Реклама / Ads
0| 4038 |10.09.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса

.
Вестниците пишат за царя-шоумен; за данък-просвета; за 1500 евро докторска заплата; за поскъпването на заемите; за веселата София; за “кървавата” битка за големите градове.
 

Осигурителните прагове се увеличават рекордно, информира Дневник.

Рекордно повишение на минималните осигурителни прагове договориха работодателите и синдикатите за следващата година. За първи път от 2003 г., когато праговете бяха въведени, средното годишно увеличение ще бъде над 20%, колкото препоръча правителството, а за някои категории персонал и някои браншове надхвърля 30%. За сравнение, през миналата година договореното от бизнеса и синдикатите средно увеличение на осигурителните прагове в частния сектор беше 14%. Това нарастване донесе на НОИ 200 млн. лв. повече приходи. Като цяло увеличението е най-значително за квалифицираните изпълнителски кадри, недостигът на които се усеща най-силно от бизнеса. За неквалифицираните работници осигурителният праг е близо до минималната заплата за страната, която догодина ще е 220 лв. В строителството например договореното увеличение за оператори на машини е с 37.7%. В туризма и в охранителната дейност най-голямо нарастване - 25-28%, също ще има за квалифицираните работници. Догодина значително ще се увеличат и минималните осигурителни прагове за мениджърите, чиито реални възнаграждения обикновено са много по-високи. 

Вдигаме заплати, но ще сме бедни, работим ли малко, казва в интервю за 24 часа финансовият министър Пламен Орешарски.

Понякога си мисля защо толкова бързо забравяме уроците от миналото. Спомнете си годините на финансова нестабилност преди 1997 г. За кого бяха добри те? Какво спечелиха гражданите и фирмите от нестабилния лев и инфлационния натиск? Тогава получавахме чести номинални индексации на заплатите, но крайният ефект бе, че ставахме все по-бедни вреално изражение. Финансовата стабилност е като доброто здравословно състояние - то помага бързо да се справим с всяко по-осезаемо натоварване на организма - разбирайте на икономическото развитие, както за фирмите и гражданите, така и за публичните финанси. Фискалната стабилност, колкото и тривиално да звучи, е първата предпоставка за всички други позитивни тенденции: икономически растеж, растеж на доходите, растеж на благосъстоянието на всички ни, добавя Орешарски.

Удрят ни и с данък просвета, просвещава Стандарт.

Да се въведе данък образование. Това предложи министърът на икономиката Петър Димитров. Той бе категоричен, че новият налог може да се въведе само след референдум. Това е проблем на нацията и не бива да го решава една или друга политическа сила. Българинът е плащал за училище и тогава, когато не е имал и държава, обясни още министърът. Той обаче не уточни какъв би могъл да бъде размерът на новия налог. Министърът на икономиката обяви идеята си пред смаяните погледи на премиера Сергей Станишев, просветния шеф Даниел Вълчев и финансист № 1 Пламен Орешарски. Четиримата се събраха в Министерския съвет вчера, за да обявят пакет от мерки за повишаване качеството на образованието у нас до края на мандата на правителството. Петър Димитров обясни, че децата от ромски произход не получават никаква грамотност. Формираме две паралелни общества - едното съществува биологически, без да има никаква връзка с интернет и модерния начин на живот. Има и едно друго, почти каста, което е с информационна грамотност, обясни министърът. Той заговори за кастово делене в българското общество ден преди да замине за Индия с водена от премиера Сергей Станишев правителствена делегация. Министърът на икономиката отправи и поредното си неприлично предложение към колегите си във властта. "Готов съм да свия разходите за администрация в сферата на икономиката, ако това ще подобри образованието. Ако това направят всички, след месец и половина ще можем да направим нови разчети за парите в просветата", обясни Димитров. Премиерът обясни още, че обществото трябва да проведе дискусия за какво харчи парите си - готови ли сме заради един сектор да свием другите си разходи.

До 920 лв. учителска заплата, радва в аванс Дневен Труд.

Учителите ще получават средна брутна заплата 520 лева от 1 януари 2008 г, а до края на следващата учебна година най-добрите от тях ще взимат до 920 лева. Лично премиерът Сергей Станишев съобщи вчера новата политика на кабинета в образованието за следващите 2 г. “Това ще е единствената сфера с абсолютно увеличение на средствата, но проблемът не са заплатите, а качеството на образованието”, каза Станишев. Той добави, че от 2008 г. ще има: lбезплатни учебници от 5 до 7 клас; lплътно работно време за учителите; lнационални изпити.

Евродоктори настояват: Българските лекари да взимат 1500 евро, цитира Новинар.

В следващите пет години заплатите на българските лекари трябва да станат 1500 евро, заяви вчера президентът на Европейската федерация на лекарите на държавна практика Клод Ветцел. Според него изключително важно за страната ни е да се подобрят условията на труд и заплащането на медицинския персонал. По данни на Българския лекарски съюз (БЛС) през последните месеци страната ни са напуснали 130 лекари, които са започнали работа в Италия, Франция и Великобритания. За десет години броят на медицинските сестри в България е намалял двойно, допълни още Ветцел. Според него, за да бъдат увеличени заплатите на работещите в здравеопазването трябва да се увеличи процентът от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, който се отделя за системата. Сега страната ви заделя 4,5% от БВП за здравеопазване и този показател е много далеч от средното за Европа равнище от 8%, допълни Ветцел. В момента се работи по европейска директива за здравно обслужване, с която ще се урежда финансирането на здравеопазването между страните, каза още Ветцел и допълни, че по директивата нашата страна ще получи 11 млрд. евро от началото на следващата година. Важно е обаче тези средства да бъдат правилно разпределени в сектора, а не да бъдат използвани в корупционни схеми, предупреди президентът на федерацията.

Д-р Клод Ветцел: Бизнесът да плаща повече за здраве, цитира и Дума.

Когато по време на лекарските протести през февруари бях в България, здравният министър Гайдарски обеща 4,7% от БВП за здравеопазване. Доколкото съм запознат, в момента цифрата е все още 4,5% и няма изгледи да се промени. Това заяви вчера пред журналисти д-р Клод Ветцел, председател на Федерацията на лекарите на държавна практика (FEMS), който със свои колеги е у нас. По думите му в Европа за здравеопазване се отделят 8 процента от БВП. Според него са необходими сериозни промени в българската здравеопазна система, но в никакъв случай не трябва да се повиши делът на работника в осигурителната вноска (в момента у нас съотношението работодател-работник е 65:35, като се очаква от догодина да стане 60:40 и постепенно да се изравни 50:50). Във Франция делът на работодателите е двойно по-голям от този на работниците, припомни Ветцел. Според него не бива държавни и общински болници да бъдат поставени в конкуренция с частни и е редно дейностите и в едните, и в другите да бъдат финансирани от държавата. Бях изненадан, че у вас хемодиализата в частните болници не се финансира от държавата, а това е изключително скъпа дейност, коментира д-р Ветцел.

Поскъпват над 65% от отпуснатите заеми, пише Дневник.

Около 65% от отпуснатите заеми ще поскъпнат, след като най-големите в банки в страната вече обявиха или предстои да обявят, че вдигат лихвите по кредитите. Заради влезлите в началото на месеца рестрикции на Българската народна банка (БНБ) седем от финансовите институции с най-големи кредитни портфейли предприеха оскъпяване на раздадените кредити с около 0.5%. В края на миналата седмица Пощенска банка и ДЗИ банк съобщиха, че увеличават лихвите по левовите си кредити за граждани. Ръководството на банките с общ собственик гръцката И Еф Джи Юробанк взе решение да увеличи с 0.5% базовия лихвен процент (БЛП) по левовите заеми, чрез който се определят лихвите по кредитните продукти. Досега БЛП на "Пощенска" беше 6%. Увеличение на лихвите досега са предприели още четири от топ банките. ОББ вдигна с 0.5% лихвата по ипотечните кредити в левове, при Уникредит Булбанк увеличението е в рамките на 0.25%-0.5% за различните продукти. Първа инвестиционна банка първа съобщи за предстоящото поскъпване на кредитите си, но все още не е обявила с колко точно и кои заеми ще оскъпи. Днес се очаква с решение за евентуално увеличение да излязат ръководствата на Райфайзенбанк, както и на Банка ДСК.

Чужденци точат ДДС през наши фирми, установява Монитор.

Над 5 милиона лева данъци дължи софийската фирма "Консулт ентерпрайз" ЕООД. Половината от сумата е ДДС. Дружеството няма никакви активи.То е 100% собственост на чужденец. Разследване на "Монитор" установи, че десетки наши фирми с огромни дългове по ДДС се прехвърлят на чужди граждани, които вече са напуснали страната. Новите собственици са предимно от Украйна, Молдова и Сърбия. Рекордьор по "изкупуването" на такива фирми е 30-годишният украинец Сергей Балтаков. Справка във фирмените регистри показва, че в момента той притежава над 30 еднолични дружества с екзотични имена основно в София. По една-две фирми Балтаков има в Ботевград, Велико Търново, Благоевград, Ямбол и Пловдив. Собствеността е прехвърляна през 2002-2203 г., след ревизиите. Любопитна подробност е, че в определени дни фирменото отделение на Софийския градски съд е работило само за Балтаков. Никой не е обърнал внимание на факта, че чужденецът се представя ту като Сергей Балтаков, ту като Балтаков Сергей. При вписването веднъж подава данни като украински гражданин с личен номер на чужденец, друг път като български - с ЕГН. Вероятно по тази причина данъчните са проверили само няколко от фирмите на Балтаков. Ревизиите са правени непосредствено преди промяната на собствеността.

Изтеглят 100 вида запалки, съобщава 24 часа.

3 сигнала са оттук. Акцията е заради изгорили се деца. 100 вида опасни запалки трябва да бъдат изтеглени от пазара, обяви Европейската комисия в Брюксел. Причината е, че между 1500 и 1900 пожара се причиняват от игра на деца със запалки. 3 от 13-те сигнала до ЕС през тази година за опасните видове са подадени от България. Още на митницата проверяваме дали вносът на запалки отговаря на изискванията, увериха българските власти. Запалките, открити у нас, са маскирани като детски пистолет, автомобилче, чайник и зеленчуци. Източник от Комисията съобщи, че макар сигналът за 100-те опасни артикула да не идва от България, предупреждението е разпратено до всички страни членки, защото те може да се продават и на техния пазар.

“Кървава” битка за големите градове, предвещава Дневен Труд.

Предстоящите на 28 октомври местни избори ще са сред “най-кървавите” досега, признават политици от всички партии. Общините ще са основните получатели на европарите, които се очаква да залеят страната. Затова битката освен за доверието на хората, ще е и за разпределението на много сериозни финанси. До 2013 г. от еврофондовете ще се изсипе “златен дъжд” от 7 милиарда евро. На кметския вот партиите ще проверят какви са нагласите на хората преди редовните парламентарни избори през 2009 г. Ще стане приблизително ясно кой може да очаква достатъчно подкрепа, за да управлява страната през следващия мандат. Ще се разбере и дали партията на Бойко Борисов ГЕРБ има сили за предсрочни избори. В битката за местната власт влиза нов играч, който крие много неизвестни - т.нар. бизнес партии.

Мартин Заимов обеща весела София, оповестява Новинар.

Искам уютен, приятен и весел град, така бившият подуправител на БНБ и настоящ кандидат-кмет на ДСБ и СДС Мартин Заимов определи вчера посоките на развитие на София, ако той спечели изборите. В известната столична кръчма от началото на 90-те "Синия лъв", която сега е клуб на СДС-Средец, десният кандидат разкри своята визия за града и обобщи бъдещата кампания: "Това е шоуто и всички заедно ще се забавляваме". Заимов не харесва управлението на Бойко Борисов, защото не вижда "хубави неща в София". Той обеща разрешаване на проблема с боклука за две години. Другия си опонент Тити Папазов Заимов определи като "биткаджия", какъвто бил и той самият. За Станишев десният кандидат си спомни, че се познават още от деца, но избягвал да говори с него за политика, защото много се карали. Той коментира, че не разбира от компромати и няма представа за какви уличаващи го документи говори Александър Праматарски. Лидерът на ДП каза преди дни, че разполага с информация срещу Заимов. Кандидатът на десните не конкретизира кой финансира предизборната му кампания, но каза, че "има хора, които го подкрепят", а също и партии.

Само ГЕРБ може да обедини десницата ни, твърди в интервю за Дневен Труд Николай Младенов, член на УС на Европейски демократичен път.

В събота проведохме дискусия с членове и симпатизанти за бъдещето на сдружението. На заседанието бяха изложени две тези. Едната бе, че трябва да се върнем към целта, заради която създадохме ЕДП - да бъдем гражданско сдружение за подкрепа на ГЕРБ. А другата - че ЕДП, без да става политическа партия, фактически трябва да се държи като политическа партия. Аз бях привърженик на първата теза и изложих аргументите си. Но тя не срещна подкрепа. Затова заедно с Димитър Абаджиев се оттеглихме от заседанието. Не искахме да пречим на колегите да взимат решения, които смятат, че са най-добри за тях. Дали това е първата стъпка за напускане на ЕДП, ще решаваме в перспектива. Защото привържениците на двете тези са 50:50. Искам да напомня на хората, които влязоха в ЕДП, че това сдружение бе създадено с една платформа за обединение на десницата. А не да става поредната политическа партия вдясно, която се бори за оцеляване. Още в началото ние започнахме този проект с нашите партньори от ГЕРБ.

Не достигат фургоните за бедстващи семейства, ожалва Дума.

Спешно се търсят 11 фургона, които да бъдат предоставени на пострадали семейства след наводненията това лято. В Министерството на държавната политика при бедствия и аварии (МДПБА) продължават да постъпват молби от кметове на общини за предоставянето им. Градоначалникът на община Тополовград Петър Пашов е дал заявка за 10 фургона, а от община Септември искат един за петчленно семейство. В момента са налични само два фургона, сочи последната справка на дирекция "Управление на собствеността" към ведомството. Общата бройка, предоставена на регионите, е 291, като по-голямата част от тях се ползват от две години с молба за удължаване на договора между общината и министерството. По заповед на министър Емел Етем е започнала проверка във всички населени места, за да се установи дали фургоните се използват по предназначение и в какво състояние са. Експертната проверка е установила, че общините настаняват хората временно в тях и не предприемат никакви други мерки, с които трайно да решат жилищния им проблем след бедствията.

10 000 дела за земя у нас, изброява 24 часа.

Повече от 10 000 съдебни дела за земя се водят у нас, съобщи Пламен Моллов, депутат от НДСВ и зам.-шеф на парламентарната комисия по земеделие. Агропарцелите били около 25 млн., а размерите им са под 10 дка. Собственици на спорните ниви са над 2 млн. души. Според Моллов съдебното дело не решава проблема. Човек дори по съдебен път да си върне земя, тя вече е раздадена. Пазарното комасиране е блокирано заради закона, според който при сделка със земя тя първо се предлага на арендатора. Арендаторите обаче се изпокриха, обясни Моллов. Предвижда се това изискване да отпадне изцяло или да се коригира.

Царят с 10 бона хонорар от шоу, разкрива Стандарт.

Царят стана шоумен. С едно щракване на пръсти Симеон сложи в джоба си още десетина бона от тв хонорар. Сакскобургготски широко отвори вратите на двореца "Врана" и пусна екипа на "Пълна промяна". На фона на изящната сграда шоумените от Нова тв заснеха явяването в нова кожа на 12 от участниците в култовото риалити. В него 26 българи се подлагат на серия пластични операции, за да заприличат на холивудски звезди. Снимките продължили 3 дена. Всеки от тях струвал към 3000 лв. Продуцентите украсили двореца с цветя, червени пътеки и осветление като за оскари. Получи се невероятно романтична обстановка, довериха от екипа. Те разказаха, че участниците в шоуто били поласкани да влязат в царската градина.

Ароматизатори в софийските рейсове, нанюхва Монитор.

Колите не градския транспорт ще бъдат парфюмирани до края на седмицата. Това ще стане, след като в 600 автобуси, тролея и трамвая бъдат поставени ароматизатори, съобщиха от столичното кметство. Целта е да подобрим атмосферата за пътуващите в градския транспорт и да увеличим броят им, обясни столичният зам.-кмет по транспорт Велизар Стоилов. Той допълни, че най-вероятно устроиствата ще работят по интензивно в горещите дни. Ароматизаторите ще работят на специален режим. Те ще са с електронни таймери и ще разпръскват свеж аромат през определен период от време. Парфюмът, който ще бъде използван в тях, ще е бъде лек и приятен и няма да се натрапва на обонянието, обясниха от кметството.

Жените на Лучано в бой за $100 млн., четем в Стандарт.

Часове след погребението на Лучано Павароти, което развълнува целия свят, избухна скандал за наследството на великия тенор. Вестник "Стампа" написа: "Лучано толкова обичаше семейния живот, че създаде две семейства." Отношенията между тези две семейства са тежки и кошмарни. Това не бе прикрито дори на траурната церемония в катедралата на Модена. Там бяха двете най-съдбоносни жени в живота на Павароти - първата му съпруга Адуа и втората Николета. Те обаче не размениха нито дума поне от благоприличие. А когато погледите им се срещаха, прехвърчаха искри на злоба и омраза. Тези хладни отношения може би се коренят не само във факта, че Николета се омъжи за Лучано преди четири години - нещо, което Адуа не можа да преглътне, смятат италианците. Враждата между младата Нико и застаряващата Адуа е породена и от новото завещание на Павароти, което той написа само 15 дни преди смъртта си. Тенорът още в началото на юни осъзнал, че умира, и дори споделил страховете си със съпругата на своя диетолог Андреа Страта - Франка Мария. Мисълта за скорошната смърт го подтикнала да напише ново завещание, твърдят близки на Павароти. Засега съдържанието на документа е тайна. Приближените на тенора са разделени на две групи по въпроса какви са клаузите на скритото завещание.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4686 |04.09.2007 Пресата на 5 септември . 0| 3939 |04.09.2007 Пресата на 4 септември . 1| 3925 |03.09.2007 Понеделнишката преса . 1| 3744 |30.08.2007 Петъчната преса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads