Реклама / Ads
0| 3874 |04.02.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса на 5 февруари

.
Вестниците пишат за “цигарена” коалиция, която омекотява забраната за пушене; че гръците фермери затягат обръча около Кулата - Промахон; че данъчните погват Слави и Пайнера, както и че футболните клубове не искат да плащат данъци.
 
Жан Виденов: Олигарсите съществуват и това не е мит, цитира Дневник.

БСП много сбърка, че след горчивия си урок от деградацията на номенклатурната класа в края на ХХ век подкрепи създаването на нова привилегирована прослойка в началото на ХХI век, казва в интервю в новия брой на списание "Правен свят" бившият премиер Жан Виденов. Част от него е публикувано и на dariknews.bg. По думите му тази привилегирована прослойка са хиляда семейства, които се опитаха да излъжат обществото, че европейските закони са еднакво приложими за всички и които ни създадоха славата на една от най-корумпираните страни в Европа. "Аз ги наричах чорбаджии, сега ги наричат олигарси, важното е, че съществуват и това не е мит", казва Виденов.
Няма да спра да укорявам медиите за това, че измисляха олигархични кръгове като "Орион", "Олимп" и всякакви "котараци", съзнателно криейки от обществото истинските, изключително опасни и вредни олигарси, заявява бившият премиер. Според него по-важното е, че държавата не е слугувала по никакъв начин на кръга "Орион". Последните 10 години са пълни с примери, че от властта все едни и същи хора не само имаха сериозни надежди да спечелят, но и съвсем реално си печелеха, казва Виденов. "Какви ти надежди - те дългосрочни планове бяха заложили, "политически проекти" някакви - царски и президентски, цели партии!... Това е, което мнозинството от хората не приема. Това наричам чувство, че няма ред и няма справедливост, и това е коренът на абсурда на българската политическа система. Тя така не може повече да я кара", смята бившият премиер.

“Цигарена” коалиция омекотява забраната за пушене, твърди "24 часа".


Разноцветна коалиция на пушачите се оформя в парламента. Депутати от различни партии са готови да се обединят при внасяне на проект за либерализиране на режима за пушене на обществени места, показа проверка на "24 часа".
Поводът е, че от 1 юни влиза в сила пълната забрана на дима в затворени помещения. Той вече няма да се извива в ресторанти, барове, дискотеки, обществени и административни сгради, на работното място. Рестрикцията бе приета в Закона за здравето през пролетта на 2009 г. Тогава отпадна възможността Министерският съвет да определя с наредба зоните, в които може да се пуши. Поправки в текстовете първи обяви, че е готов да внесе, депутатът от ГЕРБ Емил Димитров. Според него в кризата подобна забрана ще удари допълнително туризма. Той предлага у нас да се въдеде испанският модел - заведенията сами да избират дали да са за пушачи. Плановете му са да внесе поправките към април дори и с колеги от други парламентарни групи. Към вносителите е готова да се присъедини Корнелия Нинова от Коалиция за България. Според нея трябва да остане сегашното положение - да има обособени места. Зад идеята за по-лек режим за пушенето на закрито стои и Венцислав Лаков от "Атака".

Борис Велчев: Заменките са престъпление, цитира 24 часа.

Заменките на гори, заради които България е заплашена с до 1,5 млрд. лв. глоба от Еврокомисията, са престъпления, а не държавна помощ. Така главният прокурор Борис Велчев коментира вчера предупредителното писмо от Брюксел.
Обвинител №1 припомни, че за част от заменките на гори прокуратурата е започнала разследвания още през пролетта на 2009-а. Тъй като сделките не могат да бъдат развалени автоматично дори и при осъдителни присъди по делата, в края на май прокуратурата е препоръчала на регионалните управления на горите да започнат действия за разтрогване на неизгодните договори. “Прокуратурата е направила, което е било в нейните правомощия, и не виждам какво още може да стори по въпросните сделки”, подчерта Велчев. Не ставало въпрос за “прехвърляне на топката”, а трябва да се мобилизира целият ресурс. Според него всички институции с отношение към въпроса трябва да мислят за изход от ситуацията.

Екипажът: Сидеров хвърляше храна в самолета, разследва Дневен Труд.

Целият екипаж на "Луфтханза" е подал жалба срещу Волен Сидеров, след като лидерът на "Атака" бе задържан в сряда на летището във Франкфурт. Това разказа пред "Труд" вчера Юрген Линкер, шеф на пресцентъра на полицията във Франкфурт, позовавайки се на свидетелските показания на екипажа. Във видимо нетрезво състояние Волен Сидеров е хвърлял храна по пода и е изричал обидни думи, добави Линкер. Потърсен за подробности в сряда Сидеров заплаши да съди авиокомпанията и всички медии, писали по случая - бил оклеветен. Сайтът "Всеки ден" предаде вчера негови думи, че служители на авиокомпанията, като разбрали, че е българин, реагирали с ехидни усмивки. Сидеров се засегнал и им направил забележка. "Те решиха, че трябва да изясняват кой съм, защо правя забележки и се държаха доста извън правомощията си", добавя той. Според в. "Билд" депутатът обиждал с расистки изрази екипажа, а при задържането ругал и полицаите. От Сидеров не е взета алкохолна проба, защото показал дипломатическия си паспорт, казва за "Дневник" Андре Щурмайт от полицията във Франкфурт.

Футболните клубове не искат да плащат данъци, съобщава Новинар.


Осем футболни клуба са пратили предложения за промяна на данъчните закони до комисията по корупция. На практика те са поискали данъците, които дължат, да им бъдат преотстъпени, обясни шефът на антикорупционната комисия Димо Гяуров. Клубовете са „Левски”, „Славия”, „Литекс”, „Черноморец” (Бургас), „Черно море” (Варна), „Миньор” (Перник), "Спортист" (Своге), както и "Пирин" (Благоевград). Те искат да им бъде преотстъпен корпоративният данък. Вместо сумата, дължима за данъка, да се внесе в хазната футболните шефове настояват тя да се вложи в модернизиране на базите, които са държавни и общински. От клубовете искат още опростяване на личните им данъци, като сумите от тях също да отиват за базите. На трето място футболистите искат да им се възстановява ДДС от закупените от тях футболни стоки като топки, екипи и т. н.
Не на последно място футболните клубове не искат и да плащат такса за полицейската охрана на спортните мероприятия. От комисията по корупция решиха да предоставят на НАП, Министерството на финансите, както и на спортното ведомство направените предложения.

Пълна данъчна ревизия за Слави и Пайнера, пише Стандарт.

Данъчните взеха на мушка акулите в шоубизнеса. Те ще проверяват какви налози броят в хазната големите в бранша като Слави Трифонов и Димитър Димитров-Митко Пайнера. Започват данъчни проверки на продуценти, както и на собственици на футболни клубове. Това стана ясно от думите на финансовия министър Симеон Дянков. След данъчните проверки на певци и футболисти сега ще бъдат осветени хората, които стоят зад тях - продуценти и собственици на клубове. Хората трябва да се научат да си плащат данъците, за да има ред и справедливост, зове Симеон Дянков. Предишните правителства са разтваряли данъчни чадъри за определени браншове и групи, добави той. Сегашният кабинет няма намерение да дава данъчни амнистии. Министър Дянков бил запознат от немския си колега Волфганг Шойбле с това, че в момента Германия купува незаконно придобити данни от швейцарски банки за сметки на немски граждани, които са укрили данъци. Министър Дянков смята, че идеята заслужава внимание.

Фермери затягат обръча около Кулата - Промахон, предупреждава Дневен Труд.

“В следващите 3-4 дни пиле няма да прехвръкне през границата. Налагаме пълна блокада!” Това заявиха вчера пред български репортери представители на стачкуващите гръцки фермери на ГКПП Кулата-Промахон. На 20-ия ден от блокадата на границата с България напрежението сред фермерите видимо расте. Черните знамена, окачени по тракторите им, се умножиха. През последните три дни стачниците не бяха отваряли никакъв коридор за пропускане на автомобили и опашката от камиони на Кулата нарасна до 14 километра. “Да отидем и да ги пребием!”, гневяха се някои по-изнервени шофьори. Други предлагаха: “Дайте с тировете газ през границата, пък да видим как ще ни спрат!” В сряда вечерта обаче, след близо 7-часови преговори на областния управител на Благоевград Валери Смиленов и комисар Константин Титянов, шеф на ОДП-Благоевград, гърците се смилиха и колоната бе пропусната през пункта. След като са били пропуснати 1250 товарни автомобила, пунктът отново бе затворен около 3 ч вчера сутринта. Стачници предупреждават, че в следващите дни ще бъдат блокирани всички гранични пунктове на Гърция по суша, въздух и вода.

Забраниха строежите край морето, информира Монитор.

Мораториум върху промяната на предназначението на земеделските земи от държавния поземлен фонд край морето наложи вчера Народното събрание. По този начин парламентът забрани строежа върху тях до 1 юли тази година. Дотогава депутатите трябва да разпишат изменения в закона, които да регламентира по нов начин промяната на статута на терените. С наложената забрана 33 594,959 дка държавни земеделски земи по Българското Черноморие ще бъдат спасени от застрояване. Макар че са получили апетитни имоти край брега, техните собственици няма да строят хотели върху тях, а само да ги ползват за земеделие. Бариера за зоните "А" и "Б". Обхватът на мораториума е за зона "А" и "Б" на Черноморското крайбрежие и засяга физическите и юридическите лица с изключение на общините. Зона „А" включва крайбрежната плажна ивица, пясъчните дюни и част от територията, която попада в ивица с широчина 100 м от границите на морския бряг или на морските плажове. На 2 км от нея се намира зона „Б", в която също се забранява земеделските земи да бъдат застроявани.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4054 |03.02.2010 Пресата на 4 февруари . 0| 4106 |01.02.2010 Пресата на 3 февруари . 0| 4312 |01.02.2010 Пресата на 2 февруари . 0| 4040 |31.01.2010 Понеделнишката преса на 1 февруари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads