Реклама / Ads
0| 3920 |18.05.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса на 19 май

.
Вестниците пишат за губещите доверие министри на мушката; за ГЕРБ-овите жалби до ЕК; за скандалния прострелял се кмет; за протести срещу скъпата нафта; за предстоящото голямо коледно харчене.
 

Министрите на мушката на Брюксел губят доверие, разкрива Дневник.

Ако през март ключова характеристика на обществено-политическия живот бяха скандалите, то периодът от април и началото на май може да бъде обобщен като месец на политическата активност - вот на недоверие, кадрови и структурни промени в правителството, заявка за радикални промени и завои в управлението, превръщане на най-голямата опозиционна парламентарна група в политическа партия. Реакцията към всички тези събития не е така бурна, както към скандалите от предишния месец. "Гърмът" от тях обаче отеква в повишен обществен интерес и по-категорични оценки за поведението на политическите субекти. Ляво ориентираните избиратели леко качват доверието към кабинета Април е първият месец от началото на годината, през който ерозията на обществено доверие в правителството загуби остротата си. Налице е дори лек ръст от 2%, който го връща в границите на установените през март 21-23%. Оценката за дейността на премиера Сергей Станишев също се подобрява от 39% до 41%. Това е съпроводено от противоположна динамика в нагласите на отделните социални групи, която е индикатор за консолидиране на политическите симпатии.

ЕК и сама ще попълва съмнителните фирми, добавя Дневник.

Европейската комисия сама ще включва в системата за ранно предупреждение фирми, за които има установени нередности или подозрения за измама с еврофондове, дори и националният ръководител да не го е направил. Това съобщи източник на Генерална дирекция „Разширяване“ по повод посоченото в писмото на шефа на дирекцията Майкъл Лий изискване националният координатор Димитър Ивановски да предлага по своя преценка кои компании трябва да влязат в системата. За да попадне в нея, не е задължително да има съдебно решение за една компания, достатъчно е да има установени нередности или солидни подозрения, обясни експертът. При съдебно решение фирмите влизат в черния списък и не могат да участват във финансирани от еврофондовете проекти.  

От ГЕРБ се жалвали три пъти до Еврокомисията, съобщава Монитор.

От ГЕРБ са подали три жалби до Еврокомисията досега. Първата е за корупция в магистрала "Тракия", втората - срещу металургичния завод "Кремиковци" и третата - относно случая "Куйович". Това каза вчера лидерът на партията Бойко Борисов по време на учредяването на Организация на старейшините към ПП ГЕРБ. "Едва ли не когато информираме Брюксел за корупция у нас, това е предателство. Някои нарочно внушават това на обществото, защото разваляме далаверите на управляващите. Не можем да се примирим с безобразията в държавата", коментира Борисов. Той добави, че при липсата на съдебна система в страната ГЕРБ няма друг избор, освен да сезира Еврокомисията за нередности. "Има ли българин, който да не счита, че случаят с „Тракия" беше концесия, целяща огромна комисионна. А незаконното, освен всичко останало неизгодно по случая, е че държавата дава държавни гаранции за строежа на тази магистрала", каза още лидерът на ГЕРБ. Секретарят на Изпълнителното бюро на БСП Антон Кутев му опонира пред БНР, като заяви, че не е вярно, че в държавата се случват само лоши неща. Той дори даде пример с ниския ръст на безработицата и размера на преките инвестиции у нас. "В Катарино набелязахме изключително силна социално програма, която включва най-малко четири или пет много важни насоки. Сред тях са увеличаването на пенсиите, на доходите на приемните семейства, на средствата за хранене в училище и на детските надбавки. Разширява се и националната програма за подкрепа на майчинството" допълни Кутев. Борисов пък изрази мнение, че тройната коалиция имала изключителен шанс, че най-мощната партия в момента е извън парламента. 

“Мерил Линч” реши: Лакшми да вземе “Кремиковци”, пише Стандарт.

Консултантската компания “Мерил Линч” държи “Кремиковци да остане в ръцете на братята Митал. След като половин година правиха оценка на състоянието на комбината и търсеха потенциален купувач на металургичните мощности, експертите на “Мерил Линч” обявиха “Арселор Митал” за най-подходящ сред още 20 кандидати. “Доколкото знам, “Арселор е сметната за най-конкурентнособособна сред останалите кандидати”, коментира заместник-министърът на икономиката Нина Радева. На основата на този анализ УС на маталургичния завод отхвърлил предложението на фирмата на другия основен играч за “Кремиковци” – украинецът Константин Жеваго. “Арселор Митал”, собственост на големия брат на Прамод – Лакшми, предлага общо 450 млн. долара инвестиции  

Скандален кмет се простреля в сърцето, информира Новинар.

Животът на бившия кмет на Пазарджик Иван Евстатиев виси на косъм, след като той се е прострелял в сърцето с пистолет “Макаров”, съобщиха от МВР. Той е настанен в многопрофилната болница в Пазарджик с огнестрелни рани в гърдите и корема и веднага е започнала сложна операция. Надявам се да оцелее, беше лаконичен лекуващият лекар след четиричасовата операция. Инцидентът е станал в къщата на тъста на Евстатиев - Иван Димитров, в село Семчиново. Оръжието е било на Димитров. В къщата е имало и близки на бившия кмет. Според разследващите Евстатиев се е прострелял неволно, а не е искал да се самоубие. Той не боравел добре с оръжието. Приготвяхме се да отидем на Варварските бани, разказа тъстът Димитров. Той се качи да се приготви. Преди това ме попита дали имам нужда от патрони за пистолета. Съпругата ми чу изстрелите. Сбърках при пипането, казал Евстатиев на тъста си. Евстатиев бе избран от БСП да управлява Пазарджик от 2003 до 2007 година. Сега е общински съветник от левицата. През декември 2004 г. името му беше замесено в сексскандал с непълнолетни проститутки. Скандалът придоби огромни размери, тъй като седмица преди това “Новинар” публикува информация, в която със скрита камера бе заснет общинският съветник Тони Баждаров да предлага секс на малолетни момичета. Този път проститутките бяха свидетелки по делото срещу сводника Киро Лозенеца. При разпитите те дадоха показания, че са обслужвали служители на кметската администрация в Пазарджик и белоруска делегация, гостувала в града. Лично кметът бил поръчал проститутките на Киро Лозенеца, а след това платил за услугите им. 

"Български пощи" ще става държавно-частен холдинг, оповестява Дневник.

Държавната компания "Български пощи" ЕАД ще се превърне в холдинг от шест акционерни дружества, ще развива публично-частни партньорства и ще има и втори изпълнителен директор, който ще представлява интересите на привлечените инвеститори. Чрез едно от дружествата пощите ще се занимават и с туристически бизнес, е записано в проекта за преструктуриране на компанията, с който "Дневник" разполага. В края на миналата седмица изпълнителният директор на "Български пощи" Енцеслав Харманджиев е обсъдил проекта със синдикални лидери. Според замисленото преструктуриране до 1 октомври трябва да се създадат дружествата "Финанс пост", "Булпост/ EMS", "Пост транс и търговия ", "Българска филателия", "Хибридна поща" и "Пост турист". В стратегията е записано, че дружествата ще привличат стратегически инвеститори и ще изграждат публично-частни партньорства. Според експерти от сектора частните капитали ще се насочат основно към трите най-печеливши дейности на пощите - финансовите услуги, хибридната и ускорената поща. 

Протести в страната заради скъпата нафта, описва Монитор.

Българските превозвачи ще излязат на протести заради високите цени на горивата днес. Камиони ще блокират Варна и входа на София в 8 часа сутринта и най-вероятно ще продължат да стачкуват три дни. Това потвърдиха част от лидерите на съсловни организации вчера след двучасова среща с министрите Петър Мутафчиев и Пламен Орешарски. 150 варненски ТИР-а ще се наредят в 3-километрова колона и ще започнат да обикалят морската столица. В 8 часа сутринта камиони ще блокират входа на София при Врана. "Имаме разрешение на община Варна да проведем стачката от 19 до 22 май в знак на несъгласие със скъпия петрол, глобите от КАТ за неизмити автомобили, чаканите скъпи винетки от следващата година и други неуредици в транспортния бранш. Протести ще има на всяка цена, но това не означава, че ще се стигне до гражданско неподчинение", обясни пред "Монитор" шефът на синдикат „Авто 94" във Варна Димчо Иванов.

Директива за евтин ток, цитира Дума.

Хората трябва да получават прозрачни и лесноразбираеми фактури, категорична е европдепутатката Илияна Йотова С евродиректива да бъде въведено понятието "енергийна бедност". Това се предлага да бъде гласувано от Европарламента, съобщи вчера евродепутатът от левицата Илияна Йотова, която е сред вносителите. За "енергиен бедняк" да се смята битов потребител, който не може да осигури отопление на дома си до 18 градуса, каквото е изискването на Световната здравна организация. Сред предложенията е, че няма да се смята за желано спирането на снабдяването с енергия в случай че абонатът не си е платил. На Европейската комисия се препоръчва още да изготви харта за правата на потребителите на енергия. Предлага се още държавите да гарантират, че клиентите могат да сменят доставчикът си безплатно и за не повече от месец, както и да гарантират лесноразбираеми фактури за консумация, основани на реална енергия. Предлагаме да се дадат правомощия на държавите членки и на националните регулатори да намират алтернативни мерки, за да се ограничи процесът на изключване на абонатите, защото е доказано, че това нито носи икономия, нито социален ефект, каза Йотова. Това може да стане например на базата на социални тарифи. 

Няма пари за доставка на учебници, установява Дневен Труд.

Задава се хаос с доставката на учебници наесен. Тази година, когато помагалата от 1-ви до 7-ми клас за първи път ще бъдат безплатни, има опасност през септември децата да останат без учебници, твърдят издатели. Причината е, че просветното ведомство не е заделило пари за доставката на книгите, а издателите сами трябва да ги закарат до всяка община.

Голямото коледно харчене предстои, очаква Пари.

В края на годината политици и анализатори отново ще останат "приятно" изненадани. Бюджетният излишък още в края на март надхвърли 1 млрд. лв. при планирани 1.303 млрд. за годината. С тези темпове вероятно ще достигне 4-5 млрд. лв, което предвещава голямо коледно харчене, особено като се има предвид, че ще сме в предизборна ситуация.  

Връщаме си руския пазар през Сочи, ликува Пари.

Връщаме си руския пазар през Сочи - идеята тръгва от посещението на Владимир Путин в България, казва в интервю за в. "Пари" Валентин Николов, председател на новоучреденото сдружение Български строител. Първата цел на организацията ще е подкрепа на наши строителни компании при участието им в търгове за олимпиадата в руския град Сочи.  

Вадят отбори от групите за хулиганство, научаваме от 24 часа.

Да се изваждат отбори от групите на първенствотно при повторни случаи на хулиганство. Това предложение ще рацгледа днес изпълнителният комитет на БФС след изстъпленията на вечното дерби миналата събота, помленият автобус на “Литекс” в Пловдив и погрома в Сандански от тази събота, когато два автобуса със запалянковци на “Локо” (Пд) се изсипаха на стадиона и атакуваха агитката на ЦСКА. 39 човека бяха арестувани по-късно преди Благоевград, след като полицията изведе нападателите от курортния град с ескорт, за да предотврати ответен удар. “Беше като в Бейрут и такива хора нямат място на стадионите”, коментира спортно-техническият директор на ЦСКА Емил Костадинов, който е пряк свидетел на побоя.

Ицо преговаря за пост в ЦСКА, разучил е Меридиан мач.

Легендата Христо Стоичков може да се завърне на стадион „Българска армия“ от следващия сезон. Ицо преговаря за пост в ЦСКА с почти сигурния нов собственик на клуба Константин Жеваго, потвърдиха два независими един от друг източника на „Меридиан Мач“. Не е ясно като какъв може да заработи бившият национален селекционер в клуба, но той вече се е срещал за разговори с украинския милиардер. Стоичков демонстрира далеч по-добри отношения с клуба, който разви кариерата му до ниво, достойно за Барселона, по време на честванията на 60-годишния юбилей.  

Frognews.bg 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3974 |15.05.2008 Петъчната преса на 16 май . 0| 4019 |14.05.2008 Пресата на 15 май . 0| 4132 |13.05.2008 Пресата на 14 май . 0| 3900 |12.05.2008 Пресата на 13 май

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads