Реклама / Ads
0| 3849 |28.02.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса на 1 март

.
Вестниците пишат за това, че руското предложение за АЕЦ "Белене" било уникално; за тайните агенти и якото увъртане кой ги е наел; че българка прави фурор с песен в “Аватар”.
 

Най-силен ще е ударът за семейства с доход 900-1200 лв., съобщава 24 часа.

Кризата е вгорчила живота на всеки втори българин, а други 42% отчитат, че са в застой. Това показват данни от национално представително проучване на НОЕМА от края на декември 2009 г. и началото на януари 2010 г.
Срещу това огромното мнозинство самообявили се за лузъри се изправят нищожните 3% сънародници, които заявяват, че излизат с дивидент от световния финансов трус. В действителност картината обаче е по-различна. Според шефа на агенцията Дивил Кулев оценките за принадлежност към жертвите на кризата са по-скоро емоционално оцветени. "Реално едва 8 до 10 на сто от анкетираните се опасяват, че ще загубят работата си, или че ще им намалят заплатата", коментира социологът. Не се оправдава и тезата, че у нас най-пострадали от кризата са бедните. "На практика те влизат в 2010 г. с по-високи доходи, а представителите на средната класа губят. С 5% ще паднат тази година доходите на домакинства, които са получавали между 900 и 1200 лв. месечно. Всъщност се оказва, че те са и най-засегнати от кризата. Обратното - при домакинства с под 700 лв. месечен доход регистрираме ръст. Представителите на тази група обаче са най-гласовити в оплакванията", коментира социологът. Изследователите от НОЕМА са отчели и лек ръст в доходите на по-заможните, които изглеждат непокътнати от кризата. Сред тях имало и такива, които са загубили работата си, и други, чиито заплати били орязани. Но като цяло тази група, която е 8 на сто от анкетираните, поддържала доход над 1500 лв. на домакинство и живеели безпроблемно. В проучването се откроили две интересни от изследователска гледна точка групи. В едната попадали 6-7 на сто от анкетираните, като преобладаващата част от тях била на възраст до 30 г. Според Кулев това са хора, които не желаят да променят начина си на живот и да пестят, защото е криза. "Това са предимно млади, необвързани семейно хора. Казват си: "Не искам нито да пестя, нито да мисля за бъдещето, искам да живея", определи ги социологът. Те харчели повече и без мярка, напук на кризата.

Българите без съмнения за твърдата воля на кабинета, известява Новинар.


Над 70 на сто от българите вярват, че кабинетът има воля да се бори с организираната престъпност. Това сочат резултатите от експресно проучване на НЦИОМ сред градското население в страната. Те не се съмняват в твърдите намерения и не допускат, че операциите на МВР целят единствено „пропаганден шум”. Въпреки това има и песимисти относно резултатите. Според 46 на сто дори разследващите да съберат нужните доказателства, това няма да е гаранция за справедливи присъди. Едва ли през последните години е имало по-голямо предизвикателство пред съдебната система у нас, посочва още проучването на НЦИОМ.

Тайни агенти? Яко увъртане кой ги е наел, констатира 24 часа.

Добре облечени бизнесмени с прякори и охрана били привлечени за нещатни сътрудници на МВР. Сред тях - Братя Галеви, Косьо Самоковеца, Маргините, Маджо, потвърдиха пред "24 часа" бивш началник в Националната служба за сигурно ст и политик, стоял на върха на държавата. Твърди се, че и Иво Карамански е бил таен агент. Привличането на знаковите фигури било елегантен начин част от политическите сили да използват финансовите ресурси на групировките по време на избори. "Определен кръг от хора, включително свързани с подземния свят, са имали карти за нещатни сътрудници", коментира бившият шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов. Казва, че през 1997 г. е събрал всички карти, раздавани по времето на Жан Виденов. Юлий Георгиев, шеф на НСС тогава, отрече да е раздавал карти. Твърди се, че при кабинета на НДСВ също изземвали карти. Не е ясно обаче дали е станало. Голямо увъртане кой сложил мутри под прикритие. Братя Галеви, Косьо Самоковеца, Младен Михалев-Маджо, братя Маргини били сред знаковите имена, привлечени като нещатни сътрудници на МВР. Това потвърдиха бивш шеф на НСС и български политик, стоял на върха на държавата цял мандат. И двамата обаче се въздържат да застанат с имената си, тъй като става дума за класифицирана информация. В събота в. "Капитал" допълни този списък с имената на Поли Пантев и Иво Карамански. За тях се говорило в ъндърграунда, че имали връзки със службите. Двамата източници на "24 часа" допускат, че това е бил елегантен начин част от политическите сили да използват финансовите ресурси на групировките по време на избори. Знаковите фигури получавали документите, които им осигурявали "заслон" от разработки на службите.

Еврокомисията чака ясен знак за наказателната реформа, пише Дневник.

Европейската комисия изчаква българският парламент да даде знак дали ще одобри поправките в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), преди да обяви т.нар. технически доклад за реформите в правосъдието и борбата с корупцията и организираната престъпност. Това научи "Дневник" от източници в комисията. Повод за отлагането на доклада са сигналите от България, че промените в НПК няма да бъдат приети във вида, в който бяха обещани на Брюксел. Еврокомисията обмисля и дали да излезе с официална позиция до София, с която да покаже, че няма да приеме отстъпление от заявеното. Докладът за България трябваше да излезе в края на февруари, но тъй като поправките в НПК ще се гледат на второ четене от правната комисия на Народното събрание в четвъртък, затова от Брюксел ще обявят оценката си за реформите в правосъдието и за борбата с престъпността до средата на март. В момента в Брюксел текат консултации и дали акцията "Октопод" да получи положителна оценка още в предстоящия доклад, който е експертен и без политически коментари, или да се изчакат по-ясни резултати и това да влезе в годишния през юли. Друга причина за отлагането е свързана и със самия дневен ред на комисията - стратегията "Европа 2020" ще бъде представена в сряда и вниманието от нея не бива да бъде изместено от друго събитие, в каквото би могъл да се превърне докладът за България.

Британци ужилени с милиони в Банско, информира Дума.

Британски инвеститори, които са похарчили милиони британски лири за апартаменти в българския курорт Банско, са обвинили местна фирма за недвижимо имущество в незаконно присвояване на сградата и отказ да бъдат допуснати в нея, пише "Мейл он сънди". Около 70 британски семейства са платили общо над 6 милиона паунда за апартаментите преди две години. Затова британците планират да се съберат през март в Банско с искане да бъдат допуснати в хотелския комплекс "Четири сезона". Те са си купили апартаментите чрез британската фирма "Рокарч естейтс", която е базирана в Лондон и осигурява български имоти за британски граждани. От британската компания обаче твърдят, че са били излъгани от българския си бизнес партньор, предаде БТА. "Мейл он сънди" пише, че бизнес дама от българската фирма "Зеком" и нейният директор Роман Романов били продали 29 апартамента, басейн, СПА център, ресторант, конферентна зала и 30 места за паркиране с фалшиви документи. При пълната неяснота около собствеността на комплекса сега не могат да се изготвят документи за собственост и британците са били спрени от бодигардове, наети от фирма "Зеком". Случаят е внесен в български съд, като се очаква решение следващия месец. Когато британските инвеститори се оплакали, че не получават достъп до апартаментите, Романов им писал: "Всички въпроси ще се решават според българския закон. А това означава само едно - Бог да ви е на помощ!", съобщава "Мейл он сънди".

Трайков: Руското предложение за АЕЦ "Белене" е уникално, цитира Дневник.


Предложението на Москва за отпускането на заем от 2 млрд.евро за продължаване на строителството на АЕЦ "Белене" без държавни гаранции и гаранции от Националната електрическа компания е "уникално". Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред Нова телевизия. Той обясни, че правителството трябва да реши дали ще продължи изграждането на новата централа, докато бъде намерен нов стратегически инвеститор, или ще го спре. Ако се вземе решение строителството да бъде спряно "най- лошото е, че това, което сме дали до момента" ще бъде загубено, посочи министърът. До търсенето на нов инвеститор се стигна след като през октомври миналата година германската компания RWE сe оттегли от "Белене" и кабинетът на Бойко Борисов реши да преструктирура проекта. "Няма да даваме повече пари за централата освен вложените до момента. Държавата ще е мажоритарен акционер в новата проектна компания, която ще връща взетите заеми за строителството с печалбата на централата", каза Трайков. Той допусна възможността държавата да се откаже от дивидента.

НДСВ избърза с Меглена Кунева, казва в интервю за Дневен Труд проф. М. Константинов.

- Проф. Константинов, миналата седмица беше завъртяно името на Меглена Кунева като кандидат-президент. Добре ли е повече от година и половина преди изборите да говорим за кандидати?

- Нормално е, ако става въпрос за действащ президент, който кара първия си мандат и е очевидно, че ще се бори за втори. Както в началото на 2000 г. се заговори, че г-н Петър Стоянов ще е кандидат, защото той беше успешен президент. По същия начин през 2005 г. се говореше за г-н Първанов, който тогава завършваше първия си мандат. Т.е., когато има успешен първи мандат, може да се говори за втори. Досега обаче не се е случвало толкова рано да се коментира друг вид кандидат. Защото има опасност от изтъркване на името му. Това, което стана миналата седмица ,може би не е най-добрият ход на НДСВ. Така че е по-добре за г-жа Кунева да излезе за малко извън прожекторите. Защото освен хубавите неща, ще започнат да й се припомнят и лоши.
- Социолози побързаха да тестват имената на няколко кандидати, от което се видя, че Бойко Борисов отново е първи. Има ли той алтернатива?
- Ако сега се обяви, че той ще се кандидатира за президент, това ще демотивира управлението. Защото в момента Борисов си тежи на мястото като шеф на изпълнителната власт. Година и 8-9 месеца до изборите през 2011 г. наистина е доста време и е рано до се говори за тях. По-скоро да направим друго - разумно да съчетаем местните избори и президентските в един ден. Досегашният глупав спор "две в едно" има решение. Навсякъде в Европа, когато датите на изборите са близки, се правят в един ден. Добре е в България да стане практика и друго. Когато има национални избори, в същия ден да се провежда и национален референдум. Има много въпроси, които висят - за тръбопроводите през страната, за ядрената енергетика, за американските бази и пр. Трябва да използваме националните избори, за да поставяме важен за държавата въпрос.

Бербатов спечели трета Купа на лигата, ликува Новинар.

Димитър Бербатов спечели шестия трофей в кариерата си, след като „Манчестър Юнайтед” победи „Астън Вила” с 2:1 във финала за Карлинг къп. Джеймс Милнър изведе бирмингамци напред от дузпа, обратът бе дело на Майкъл Оуен и Уейн Руни. Митко за трети път вдигна тази купа след 2008 г. като играч на „Тотнъм” и 2009 г. с "Юнайтед". Срещу „Вила” българският нападател се отличи с точни пасове, с принос за изравнителния гол на Майкъл Оуен и с няколко неуспешни опита да се разпише. Мениджърът Алекс Фъргюсън заложи на Бербо като титуляр след няколко седмици, през които го държеше резерва. Стилиян Петров пък пропусна да вдигне купата като капитан на „Вила”.

Българка прави фурор с песен в “Аватар”, известява Дневен Труд.

Българката Радка Варимезова пее в “Аватар” - най-касовият филм за всички времена ($ 2,5 млрд. приходи), съобщи за “Труд” Пепа Петрова от Лос Анджелис. Гласът на нашето момиче звучи по време на кулминацията във фантастичния екшън на режисьора Джеймс Камерън, номиниран за “Оскар” в 9 категории. За записите Радка трябвало да се научи да пее на измисления извънземен език “нави”. Изпълненията на Варимезова са включени в 2 диска с музиката от филма. Българката Радка Варимезова пее в “Аватар”. Гласът й звучи и в компактдиска със саундтрака на най-касовия филм за всички времена (б.р. - $ 2,5 млрд.). Освен изпълнител на народни песни, тя свири на гайда. Радка живее в Лос Анджелис заедно с родителите си Иван и Цветанка Варимезови, преподаватели по български фолклор в Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA). Хубавата нашенка стъпва сериозно и в науката. През 2008 г. тя завършва Калифорнийския университет в Санта Барбара с две специалности - биология и музика. В момента работи в Института за изследвания към Детска болница в Лос Aнджелис. Но скоро отново ще седне на студентската скамейка, защото е приета да учи стоматология.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3745 |25.02.2010 Петъчната преса на 26 февруари . 0| 4433 |24.02.2010 Пресата на 25 февруари . 0| 4140 |23.02.2010 Пресата на 24 февруари . 0| 4366 |22.02.2010 Пресата на 23 февруари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads