Реклама / Ads
1| 5151 |03.06.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса на 4 юни

.
Вестниците пишат за рекордния джакпот в ТОТО-то, за ниските заплати сред току-що завършилите студенти, за побоя над Боян Расате и за "пренасочените" израелски туристи, които са избрали България пред Турция заради нарастващото напрежение между двете държави.
 

"13 500 млади на стаж с 300 лв. заплата", алармира "24 часа"

13 500 току-що завършили студенти и абитуриенти ще могат веднага да започнат работа като платени стажанти във фирми. Тази възможност дава новата схема по Оперативната програма за човешките ресурси, одобрена преди дни от комитета за наблюдение, съобщиха от социалното министерство. За целта България ще получи от Европейския социален фонд 35 млн. лева. Стажантите ще получават 6 месеца по 300 лв. заплата плюс социални и здравни осигуровки. Идеята е да се съкрати максимално престоят на младите с образование извън трудовия пазар, тъй като е доказано, че дългото чакане се отразява зле и на самочувствието, и на квалификацията, и на желанието им за развитие, обясни социалният зам.-министър Красимир Попов.

Кандидатите още отсега могат да се регистрират в бюрата по труда. Също там се очакват и офертите на работодателите, които могат да опишат от какви кадри ще имат нужда. За да се улесни навлизането им в работата, ще им бъдат обучени специални наставници. За тях също се предвижда възнаграждение - по половин минимална заплата месечто. Ако от юли най-ниското възнаграждение у нас се вдигне на 270 лв., това значи, че бонусът за калфата ще е 135 лв.

"Джакпот над 3 500 000 лв.", напомня "Труд"


Огромният джакпот във второ теглене на тотоиграта “6 от 49” оцеля и в 43-тия тираж. Това стана ясно десетина минути, след като бяха изтеглени числата - толкова е приблизителното време, необходимо на компютъра не само да даде отговора, но и да го потвърди. Комбинацията 10, 17, 19, 20, 23 и 39 снощи щеше да донесе точно 3 040 922 лв., съобщиха от централата на Българския спортен тотализатор. Толкова бе натрупаната сума.

А с очакваните постъпления за тиража в неделя парите със сигурност ще надхвърлят 3,5 млн. лв., уверени са в тотото. Възможно е дори джакпотът да е и над 3,6 милиона. Прогнозите в тотализатора са, че постъпленията за уикенда ще растат по две причини. Естествено заради огромния джакпот, но и защото тиражът в неделя е специален и със завишен залог от 1 лв. Част от приходите ще отидат за подготовката и участието на българските спортисти на младежката олимпиада в Сингапур.

"Мъже с качулки, чук и бокс пребиха Боян Расате", съобщава "Труд"

Лидерът на Български национален съюз (БНС) Боян Расате и младеж, който е бил с него, са били нападнати на улицата от двама неизвестни. Пред Агенция „Фокус" потърпевшият разказа, че нападението е станало в центъра на София, пред дома му. Нападателите са били с качулки. Единият е носел чук, а другият бокс. Инцидентът е станал около 14:00 часа следобед.
Събориха ме на земята. Успях да се изправя, след което хванах единия - този с чука за ръката, но другият мина зад мен и ме удари няколко пъти с бокс в тила. После мина пред мен и ме удари с бокса и в лицето, разказа Расате.

"Израелските туристи бягат от Турция, идват у нас", пише на първа страница "Новинар"

Кризата в отношенията между Турция и Израел може да се окаже печеливша за нашия туризъм. Има голяма вероятност израелските туристи да се откажат от лятната си почивка в южната ни съседка и да прекарат ваканцията си у нас. Това стана ясно по време на официалното посещение на министъра на земеделието Мирослав Найденов в Израел по покана на своя колега Шалом Симхон. Там той е бил информиран от представителите на правителството за възможността израелските туристи да изберат страната ни пред Турция.

Сериозното влошаване на отношенията между двете държави настъпи, след като израелски командоси нападнаха международна флотилия, превозваща хуманитарна помощ за Газа. По време на атаката загинаха шест турски военнослужещи. Близо 500 турски доброволци пък бяха задържани от властите в близкоизточната държава.

"Произвол с парите за Благоевград", предупреждава "Дума"

Държавата лиши община Благоевград от близо 400 000 лева субсидия, която й се полага по закон. За произвола на финансовото министерство алармира вчера Люба Спириева, старши експерт "Пресцентър и протокол" в кметската администрация. За юни общината е получила едва 81,1% от полагащата й се по закон субсидия за държавно делегирани дейности.
Получени са 1 666 000 лв. вместо утвърдените в закона за държавния бюджет за 2010 г. 2 000 054 лв. Това е безпрецедентен акт, при който, без да са гласувани промени в държавния бюджет и без да има постановление на Министерския съвет, някой си позволява да променя законово регламентирани суми, категорична бе Спириева. По думите й и други общини са получили орязани държавни помощи, при това без предупреждение и без законово основание.

"Шефът на "Български пощи" Милен Керемедчиев е освободен", оповестява "Дневник"

Министърът на транспорта Александър Цветков е освободил изпълнителния директор на "Български пощи" ЕАД Милен Керемедчиев. Информацията беше потвърдена официално. Решението е било взето вчера, а днес му е връчена заповедта. От пресцентъра на ведомството обясниха, че прекратяването на договора му е по взаимно съгласие. Пред "Дневник" Керемдчиев заяви, че "няма абсолютно никаква драма и напрежение" в раздялата му с министерството на транспорта, което е мажоритарен собственик на "Български пощи" и потвърди, че прекратяването на договора му е по взаимно съгласие. "След девет години в държавната администрация реших, че е време да поема към частния бизнес, откъдето имам предложения за работа", обясни мотива си за напускането на държавното предприятие Керемедчиев. Той отказа да съобщи в коя компания отива, но каза, че "със сигурност няма да е нищо, свързано с пощенски и куриерски услуги".

"САЩ отсвириха Първанов", четем в наланата страница на "Атака"

Двама високопоставени представители на САЩ, които посетиха България в рамките на десетина дни, отказаха среща с Гоце. Първи бе директорът на ЦРУ Леон Панета, който разговоря само с премиера, членове на кабинета и представители на спецслужбите. Заместникът на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън Джеймс Стайнберг, който вчера бе на еднодневно посещение у нас, също не се срещна с Първанов, а само с членове на правителството.
Нападките срещу Бойко Борисов и правителството на ГЕРБ за някакъв разговор за политически проект на Георги Първанов с шефа на ЦРУ Леон Панета през миналата седмица, е кризисен PR за спасяване имиджа на президента и рязко спадналото обществено доверие към него. Така политически анализатори коментираха опитите на депутата Румен Петков, началника на президентския кабинет ген. Никола Колев и ексначалника на НСС ген. Бриго Аспарухов да излъскат образа на държавния глава, внушавайки, че е недопустимо премиерът Борисов да обсъжда с гост, ръководещ чуждо разузнаване, вътрешнополитически проблеми на България.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5174 |02.06.2010 Пресата на 3 юни . 0| 4713 |01.06.2010 Пресата на 2 юни . 0| 4738 |31.05.2010 Пресата на 1 юни . 1| 4468 |30.05.2010 Понеделнишката преса на 31 май

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads