Реклама / Ads
3| 3989 |20.01.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса

.
Вестниците пишат за силния руски натиск по повод "Южен поток"; за зеещия дефицит и потопа напролет; за новия скок на олиото и бума от инфаркти.
 

Договорът за "Южен поток" сключен под силен руски натиск, разяснява Дневник. 

Договорът за тръбата заедно с още седем документа беше подписан по време на визитата на руския президент Владимир Путин в София. Българският държавен глава Георги Първанов определи спогодбите като “голям шлем”. Бяхме заплашени, че ако “Газпром” и "Булгаргаз" нямат равно участие в съвместното им дружество, трасето просто може да ни заобиколи, съобщи източник, близък до преговорите. Според него обаче е недопустимо газопроводът да подмине България, както стана със "Син поток" за Турция. Докато участници в разговорите от българска страна акцентират върху "защитените национални интереси", руският министър на промишлеността и енергетиката Виктор Христенко се похвали пред "Комерсант", че Кремъл не е направил никакви отстъпки.

Петър Димитров: Строежът на "Белене" почва през август, цитира Дума.

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров обяви, че руският президент Владимир Путин е бил убеден по време на посещението си у нас строежът на АЕЦ "Белене" да започне на 1 август 2008 г., а не на 1 януари 2009 г., както са искали руснаците. За строеже на атомната централа ще бъдат ангажирани 6000 строители, а при експлоатацията й там ще работят около 1000 специалисти, което е изключително добре не само за региона, но и за цялата страна, подчерта Димитров. Според кмета на Белене Петър Дулев подписването на договора за втората атомна централа по време на визитата на Путин е опровергало всички съмнения и песимистични настроения за бъдещето на проекта. Според него е нужно НЕК да намери подходящ вариант за по-голяма информираност на жителите на Белене и областта за бъдещото строителство. Предстои възлагане на обществена поръчка за изработване на нов устройствен план на града и реализиране на материалната база, която да посрещне първите потребности на строителите и на руските специалисти от "Атомстройекспорт", поясни Дулев. Подготовката на образователната система, здравеопазването и тяхната материална база, както и базата за останалите социални дейности и услуги, с които да се посрещнат първите групи работници и специалисти, също ще бъде сред нашите приоритети, поясни той.

Дефицитът зейна със 70% за година, информира Дневник. 

Дефицитът по текущата сметка на България към края на ноември миналата година е достигнал 18.5% от брутния вътрешен продукт, съобщи БНБ. Номинално дисбалансът е близо 5.3 млрд. евро, което е ръст от 70% спрямо единадесетте месеца на 2006 г. Преките чужди инвестиции в страната са успели да прехвърлят границата от 5 млрд. евро, но въпреки това не успяват да покрият напълно дефицита. По последни данни степента на покритие е малко над 95% при близо 124% година по-рано. Спирането на притока преки чужди инвестиции към страната се смята от анализаторите за един от основните рискове пред стабилността на българската икономика, особено в условията на глобална кредитна криза. Засега обаче повечето специалисти не са особено притеснени, тъй като по думите им страната продължава да е много привлекателна за чужди вложения.

Последен шок с данъците, обявява Стандарт.

Попълването на данъчните декларации се превърна в основно занимание на всички, които искат да внесат по-малко пари в хазната. До 10 февруари ползвате 5% отстъпка от сумата, която дължите. До тази дата трябва да се подаде попълненият формуляр и да се платят задълженията. Хората, които през миналата година са взимали по-високи суми под формата на граждански договори, ще трябва да приготвят тлъста сума от порядъка на 200-500 лв., за да платят налозите си. През 2007 г. върху доходите извън работната заплата, като например пари от граждански договори, хонорари, наеми или упражняване на свободни професии, текущо се внасяше авансов данък от 15%. Но предварителното плащане се прави, когато общият размер на натрупания доход надмине годишния необлагаем минимум от 2400 лв. Сега предстои годишно изравняване на дължимите налози за изминалата 2007 г. Доходите над 3000 лв. се облагат с 22%, а над 7200 лв. - с 24 на сто. Разликата от 9% между дължимия данък от 24% и авансово внесените 15% сега трябва да се плати наведнъж. Така ако човек освен основната си заплата от 250 лв. е взимал всеки месец по граждански договори по още 600 лв., трябва да приготви близо 500 лв., за да си плати налозите за годината. Това притеснение откъде да се намерят готови пари накуп отпада с плоския данък. Доходите вече се облагат с авансов налог от 10% и няма необлагаем минимум. След изтичане на 2008 г. при попълване на годишната данъчна декларация доходите също ще се облагат с 10%. На практика догодина няма да се дължи нищо на хазната. А ако сте направили дарение, доброволна вноска за пенсия или застраховка "Живот", държавата ще трябва да ви връща пари.

Експерти: Чака ни потоп напролет!, цитира Дневен Труд. 

Заради обилните снеговалежи нараства опастността от катастрофални наводнения през пролетта, алармираха от Българската асоциация по мелиорации. Държавата бяга от отговорност, като само изпраща предупредителни писма до областните управители и кметове, се заявява в декларация на водните експерти. Според тях състоянието на водостопанската система в страната е недопустимо критично и ще донесе големи проблеми на земеделието.

Петър Стоянов връчва бизнес “Оскари”, научаваме от Дневен Труд. 

Президентът (1997 – 2001) Петър Стоянов ще връчва бизнес “Оскари” в Париж, съобщиха от екипа му. Стоянов е член на 5-членното жури, което ще определя носителя на Европейската награда за бизнес за 2008 год. Журито ще заседава на 22 януари в Париж. Премиерът на Великобритания Гордън Браун нарекъл събитието “Оскарите в бизнеса”. В състава на борда за европейските бизнес награди са и бившите министър-председатели на Испания и Холандия Хосе-Мария Аснар и Вим Кок, представители на финансите и бизнеса. След като България стана член на ЕС наградите са отворени и за български индустриалци.

Производители вдигат цените на мебелите, съобщава Новинар.

Цените на мебелите ще се повишат от следващия месец, съобщиха собственици на магазини за обзавеждане. Те не се ангажираха да кажат какво ще е увеличението. Обясниха обаче, че вече са били предупредени от българските производители, че материалите от дърво и пластмаса поскъпват. В момента много търговци разпродават стоката си на промоция, тъй като се опасяват, че след седмици клиентите ще се откажат да купуват, след като видят новите цени. Продавачите обясняват поскъпването с екотакса, която оскъпява производството на продукти от метал и дърво от 60 стотинки до лев на килограм. Най-драстично ще поскъпне кухненският интериор - маси, столове, дивани и канапета. Гардероби, спални, бюра и всички изделия, за направата на които се използват дърво и метал, също ще увеличат цените си с около 20 на сто.

Нов скок на олиото, прогнозира 24 часа. 

Нов скок на олиото се задава през следващите месеци. Повишението ще е заради продължаващото поскъпване на слънчогледа, който на борсите у нас мина 800 лв. за тон. Неофициално сред производители се говори за скок с 20 %. През 2007 год. олиото бе най-поскъпналата стока – 79 %. Производители обясниха движението на цените нагоре с цените на слънчогледа и лошата реколта. Има недостиг на слънчоглед в световен мащаб, а реколтата у нас бе слаба и с по-ниска масленост – 38 вместо 42 %. Имало поскъпване и на опаковките заради скок с 30 % на хартията и пластмасата. Имало вече оферти от Турция за тон слънчоглед за 990 лв.

Борисов пламна в Суходол, установява Монитор.

Със зрелищно изгаряне на портрета на столичния кмет Бойко Борисов и със скандирания "Суходол - новият концентрационен лагер на Европа" протече поредният протест на суходолци срещу отварянето на сметището. Събралите се гневни жители в читалище "Просвета" заявиха, че искат да бъдат самостоятелна териториална единица и да се отделят от Столична община. Щом не ни смятат за софиянци и ни подлагат на геноцид, тогава ние не желаем да сме под тяхна опека, заяви Венцислав Божилов от сдружението "Защита здравето и живота на населението и околната среда" в Суходол. Със зрелищно изгаряне на портрета на столичния кмет Бойко Борисов и със скандирания "Суходол - новият концентрационен лагер на Европа" протече поредният протест на суходолци срещу отварянето на сметището. Събралите се гневни жители в читалище "Просвета" заявиха, че искат да бъдат самостоятелна териториална единица и да се отделят от Столична община.

Снимки на голи сираци и в Дупница, пише Монитор.

Снимки на голи сираци бяха открити вчера в дома на 56-годишния Иван Асенов от Дупница. Скандалните фотоси са били открити по време на акция на полицията в петък вечерта. Част от момичетата на порнографските снимки били възпитанички на Дома за отглеждане на деца лишени от родителски грижи. Те са били разпознати след направен анализ в полицията и всички са непълнолетни. Според ченгетата повечето от момичета били регистрирани и за други нарушения в полицията. Те предполагат, че децата позирали доброволно. Началникът на РПУ в Дупница Валентин Гълъбов обясни, че в дома на Асенов са намерени и фотолента, фотоапарат и един боеприпас. По случая е образувано дознание за притежание на порнографски материали. За подобно деяние законът предвижда лишаване от свобода до 6 години и глоба до 8 хиляди лева, обясниха още разследващите. 56-годишният дупничанин е работник и досега не е имал противообществени прояви. Той е задържан за 24 часа. Това е вторият случай, в който са открити порнографски материали със сираци. Преди 2 седмици клип със сцени на насилие и порнографско съдържание, в който участват деца от дом за сираци в Бургас, разбуни духовете на институции и общественици. В скандалните кадри са снимани непълнолетни сираци, които пушат херои, бият се и правят секс. Никой от възпитателите на децата обаче не подозирал за съществуването на порнографските материали, въпреки, че присъствали на снимките на филма. Според проверяващите децата бягали тайно от сиропиталището, за да снимат допълнително.

Бум на инфаркти заради времето, предупреждава Стандарт. 

Времето полудя, иде бум на инфаркти. Така личните лекари предупреждават пациентите си със сърдечни проблеми за резките амплитуди, които ни очакват през седмицата. Очаква се в понеделник температурата да достигне до плюс 17 градуса. До тази стойност живакът не е стигал от 10 години през януари. Веднага след това обаче идва и рязко застудяване. За петък синоптиците прогнозират температури от минус 15. Разликата от 30 градуса ще разклати и най-стабилния организъм, предупредиха лекарите. Те обясниха, че най-лабилно е сърцето. Причината е, че от резките температурни смени организмът не може да се адаптира и се очаква бум на заболяванията, обясни пред "Стандарт" д-р Димитър Заяков. Температурите влияят силно върху кръвното на хората. Студът стеснява кръвоносните съдове и тогава налягането се повишава. При топлото време пък процесът е обратен. 30-градусовата амплитуда е много опасна и за децата. Тяхната имунна система е по-слаба, а грипът атакува при затопляне, предупредиха лекарите.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3795 |17.01.2008 Петъчната преса . 1| 4199 |16.01.2008 Пресата на 17 януари . 1| 4157 |15.01.2008 Пресата на 16 януари . 1| 4186 |14.01.2008 Пресата на 15 януари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads