Реклама / Ads
0| 4236 |09.08.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса на 10 август

.
Вестниците пишат за прокурор за селото на Доган; за голямата ревизия; за битката срещу системата; за диктатурата на закона.
 


Голяма ревизия! Но засегнатите ще отвърнат на удара, оповестява 24 часа.


Eдно от нещата, с което несъмнено ще се запомни новото правителство, е бързият му старт. Не само бързо го сглобиха, но и новите министри буквално от първите си часове започнаха да почистват авгиевите обори на станишевци.

В последните години бяхме свикнали на безкраен низ от скандали и на втрещяващо нищоправене във властта. И дори само прекъсването на тази поредица е способно да успокои изтерзания граждански дух.

Не щеш ли - новите министри не само прекратиха скандалите, но и на всичкото отгоре вършат работа, което си е атестат за сериозност на намеренията и за професионализъм в действията. Всеки може да спре скандалите, като престане да се отнася към властта като към лична собственост. Не всеки обаче може да върши работа. Работата е там, че под всеки скандал, произвеждан от станишевци, се крие поне един проблем, който все някой някога трябва да реши. Ще рече: отместваш настрана скандала и тогава виждаш какво валмо змии имало под него. В този момент можеш да направиш едно от две неща: - или да вдигнеш ръце и да кажеш: "Ау, много лошо наследство, нищо не може да се направи..."

- или да се запретнеш да решаваш нещата, както трябва да бъдат решавани. А именно: отмяташ нетърпящите отлагане проблеми - онези, които ще гръмнат като бомби. А след това продължаваш напред, като полагаш всичките си действия в рамките на политиката, заради която си избран. Досега сме свикнали предимно на варианта, който започва с: "Ау, много лошо...". Борисовите хора обаче наистина са запретнали ръкави и решават проблемите, почвайки от най-взривоопасните.

В земеделието например спасяват месарско-млекарския бранш от "черни списъци" и се опитват да спасят всички плащания от ЕС, които се оказаха заплашени от неграмотността, мързела и безнадеждната крадливост на техните предшественици.


Росен ПЛЕВНЕЛИЕВ: Водя битка срещу системата, казва в интервю за Дневен Труд министърът.


Миналата седмица новият министър на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев хвърли бомба - предшественикът му Асен Гагаузов е подписал договор за ремонт на сградата на ведомството за 42 млн. лв. Това правело по 1880 евро на кв. м. Започна проверка по контракта. Освен това министерството сключило 361 договора за над 280 млн. лв., които били финансово необезпечени. “Труд” реши да предостави възможност на новия и на стария министър да изложат своите позиции. 

- Какво наследство получихте?

- Тежко. Министерството има сключени след октомври 2008 г. 361 договора на стойност над 280 млн. лв. Голямата част от тях са финансово необезпечени. Министерството има и дължими неразплатени, а извършени до момента работи за 37 млн. лв., които очаквам да стигнат до 70 млн. лв. Капиталовите разходи са усвоени на 82% към началото на моето встъпване. Ще преразгледаме всеки от проектите и ще има замразяване на някои от тях, ще има предоговаряне. В момента подготвяме списък и искаме да знаем финансово необезпечените проекти на какъв етап са. Някои са стартирани, други все още не. Ще ги ревизираме един по един по редица критерии, за да се вземе правилното решение какво правим с всеки един от тях.

- За прокурор ли е сделката с ремонта на сградата на МРРБ? Скъп ли е?

- В момента я анализираме. Чакаме компетентните органи в самото министерство (б.р. - инспектората) да прегледат фактите, да представят доказателствата и да си сложат подписите. След като получим информацията, ще преценим дали ще ходим на прокуратура.

Прокурор за селото на Доган, пише 24 часа.
 

Един от първите сигнали на новия екип на Министерството на околната среда и водите към прокуратурата ще е по разследването на “24 часа” за парите за канализация, налети в родното село на Ахмед Доган Дръндар и в с. Мъдрево. На прокурор ще бъдат дадени и проекти, финансирани по няколко пъти, обяви министър Нона Караджова в интервю за вестника.  

- Доста от вашите колеги министри вече поискаха проверки от ДАНС и прокуратурата във ведомствата си. Ще има ли такова искане и от страна на екоминистерството?

- Това ще е задължително. Но, за да се стигне до тези проверки, трябва да предоставим доказателства. Заради това съм разпоредила на инспектората на министерството да извърши проверки на обществените поръчки. В най-скоро време ще поискаме от агенцията за финансова инспекция проверки в Министерството на околната среда и водите.

Един от първите ни сигнали към прокуратурата ще е по повод на разследването на в. „24 часа" за налетите в селата Дръндар и Мъдрево пари от предишното ръководство, както и финансирането по няколко пъти за едни и същи проекти на едни и същи села и с едни и същи фирми изпълнители. Имаме съмнения и за финансиране на едни и същи проекти от няколко източника.


Задава ли се диктатурата на закона?, пита Дневен Труд.


Съдебната система трябва да се реформира така, че в държавата да има диктатура на закона”, каза новата министърка на правосъдието Маргарита Попова. “На магистратите им омръзна да чакат реформи, които да не са подкрепени безрезервно от политическа воля”, каза тя. Откровено заяви, че догодина не желае да чуе пак от Брюксел: “Стига формализъм, опростете си процедурите, спрете да отлагате дела!” След първия магистратски съвет, който министърката свика в петък, стана ясно, че 21-те препоръки на Брюксел от последния доклад на Европейската комисия ще са настолно четиво за предстоящите реформи. А те са ясни - оправете си наказателното законодателство. И тъй, отново на мушка застава многострадалният Наказателно-процесуален кодекс. Този път със заръката на Европейската комисия:Политиците да изпълняват препоръките на практикуващите юристи и изводите на Висшия съдебен съвет от наблюдението над знаковите дела. Няма да се размине и на адвокатите, прогнозираха запознати с магиите на предстоящите реформи.

Има огромни измами с училищни имоти, установява Новинар.


Има сериозни подозрения за извършването на огромни злоупотреби със имотите на селскостопанските техникуми, съобщи вчера във Варна премиерът Бойко Борсов. Той присъства на честването на 130-годишнината от създаването на Българския военноморски флот заедно с министъра на отбраната Николай Младенов и на вътрешните работи Цветан Цветанов. Премиерът съобщи, че е получил сигнал, че всички имоти на селскостопанските техникуми, които са на пряко подчинение на Министерството на земеделието и храните, са били обединени и са били продадени за жълти стотинки. „Ако тази информация се окаже вярна, това ще е по-голяма далавера от замените с горите”, добави Борисов. Той гарантира, че до няколко месеца всички от предишното правителство, които са били замесени в злоупотреби, ще бъдат осъдени. „Аз не съм съдия, но осъдени със сигурност ще има”, каза министър-председателят. Той заяви, че е уверен в това, тъй като според него в съдебната система у нас вече се усеща промяна, тъй като работещите в нея са проумели какво иска ЕС. „Виждате, че едно по едно нещата вървят, всички заработиха много добре, така че следващите два-три месеца те ще си получат заслуженото", добави Борисов.

Сделките с имоти са намалели с 35%, четем в Дневник.

С над една трета са намалели сделките с имоти през първото полугодие на тази година спрямо същия период на миналата. Това показват данните на агенцията по вписванията.
Във всички големи градове, както и в морските курорти има спад. За София, Варна и района около Самоков, където е Боровец, сривът е с около 50%. Ръст от повече от 28% е отчетен в съдебния район на Разлог, където влиза и Банско, както и в Благоевград - със 17 на сто. Причините са намалялата инвестиционна активност и липсата на банково кредитиране, коментираха брокери. Според тях данните са в рамките на прогнозираното. В началото на миналата седмица от "Райфайзен имоти" обявиха, че сделките в страната са намалели средно с 42%, докато в София спадът е 58 на сто.

Енергийният холдинг поема Бургас - Александруполис, известява Дневник.

Проектът за изграждане на петролопровода Бургас - Александруполис ще се върне в Българския енергиен холдинг. Предложението ще бъде обсъдено на заседанието на правителството идната сряда, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Според източници на "Дневник" идеята е стопроцентов акционер в българската проектна компания да стане холдингът, ако правителството реши, че ще продължи проекта. Решението изглежда временно на фона на изявлението на министър Плевнелиев, че проектът не е нужен за България и сега се оценява. С решение на кабинета "Станишев" холдингът излезе от проектното дружество с мотива, че кризата налага преразглеждане на инвестициите и изисква вложения в гарантиране на сигурност на доставките. Ако се реши енергийният холдинг да има стопроцентова собственост в българската компания, той ще придобие и 24.5% в Международната проектна компания (МПК), в която 51% руски дял си поделят "Транснефт", "Роснефт" и "Газпромнефт".

На БГ границата ти съдират кожата, твърди Дума.

Корпупция, измами, административен бандитизъм - всичко това е част от картината по българските граници, предупреждава в августовския си брой германското специализирано издание ADAC Motorwelt. Списанието с най-висок тираж в Европа предупреждава за повтарящите се сигнали за измами, осъществявани от корумпирани гранични служители. "При влизане в страната те изискват от туристите медицинско свидетелство, което да доказва, че пътуващият не е заразен със свински грип. Ако нямат - биват глобявани. Но такава разпоредба просто не съществува", констатира изданието. Авторът препраща към сайта на българското посолство в Берлин, където всеки пътуващ за България може да си набави "удостоверение, че в страната се влиза без медицинско свидетелство" - документ, пред който театърът на абсурда изглежда скучен. Списанието отправя към германските туристи още едно предупреждение - гранични служители мамят туристите и при продажбата на винетки. Седмичните винетки уж били свършили, казват често и пробутват по-скъпите месечни и дори годишни талони.


Изхвърлиха сърце, Георги чакаше за него, описва Дневен Труд.

Здравото сърце на загинал моторист е било хвърлено на боклука, вместо да бъде трансплантирано на нуждаещ се пациент. Това стана ясно вчера, след като с “Труд” се свърза 32-годишният Георги Найденов от Благоевград. От юни м.г. той живее на изкуствено сърце, поставено му в болница “Лозенец” от директора й доц. Любомир Спасов. Георги е с много рядката кръвна група A1B+. “Шансът да ми бъде намерен донор със същата група е като да пуснеш тото и веднага да уцелиш джакпота”, разказа вчера младият мъж. По спешност обаче в сряда лекари от русенската болница подали сигнал в Изпълнителната агенция по трансплантации (ИАТ), че млад моторист е изпаднал в мозъчна смърт. И въпреки огромната си мъка майката (а и тя самата е болна) е дала съгласието си органите на детето й да бъдат ползвани за трансплантация. Екипът на доц. Никола Владов във ВМА успешно присади черния дроб на мъж от Силистра. А доц. Петър Симеонов от Александровска болница трансплантира двата бъбрека.

Директорът на ИАТ проф. Христо Куманов заяви, че в списъка на чакащите за сърдечна трансплантация, записани в университетската болница “Св. Екатерина”, не е имало болен с кръвна група A1B+. Затова сърцето не е присадено. А само “Св. Екатерина” имала право да извършва сърдечни присаждания. На въпрос на “Труд”, ако в друга болница, както и в “Лозенец”, е имало чакащи пациенти за ново сърце с тази кръвна група, защо не са потърсени, проф. Куманов отговори: “Това здравно заведение не е оторизирано да извършва сърдечни трансплантации.” Така било отбелязано със заповед на бившия здравен министър проф. Радослав Гайдарски. Директорът на “Св. Екатерина” проф. Генчо Начев също заяви, че само в управляваната от него болница може да се правят сърдечни присаждания.

Хотелиери си присвоиха цял плаж в Лозенец, съобщава Новинар.

Съдържатели на хотели са заграбили незаконно "Малкия плаж" в село Лозенец, алармира вчера кметът на Царево Петко Арнаудов. Охранители забраняват свободния достъп до пясъчната ивица, където шатра струва 50 лв., а чадър и шезлонг - 30 лв. Петко Арнаудов поиска от новия министър на регионалното развитие Росен Плевнелиев да разпореди проверка дали концесионерите спазват договорите си за стопанисване на плажовете.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3953 |06.08.2009 Петъчната преса на 7 август . 0| 3985 |05.08.2009 Пресата на 6 август . 0| 4109 |04.08.2009 Пресата на 5 август . 0| 3910 |03.08.2009 Пресата на 4 август

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads