Реклама / Ads
0| 3967 |17.01.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса на 18 януари

.
Вестниците пишат за атака срещу Желева, която я поболяла; за изявлението на Яне Янев, че ГЕРБ са политическият изрод на прехода; че за нагли таксиджии ще има глоба от 3000 лв.
 

Бойко: Поболяха Желева,  информира Стандарт.
"Тревожа се за здравето на Румяна Желева". Това заяви премиерът Бойко Борисов днес. Той обясни, че яростната атака срещу кандидат-еврокомисаря ни се отразява зле на здравето й, както и на самочувствието й. "Притеснява ме, че този изключително лош натиск й влияе лошо чисто физически. Просто този стрес, тази атака действа и на всички нас, още повече че е несправедлива и предварително планирана", коментира още Борисов. Премиерът подчерта, че групата на ЕНП стои твърдо зад българския кандидат, както и че е уведомил всички за ситуацията. "Важните хора в Брюксел са наясно със ситуацията, в която бе поставена госпожа Желева. Нека изчакаме решението в понеделник. Но ЕНП ни помолиха да стоим докрай зад кандидатурата й, защото те стоят зад нея", допълни Генерала. Според евродепутатите правният отдел на Еврокомисията ще потвърди в понеделник, че Желева няма конфликт на интереси. Експертите ще се произнесат до обяд. "Като я оневинят, ще се орезили Станишев и всичко казано от червените няколко часа преди изслушването ще се обезсмисли", категоричен бе премиерът. Той допълни, че не иска да коментира предварително гласуването на новия екип на комисията.

Извинете се на Желева!, призовава 24 часа.
Румяна Желева беше злепоставена несправедливо и хората, които го направиха, трябва да й поискат извинение, заяви Жозеф Дол вчера. Лидерът на фракцията на Европейската народна партия (ЕНП) в Европарламента добави, че клеветниците трябвало да молят за прошка веднага, и то публично. Очаква се курсът към българския кандидат за еврокомисар да се промени, след като в петък Жозе Барозу прати писмо на депутатите, в което обяви подкрепат си за Желева. Дол коментира още, че шефът на Еврокомисията е потвърдил пълната липса на каквото и да е нарушение от страна на българката. В писмото Барозу заявява, че Румяна Желева е достатъчно компетентна, за да бъде еврокомисар, и че не вижда проблеми с декларацията й за конфликт на интереси.

Развръзката - по-близка, но не по-ясна, анализира Дневник.
В началото на седмицата се очакват две ключови становища по казуса "Желева", които в крайна сметка да дадат посока за разплитането на случая. Развръзката отново предстои, след като председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу в петък вечерта защити формално българския кандидат за комисар Румяна Желева и така прехвърли топката отново в полето на Европарламента. София ще чака развитието там, за да реагира и да реши дали да прибегне до план Б. Днес вечерта или утре сутрин трябва да е готово становището на правната служба на Европарламента дали Желева е била в конфликт на интереси по време на мандата си като евродепутат от май 2007 г. до април 2009 г. Във вторник пък комисията по развитие трябва да даде окончателната си оценка за компетентността й след изслушването миналата седмица. Довечера ще бъде изслушан и словакът Марош Шефкович, от чието представяне ще стане известно дали може да се очаква сделка между Европейската народна партия (ЕНП) и социалистите.

Яне: ГЕРБ са политическият изрод на прехода, цитира Дневен Труд.
“ГЕРБ са политическият изрод на прехода! Те ще свършат най-зле.” Това обяви лидерът на РЗС Яне Янев вчера на среща с обществеността в Лом, която е част от националната му обиколка. “Бойко Борисов се прави на Рамбо. Закани се на всички управници преди него да отговарят за престъпления, но косъм не падна от главите им. Борисов е лицемер”, добави Янев. И нарече още вицепремиера Симеон Дянков “инфантилен тип”, а останалите министри - “случайни хора, хванати от улицата”. Янев прогнозира, че ако ГЕРБ управлява цял мандат, България ще банкрутира. Затова призова хората да се борят за предсрочни избори, “нова държава и нова конституция”.

Пуснаха Големия Маргин на свобода, съобщава Новинар.
Красимир Георгиев-Големия Маргин беше пуснат на свобода за втори път в рамките на няколко дни. Той беше в ареста по обвинение, че е организирал и ръководил престъпна група за разпространение на наркотици. Преди три дни Маргина бе освободен от ареста по другото обвинение, според което той е поръчал разстрела на Боби Цанков.  Тогава Маринов не успя да излезе на свобода заради новото обвинение за наркобандата. Вчера магистратите от Софийския градски съд решиха, че няма доказателства той да е бил главатар на бандата. Единственото доказателство, което е имало срещу Маринов, са обясненията на друг обвиняем - Тихомир Георгиев. Той разказал, че имал среща с Големия Маргин и че той му давал разпореждания за наркоразпространението.

“Мапа Ченгиз” иска 30% увеличение на цената за  “Люлин", гневи се Монитор.
Турската фирма "Мапа Чингиз", която изгражда магистрала "Люлин", ще поиска допълнителни над 40 млн. евро, за да довърши започната работа. Това е увеличение на договорената цена от 148 млн. евро с 30 на сто. Искането на изпълнителя все още е неофициално, каза за "Монитор" Ивайло Московски, зам.- министър на транспорта.
Той е категоричен, че подобни претенции няма как да бъдат удовлетворени, тъй като цената, на която изпълнителят е спечелил търга, е окончателна. Московски обясни още, че исканите в повече пари са заради извършеното от "Мапа Ченгиз" препроектиране на аутобана, с което на практика те са нарушили условията по търга. "За нас не е ясно на каква база тогавашната Национална агенция "Пътна инфраструктура" позволява препроектирането, защото от самото начало е ясно, че то оскъпява значително стойността на магистралата", коментира Москов. Заради генерираното изоставане в изпълнението на строежите общото забавяне се очаква да е в рамките на 14 месеца, смятат експерти от транспортното ведомство. Работният график на "Мапа Ченгиз" бе сериозно забавен във времето, което наложи намесата на премиера Бойко Борисов. Той изрично настоя строителните работи да бъдат вкарани в конкретен план, който да се следва прецизно.

За нагли сметки на таксита - 3000 лв. глоба, призовава 24 часа.
3000 лева глоба ще плати таксиметров шофьор, ако превози пътник от летището до центъра на София срещу 100 лв. Новата санкция за скъпите таксита е предвидена в промените в Закона за автомобилните превози. Техен вносител е транспортният министър Александър Цветков. Само в София жълтите коли в София, които возят на необяснимо високи тарифи, са 300-350. Имало ги много и по морето и от години тормозели пътниците. Тези таксита обикновено имитират логото на големи таксиметрови фирми и чакат пред болници, гари и летища. Санкциите ще станат възможни след въвеждането на горна граница на цените, над които такситата нямат право да возят. Максималната тарифа според промените в закона ще бъде определяна от общините, тъй като условията в районите на страната са различни. Проектът вече мина обществено обсъждане и съгласуване с другите министерства и до края на януари ще бъде внесен в правителството, каза Цветков.

Инструктори предлагат и 16-годишните да карат коли, съобщава Дневен Труд.
И 16-годишните да могат да карат шофьорски курсове и дори да получават книжка за кола. Това предлага Националният автоинструкторски съюз (НАИС), в който членуват 243 автошколи. В момента предстои парламентът да гласува на първо четене промени в Закона за движението по пътищата. Подобен текст не е безрасъдство, а напротив - по-ефективна форма на контрол, заяви пред “Труд” Милена Тодорова, председател на НАИС. Според нея статистиката на тежките катастрофи показвала, че броят на смъртните случаи при шофьори без книжка е на второ място след тези, причинени от несъобразена скорост. Огромна част от катастрофите се причинявали от тийнейджъри, които никога не са били обучавани да карат от инструктор. Подобна практика - и непълнолетните да карат курсове - има в много европейски страни и в САЩ. Идеята ни е те да получават свидетелство за управление с непълни права, каза Тодорова. Така например младите водачи трябвало да карат под надзора на по-опитен шофьор до навършването на 18 години.


Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4740 |14.01.2010 Петъчната преса на 15 януари . 0| 4097 |13.01.2010 Пресата на 14 януари . 0| 4071 |12.01.2010 Пресата на 13 януари . 0| 4736 |11.01.2010 Пресата на 12 януари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads