Реклама / Ads
0| 4086 |05.11.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса на 6 ноември

.
Вестниците пишат за това, че ДПС все пак призна и успехите на Борисов; за българина след Бойко: “зелен” с 500 евро на месец; за уволняването на паспортната мафия.
 

Страсбург осъди България заради модела на прокуратурата, съобщава Дневник.

В България е невъзможно главният прокурор да бъде подведен под наказателна отговорност дори и да извърши най-тежкото престъпление - убийство. Това констатира Европейският съд за правата на човека в Страсбург, като подчертава, че това се дължи на йерархичната и централизирана структура на държавното обвинение у нас. Повод за решението на европейските магистрати е жалбата на убития през 2002 г. висш прокурор Николай Колев, която след това се допълва и поддържа от съпругата му Нанка Колева и двете им деца. Съдът в Страсбург осъжда България да плати на семейството на Колев компенсация от 30 хил. евро и още над 5 хил. евро разноски по делото. Причината - разследването за смъртта на прокурора не е било ефективно и безпристрастно, а арестите в последната година преди убийството му са били незаконни. Европейските съдии заявяват, че не могат да препоръчат как България да промени модела на прокуратурата, но обясняват, че независимо и безпристратно разследване на случаи, в които са замесени високопоставени прокурори, може да бъде осигурено, ако се води от орган извън държавното обвинение или ако има специални процедурни гаранции за независимост въпреки строгата йерархия в прокуратурата.

Борисов уволнява паспортната мафия, четем в Дневен Труд.

Първият сериозен министерски сблъсък в кабинета “Борисов” е факт. На правителственото заседание в сряда шпаги кръстосали правосъдната министърка Маргарита Попова и министърът без портфейл проф. Божидар Димитров, научи “Труд” от източници от “Дондуков” 1. Скандалът е станал заради предлаганите от екипа на Димитров промени в Закона за българското гражданство. Тяхната голяма цел е да бъде спрян черният пазар с БГ паспорти - махат се посредниците. Попова е възразила срещу част от поправките с изцяло юридически аргументи. Подкрепили са я вътрешният министър Цветан Цветанов и дипломат № 1 Румяна Желева. Голямата новина всъщност е от справедливото решение, с което премиерът слага точка на спора - работна група ще изглажда поправките. Но е разпоредил на Попова да уволни всички членове на комисии, участвали в даването на БГ паспорти на престъпници. Пред “Труд” вчера проф. Димитров отрече да е имало скандал между него и колежката му, а само дискусия. “Предполагам, че работната група ще приеме предложенията ни - не виждам какво друго ще спре корупцията”, каза още той. “Труд” очаква отговор и от правосъдната министърка.

ДПС все пак призна и успехите на Борисов, информира Новинар.

ДПС отчита както успехите, така и неуспехите на новото правителство след първите 100 дни управление. Това заяви пред бТВ депутатът от ДПС Камен Костадинов. Той подчерта, че партията му дава висока персонална оценка за действията на премиера Бойко Борисов. Според него не могат да се отрекат външнополитическите успехи на министър-председателя и добрите попадения в областта на сигурността. За тези 100 дни има неща, с които открито не сме съгласни, подчерта Костадинов. Сред тях били ревизиите, които се правят, огласяването на неща, които не са доказани и неефективната работа на Народното събрание. По повод заявките на премиера Бойко Борисов, че по всяко време е готов за избори, Костадинов заяви, че ДПС също е готово за предсрочен или редовен вот. Според него обаче едни предсрочни избори ще са хабене на обществена енергия.

Борисов: ДАНС, докога скандали, цитира 24 часа.


Премиерът Бойко Борисов вчера нахока здраво ДАНС заради изтичането на информация и слабите разследвания, но обяви, че има пълно доверие на председателя й Цветлин Йовчев. "Ние ви даваме бюджет от 96 млн. лв., които са много пари. От тях 92% отиват за сериозни заплати, сравнени с другите. И за три месеца ми генерирате само скандали", започна Борисов на кръгла маса в парламента за реформата на агенцията. Той заяви, че заради скандалите около родното ФБР от една година насам партньорските служби не искат да работят с него. "Ще видим от всички справки, които сте дали, главният прокурор колко обвинения ще повдигне. Това е всъщност материалният израз на промишленото предприятие ДАНС - каква продукция дава. А не да ми пишете доклади: "Източник донесе, че първият сняг ще падне през декември". Такава информация не е нужна на никого. Всички гледат CNN, Euro news, новините идват бързо. Информация какво би се случило, ако се изолира Украйна за газа, ако дойде втечнен газ, какво става със съседите ни - тя е ценна, изпреварваща и важна, за да вземем ние необходимите решения, и ДАНС получава този вот на доверие заради това", заяви още премиерът. Той обяви, че смятал да закрива създадената от кабинета "Станишев" спецагенция, защото доверието на партньорските служби към нея било "изцяло свалено". Дипломати и ръководители на служби му заявявали, че от година не работят с ДАНС, и трябват промени.

Заместник-шефът на Националната ветеринарно-медицинска служба е арестуван, пише Дневник.

Заместник-генералният директор на Националната ветеринарно-медицинска служба Леонид Лавчев е задържан в София при специализирана полицейска акция, съобщава агенция "Фокус". Информацията за задържането му вече е потвърдена пред агенцията от вътрешния министър Цветан Цветанов. Причината за ареста е подозрение за рекет, след подаден сигнал от мандра в Хасково. Според "Фокус" поисканата сума е 1000 лв., като парите са били предадени на лице, изпратено от Лавчев. Следствието ще продължи и утре, засега е запечатан кабинетът на зам.-шефа на ветеринарната служба. Цветан Цветанов е коментира пред "Фокус", че съвместната операция на Областната дирекция на МВР в Хасково и прокуратурата е част от борбата с корупцията. Леонид Лавчев е бил шеф на Националната ветеринарно-медицинска служба по времето на правителството на Иван Костов, но през ноември 1998 г. е уволнен от тогавашния земеделски министър Венцислав Върбанов. Според официалната му биография той е роден през 1958 г. и от 1984 до 1992 г. ръководи ветеринарен участък в хасковското с. Войводино. След това става директор на Регионалната ветеринарно-медицинска служба в Хасково, до 1997 г., когато е преместен за директор на националната структура.

Пирински: БСП била шайка крадци! Стига клевети!, казва в интервю за Дневен Труд Г. Пирински.

- Главният прокурор Борис Велчев поиска имунитета на експремиера Сергей Станишев. Как приемате, г-н Пирински, в БСП новината, че лидерът ви може да бъде обвинен в предполагаеми престъпления?

- Самият председател на БСП заяви, че е готов да снеме имунитета си, ако към него бъде повдигнато обвинение. Преди ден в НС “Коалиция за България” по повод искането на главния прокурор ясно заяви, че въпрос за дебат няма. След като самият Станишев писмено е депозирал съгласието си да се откаже от имунитет. Мнозинството в НС търси сензацията. Защото е очевидно, че става дума за подмяна на дневния ред на обществото.
- Как се чувствате последните месеци - обвиненията от новата власт към БСП са ужасяващи - говори се за огромни кражби и злоупотреби. На конгреса Станишев дори каза, че наричат БСП “банда негодници”. Крадци и негодници ли сте, г-н Пирински?
- Сергей Станишев трябваше да е по-внимателен с тези думи на конгреса, макар да се позова на изказани мнения. От трибуната на форума той трябваше високо да заяви, че БСП не е шайка от крадци. А е партия на стотици хиляди честни и порядъчни българи. Същевременно обаче внушението, че хора, свързани с БСП, или използващи БСП като параван за преследване на лични интереси, хвърли тежка сянка върху цялата партия. А тя не е от вчера и не е за три дни.
- Но не е ли така? Нямаше ли да е по-лесно заподозрените в това лица просто да направят крачка назад?
- Има два вида отговорности - политическа и правна. И когато в обществото се създаде мнение, че даден човек е свързан с недопустими практики - негово задължение е да подаде оставка. Между другото и бившият премиер неколкократно публично заяви това, вземайки решения за изваждане на министри от кабинета. Такава е европейската практика, но за съжаление у нас тя трудно си пробива път.

Пациентите ще доплащат 70 млн. лв. за лекарства, ужасява се Новинар.

Бюджетът за осигуряване на лекарства за домашно лечение през следващата година реално ще бъде по-малък със 70 млн. лв., които пациентите ще трябва да платят, каза председателят на фармацевтичния съюз Мирослав Ненчев по време на обсъждането на бюджета на НЗОК в здравната комисия. Според документа намалението на средствата е с 10 млн. лв., но заради повечето медикаменти, включени в списъка за напълно или частично платени от касата лекарства, реално парите намаляват със 70 млн. лв., каза Ненчев. Депутатите одобриха бюджета, макар повече от тях да се съгласиха, че парите са недостатъчно. Предвижда се намаление на средствата за болниците с над 200 млн. лв. Здравният министър Божидар Нанев и депутати от ГЕРБ пък предложиха между първо и второ четене предвидените в закона 9 млн. лв. за протези на пенсионерите да бъдат отделени за детско дентално здраве. Парите, предвидени за протези, означават, че всеки зъболекар ще може да помогне само на трима свои пациенти, а дори няма яснота по какви критерии ще ги избере, обясниха и от касата.

Чистки и в болниците, възвестява Дума.

За масови уволнения на директори в болниците сигнализираха вчера представители на съсловните организации в здравеопазването. Те имаха среща с депутати от Коалиция за България за предвижданите от управляващите промени в здравната система. Лекарите заявиха, че тези дни са освободени директорите на областните болници в Добрич, Разград и Монтана. Защо сменят ръководители на болници, които имат добри финансови резултати и показват добро управление, запитаха лекарите. Бившият депутат от левицата д-р Симеон Василев тези дни също беше отстранен от поста си като директор на болницата в Перник. Експремиерът Сергей Станишев не скри тревогата си от законовите промени в здравеопазването, които предлагат от ГЕРБ. Той нарече авантюристични лансираните идеи за закриване на болници. Според Станишев най-тревожното е, че намаляват бюджетните средства за здраве, въпреки че се увеличават парите, които ще бъдат събирани като здравни осигуровки. Той припомни, че основен приоритет на предишното правителство е бил гарантираният достъп до медицински грижи. Според бившия здравен министър д-р Евгений Желев не е невъзможно да се запазят нивата в бюджета за здравеопазване от тази година.

Българинът след Бойко: “зелен” с 500 евро на месец, оповестява 24 часа.

Хора, които спортуват в свободното си време, мислят и живеят екологично и получават средна заплата от поне 500 евро на месец. Така трябва да изглежда средностатистическият българин само след 4 години, ако правителството на Бойко Борисов изпълни 100% програмата за управление, която прие в сряда. 7 политики и 157 мерки са залегнали в нея. Благосъстоянието на хората е първостепенен приоритет, става ясно от документа, който бе публикуван на правителствената интернет страница. Заплатите у нас трябва да достигнат средноевропейското равнище през 2013 г., когато свършва мандатът на това правителство, пише в програмата. Конкретна сума в нея не е посочена, но ако приемем, че става дума за сегашните нива на заплащане в ЕС, това означава поне 500 евро средна месечна заплата. Ако има възможности в бюджета, заплатите ще започнат да растат още през 2010 г. Правителството се ангажира и с вдигане на минималната работна заплата пак догодина. Това ще стане в средата й след преговори с работодателите и синдикатите. В програмата обаче липсват мерки като отпадане тавана на пенсиите или догонващ ръст, въпреки че правителството обещава да осигури достойни условия за живот на най-възрастните, малцинствата и хората в неравностойно положение. Засега за пенсионерите са поети 2 ангажимента - диференцирано увеличение на добавката за старост и увеличение на парите от т.нар. вдовишки пенсии. Първото ще бъде изпълнено още догодина, а второто - частично. Плановете са вдовишките добавки да стигнат 40% от пенсията на починалия съпруг до 2013 г., но догодина ще са 25%. В края на мандата ДДС ще падне с 2% и ставката му през 2013 г. ще е 18% вместо сегашните 20%.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4065 |05.11.2009 Пресата на 5 ноември . 0| 3857 |03.11.2009 Пресата на 4 ноември . 0| 3979 |03.11.2009 Пресата на 3 ноември . 0| 3871 |02.11.2009 Пресата на 2 ноември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads