените по договор държавни гаранции за него. Димитров бе категоричен, че проектът може да се реализира само при наличието на частен инвеститор, а не с парите на данъкоплатците. “Това е стара позиция на СДС”, напомни синият шеф. Икономистът Стоян Мавродиев от ГЕРБ, който стана заместник на Димитров в комисията, бе единодушен с него относно държавните гаранции и необходимостта от частни инвеститори. Мавродиев обаче бе по-предпазлив за незабавното спиране на проекта. Според него първо трябва да се направи сериозен анализ на проекта, за да се види имат ли основание опасенията, че замразяването на централата е скъпо колкото нейното строителство. Първата работа на Мартин Димитров като шеф на комисията ще бъде изработването на антикризисна програма. По негови данни дупката в бюджета е над 3 млрд. лв.

Започна третата битка за строежа на "Тракия", отбелязва Дневник.

Строителството на магистралите, определено от премиера Бойко Борисов като приоритет, вече очерта противопоставяне между новия министър на регионалното развитие и ръководството на пътната агенция. Строителният министър Росен Плевнелиев настоява търговете за "Тракия" да се проведат по европейските правила, с отваряне на ценовите оферти и техническата част в един ден. Ръководството на пътната агенция обаче планира ценовите предложения да се отворят след пресяване на кандидатите по техническите им предложения, както е по Закона за обществените поръчки. Това е третата битка за правилата, по които да се довърши магистралата. Първата започна при кабинета на НДСВ, който сключи договор за концесионирането й с параметри, оспорени от Европейската комисия. Втората завърши в началото на тази година, когато пак след натиск от Брюксел бяха анулирани търговете, обявени от назначеното от БСП ръководство на пътната агенция. Една от причините за анулирането беше именно изискването офертите да се отварят по различно време.

Спират тока по улиците, информира Дневен Труд.

Цели областни градове ще останат на тъмно заради кризата. В Разград и Кърджалийско ще гасят уличното осветление. Така кметовете ще спестяват около 10 000 лв. месечно. В Благоевград пък фонтаните ще работят на икономичен режим, за да се намалят сметките за ток. От понеделник България е с ново правителство - управлява ни кабинетът на ГЕРБ, оглавен от министър-председателя Бойко Борисов. Ясно е, че очакванията на избирателите са тези хора едва ли да ходят по водата, за да могат да измъкнат страната от батака, в който я остави тройната коалиция. За съжаление обаче и министрите са хора като всички нас и сред тях няма безгрешни. Най-вероятно поне на един, ако не на всички, ще се случи да стъпят накриво или да направят грешка през следващите четири години. Тъй като безгрешен е единствено Онзи над нас, “Труд” няма да хвърли камък срещу тях. Но ще се опита да ги посъветва какво ги очаква в първите месеци на управлението и какво може да се направи, за да се обезвредят бомбите, оставени от предшествениците. Започваме с най-трудния ресор - на финансите. Поне три мини, без да броим финансовата криза, очакват новия ковчежник на държавата Симеон Дянков. Поне толкова са и в ресорите на неговите колеги. На добър час, г-да министри! Новият финансов министър Симеон Дянков от днес тръгва из страната, за да провери как се отразява кризата. Какво ще види? Улици, потънали в мрак, болници, затънали в дългове, безработни, които си чакат парите от НОИ. Финансовата криза опразни хазната на три ключови сектора - местна власт, болници и осигурителна система. Всяка година те натоварват държавната хазна. За да се обезвредят тези бомби, които цъкат, трябват поне 1 млрд. лв. За покриване на дефицита в НОИ трябва да бъдат извадени поне 550 млн. лв.

За разходите - по-смело с ножицата, анализира 24 часа.

Новият министър на финансите (и вицепремиер, което не е маловажно) Симеон Дянков направи начален анализ на състоянието на бюджета - вече като участник в изпълнителната власт. Очаквано той потвърди позицията си от предизборната кампания, че отиващото си правителство оставя лошо наследство. Или с други думи, че не е реагиралона спада на приходите от началото на годината. Основната декларирана цел - балансиране на бюджета до края на 2009 г. - е абсолютен приоритет за запазване на макроикономическата стабилност и доверието на инвеститорите. По-директно казано, правещите бизнес и обикновените работещи и спестители трябва да продължат да вярват, че парите (левът) имат стабилна стойност, договорите се изпълняват, а правителството не действа безотговорно на гърба на сегашните и бъдещите данъкоплатци. Това доверие се крепи на няколко индикатора, между които бюджетното салдо и размерът на валутните резерви. В случая с България външните резерви на централната банка в голяма степен са резултат от поддържания фискален резерв, т.е. отново от способността на правителството да спестява, а не да харчи повече, отколкото събира.

НОИ на червено, 22 000 съкратени, алармира Стандарт.

Всички мерки за борба с безработицата и стимулиране на пазара на труда ще бъдат проверени. Причината е, че досега те не са показали нужната ефективност, съобщи новият социален министър Тотю Младенов. Общо 187 млн. лв. са предвидени за финансирането на активните мерки на пазара на труда през тази година. Въпреки това безработицата се увеличава и през август се очаква тя да стигне 8%. Ако нивото й мине 10%, ситуацията в страната ще стане критична, добави Иво Прокопиев, председател на Съюза на работодателите. От началото на годината в бюрата по труда са подадени заявления за масови съкращения за 22 406 работници. Броят им е най-голям в машиностроенето, металургията и текстила. Освен това все по-често работодателите бавят заплатите на служителите си. Около 555 млн. лева пък е очакваният дефицит в НОИ към края на годината. Парите за обезщетенията за безработица и за хората с увреждания са към края си още сега. Правителството обаче ще се справи със ситуацията, обеща Младенов.

Резнаха парите за пенсионерското море, добавя Монитор.

Почивката на пенсионери по българското Черноморие, която беше въведена миналата година, ще бъде спряна. Това лансира като идея новият министър на труда и социалната политика инж. Тотю Младенов. Средствата, които социалното министерство беше отпуснало за пенсионерските почивки, възлизаха на шест милиона лева. "4,5 милиона лева от тези пари все още не са използвани", разясни Младенов. Те ще бъдат пренасочени по други направления, а не за почивка. Според плановете на новия социален министър парите ще се разпределят за лекарства или социални кухни за крайно нуждаещите се възрастни.

Няма да давам фалшиви отчети, казва в интервю за Дневен Труд вътрешният министър.

- Г-н Цветанов, вие напуснахне МВР през 2005 г. Как го заварихте сега?

- Възобнови се една носталгия. Като започнах да чета някои от оперативните дела, в интерес на истината видях познати лица, които преди време също са представлявали интерес за службите. От днес (вчера - б. р.) вече ще започна да правя посещенията по дирекциите, да се срещам с хората от състава, с които и преди сме работили, и ще имам по-широк поглед върху ситуацията. Вече обсъждахме и с Калин Георгиев (шеф на Главна дирекция “Криминална полиция” - б. р.), и със Станимир Флоров (шеф на дирекция “Противодействие на организираната и тежката престъпност”, бивша ГДБОП - б. р.), и с генералния комисар Павлин Димитров, и с д-р Веселин Вучков, когото предложих за мой заместник, и с началника на кабинета Бойко Славчев няколко краткосрочни и дългосрочни мерки, които трябва да се предприемат. Сред краткосрочните е изчистване профила на службата за борба с организираната престъпност, възстановяне на функциите й като ГДБОП и да върнем тези звена, които отидоха към общата престъпност като “контрабанда” и “измами с еврофондове”. Ще възстановим Дирекция на полицията. И трябва да направим всичко възможно да изчистим профила и на ДАНС.

50 000 лв. бонус за борците с корупцията, оповестява Новинар.

По 50 000 лв. бонус да се дават на спецекипите, които заловят и намерят годни доказателства за организирана престъпна група. Това поиска вчера вътрешният министър Цветан Цветанов, след като се срещна с главния прокурор Борис Велчев.
Когато говорим за източване на ДДС за милиони, то е разкрито и има осъдителни присъди, държавата трябва да може да отдели 50 000 лв., за да поощри хората, които са работили по случая. Това отговори вътрешният министър Цветан Цветанов на въпрос как ще накара новите специализирани екипи да се борят ефективно. Хората, които ще участват в екипите, ще бъдат прецизирани максимално, изясни Цветанов. Новите звена бяха обсъдени на среща между Цветанов и Велчев. Има проект за екипите, предстои да го усъвършенстваме, обясни и главният прокурор. По думите му задачите на спецекипите ще произтичат от доклада на ЕК.

Митнически шеф съживил схеми на ВИС и СИК, съобщава 24 часа.

Шеф в митниците е търгувал с влияние чрез мрежа от структури, които се проверяват от прокуратура, ДАНС и следствие. Сигналът е внесен в парламентарната комисия за борба с корупцията, съобщи шефът й Яне Янев пред “24 часа” вчера. Схемата била свързана с митническите режими и процедури, администрирането и информационната система на агенцията. Цели партиди от стоки липсвали, те се движели само по документи. Затова депутатите викат ръководството на митниците. Янев допълни, че “същите тези схеми преди време се извършваха от структури на ВИС, СИК, Иван Дебелия, Васил Лазаров и пр.”.

- Г-н Янев, кои са приоритетите ви като председател на парламентарната комисия по корупция и конфликт на интереси?
- Първо бих искал да се промени статутът с цел разширяване на правомощията й. Когато е необходимо, комисията трябва да може да прави внезапни проверки на държавни и общински органи, да взема от тях данни, факти и документи. Порочна е практиката тази комисия да бъде фиктивна. Затова първото, което ще помоля колегите си, ще е да помислим още в първата пленарна сесия след 26 август да променим правилата за дейността , за да може тя да заработи пълноценно. Много е важно Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика да отговори на очакванията на обществото, така че първото, което ще направя, е да създам пряка комуникация и екипност при взаимодействието между институциите, оторизирани по закон да се борят с корупцията.
- С кои институции ще имате пряка комуникация?
- С прокуратурата, МВР, ДАНС и определени инспекторати в министерствата и агенциите, за да се осъществи на практика на екипния принцип.
- Това означава ли, че комисията ще прави собствени разследвания?
- Съгласно чл. 80 от конституцията "всички длъжностни лица и гражданите, когато бъдат поканени, са длъжни да се явят пред парламентарните комисии и да им предоставят исканите от тях сведения и документи". На тази база ще вкараме текстове в Правилника на Народното събрание, чрез които комисията ще има по-разширени правомощия и ще може да установява конкретни закононарушения и корупционни схеми и на място.

Божидар Димититров ще прави от досието си бестселър, пише Новинар.

Министърът без портфейл Божидар Димитров ще издаде книга с досието си на агент от бившата държавна сигурност. Принадлежността на Димитров към репресивния апарат на комунистическия режим почти лиши партия ГЕРБ от подкрепата на „Синята коалиция” при гласуването на състава на новото правителство. Дясната формация се възпротиви остро срещу участието на бивш агент на ДС в изпълнителната власт. Според Димитров историята с досието му е игра точно на ДС, започнала в началото на прехода. Той заяви още, че някои хора от ДС нарочно създали мита, че дневният ред в обществото се е формирал от агентите на тайните служби, а не от парламента, правителството и ЦК на БКП, както е било всъщност. Така според него се прикривали истинските виновници за 45-годишната трагедия на българския народ по време на комунистическия режим. Истинските виновници са секретарите на БКП и всички нейни органи. Тези хора сега са в парламента и гласуват закони за лустрация, заяви министърът. Според него никой не търси и не лустрира агенти на КГБ, каквито имало в парламента.

Опашки за списъци с предплатени GSM-и, предрича Стандарт.

Опашки от народ ще залеят мобилните оператори, за да регистрират предплатените си карти. Това е изискване на закона и трябва да се случи в 3-месечен срок - от октомври до 31 декември 2009 г. Над 4 млн. са предплатените карти, чиито собственици трябва да обявят личните си данни. Мярката беше наложена от МВР, за да се противодейства на престъпността, в частност - срещу взривни устройства, които се активират с GSM-и с предплатени СИМ-карти. Сега картите се продават свободно и не може да се проследи собственикът им. Законът предвижда от 2010 г. всеки нов клиент да купува карта срещу лични данни, както и всички настоящи да се регистрират при мобилните оператори. Това означава няколко милиона души да се редят на опашки, алармират операторите. Те очакват много абонати да се откажат от картите си. Хората от селата ще трябва да пътуват до най-близките градове, където телекомите имат офиси и това ще създаде неудобства за тях.
Удължаване на срока за регистриране на картите поискаха от "Мобилтел" и "Глобул".

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4005 |30.07.2009 Пресата на 30 юли . 0| 4027 |28.07.2009 Пресата на 29 юли . 0| 4349 |27.07.2009 Пресата на 28 юли . 0| 4110 |26.07.2009 Понеделнишката преса на 27 юли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads