Реклама / Ads
0| 3871 |04.12.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса на 5 декември

.
Вестниците пишат, че Станишев най-накрая е признал за кризата; че жени плащат по 3000 лв. за безплатно раждане; че столичната община отказа двойни заплати на шофьорите.
 

 

Станишев най-накрая призна, че България навлиза в криза, информира Новинар.

България за първи път навлиза в истинска капиталистическа криза, призна вчера и премиерът Сергей Станишев по време на дискусия за ефекта върху страната ни от световната финансова криза. Въпреки че за момента България е най-слабо засегната в сравнение с останалите страни от ЕС, догодина се очаква голямо понижение на износа и на чуждите вложения в страната, каза премиерът. Причината за това е, че над 60 процента от експорта ни е предназначен за страните от ЕС, а инвеститорите се страхуват да влагат пари, за да не ги загубят, обясни той. Още през следващата седмица всички министри трябва да изготвят антикризисни програми, за да може следващата кризисна година да мине по-леко за страната ни, нареди Станишев. Той поиска заложените в документите мерки да задействат още през първите шест месеца на следващата година.Премиерът отказа да каже дали ще бъде намален заложеният в проектобюджета за догодина икономически ръст от 4,7 процента на 2 процента, за което настояваха много депутати и представители на бизнес организациите.

Управляващите обмислят ново звено да координира европарите за Шенген, разкрива Дневник.

Да се създаде ново звено, през което да минават европейските средства, отпускани на България за подготовка за влизане в Шенген - тази идея обмислят управляващите, научи "Дневник" от правителствени източници. Мярката се налага заради решението на Брюксел да отнеме акредитацията на Централното звено за договаряне в Министерството на финансите, което досега отговаряше и за усвояването на средствата за Шенген.Парите по Шенген не са застрашени, тъй като се управляват по различен механизъм, съобщиха преди дни от екипа на еврокомисаря по правосъдие и вътрешен ред Жак Баро. Според представители на управляващата коалиция обаче е по-добре проектите да се движат от нова структура, а не от Централното звено както сега. Надявам се решението за спиране на ФАР да не засегне финансирането на подготовката по Шенген, но наистина въпросът е висящ, доколкото Централното звено отговаря и за този инструмент, каза в сряда министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова. 

Гонят две къртици от “Земеделие”, твърди Стандарт.

Двама шефове от САПАРД ще изгубят работата си заради подозрения, че са помагали за източването на предприсъединителната програма. Заповедите за уволнение са за шефа и главния експерт на отдел "Европейско финансиране". Малко преди да им бъдат връчени, обаче двамата се разболели тежко и в момента са в болнични. Затова все още не са освободени от длъжност, обясни зам.-председателят на фонд "Земеделие" Константин Паликарски, който е шеф на предприсъединителната програма САПАРД. Той обаче не пожела да назове имената на двамата служители. Провиненията им са, че са одобрили и подписали без знанието на шефовете си документи, включени в одиторския списък с подозрителни проекти. Става дума за два последователни случая, които са стигнали до финансовото министерство. Запитването за тях е дошло именно от ведомството на Пламен Орешарски. Второто провинение на чиновниците е, че поискали многократно повече пари като прогноза за плащане. Фондът трябвало да даде 5 млн. лв., а поисканата сума била 135 млн. лв., обясни Паликарски. Вероятно има и други къртици във фонда, защото често в медиите изтича вътрешната кореспонденция, смята той.

Жени плащат по 3000 лв. за безплатно раждане, гневи се Новинар.

Две трети от майките са давали пари в болниците преди или след раждането през последната една година. Това показва проучване на списание "9 месеца", проведено в 34 града на България. 30 на сто от анкетираните жени са давали между 1000 и 3000 лв. на докторите в родилните отделения. Най-често парите се взимат от родилките за осигуряването на допълнителни екстри като ВИП стаи, избор на екип или за секцио по желание. Много жени обаче споделят, че изобщо не са имали възможност да се откажат от избор. Според проучването най-скъпо излиза раждането в столицата. За ги поеме определен лекар, в някои лечебни заведения в София жените са давали по 3000 лв. В същото време обаче раждането се заплаща от здравната каса на болниците и не би трябвало пациентките да дават никакви пари. За раждане по нормален път или чрез секцио здравната каса дава по 440 лв. 

БТК хариза ефира ни, скандализиран е Стандарт.

БТК пак ни ужили. Телекомът хариза българския ефир на австрийската компания ОРС. Скандалната сделка е за смешните 150 млн. евро, научи "Стандарт". НУРТС - Национално управление "Радио и телевизионни системи", разпространява радио и тв сигналите в цялата страна. Ако те спрат или се влошат, хората ще могат да гледат любимите си програми само през скъп сателит. Телевизиите бяха в шок. БНТ брои по 1 милион месечно за антените. В цивилизования свят контролът над мрежата е държавен, каза шефът на БНР Валери Тодоров. Сделката изправи на нокти не само тв босовете, но и цялата държава. Услугите се ползват от армията и НАТО, коментираха експерти по сигурността. 

Уволняват от армията дебелите, огласява 24 часа.

Натежалите военнослужещи, които повече от 3 месеца не покриват нормативите за физическа годност, ще бъдат уволнявани. Това предвижда новият законопроект за отбраната и въоръжените сили, който правителството прие вчера. Проектът бори и семействеността във войската - службата ще трябва да напуснат и тези, чиито роднини или съпрузи са им шефове. Със законопроекта се въвежда интегриран модел за управление на отбраната, с който се избягва дублиране на функции и структури между военното и политическото ръководство на армията. Генералният щаб става щаб на отбраната, чиито началник вече ще е непосредствено подчинен на военния министър, а не както досега - и на президента. Държавният глава също ще може да му възлага задачи при осъществяване на правомощията си на върховен главнокомандващ. При първоначалния вариант на проекта ролята на президента бе твърде символична, което накара Георги Първанов да заплаши новия закон с вето.  

5680 лева за квадрат в “Младост 1”, изчислява Дневен Труд.

Столична община ще трябва да плати рекордно висока цена, за да купи частен имот от 129 кв. м в “Младост 1”, където се строи метростанция. Според приета от Софийския градски съд оценка на лицензиран оценител парчето земя струва 732 800 лв., или по 5680 лв. на кв. м. “Стойността е завишена 38 пъти от първоначално предложената от същия оценител сума от 19 336 лв. Това се прави в името на народа и той трябва да знае”, заяви вчера кметът Бойко Борисов. Той изпраща сигнал до Висшия съдебен съвет и главния прокурор Борис Велчев за 4 дела по отчуждаване, в които оценките се разминавали с реалните.  

Столична община отказа двойни заплати на шофьорите, съобщава Дума.

Искането за повишаването на заплатите на служителите в градския транспорт в столицата не е изпълнимо, заяви новият заместник-кмет по транспорта Александър Цветков. Исканията, които са представени от стачните комитети, са в размер на 100% увеличаване на заплатите и повече от 100% вдигане на допълнителните средства за поевтиняване на храна - от 9 на 25 лв., обясни зам.-кметът. Той бе категоричен, че на този етап за Столичната община исканията са абсолютно неизпълними. Според него недостигът на шофьори в градския транспорт води до полагането на извънреден труд в компанията, а оттам и до недоволството на служителите. 200 свободни места за шофьори има в Столичната компания за градски транспорт.  

Светът върви към нулеви лихви, в България остават високи, сравнява Дневник.

Вълна от безпрецедентно сваляне на основните лихви мина в четвъртък през планетата, но напук на глобалната тенденция българските граждани може и да не видят скоро евтини кредити. Европейската централна банка понижи основната си лихва с нечуваните в историята й 0.75% до 2.5%, Банк ъф Ингланд свали ставката с 1% до 2% - нивото от 1951 г., а Швеция шокира всички с намаляване от 1.75% също до 2%. В цялата над 300-годишна история на централната банка на Великобритания лихвата не е падала под два процента, но сега прогнозите са, че догодина Лондон може да е принуден да отиде на нулева ставка, за да се пребори с най-тежката финансова криза от 80 години насам. САЩ (1%) и Япония (0.3%) в момента са с най-ниските лихви сред развитите икономики, но прогнозите са през януари американците да слязат още по-ниско. За България подобни крайности изглеждат като нещо, случващо се в друга вселена. Причината е, че в момента местните банки набират ресурс основно от депозити в страната и ги използват след това за отпускане на заеми. Съвсем малка част от парите за кредити идва от чужбина, коментират банкери. Борбата на банките у нас за ресурс и привличане на клиенти вдигна значително лихвите по депозитите, което се отразява и върху цената на самите кредити.

Българската полиция със суперхеликоптер, информира Дневен Труд.

Българската полиция е поръчала суперхеликоптер за борба срещу престъпници, стана ясно вчера. Машината AW109 Power е производство на италианската фирма “Аугуста Вестланд”. Базовата й цена е 6,3 млн. долара. Хеликоптерът е оборудван с най-съвременна авиотехника и ще бъде доставен в България през 2010 г.еликоптерът има 8 места на борда. Той лети и каца безпроблемно при лоши метеорологични условия, както и в непрогледна мъгла. Специална комуникационна система и най-модерни камери с инфрачервени лъчи превръщат летателния апарат в идеален помощник на силите на реда при издирвателни операции, за преследване на опасни престъпни банди и за наблюдение на гранични участъци, 

Чувалът на Дядо Коледа пълен с опасни играчки, установил е Монитор. 

Чувалът на Дядо Коледа е натъпкан с опасни играчки, установи репортерска проверка на "Монитор". Вредните залъгалки са двойно повече от миналата година по това време. От агенцията обясниха, че близо 1050 детски играчки от Китай от пет различни артикула са засечени при опит за внос при съвместна акция на служители на Държавната агенция на метрологичен и технически надзор (ДАМТН) и служители на митницата на софийското летище преди броени дни. Общо 158 артикула опасни стоки за малчугани са регистрирани за 2008 г. у нас. По-голямата част от тях масово се подаряват на хлапетата за Коледа.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3940 |03.12.2008 Пресата на 4 декември . 0| 3872 |02.12.2008 Пресата на 3 декември . 0| 4160 |01.12.2008 Пресата на 2 декември . 0| 3724 |30.11.2008 Понеделнишката преса на 1 декември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads