Реклама / Ads
0| 3794 |12.07.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса на 13 юли

.
Вестниците пишат за 70 мерки, с които ГЕРБ трябва да оправи България; за турската маневра, отпушила споразумението за "Набуко"; за рапъра депутат „изгърмял” на път за парламента.
 

Със 70 мерки ГЕРБ трябва да оправи България, научаваме от 24 часа.


По принцип всеки, който се стреми към властта, би трябвало да има за цел създаването на условия в икономиката, които ще доведат до по-ниска безработица, повече инвестиции, малко корупция, качествено образование.
За целта се пишат програми с мерки и политики, съобразени с визията на всяка партия. Трудно забележими са обаче разходите за предложените реформи - най-често постигането на обещанията на политиците означава високи данъци, повече бюрокрация, безброй регулации и в крайна сметка корупция, като резултатите са отчайващи. Преглеждайки най-добрите политики по света, ние съставихме списък от 70 мерки, които трябва да се приложат от управляващите, за да се повиши благосъстоянието на хората у нас. Вярваме, че осъществяването им в България ще създаде среда, в която предприемачите ще работят по-добре, а хората ще имат по-висок стандарт на живот. Конкретната цел е България за кратко време да стане номер едно в класациите сред страните - членки на ЕС.
Ето и част от мерките:
1. Необходими са условия за реална конкуренция в редица сектори, в които държавата е създала толкова ненужни и изкривяващи правила, че на практика не позволява на предприемачите да предложат най-добрите условия на потребителите. За да стане това, трябва да се премахнат множество регулации, определящи кой може да влиза в сектора, как и колко да се произвежда, кой определя цените и т.н. Много от ограниченията са въведени с цел "защита на потребителите или на бизнеса", но единственото, което правят, е предоставяне на огромни правомощия на чиновниците за контрол и намеса, а от тук и за корупция.
2. Високата прозрачност на бюджета чрез публикуването на редовна и изчерпателна информация, както и прозрачността на работата на администрацията и на процеса на вземане на решения ще позволи да се осъществява контрол, а, от друга страна, ще възпре администрацията от безумни решения.
3. Либерализацията на цените ще стимулира конкуренцията. В момента в България има 17 групи стоки и услуги, за които държавата определя административно цените.
При тях не е възможно реално съревнование между фирмите, което означава по-ниско качество на услугите и липса на избор за потребителите.
4. Ускоряването на приватизацията при ясни и прозрачни процедури ще доведе до приходи в бюджета и повече конкуренция. Години наред, когато икономиката се развиваше добре, управляващите не виждаха необходимост от продължаване на приватизацията, защото имаше пари в бюджета. В условията на криза пък се твърди, че ще се продава на ниски цени. Приватизацията обаче в крайна сметка не трябва да се гледа единствено от перспективата за еднократни бюджетни приходи. Много по-важни ефекти от нея са премахването на редовните бюджетни субсидии за губещи държавни предприятия, изкривяващите регулации, които целят оцеляването на държавните мастодонти, огромната корупция и невъзможността на частните фирми в дадения сектор ефективно да работят.
5. Малката ефективна администрация чрез намаляване на чиновниците, въвеждане на работещо електронно правителство и намаление на режимите ще позволи създаването на добри условия за нейната работа (високи заплати, технологии) и ще ограничи ролята на държавата в живота ни до гарантиране спазването на правилата от всички, и ефективни публични услуги.
6. Ограничаването на корупцията чрез ефективна съдебна система и задължение при изготвянето на законите администрацията да се консултира със заинтересованите страни ще ограничи приемането на закони, в които има явни възможности за корупция и предоставяне на привилегии за определени групи.
7. Намалението на осигуровките с поне 10 процентни пункта и увеличаване на частта, която отива в лична пенсионна сметка, ще стимулира хората да плащат, ще насърчи спестяванията и ще остави по-голяма част от изработеното у работещите. Тогава ние ще виждаме смисъл да работим повече и да плащаме данъци.
8. Строгият контрол на публичните системи, които се финансират от бюджета - здравеопазване, образование, армия - под формата на ясни критерии, публичност, външно оценяване, обвързване на финансирането с повишаване на ефективността и постигането на конкретни резултати, ще допринесе за по-добри услуги за всички нас.
9. Премахването на субсидиите от държавния бюджет ще позволи тези средства да се насочат към по-логични бюджетни разходи, но по-важният ефект е, че неефективните фирми и сектори, които съществуват единствено заради тях, ще трябва сами да се справят или просто да престанат да работят. Това ще освободи място за всички останали, които със собствени сили работят и оцеляват.
10. Изключително важно е да се започне веднага с провеждането на реформи, за да не се позволи на заинтересованите групи, които ще загубят привилегиите си, да спъват промените и да се противопоставят, полагайки всички усилия да ги забавят чрез неформални връзки и начини за натиск. Посочените мерки ще доведат до по-добри условия за всички в обществото и ще премахнат преференциите към дадени сектори, за които плащаме всички ние.

Турска маневра отпуши споразумението за "Набуко", известява Дневник.

Планираният газопровод "Набуко", който трябва да свърже Европа с газовите залежи на Централна Азия през Турция, ще бъде изграден така, че да е в състояние да транспортира газ и в обратната посока. Това заяви в интервю пред Ройтерс турският министър на енергетиката Танер Йълдъз. В събота той заяви пред агенцията, че в случай на криза тръбата ще даде на Турция достъп до европейския газ чрез разпределителния център в австрийския град Баумгартен. Освен това Анкара оттегля неприемливото за Европа нейно условие да даде одобрение за "Набуко" срещу право да тегли 15% от горивото, пренасяно по тръбата. Вместо това Турция наред с останалите транзитни страни по проекта ще има правото на определен дял от половината от общия обем газ. Йълдъз обаче не уточни размерите на този дял, като по-късно пред Анадолската агенция не изключи възможността в даден момент той да надвиши спорните досега 15%, или 4.5 млрд. куб.м.Промяната в турската позиция дойде броени часове преди ключова среща между страните, ангажирани по проекта, в хода на която трябва да бъде положена политическата основа за реализирането му до 2014 г. В понеделник официални представители на България, Румъния, Турция, Унгария и Австрия трябва да се срещнат в Анкара, за да подпишат транзитно междуправителствено споразумение за проекта, който се оценява на около 7.9 млрд. евро.

Рапърът депутат „изгърмя” на път за парламента, оповестява Новинар.

Кракът на скандално известният рапър депутат от ГЕРБ Тодор Йосифов, по-известен като Маниака, няма и да стъпи на жълтите павета, камо ли да влезе в парламента, стана ясно в неделя. „В последните дни се спекулира с името му. Лично аз много го харесвам, но ако го оставя в парламента, тази атака ще продължи срещу него, а така се спекулира с ГЕРБ”, каза в предаването „На четири очи” Бойко Борисов. По думите му на Тошко ще бъде предложено да се откаже от листата, за да влезе следващият. Това е Иван Алексиев, зам.-кмет по туризма в Поморие. На 26-годишния кадър от Бургас обаче Борисов обеща място в бъдещото Министерство за младежта и спорта. Рапарът стана скандално известен с хита си отпреди 6 години: „Буум мада фака, ще те стрелна с патлака. Маниака се наричам и територията владея, от бизнеса с коли аз крадени живея…” Борисов заяви още, че Николай Младенов, когото всички смятат за бъдещ външен министър, няма да поеме това министерство. Младенов вероятно ще оглави ведомството на отбраната. Лидерът на ГЕРБ обясни, че сочената за първи вицепремиер Кристалина Георгиева за момента е само съветник по въпросите, свързани с икономика и екология и продължава да изпълнява задълженията си като зам.-шеф на Световната банка.

Цецка Цачева e новият шеф на парламента?, гадае Дневен Труд.

Стана ясно още едно бъдещо назначение по върховете на властта, след като лидерът на ГЕРБ и нов премиер на страната Бойко Борисов обяви Цецка Цачева за най-вероятния председател на Народното събрание. Пред Нова телевизия Борисов си остави вратичка, като обясни, че ако получи предложение за по-добър вариант ще го обмисли, тъй като винаги е държал на мнението на партията. „Утре ние се събираме с Цветан Цветанов и избраните за депутати от ГЕРБ и ще решим - сподели Борисов. - Аз си имам предложение за този пост - Цецка Цачева, която победи с три пъти по-добър резултат Румен Петков в Плевен. Добър юрист е, но имаме няколко предложения и ще ги обсъдим. Аз работя по-добре с жени и българските жени го доказаха с работата си в европарламента."

ГЕРБ намалява броя на парламентарните комисии, дава контролни функции на опозицията, добавя по темата Дума.


В пет часа събирам преди първото заседание своите депутати. Ще им кажа как да не гласуват с чужди карти, ще настоявам да се възведе новата електронна система, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред БНР. Още в понеделник ще разговарям и ще видя какви са възможностите за отзоваване за един от депутатите си. Не съм съгласен с него с цялото ми уважение към него, каза той, без да уточнява за кого става дума. Ще направим всичко възможно с останалите ПГ да бъдат съкратени парламентарните комисии на ниво 17-18. Освен това и няколко години поред говорех, че е добре комисията за СРС, за контрола на контрола на ДАНС, по еврофондовете да бъде даден на ротационен принцип и да се ръководи от опозицията, каза още лидерът на ГЕРБ.

Трето лице било замесено в убийството на Роди, пише Дневен Труд.

Единият от тримата адвокатите на обвинения за убийството на студентката Радостина Евтимова - Георги Цветанов категоризира като тенденциозно, немарливо и некомпетентно разследването на прокуратурата. Адвокат Тодор Касабов заяви това на специална пресконференция днес. Според него по делото има данни, които доказват, че в убийството е замесено трето лице. Касабов посочи, че на местопрестъплението е открита кръв от три кръвни групи, което според него е доказателство, че в апартамента, където бе открита мъртвата Радостина, е имало и друг човек. По думите му при разследването дори не е била взета проба за установяване на кръвната група на обвинения. Вторият адвокат на Георги - Димитър Димитров пък каза, че няма доказателства, че в нощта на убийството приятелят на Радостина - Петър, е бил в Англия.

Лизинги удрят автокъщи с ново и евтино, информира 24 часа.

"Ситроен С3" от 2006 г. на 40 000 км - цена 8700 лв. Джип "Сузуки Игнис" на 3 години и 57 000 км срещу 16 000 лв. 22 500 лв. за "Тойота Рав" от 2004 г. на 164 000 км. Ако тези предложения ви звучат примамливо, не мислете, че има уловка. Просто са автомобили, върнати от лизинг от хора със затруднения да си плащат вноските. Някои лизингови дружества вече са наводнени с такива коли. Клиентите им се отказват от тях, без да им се връщат до момента платените пари. Това е основната причина и цените на тези коли в повечето случаи да са по-ниски от останалите автомобили със същите характеристики, които могат да се намерят на пазара. След като излезе от шоурума, цената на автомобила пада с 10%. След третия до шестия месец той вече струва на 70% от стойността на новия, обясни логиката на обезценката Теодор Маринов, шеф на асоциацията за лизинг и изпълнителен директор на "Интерлийз". Освен това за лизингованите автомобили е платена първоначална вноска от поне 10%. В отделни случаи тя стига и до 20-30 на сто. През част от периода на лизинга са правени месечни вноски, които понижават крайната дължима сума.

Закъсали гурбетчии стават санитари у нас, възвестява Монитор.


Българите, които работят като санитари и прислуга в чужбина, масово се връщат и търсят позиции по специалността си у нас заради кризата. Това установи проверка на "Монитор" в частните агенции за работа и старческите домове. "Масово се обаждат хора от Испания, Италия и Гърция", каза пред "Монитор" Емилия Панова, управител на агенция за домашни грижи.
Фирмата насочва желаещите работници към семейства със старци, които си търсят домашен помощник. Според Емилия Панова заради кризата офертите за санитари зад граница намаляват. Гурбетчиите пък искали да се захванат със същия занаят и у нас, защото вече имат опит. Панова обясни, че в бранша има практика санитарките да работят година-две навън и след това да се завръщат за няколко месеца в родината. По наблюдения на запознати това става, защото някои от съкратените зад граница служители вземат обезщетения за безработица. Докато чуждестранните помощи се трупат по сметката на сънародниците ни, те предпочитали да се върнат в България, за да припечелят някой лев отгоре.

Шумът в София = реактивен самолет, диагностицира Монитор.


Камиони, автомобили и мотори трещят с близо 80 децибела на изхода на София към магистрала "Хемус". Специалистите приравняват тази атака на слуха с шума от реактивен самолет. Според лекари звук, който е по-силен от 60 децибела, може да доведе до психически проблеми, а шум с интензитет между 65 и 95 децибела - до оглушаване. Булевардът "Ботевградско шосе" е едно от най-шумните места в града, където нивото на тътена достига 77,86 децибела през деня. Стойностите, които са измерени по ключовата артерия, са почти колкото при подгряването на реактивни двигатели. В топ 3 с най-шумните места в София се нарежда бул. "Александър Дондуков", където трещят между 73 и 76 децибела. Следващ в класацията е бул. "Тодор Александров", където все едно до ухото на всеки минувач ръмжат компресорите на два стари хладилника. Това сочат данните от шумовата карта на София, която беше одобрена от Министерството на околната среда и водите миналата седмица. "Булевард "Александър Дондуков" безспорно е едно от най-шумните места в София. При първите замервания нивото на шума на кръстовището с "Раковски" минаваше 80 децибела при движението на трамвая", обясни пред "Монитор" зам.-кметът по екология на София Мария Бояджийска. Според последните измервания най-шумното кръстовище на "Дондуков" е при ул. "Будапеща", където тътенът през деня достига до 75 децибела. Почти толкова силно бучи и до моста "Чавдар".

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3900 |09.07.2009 Петъчната преса на 10 юли . 1| 4198 |08.07.2009 Пресата на 9 юли . 0| 4133 |07.07.2009 Пресата на 8 юли . 0| 4055 |06.07.2009 Пресата на 7 юли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads