Реклама / Ads
0| 4123 |08.04.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса на 9 април

.
Вестниците пишат за това, че Тенчо дал парите с виц за Бойко и корупцията; че Лечков е обвинен за престъпления по служба; че бръмбарите на "Октопода" били в задънена улица.
 

Тенчо дал парите с виц за Бойко и корупцията, описва 24 часа.

Тенчо Попов разказал виц за Бойко Борисов и корупцията на следователя Петьо Петров, докато му предавал 20 хил. евро в суперлуксозния офис на съпругата си. Срещу парите следователят трябвало да провали разследването на бившия военен министър Николай Цонев. Малко след вица двамата се разделили и в нотариалната кантора нахлули ченгета и задържали бившия главен секретар на Министерството на финансите, който се оказал и добър познайник с висши магистрати. Вчера Софийският градски съд остави в ареста Попов и другите двама обвинени за подкупа - съдията Петър Сантиров и Николай Цонев. Висшият съдебен съвет отстрани временно от работа вчера магистрата и започна дисциплинарно дело срещу зам. градския прокурор Роман Василев заради скандала със задържането на Цонев.
Пак решетки за Цонев и компания
Бившият министър на отбраната Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и бившият секретар на Министерство на финансите Тенчо Попов остават зад решетките по обвинения за уговарян подкуп от 60 хил. евро. Това реши вчера състав на Софийския апелативен съд с председател Красимира Медарова. Подкупът бил за следователя Петьо Петров, който трябвало да "смачка" разследването за информационната система "Странджа" 2. Съдът, който гледа делото при закрити врата, реши, че има обосновано предположение основно на базата на събраното от СРС-та и показанията на Петров, обяви след края на делото адвокатът на Цонев Васил Василев. Тримата могат да повлияят и на лица, които са дали показанията по делото. Съдът приел още, че общественият интерес е по-значим от презумпцията за невинност, изтъкнали в мотивите си магистратите. По делото са били приложени и разпитите на 4-ма нови свидетели. Според Василев те са на хора, работили с Николай Цонев. Те твърдели, че са се виждали в различни периоди, но никой от тях не сочи да има информация за подкупи или пък да е пренасял някакви пари. В СРС-тата за разследването за "Странджа" 2 говорил Петьо Петров, а основни слушатели били Сантиров и Попов. Те го питат какво е делото, при положение, че се твърди, че Цонев ги е пратил. Следователят казвал и какви трябва да са парите, за да се занимават изобщо, сам обяснявал и какви действия ще извърши или няма да извърши по делото уж в услуга на Цонев, разясни Василев. Сантиров и Попов казвали, че ще предадат условията на Цонев, но нямало данни това да е станало и той да се е съгласил.

Лечков е обвинен за престъпления по служба, пише Дневник.

Прокуратурата в Сливен е образувала разследване срещу кмета на града Йордан Лечков за безстопанственост и престъпление по служба. От писмо на местните обвинители до медиите става ясно само, че досъдебното производство срещу него е започнало на 1 април. Според обвинението през периода август 2008 г. - февруари 2010 г., Лечков "умишлено не положил достатъчно грижи за управлението на повереното му имущество и от това е последвала значителна щета за общината". От прокуратурата отказват да съобщят повече подробности по разследването. Делото се разследва от и.д. окръжния прокурор на Сливен Пламен Стефанов. Пред "Дневник" Лечков каза, че не може да коментира обвинението срещу себе си, защото няма никакво известие за започналите действия на прокуратурата. "Този, който е внесъл сигнала, сигурно знае за какво става дума. Прокурорът Пламен Стефанов обикновено е инициатор на такива проверки", визира той временно изпълняващия длъжността окръжен прокурор. Йордан Лечков допълни, че за него това е само поредната от проверките, които се извършват по дейността му от 7 години насам.

Бръмбарите на "Октопода" в задънена улица, четем в Новинар.

Специалните разузнавателни средства, записани от килиите на задържаните в акция “Октопод”, са пристигнали при членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС). По време на мерките за неотклонение на бившата барета Алексей Петров и Марчело Джотолов стана ясно, че арестуваният Николай Велков говори за близостта си с “висш магистрат, който държал 3-4 гласа” във ВСС. В тайните записи се споменавал и друг действащ член на ВСС. По тази причина миналата седмица съдебните кадровици поискаха записите от главния прокурор Борис Велчев. СРС-тата пристигнаха, но се оказа, че членовете на ВСС не могат да се запознаят с тях. Причината е, че магистратите нямат право да боравят с класифицирана информация. Затова от ВСС ще искат спешна промяна в Закона за съдебната власт, която да им позволи да се запознават с класифицирана информация.

За МВР риалитата, разсъждава 24 часа.

Прокурорът Роман Василев отнесе остри критики, след като бе разпространен видеозапис от ареста на ексминистър Николай Цонев. Парен каша духа. Роман Василев е начело на нова акция на ГДБОП. Този път видеозаписът е “пипнат” - няма реплики и лица. Добре е, че шумът около скандалните реплики на Василев очевидно не пречи на борбата с престъпността. Що се отнася до самите записи, проблемите трябва да се разграничат. От полицейска гледна точка разпространяваните клипове трябва да отговарят на определени изисквания, така че да не попречат на по-нататъшния ход на делото и разкриването на истината. А от гледна точка на обществото е важно,независимо как са редактирани записите и какво ще види широката публика на тях, да не се нарушават правата на никого. Със заподозрените трябва да се действа твърдо, но изцяло в рамките на закона.

Ъндърграундът вече е по високите етажи, казва в интервю за Дневен Труд писателят Владо Даверов.

- Стана модерно понятието “изгубено поколение”, г-н Даверов. Загубиха ли се героите на “Вчера” в дългия преход?

- Не бих казал. Едно време дори командваха.
- Кого имате предвид?
- Много хора, минали през езиковата гимназия в Ловеч, като започнем от Нора Ананиева, Андрей Луканов, Огнян Дойнов... И от седесарската вълна имаше мнозина. Поетесата Федя Филкова, например, стана служител на външно министерство. По времето на Желю Желев Бриго Аспарухов беше шеф на разузнаването, Константин Тилев - банкер. Тези, които бяха заварени от събитията като търговски аташета, приватизираха търговските представителства. Директорите на големи предприятия също ги лапнаха. Има доста милионерчета между тях. Но нищо от оня хъс, с който сме тръгнали навремето, не е останало. И сега децата им са наред.
- Дали това не е причина продължението (“Праймтайм”) на романа “Вчера”, станал после култов филм, да мине по-безшумно сега?
- Не бих казал, че е минал съвсем безшумно. Интересът към литературата е нисък. А и който е разбрал защо прескачам всичките тези години и проследявам развитието само на основния герой, не е разочарован. Следя разговорите по интернет и 90% от отзивите са ласкателни за мен.
- Защо оставихте само главния герой?
- Защото другите просто изчезнаха. Както изчезнаха и моите колеги писатели. Няма ги, физически не съществуват, другата част духовно отдавна отсъстват. Не пишат. И се нароиха нови, които не бих казал, че са по-добри от тях. Във всички случаи ново поколение, по-обвързано с днешните реалности. И по-адаптивно.
- Да не говорите пак за прословутата битка между поколенията?
- Битката между поколенията не е измислена нито отсега, нито от вчера. Мога да цитирам известни римски императори, които хулят младото поколение и хвалят миналото. Изобщо реакционният романтизъм е характерен за всяко време. Миналото ни изглежда по-светло, защото сме били по-млади, пък и защото лошото се забравя, остава само хубавото. Настоящето изглежда отвратително, а бъдещето (понеже няма да участваме в него) - обявяваме за безнадеждно от чисто егоистични подбуди. Това е моделът, по който се развива обществото от край време.

Спряха временно бързите поръчки за лични документи, известява Дневник.

Временно спря издаването с бързи поръчки на новите документи за самоличност с биометрични данни, информира началникът на дирекция "Документи за самоличност" Мария Костадинова. От МВР не оповестиха срок, в който ще бъде решен проблемът. Продължава приемането на експресни и обикновени поръчки. Бързите се издават по регламент за три дни, експресните - за 8 часа. Бързите заявки, направени на 6 април, няма да бъдат готови в петък и това ще породи недоволство сред гражданите, безпокоят се в дирекция "Документи за самоличност". Всеки ден се водели разговори с фирмата "Сименс", която технически осигурява издаването на новите документи. Очаква се до края на седмицата проблемът със срива на системата да бъде отстранен. Преди дни вътрешният министър намекна, че може да се помисли за компенсации заради техническия проблем, който се появи още в първите дни на работата с новата система. Подадените заявления само днес за нови лични документи са малко над 7000.

Абсурд за Гинес! Професори работели по 19 часа на ден, информира Дневен Труд.

Стожерът на Софийския университет - Юридическият факултет, от няколко седмица се тресе от неистови скандали. Из научната общност се разменят компромати, на закрити съвещания - взаимни обвинение в корупция. С документи за нарушенията разполага и “Труд”. Стига се дори до скандали пред студенти кой в колко часа какви лекции да води. Самите студенти творят обвинения на традиционната стена - вратите на тоалетните. В дъното на скандала е катедрата, която трябва да готви бъдещите дипломати - “Международно право и международни отношения”. В него са замесени имена на преподаватели, чиито автобиографии са впечатляващи. Повечето от тях дават юридически съвети на най-важните институции в страната. Причината - платените магистърски програми (студентите внасят около 2300 лв. на година). А 70% от сумата отива за хонорари на лекторите. Поводът - някои от преподавателите имат толкова часове, че е чудно как оцеляват физически. Основните обвинения са срещу самия декан проф. Тенчо Колев, заместника му проф. Пламен Пантев, професорите Николай Натов и Орлин Борисов. Рекордьор по брой часове е проф. Пламен Пантев. За две години той е изработил 9257 часа (лекции, упражнения, изпити, докторантури и т.н.). “За м.г. имах 5452 часа, а за т. г. са ми 3805”, каза проф. Пантев пред “Труд”(виж стр. 3). От тях 1210 му били часовете само за лекции. Една учебна година има 200 дни. Излиза, че професорът трябва да работи по 19 ч на ден. Реално той има занятия вечер от 17 до 21 ч.

Мима разтуптя 230 000 сърца, вдигат се на протест, уведомява Новинар.

Над 230 000 потребители на социалната мрежа Фейсбук ще се вдигнат на протест с искане за инкриминиране на особената жестокост към животните. Групата беше провокирана от садистичното отношение на жител на Дряново към кучето Мима. Преди две седмици гръмна новината, че четирите крака на животинчето са отрязани. В момента то живее в домашна среда в Русе. Мима ще остане там до поставянето на протези.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4187 |07.04.2010 Пресата на 8 април . 0| 4122 |06.04.2010 Пресата на 7 април . 0| 4181 |05.04.2010 Пресата на 6 април . 0| 4189 |31.03.2010 Пресата на 1 април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads