Реклама / Ads
0| 15830 |23.08.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса на 24 август

.
Вестниците пишат за данъчна обсада на еврограниците; за това, че Г. Кадиев нямало да целува ръце на “Позитано” 20; че 250 млн. евро заем за “Белене” ни виси на шията; че Станишев чакал повече идеи за промяна на БСП.
 

Данъчна обсада на еврограниците, обявява Дневен Труд.


Митничари и данъчни ще проверяват ден и нощ всички стоки, които излизат или влизат към страните от Европейския съюз. Под обсадата на бирниците ще бъдат 9 ГКПП-та със страните членки Гърция и Румъния. Митничарите ще проверяват всички превозни средства, които преминават през тях. Данъчните от своя страна ще следят къде отиват стоките, къде се продават и издължават ли се всички налози. Всяка седмица екипите ще докладват пряко на шефовете на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов и на митниците ген. Ваньо Танов. Митниците и НАП са двете ръце на един организъм и само заедно можем да осветим нелоялния бизнес, заяви по този повод ген. Танов. Eврограниците са рискови, тъй като от началото на 2007 г. движението на стоки между страната ни и другите държави членки се извършва без митнически контрол. Това води до данъчни злоупотреби и укриване на обороти, се казва в съобщението на митниците. Мобилните групи ще наблюдават рискови стоки като горива и зърно. Митничарите ще следят пряко всички превозни средства, които влизат или излизат от страната. Те ще ровят какво количество стоки се транспортират и как е декларирана стойността им. Данъчните от своя страна ще душат какво се случва с тях, след като са влезли на територията на страната.

Няма да целувам ръце на “Позитано” 20, цитира думите на Г. Кадиев Дневен Труд.

- Чувствате ли се вещер, г-н Кадиев? Премиерът Бойко Борисов нарече така управляващите преди него, чиито действия сега се ревизират.

- Не, в никакъв случай. “Гнили ябълки” има във всяка партия и презумпцията, че всеки, който е участвал в предишното управление, е вещер, е грешна презумпция. Всички ли в “Информационно обслужване” са вещици и вещери, защото имали 1200 лева средна заплата? Не е ли важно каква работа вършат, на загуба ли са, на печалба ли? В “Столичен автотранспорт”, като имат 11 милиона лева загуби за 2008-а и средна заплата от близо 900 лева, какви са?
- Фирмата на съпругата ви още ли продава ток? Това беше едно от разкритията на новата власт.
- Съпругата ми се занимава с това 6 месеца, след като напуснах Министерството на финансите. Тя получи лиценза си през декември 2007 г. Не виждам никаква причина да се извинявам или да се чувствам виновен за това, че тя се занимава с това, което й харесва. Ако имаше закон, който казва, че съпругите на бивши заместник-министри могат да са примерно само кондукторки в градския транспорт, а пък съпругите на министрите могат да са само кантонерки, тогава - добре, ще го спазваме. Но ние сме свободни хора в свободна държава, нали? Защо спътничката на Бойко Борисов може да бъде банкер, а моята съпруга не може да е търговец на електрическа енергия - някой може ли да обясни?
- На каква цена купува тока и на каква го продава фирмата на съпругата ви?
- Не е моя работа. Това са чисто търговски въпроси, цената е различна всеки месец в зависимост от пазара.
- А колко печели?
- Това са търговски данни на дружеството на съпругата ми, тя преценява дали да ги обяви.

По 1,5 млн. на км за бея от Сарая, пише 24 часа.

Над 1,5 млн. лв. на километър е взела фирма, свързана с т.нар. сараи на Ахмед Доган, за селски път, става ясно от регистъра на обществените поръчки. Според информацията там компании около ДПС имението в софийския квартал Бояна през последните 4 г. са спечелили договори за около 130 млн. лв. Сред успешните в процедурите е "Хидро Девин". Зад нея стои Румен Асенов - притежател на "Иса инженеринг", построила Сарая, и акционер с 50% в "Делта епсилон", която е негов собственик. Една от първите поръчки на "Хидро Девин" е за 10 км път между прочулото се преди изборите село Рибново и Осеново. Парите - около 17 млн. лв., са от министерството на Емел Етем по линия на комисията за защита при бедствия и аварии, като "превантивно мероприятие".
130 млн. лв. за стопаните на сарая в Бояна
Над 1,5 млн. лв. на километър е взела за селски път фирма, свързана със“сарая на Ахмед Доган” в софийския квартал Бояна, става ясно от регистъра наобществените поръчки. Според информацията там компании около ДПС имението, което е собственост на фирма “Делта епсилон”, през последните 4 г. са спечелили договори за около 130 млн. лв. Сред успешните в процедурите е “Хидро Девин”. Зад нея стои Румен Асенов - притежател на “Иса инженеринг”, построила сарая, и акционер с 50% в “Делта епсилон”. Останалите дялове са на Красимир Дюлгеров. Според ДАКСИ той няма участие в други компании, а самата фирма не е печелила обществени поръчки. Една от първите поръчки на “Хидро Девин” е за 10 км път между прочулото се село Рибново и Осеново. Процедурата е на община Гърмен, а сумата от 15 820 868 лв. идва от фонд “Бедствия, аварии и катастрофи”. Договорът е сключен през февруари 2007 г.

Код(екс) за гарантирана безнаказаност, обявява Дневник.

Надеждата, че ще бъде раздадена справедливост по всекидневно обявяваните от новото правителство злоупотреби на тройната коалиция, голяма част от които многократно бяха описани в медиите, започва да умира. Причината е, че предишното правителство се е погрижило добре негови представители, както и техните подчинени да не получат възмездие за престъпленията си. В неделя зам.-прокурорът на София Божидар Джамбазов отново обясни безизходицата, произтичаща от приетия в края на март закон за амнистията, а правосъдният министър Маргарита Попова отново я потвърди. Законът, влязъл в сила на 22 април 2009 г., оневини всички, които до 1 юли 2008 г. са извършили престъпления по непредпазливост, за които по закон се предвижда лишаване от свобода до 5 години или по-леко наказание. Сред тези престъпления, както "Дневник" писа още през май, попада и безстопанствеността по непредпазливост - най-приложимият текст в Наказателния кодекс, по който можеха да се съдят длъжностни лица, покровителствали измами с бюджетни и европейски средства.

250 млн. евро заем за “Белене” ни виси на шията, казва в интервю за 24 часа министър Тр. Трайков.

- Запознахте ли се вече със ситуацията в мегаминистерството, открихте ли капани за обезвреждане?

- Правим го по най-бързия и разумен начин. Нещата, по които трябва да се действа пожарно, се появяват непрекъснато. Например един 250-милионен заем в евро на НЕК тези дни беше пред риск да стане незабавно изискуем.
- Заемът за АЕЦ "Белене" ли?
- Използван е, естествено, за "Белене". Заради коефициентите за ликвидност в него има риск да бъде незабавно изискуем, а колегите от НЕК са подготвили споразумение с банките за повишаване на надбавката на лихвения процент 10 пъти. Наложи се да се намесим и да търсим решение.
- Намерихте ли го?
- Търсим го. Друг капан е проектът на AES в Гълъбово (американската компания строи ТЕЦ "Марица-изток 1" - бел. ред.). Поради конфликта с местната власт НЕК е в положение да дължи десетки милиони неустойки на AES, защото не може да свърже централата към мрежата. А висящите като дамоклев меч неясни рискове и ангажименти в големи енергийни проекти... Да изброявам ли още?

Станишев чака повече идеи за промяна на БСП, оповестява Дума.

За своя дълъг период на съществуване БСП се е научила да извлича поуки от уроците, които дава българският народ. Ако една партия не се променя и не отговаря на това, което хората очакват като поведение и смисъл, тогава тя губи своята сила и доверие. Това зяви лидерът на БСП Сергей Станишев вчера в местността Жабокрек в района на Рилския манастир. Там се проведе събор, на който социалисти от областите Кюстендил и Благоевград отбелязват 65-годишнината от акцията на Рило-Пирински партизански отряд. Станишев каза, че очаква предложения от членовете и симпатизантите за бъдещите промени в партията, за да се запази доверието, което им оказва избирателите. Бившият министър-председател обяви плановете си за обиколи до края на октомври страната, за да чуе каква промяна искат хората в левицата, за да бъде партията по-силна. Когато днес в света има световна криза, много повече, отколкото преди една година, народът се нуждае от силна социална партия, която да защитава придобивките, каза председателят на партията.

Викат ни в съда с SMS, четем в Монитор.


За да бъдете призовани като страна в съдебно дело, вече няма да получавате лист хартия, а sms. Тази революционна за българската съдебна система идея се обмисля от известно време в магистратските страни, но сега вече е на път да се осъществи. Причината за въвеждането на новата технология е, че досега действащите призовкари трудно могат да се справят с хитростите, които подсъдими и свидетели използват, за да избегнат явяването в съдебната зала. Идеята на магистратите е призовките за дела да се изпращат като кратко съобщение на мобилния телефон. Лицето ще се счита за редовно призовано, когато се получи "доклад", че съобщението е пристигнало. Подобна система действа от години в Германия, Англия и Корея. Освен като sms призовката ще може да се получава и като електронно писмо. Там също ще е достатъчно да се изпише, че то е доставено.

Болниците остават без медицински сестри, съобщава Дневник.

България е единствената страна в света (ако изключим африканските държави), в която медицинските сестри са по-малко от лекарите. Само през 2008 г. 1831 са напуснали страната, като тенденцията продължава със същите темпове и тази година. Това съобщи председателят на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи проф. Станка Маркова. Проф. Маркова припомни, че съотношението на лекарите и медсестрите трябва да бъде 1 към 2, а у нас има 36 хил. доктори и само 30 хил. сестри при нужда от 60 хил. Причините за напускането на професията са много и се повтарят с години, но досега нито едно правителство не ни обърна необходимото внимание, оплака се председателят на асоциацията. Преди няколко дни за първи път от Министерството на здравеопазването са поискали информация за проблемите на съсловието. Днес ще изпратим писмо с исканията си и ще настояваме за среща с министър Божидар Нанев, допълни тя.

Бум на СПИН по морето, констатира Новинар.

Бум на заразени от СПИН по морето, отчитат от големите болници по Българското Черноморие. За първите четири месеца на годината нямаше нито един доказан ХИВ позитивен, а вече имаме цели шест положителни проби, обясни д-р Даниела Маркова, завеждаща Кожно-венерическата клиника към варненската болница „Св. Анна”. Трима от далите положителни резултати са жени, а останалите - мъже. Най-младият е на 29 г., а най-възрастният - на 48 г. Според неофициална информация пък около 200 души са болни от опасната болест в Бургас. Общо 11 са случаите на заболели от сифилис до момента, като двама от пациентите са деца, казаха от варненската болница. С 16 процента пък са се увеличили желаещите да се изследват за венерически болести в Бургас, сочат данните на областния диспансер по кожно-венерологични заболявания.

Копнеж за живот с трагикомични съвети към КАТ, разсъждава в 24 часа Теди Москов.

Oще на излизане от София те посреща табела “Църна маца” и това не е начало на филм на Кустурица, нито знак за крайпътно ханче. Това е знак за опасност! Опасност от... От пътища! Освен шофьори убийци, има също и пътища убийци! Нека си поговорим за тях! Такъв например е “убийствено” тесният път Царево - Ахтопол. Само опитен автомобилист може да се размине с фучащ срещу него автобус, без да изхвръкне встрани и без да си спука гумите в острия ръб на асфалта, отделящ пътния трафик от красивия резерват “Странджа”. На много места в родината има удивително неадекватна пътна маркировка, която направо провокира към грешки! Досега не съм видял единствено знак “Забранено е каруци да изпреварват автомобили”! Виждал съм и умилително любителски предупреждения - в дълбока дупка по средата на пътя е забито храстче, което да те предпази от хлътване в нея. Веднъж само познанието ми на “Винету” от Карл Май ме спаси. Забелязах две камъчета, поставени по особен начин край пътя, и веднага разбрах индианската маркировка за опасност. Малко след това ме пресрещна гибелно пропадане на шосето в дере...Защо на общините, виновни за окаяното състояние на пътищата, не се отнема правото да ги ползват!? Защо не се отнеме държавата от държавниците, допуснали недопускането на средства за ремонт!? Сега оставям пътищата и се връщам към пътниците. Не слагам пътниците в кавички, защото за разлика от пътника “пътникът” обикновено пътува за едно друго място! Дотук исках по сложен начин да кажа, че за да имаме претенции към шофьорите, трябва първо да си оправим пътищата! По гари и летища в Германия има снимки на опасни рецидивисти, избягали от затвора. У нас може да има снимки на убийци по пътищата, избягали от отговорност. И от санкции! Те трябва да се разлепят и по бензиностанциите, за да не им се “сервира” бензин!
С КАТ започват думите КАТастрофа, КАТаклизъм! Ирония на лингвистиката, ирония на съдбата!

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4197 |21.08.2009 Пресата на 21 август, петък . 0| 4065 |20.08.2009 Пресата на 20 август, четвъртък . 0| 4362 |19.08.2009 Пресата на 19 август, сряда . 0| 4255 |18.08.2009 Пресата на 18 август, вторник

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads