Реклама / Ads
0| 4438 |15.02.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса на 16 февруари

.
Вестниците пишат затова, че местната власт поведе по конфликт на интереси; за намесването на Орешарски в аферата с Мургина; за танцовите умения на Виенския бал и кризата.
 

 

Крали в сейф сигналите за корумпирани данъчни, съобщава 24 часа.

Докладни за корупция на данъчни около източване на ДДС за десетки милиони са затворени в сейф на Мария Мургина. Това твърди Яне Янев, който днес внася нов сигнал в прокуратурата срещу подалата оставка шефка на Националната агенция за приходи. “Ред, законност и справедливост” разполага с достоверна информация, че със заповед от 5 февруари 2009 г. Мургина е закрила най-важните отдели за контрол в НАП - "Анализи, методология и противодействие на корупцията" и "Вътрешни одити", заяви Яне Янев. Според него така Мургина и Биляна Грозданова, която е шеф на Инспектората на НАП, са премахнали всички неудобни служители в тези два отдела. Вчера от НАП отказаха всякакъв коментар, а Мария Мургина не вдигаше телефона си. Добросъвестни служители обаче са направили копия и много скоро в близките дни политическият съвет на РЗС ще внесе специален сигнал до Софийската градска прокуратура с очакване за арести на висши служители, замесени в схемите. Считаме, че всичко това не е направено случайно, а с умисъл, а за такова нещо НПК дава особено сериозни санкции. Ставало въпрос за източване и препиране на огромни суми - десетки милиони долари. БГНЕС съобщи вчера, като цитира разследващи органи, че са правени фиктивни инвестиции в туризма и строителството в най-атрактивните ни курорти като Елените, Слънчев бряг, Несебър и др. Целта била източване на ДДС за стотици милиони левове. Според БГНЕС повечето от докладите били адресирани до финансовия министър. Схемите по източване на ДДС за пръв път са открити през 2006 г. по отношение на фирми фантоми от чужбина. Тези фирми не са регистрирани в търговските регистри на българските съдилища, а са офшорни. Те са внасяли огромни партиди пари. От тези доклади може да се види, че офшорка, например "Лимитид Лавана", е внесла първия път сума, възлизаща на над 8 милиона долара, а втория път - на над 50 милиона долара кеш. Става дума за особени финансови трансакции. Дедесарските схеми са използвани и за пране на пари. Тези схеми за фантомните офшорки са открити за първи път в такива колосални размери в Пловдив. По-късно са правени нарочни проверки от данъчни инспектори в Териториална дирекция - София и по-точно в районите "Витоша" и "Красно село", откъдето се вижда, че веригите за източване на ДДС са транслирани към София и други териториални дирекции на НАП в страната. Всъщност Мургина е осъществявала специална методологична обработка на служителите, които са податливи на корупционни практики. По-рано днес РЗС разпространи декларация, в която се пита дали Орешарски е покровителствал кръга "Мургина". 

Намесиха Орешарски в аферата с Мургина, добавя по темата Новинар.

Скандалът около бившата вече шефка на Националната агенция по приходите Мария Мургина вчера претърпя развитие, като в него беше намесен и финансовият министър Пламен Орешарски. Искрата в публичното пространство запали бившият му заместник и общински съветник от БСП Георги Кадиев, който прогнозира, че Орешарски ще подаде оставка до края на седмицата. Като причина Кадиев изтъкна скандала около НАП. "Отправените до момента обвинения към агенцията надхвърлят до голяма степен и това, което съм видял, докато бях в Министерството на финансите", каза Кадиев. Според него премиерът Сергей Станишев трябва да действа изключително бързо и дори „да се реже на месо" . "След като министър-председателят прие оставката на Мария Мургина, той трябва да поиска и тази на финансовия министър", добави общинският съветник. Станишев обаче контрира, че в думите на Кадиев няма нищо вярно. "Това е някаква измислица на господин Кадиев", бе категоричен премиерът. Междувременно вчера стана ясно и че политическият съвет на партия "Ред, законност и справедливост" настоява Пламен Орешарски да бъде извикан пред парламентарната комисия за борба с корупцията във връзка с аферата „Мургина". Депутатите Яне Янев и Димитър Абаджиев още днес ще внесат проект за въпросник, на който министърът на финансите да отговори пред парламентарната комисия. Според двамата обществото трябва да получи пълна информация дали контрабандистите на финансови транзакции са свързани с политици, полицаи и магистрати, както и да се изясни защо българските граждани години наред тънат в неведение за кражби от техните данъци. 

ДПС активист платил 300 000 лева данъци, разкрива Дневен Труд.

“Повече от година и половина в моята фирма има назначен прокурист, аз нищо не подписвам. Така че тези обвинения са много смешни и нелепи.” Това заяви пред “Труд” по телефона от Турция вчера бизнесменът и областен координатор на ДПС в Силистренско Гюнай Сефер. Името му нашумя през 2006 г., когато бившата шефка на НАП - Силистра Милена Цолчовска го обвини, че е източил ДДС за около 1 милион лева. Впоследствие обаче прокуратурата обяви, че няма доказателства за подобен вид престъпление. Името на бизнесмена се появи отново тези дни около оставката на данъчната шефка Мария Мургина. “Миналата година съм платил в срок и навреме 300 хиляди лева корпоративни данъци, а през настоящата те ще са около 250 хиляди лева”, съобщи още Гюнай Сефер. “Името ми бе намесено, защото съпругът на Цолчовска - Пламен Цолчовски, искаше да става директор на РДВР - Силистра, а тя на НАП, но това не се случи и те си внушиха, че аз съм причината, а това въобще не е вярно”, обясни Гюнай Сефер. “Не съм поданик на друга държава. В България има закони и служби. Смятате ли, че ако това беше вярно и съм злоупотребил с такава огромна сума, досега нямаше да бъда изправен пред съда”, попита Сефер. 

Станишев кани Борисов да борят финансовата криза, констатира Монитор.

Премиерът Сергей Станишев покани столичния кмет Бойко Борисов на икономически форум, на който заедно с водещи икономисти да обсъдят мерки за справяне с финансовата криза. Това стана ясно по време на първа копка от разширението на метрото в участъка от „Младост 3" до бул. „Цариградско шосе". "По проблемите на София правителството и общината работят в добро сътрудничество, защото това са проблеми на 2 милиона българи", каза премиерът. Според него доброто взаимодействие между държавата и градската управа може да се използва и за справяне с финансова криза у нас. На икономическия форум, който ще се проведе на 18 февруари в столицата, Бойко Борисов ще има възможност да даде предложения за справяне с проблемите на местно ниво. Борисов също похвали успешното сътрудничество с държавата за строежа на метрото и подчерта, че европейските институции гледат зле на партийните конфликти, когато отпускат средства за публични проекти. Преди официалната церемония кметът и премиерът се повозиха на дрезина в готовия тунел между Софийския университет и метростанцията в "Младост 1". Те седнаха един до друг върху открития вагон-платформа, а съвместната им инспекция на тунела продължи над половин час при непоносим студ под земята. Двамата бяха дебело облечени, за да се преборят с минусовите температури. 

Правителството бори кризата с 13 индустриални зони и 250 млн. лв. кредити за общините и бизнеса, научаваме от Дневник.

В най-кратки срокове да започне изграждането на 13 индустриални зони, до края на март нови 250 млн. лв. да се отпуснат на търговските банки за засилено кредитиране на малките и средните предприятия, 250 млн. лв. от капиталовите разходи на ведомствата да се пренасочат към общините и бизнеса, а с 80 млн. лв. от бюджета на Министерството на отбраната да се купят жилища за военни вместо нова техника. Това са някои от антикризисните мерки, които е оформила работната група, преразглеждаща инвестиционната програма на кабинета. Идеите са получили одобрение от съвета на управляващата коалиция в петък, казаха пред "Дневник" участници в срещат. До една седмица работната група трябва да утвърди окончателните проекти на министерствата, които ще бъдат финансирани и изпълнени през тази година. Участниците в работната група са на мнение, че са нужни 13 индустриални зони. Те щели да бъдат там, където общинската власт има готовност за изграждането им и има одобрени подробни устройствени планове. Местата засега не са уточнени. От инвестиционната програма ще отпаднат ремонти, покупки на нова техника и проекти, които са в начален стадий. Така ще бъдат осигурени 250 млн. лв., които според съобщението на правителствената информационна служба ще отидат за изграждане и модернизиране на детски ясли и градини, училища, читалища и за инфраструктурни проекти. 

2,5 млрд. по-малко в строителството, установява Стандарт.

Поръчките в строителството през 2009 г. ще бъдат с 2,5 млрд. лева по-малко спрямо предходната година. Това прогнозира шефът на Строителната камара Симеон Пешов на среща с бранша в Пловдив. Причината за това е драстично намалялото кредитиране от страна на банките. Трезорите са кръвоносната система на икономиката и когато те престанат да работят, тя загива, коментират от бранша. Строителите, които до миналата година допринасяха най-много за ръста на брутния ни вътрешен продукт, сега са сред най-ударените от кризата. Инвеститорите в момента нямат средства да се разплатят със строителите и ако не бъде направено нещо, са възможни конфликти и дори побоища, предупреди Пешов. От камарата ще предложат на правителството 24-месечен мораториум върху ипотечните кредити като мярка за туширане на последиците от финансовия крах. Подобни мораториуми върху лихвите, кредитите и отнемането на единствено или първо жилище вече има и в други страни, обясни шефът на строителната камара. Ако правителството приеме предложението, мярката ще активизира бранша. Да бъде изготвен изцяло нов закон за устройство на територията, искат от камарата. Заради 37-те поправки в нормативния акт има редица противоречия, които пречат на бранша, обясни Пешов. От закона да се отделят в друг нормативен акт процесите на строителството, които не засягат урбанистичните и имуществените проблеми, искат още от камарата на строителите. Друг проблем, който трябва да се уреди, е неясният статут на паркоместата, обясни Пешов.  

Наемаме чужденци за връзка с клиенти навън, оповестява 24 часа.

Французи, италианци, германци и испанци вече имат интерес да се преместят на работа в България, съобщи Надя Василева, управляващ директор за страната ни на международната компания за подбор на персонал Manpower. Насочвали се към колцентровете за чужди клиенти, където спокойно използвали родния си език. От България те продавали принтери, бельо на клиенти на чужди компании в цяла Европа, занимавали се с онлайн залагания. В последната година и половина в България отворили много такива центрове и ще има нужда от специалисти с 1-2 езика поне до 2011 г., прогнозират експертите по човешки ресурси. Чужденците идвали и сами, и със семействата си. У нас получават по-малко пари, но са си направили сметката, че ще могат да си позволят повече неща, отколкото като безработни в родината си, каза Василева. Според проучване на Manpower сред 71 хил. компании в 33 държави в следващите 3 месеца работодателите почти няма да наемат нови кадри. Фирмите, предприели съкращения или замразили назначенията, ставали все повече във Великобритания, Франция, Италия, Испания и Ирландия. Обявите за работа и у нас са с 1/3 по-малко в сравнение със същото време миналата година, но е рано за драматизъм, смята шефът на електронния сайт за работа Job Tiger. България имала шанс да излезе на печалба от кризата, ставайки притегателен център за клонове на европейски фирми. Много чуждите компании гледали с надежда към нас като малка страна с евтина работна ръка. Класацията на най-търсените професии у нас се променя. Търговците са най-търсени на трудовия пазар - бързооборотните стоки, продажбите на едро процъфтявали и възможностите за реализация в бранша са по-добри от всякога, твърди Василева. Компаниите имали потребност от мениджъри, от търговски директори и продавач-консултанти. IT специалистите и финансистите все още били обект на интерес, но предлаганите за тях позиции били по-малко. Статистиците и анализаторите влизат в списъка на горещите професии, защото най-ценното за всеки предприемач сега е да си направи печеливша стратегия за следващите месеци, каза Василева. Пенсионерите ще излязат на мода, прогнозират специалистите. Все повече фирми щели да потърсят в тях възможност да икономисат пари. За сметка на това шансовете на току-що завършилите университета намалявали. Само допреди няколко месеца млади специалисти не почваха работа за по-малко от 1000 лв., сега това е абсурд, категорична е Василева. Въпреки че още няма сериозни съкращения и голяма безработица, работодателите вече са нащрек и завишиха критериите към подчинените си, твърдят експертите. Те предпочитали служителите, които правят повече за по-малко пари, както и полифункционалните специалисти. Интервютата за работа вече ставали по-тежки и с детайлна проверка на обявените от кандидата умения. На мода излизали лоялността към шефа и етичното отношение в службата. Ако досега гладът за кадри правел тези качества второстепенни, в новата ситуация те излизали на преден план. Мобилността ще става все по-важна, убедени са от фирмите за персонал. Ако иска да печели, българинът трябвало да се раздели с представата, че работата сама трябва да дойде при него. 

Има криза, няма криза, чуди се в редакционната си колонка Новинар, разказвайки следния виц:

Виенски бал във Военния клуб в София. На един от присъстващите представят съпруга на известна българска политичка. - Аз съм мъжът на … - казва той. - А през деня с какво се занимавате, полюбопитствал събеседникът му. Усмихни се, България, оказва се, че икономическата криза не е в състояние да спре желанието на родния елит и на половинките им да се забавлява. Според випаджии, участвали в събитието, такива балове се радвали на небивал успех в Ню Йорк, Пекин, Милано и Москва, но София също добре се справяла с организирането на забавата. Малко ни куца само благотворителността - само 34 хиляди лева събрали богаташите за народополезни дела. На въпрос защо тази година средствата са значително по-малко от предишните, повечето от тях все пак се оправдавали със... световната икономическа криза. 

Меглена Плугчиева завъртя немския посланик, доуплътнява картинката на Виенския бал Монитор.

Вицепремиерът Меглена Плугчиева демонстрира завидни танцови умения на 9-ия поред Виенски бал, който се проведе навръх 14 февруари в хотел "Шератон". Типично в неин стил, г-жа Плугчиева, която бе и патрон на празника, пренебрегна традиционната за случая бална рокля и се появи в кафяв тоалет в две части. Тя поздрави организаторите и гостите на завидно добър немски и не пропусна да си побъбри и да потанцува с немския посланик Михаел Гайер. За разлика от минали години Виенският бал протече без инциденти, но и без масирано присъствие на светски личности. "Нямахме масово присъствие на политици, но това е разбираемо. Най-вероятно в предизборната ситуация, която е в момента, те се въздържат от участие в такива прояви", коментира пред "Монитор" Мария Нейкова, секретар на сдружение "Виенски клуб". "Случайни хора обаче няма. Характерното за нашия бал е, че ние не се натискаме на гостите си, а те сами идват при нас", допълни г-жа Нейкова. Според част от гостите и журналистите обаче размахът и класата на оригиналния Виенски бал на местна почва категорично липсват. 

Тройната коалиция бистри въпроса за изборите, научаваме от Дума.

Следващата седмица ще се съберат експерти от трите партии в управляващата коалиция, които трябва да обсъдят вариантите за провеждането на двата вота тази година за национален и за Европейски парламент. Това съобщи вчера пред БНР министърът на извънредните ситуации Емел Етем. Според нея специалистите ще трябва да изготвят оценка за законодателни промени и рутинни изчисления за технологичното провеждане евентуално на двата вота в една дата. Етем обяви още, че движението не предлагало намаляване на прага от 4 процента от гласовете за парламентарно представителство по време на заседанието на съвета на коалицията в петък. Това са избори за различни институции, с различни програми, с различна мотивация. Имаме различен избор, който предполага различни състави за Централната избирателна комисия. Това пък заяви пред БНР председателят на парламентарната група на Коалиция за България Ангел Найденов по повод споровете за провеждането на парламентарните избори и вота за европейски депутати. От изявленията му стана ясно, че БСП продължава да бъде твърдо против идеята на НДСВ двата вота да се проведат в един ден. Два състава, твърдят юристите, са необходими на Централната избирателна комисия, различни състави на районните избирателни комисии, различни състави, ако щете на секционните избирателни комисии, защити тезата на БСП Найденов. Той даде пример и с факта какъв хаос би настанал, ако избирателните системи за двата вота за различни - мажоритарна и пропорционална.  

Няма да вкарват НДСВ служебно в парламента, твърди 24 часа.

Сваляне на бариерта за влизане на партиите в Европейския парламент са обсъждали лидерите на тройната коалиция на политическия си съвет в петък. Вече трети ден клюката носи, че партньорите говорили за падане на прага за влизане в Народното събрание, така че да се гарантира по-нанатъшно участие на НДСВ в политиката. Това не е вярно, категоричто отрекоха вчера участници в заседанието. Станало обаче дума за прага за Страсбург. Темата е в оборот, откакто партийните централи започнаха да готвят своите проекти за промени в изборните закони. Проблемът е, че за следващия мандат българската квота пада от 18 на 17 депутати, което автоматично вдига прага на 5,9%. Бариера от 6% може да стесни българското представителство, а и без това витаят опасения, че тези избори няма да се радват на най-високата активност, разказаха юристи. Затова се обсъждало изравняване на двете бариери по 4%. Това няма да е прецедент, има правна възможност да се въведе формален праг, потвърди левият депут и член наИБ на БСП Мая Манолова. От ДПС също изразили готовност, като с този аргумент се опиталида успокоят царистите, че не единствено сливането на двата вота може да повиши активността. 

Спор в коалицията за ВИП депутати, привидя Стандарт.

Колко да са мажоритарните депутати е новата тема на Съвета на коалицията. Срещата на тримата лидери Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски, Ахмед Доган и изборни експерти трябва да се състои до 10 дни, научи "Стандарт" от източници от управляващото мнозинство. Според проектозакона на БСП мажоритарните кандидати трябва да са 58, тъй като това дава приблизително еднаква тежест на избраните депутати в големите и малките райони. От НДСВ обаче смятат, че уеднаквяване може да има само при 64 кандидати и промяна на пропорционалните райони, затова е по-добре ВИП депутатите да бъдат 31. Няма нито смисъл, нито време за прекрояване на изборната география, твърдят жълтите експерти. С тези мотиви зад бройката 31 застават и от ДПС. НДСВ все още не са се отказали от идеята за "вот 2 в 1", категорични са хората на Станишев и Доган. Към момента жълтите отказват официално да обсъждат друга идея. Неофициално обаче царистите обяснили, че при вотове на различни дати са склонни да избираме родни депутати на 28 юни, както предлагат червените. И от трите партии признават, че няма време за промяна в Конституцията, тъй като на 26 март президентът трябва да издаде указ за насрочване на евровота и избор на ЦИК. Междувременно стана ясно, че БСП почва десант в страната 3 месеца преди вота. Червените смятат да тръгнат по районите от 1 април. На "предварителен изпит" пред избирателите ще се явят министри, заместниците им и депутати, които да отчетат кое обещание са изпълнили и да чуят проблемите, с които не са се справили. Засега на "Позитано" 20 събират заявките на районите за участници в екипа. Предварителните прогнози обаче са, че пак най-много желания ще има за срещи със строителния шеф Асен Гагаузов, здравния Евгений Желев и социалния Емилия Масларова. 

Волен Сидеров: Ако падне правителството, Първанов ще направи служебен кабинет с поставени хора, цитира Атака.

"Не знам дали колегите от опозицията си дават сметка какво точно искат с този вот на недоверие няколко месеца преди изборите - време, в което очевидно нищо няма да се случи. Ако допуснем, че сега правителството падне от власт, президентът Първанов ще направи служебен кабинет с поставени хора и ще подготви парламентарните изборите както той иска. А по този въпрос аз съм против." Това заяви вчера Волен Сидеров по БНР. "АТАКА ще гласува вот на недоверие на правителството, ако трябва, ще участваме и в дискусии, защото не искаме да се спекулира с нашето неприсъствие в Народното събрание", категоричен беше Сидеров. "Аз ви призовавах да напуснем този ялов парламент още миналото лято. Защо не го направихме? Като стояхте, какво източване на средства от тях спряхте?", попита националистът. Той отново призова опозиционните партии да напуснат НС и да мобилизират силите си за изборите. Според Сидеров хората в България не се интересуват от дискусиите за предстоящия вот на недоверие. "АТАКА ще участва сама на изборите, има достатъчно убеденост и увереност в силите си - според изследвания на НЦИОМ и "Медиана" ние сме трета политическа сила. Но нас не ни вълнува дали ще влезем в парламента, а какво управление ще има след това. Дали пак няма да има безпринципна коалиция, а така се очертават нещата: ГЕРБ и БСП ще се прегърнат и към тях ще се прикрепи вечният балансьор ДПС. Това ме тревожи", заключи Сидеров. 

Местната власт поведе по конфликт на интереси, обявява Дневник.

Поне 10 млн. лв., или около една трета от изплатените от Европейския социален фонд средства по оперативните програми "Административен капацитет" и "Човешки ресурси", са отишли в неправителствени организации, ръководени от хора с ключови позиции в централната, местната и съдебната власт. Някои от печелившите сдружения са създадени малко преди да започнат процедурите за кандидатстване за еврофинансиране. Сред изпълнителите на одобрени проекти са сдружения, начело на които стоят кметове, техни заместници и общински съветници от широк спектър политически партии, служители на съда и прокурори, дарители на партии, показа проверка на "Дневник". Въпреки че одобрението на проектите е станало през 2007 и 2008 г., когато нямаше закон за конфликт на интереси, и тогава е трябвало да бъде спазван европейският регламент, който не допуска облагодетелстване на т.нар. свързани лица. Според вицепремиера за еврофондовете Меглена Плугчиева и според министъра на държавната администрация Николай Василев няма проблеми със сключените договори по двете оперативни програми. Когато те са били акредитирани от Европейската комисия, не е имало действащ закон за конфликт на интереси, каза Плугчиева. В момента, в който се промени законодателството и се въведат допълнителни условия и изисквания, те ще бъдат прилагани от датата на влизането им в сила, допълни тя. По думите на Николай Василев няма основания да се прави аналогия между проектите по двете програми и случая "Батко". Заради договори, сключени от бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев с фирми на братята му, Брюксел блокира плащания за над 1 млрд. евро за пътищата.  

Безконтролното следене в интернет може да се размине, смята Дневник.

Исканията на МВР за лесен достъп до данните за интернет трафика да не бъдат изпълнени, а през пленарната зала да минат разпоредби, които разрешават предаването на информация само при строги условия и контрол. Такъв ангажимент поели депутати от левицата към председателя на парламентарната вътрешна комисия Минчо Спасов (НДСВ). Депутатът каза, че успял да убеди доста колеги от БСП да подкрепят изискването данните да се съхраняват само 12 месеца от операторите, да не може този срок да се удължава по искане на МВР, както и информация от мрежата да се предава на спецслужбите само при тежки или компютърни престъпления. Спасов изчислява, че с обещаното му от левицата съдействие тази седмица парламентът ще може да отхвърли прокрадналата се поправка в Закона за електронните съобщения, с която се осигурява почти безпроблемен достъп на МВР до телефонни разговори, електронна поща и интернет комуникация. В петък депутатите стигнаха точно до този текст от промените, но времето за гласуване изтече. Така проблемът трябва се реши окончателно в четвъртък. Скандалът с новия опит на МВР да си осигури лесен достъп до данните започна в средата на миналата седмица, когато се оказа, че в окончателния доклад на транспортната комисия сред законите, по които ще се напише наредбата за съхраняването и достъпа до данните, е включен и Законът за МВР. Депутати, участвали в заседанието на комисията на 22 януари, заявиха, че са гласували бъдещата наредба да се съобрази само със закона за специалните разузнавателни средства, за защита на личните данни и Наказателно-процесуалния кодекс. 

Властта се готви да обвини невинен за смъртта на Белнейски, уведомява Атака.

Софийска градска прокуратура в лицето на прокурор Виктор Иванов се готви да повдигне обвинение срещу 40-годишния Васил Дамянов Телбизов за убийството на сестрите от Пазарджик Росица и Христина Белнейски! Това алармира в писмо до лидера на АТАКА Волен Сидеров самият Телбизов, с което мъжът иска помощта на националистите срещу готвената измама. Васил Телбизов, родом от пазарджишкото с. Черногорово се оказва изключително удобен за инсинуацията, защото е човек с богато криминално минало, става ясно от текста на писмото му. Най-фрапиращото обаче е, че по време на убийството на сестрите в края на януари 2006 г., Телбизов е бил в затвора в Казичене, където излежавал влязла в сила 5-годишна присъда! За да тушират този факт, в края на януари тази година прокурор Виктор Иванов разпоредил да се вземе насила кръв от нарочения за убиец мъж. Това е в пълен разрез със закона, защото вземането на генетични данни става само с разрешението на съда. Така ДНК от Телбизов трябва да бъде подхвърлено в делото по убийството на сестрите Белнейски, за да може той да понесе вината за престъплението. 

2880 лв. накуп за майки студентки, известява Дневен Труд.

Майките, които са редовни студентки, ще получат накуп 2880 лв. от държавата през първата година от раждането на детето. Сумата ще се дава независимо от доходите на родителите и без значение дали те са осигурени или не. Тя е равна на 12 минимални заплати и трябва да бъде изплатена най-късно до половин година след раждането на детето. Подобна държавна подкрепа ще вземат и майките на близнаци. Те ще получат еднократно по 1200 лв. на дете, което за тройка бебета означава 3600 лв. Това гласят промени в Закона за семейните помощи за деца, вече внесени в парламента от група депутати. Предвижда се поправките да влязат в сила със задна дата 1 януари т. г.В социалната комисия ще обсъждаме и предложението майките в заварено положение да вземат накуп остатъка от средствата, които им се полагат до навършване на една година на детето. Това ще рече, ако бебето е родено през октомври м. г., майката студентка или тази с близнаци, ще вземат парите си за останалите 10 месеца от т. г., каза вчера шефът на комисията Хасан Адемов. И уточни, че подобна идея се реализира за първи път у нас. Тя дава възможност на млади семейства със завишени потребности да получат така необходимата подкрепа от държавата в най-трудните месеци след като се сдобият с рожби. Адемов сподели, че имало опция еднократната сума да се раздели на части и да се дава в продължение на 12 месеца - при студентките - по 240 лв., при близнаците - по 100 лв., за да имат постоянен допълнителен доход. Но това щяло да се обсъжда тепърва. Всъщност такава беше и първоначалната идея на вносителите. Според един от тях - депутатката от НДСВ Христина Христова, по-добре е сумите да се дават наведнъж, когато семейството има много харчове за купуване на креватче, количка и т. н., особено при близнаци. Изплащането на парите накуп щяло да намали административните и бюрократичните пречки и да помогне парите да стигнат до хората преди да ги е подяла инфлацията. 

Строители искат мораториум върху лихви, пише Дума.

Строителната и нотариалната камара ще предложат на правителството да се наложи двегодишен мораториум върху лихвите по кредити, за хора, които са ипотекирали единственото си жилище, както и върху отнемането на такава собственост като мярка срещу икономическата криза. Това съобщи в Пловдив Симеон Пешов, председател на строителната камара и изпълнителен директор на “Главболгарстрой”. Мораториумът трябва да продължи поне две години, докато се успокои обстановката в страната, смята Пешов. Той посочи, че такива мораториуми има и в други държави в момента върху кредити, лихви и отнемане на собствеността. Това ще активизира и бизнеса, тъй като сега инвеститорите нямат пари да се разплатят със строителите, а те с доставчиците, и по мнението на Пешов могат да настъпят и тежки психологически последици, дори побоища.  

Агенти в засада до банкоматите, предупреждава Стандарт.

Измамите с банкови карти станаха любим спорт на по-обиграните мошеници. Те прибягват до разнообразни начини за обиране на парите ни - от най-различни хитроумни устройства до бабаитското крадене на машини. Банкерите разбраха, че без сериозни инвестиции в защитите на АТМ-ите и пластмасовите карти няма да могат да се справят с измамниците, които стават все по-изобретателни. Все повече средства се влагат от страна както на трезорите, така и на системните оператори на картовите организации. Но те предпочитат да го правят пред опасността името им да се свързва с ненадеждност и голям брой пробиви в сигурността на системите им.Банки, картови оператори и компютърни спецове тръгнаха на война срещу крадците в мрежата и от банкомати. Те обединяват усилията за максимална защита на клиентите си, за да се спре източването на пари. Сред най-драстичните мерки е дори наемането на агенти, които денонощно да дебнат пред АТМ-ите. Това призна Марк Антипов, генерален директор на "Развиващи се пазари" на Visa Европа. Най-успешната платежна система на Стария континент обработва 361 млн. банкови карти в Европа, а през м. г. отчете 883 млрд. евро оборот. Наред с чип технологията, която е засега най-добрата преграда за проникване и манипулиране на данните от картите, напоследък се работи усилено и за защита на банкоматите, за да бъде пресечена измамата още с вкарването на картата в устройствата. От Visa масово се снабдяват с нов механизъм за идентифициране на набелязаните за измама АТМ-и. 

Сменяме мебелите си през 25 години, установява Новинар.

Българинът не е склонен да отделя много пари за обзавеждане и между 20 – 25 години ползва един комплект мебели, коментираха пред „Новинар” търговци от бранша. Основната пречка за нови покупки е липсата на достатъчно средства, смятат производители. Сега в условията на финансова криза домакинствата у нас значително свиха разходите си и купуват само най-необходимото. Българите предпочитат да ползват наличните маси, дивани и столове, докато се счупят, вместо да ги подменят през 5 години, както правят повечето англичани например, коментират от бранша. Досега на пазара основно се е търсило фирменото обзавеждане. Заради финансовата криза, която удари и бизнесът, много от производителите на офис мебели, трябваше да затворят, защото няма клиенти, заяви Калин Симеонов, председател на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост. Най-зле в момента са производителите на обзавеждане за фирмите, които са имали много клиенти и са отказвали други поръчки – например за направата на мебели за дома. В областта на дървообработването и направата на мебели са регистрирани около 5000 фирми, но едва 1500 от тях са действащи. 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3850 |12.02.2009 Петъчната преса на 13 февруари . 0| 4281 |11.02.2009 Пресата на 12 февруари . 0| 4211 |10.02.2009 Пресата на 11 февруари . 0| 4137 |09.02.2009 Пресата на 10 февруари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads