Реклама / Ads
0| 3872 |26.10.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса на 27 октомври

.
Вестниците пишат за това, че Овчаров е срещу Станишев в София; за помаците, обявили се за отделен етнос, искащи партия и телевизия; за отлив на клиенти от такситата.
 

 

ГЕРБ връща служби в МВР, не бута ДАНС, научаваме от 24 часа.

ГЕРБ ще върне МВР в предишния му вид, като бъдат възстановени националната дирекция на полицията и ГДБОП. Това обеща вчера лидерът на партията Цветан Цветанов във Видин. Управленската програма на ГЕРБ в частта й за сигурност и обществен ред ще бъде представена на 15 ноември. На дискусия тогава ще бъдат поканени представители на съдебната власт и на вътрешната комисия в парламента. “Смятам, че когато решиш да представиш такава управленска програма, трябва да търсиш консенсус и подкрепа и от останалите партии. Независимо че в следващото управление БСП и ДПС ще бъдат опозиция, ние ще поканим и техните депутати от вътрешната комисия”, увери Цветанов. Паралелно с възстановяването на МВР хората на Бойко Борисов планират закриване на министерството на бедствията и авариите. Ведомството щяло да стане част от МВР. “Там са голяма част от парите на данъкоплатците, които изтичат, а няма никакви резултати при реални ситуации в страната”, смята Цветанов. Според него ДАНС има бъдеще и в управленската програма на ГЕРБ било предвидено агенцията да остане. Някои от функциите й обаче щели да бъдат иззети и върнати в МВР. На 7 ноември хората на Бойко Борисов ще свикат и кръгла маса за представяне на управленската им програма в областта на високите технологии. Вчера в Плевен пък бе обявена програмата за усвояване на еврофондовете. От ГЕРБ щели да насочат усилията си към подобряване на капацитета на общините. “Държавата трябва да е в помощ на общините и да не ги дели на наши и ваши. Трябва да направим политика, която да върне спрените пари”, заяви Цветанов. Той призна, че слабото място на партията му били селата. Това показал анализът на ГЕРБ след миналогодишните местни избори. Не стигнало времето за изграждане на структури.

Овчаров срещу Станишев в София, твърди Дневен Труд.

Хората на Румен Овчаров в БСП-София вече са в открита схватка с екипа на премиера Сергей Станишев, научи “Труд”. Членовете на ИБ Антон Кутев и Ивелин Николов, които са сред най-доверените на соцлидера в ръководството, не са избрани за делегати на конгреса на БСП, който ще се проведе на 22 ноември. На драматични заседания в събота на местните организации в столичните общини “Илинден” и “Слатина” другарите на Кутев и Николов ги отрязали от най-големия партиен форум. Самият Овчаров заради важността на партийните заседания е успял да присъства същия ден освен в “Слатина” и на червената отчетноизборна конференция в Търговище. “Елиминирането на един или друг неудобен човек е обичайна практика”, призна пред “Труд” секретарят на ИБ на БСП Антон Кутев. Това били стари партийни практики и тактики. Соцактивисти обаче са сигурни, че вече е отворена “войната” на Овчаров срещу верните хора на Станишев. 

Управляващите се събират за бюджет 2009, информира Дневник.

Политическият съвет на управляващата коалиция се събира в понеделник вечер в резиденция "Лозенец", за да обсъди проектобюджета за следващата година, научи "Дневник" от политици от партиите във властта. Проектът трябва да бъде внесен в парламента до 31 октомври, петък. Водещи фигури от ДПС и НДСВ изразиха мнение, че осигурителната тежест в бюджет 2009 г. не бива да се намалява значително, а само с няколко процентни пункта. Допълнителни облекчения можело да се очакват през 2010 г. само ако бизнесът реагира адекватно и постъпленията не намалеят. Според решението на управляващата коалиция от сбирката в "Катарино" през май осигурителната тежест ще се разпредели по формулата 8:10:12 между работника, работодателя и държавата, което ще доведе до намаляване на вноската на работодателя с около 2%, а на работника ще се запази. Затова и по-късно от БСП се обявиха за промяна на формулата на 6:10:12, но предложението едва ли ще бъде прието, защото осигурителната система няма да издържи, прогнозира пред "Дневник" шефът на парламентарната група на БСП Ангел Найденов. 

Свалят инфлацията, съобщава Стандарт.

Предизборно укротяване на инфлацията готви властта. Поскъпването на живота догодина ще е най-малко 10 на сто, изчислили финансистите на трите партии в коалицията. Въпреки това обаче в бюджет 2009 ще бъде планирана само 7-8% официална инфлация. Това довериха за "Стандарт" източници от БСП, ДПС и НДСВ. Ако запишем по-голяма цифра, може да изпуснем положението, обясниха експертите на "Позитано" 20. Затягане на коланите заради световната криза готви още кабинетът. На заседанието си довечера в резиденция "Лозенец" Съветът на коалицията ще отложи за юли увеличаването на заплати и пенсии. Тогава ще бъде ясно с колко процента реално ще бъдат вдигнати парите на възрастните хора и чиновниците. На последната среща на върха БСП, ДПС и НДСВ се договориха скокът в месечните възнаграждения да е от 1 януари.  

Помаците се обявиха за отделен етнос, искат партия и телевизия, пише Новинар.

Българите, изповядващи исляма, декларираха желанието си да бъдат признати като отделен етнос, да имат собствена телевизия, както и засилено политическо представителство в парламента, съобщи електронното издание dnes.bg. Българо-мохамеданите са обявили исканията си в събота на първата национална конференция у нас “Помаците и българският преход”, организирана в събота в Гоце Делчев от федерация „Справедливост”, чийто лидер е Сезгин Мюмюн. Според председателя на комисията по правата на човека в парламента проф. Огнян Герджиков обаче „това са хора, които нямат представа от история и се търсят политически ефекти”. Юристът допълни, че няма никаква правна обосновка за подобни искания, а с тях само се наслагва националистическо напрежение. "По тази логика можем да отделим етнос на синеоки или русокоси хора", смята още Герджиков. Според лидера на ВМРО Красимир Каракачанов подобни искания не трябва да бъдат коментирани от политици, а от психиатри. 

Кризата не ни е отминала, оповестява Дума.

Анализатори предупреждават, че финансовият колапс ще е дълъг и продължителен Задава се продължителна и дълбока глобална криза. За това преупреди Нобеловият лаурет за икономика Джоузеф Стиглиц. Експертът прогнозира и изключително висока безработица, както по времето на финансовия крах през 1929 г. Нобелистът оприличи рухването на банките с падането на Берлинската стена за комунизма. Според американския икономист вината за кризата е на “златните момчета” от Уолстрийт, както и всички, които се доверяват сляпо на пазарите. От своя страна президентът на Френската банкова федерация Жорж Поже призна, че банкерите са допуснали грешки поради лошата оценка на риска. Според германския финансов министър Пеер Щайнбрюк опасността от срив на финансовите пазари съвсем не е отминала. Той твърди, че световните икономики все така са изправени пред опасна ситуация. “Не мисля да заблуждавам никого, твърдейки, че ние държим всичко под контрол”, посочи Щайнбрюк. По думите му едва през 2010-2013 г. ще може да се оцени доколко успешни са били взетите мерки. 

Таксиджиите очакват отлив на клиенти, смята Дума.

Цената на такситата в София ще "скочи" до лев на километър, предаде БТВ, позовавайки се на Съюза на превозвачите. Увеличението в тарифите с около 25% ще бъде за повечето големи таксиметрови компании от началото на ноември. Причината е в драстичното поскъпване на природния газ, с който се движат такситата в столицата. След двойното поскъпване на най-евтиното гориво - метана, родните таксита са на път да достигнат тарифите от Западна Европа от евро на километър. Не по-малко от 1,50 лв. трябва да е тарифата дневна и поне 2 лева за повикване, то иначе не си заслужава, коментира Станимир Атанасов. Аргументът на превозвачите е, че половината от колите са на метан и с увеличението в цената работят само за да плащат лизинга на колите. Нашата прогноза на средностатистическите данни за ползването в София са около 3 километра и половина или увеличението сумарно за пътника, който редовно ползва таксито, са не повече от 1 - 1,50 лв. върху сумата, която е плащал до момента, обясни Румен Крумов. 

Закон гони рекетьори таксита, добавя по темата 24 часа.

Горна граница на цените на таксито във всяка община ще гони рекетьорите с безбожни тарифи. Такъв проект за промени в закона за автомобилните превози са написали експертите от “Автомобилна администрация”, научи “24 часа”. Чака се думата на транспортния министър Петър Мутафчиев. Проектът е бил обсъждан на тристранна среща с автомобилния бранш през изминалата седмица, каза Спас Атанасов, шеф на камарата на таксиметровите водачи и превозвачи. Таванът би могъл да бъде 20-30% над средните цени на такситата в общината, обясни Атанасов. 

Катаджии мамят с радари, разкрива Монитор.

Недобросъвестни служители на КАТ са измислили хитър начин да пишат повече актове на шофьорите. Униформените застават на 50-100 метра след знака за ограничение на скоростта и включват радарите си. Устройствата обаче имат обхват от 300 метра и засичат “нарушителите” още преди да са навлезли в участъка, в който скоростта трябва да е по-ниска, установи проверка на “Монитор”. Така например може да се окаже, че сте карали с 96 км в отсечка с ограничение от 80 км. Друго нарушение от страна на пътните полицаи е заставането им непосредствено след знака. Репортер на вестника засече двама служители на КАТ точно зад ограничителната табела от 60 км на пътя Ловеч-Плевен. Заради подобни нарушения от Пътна полиция предвиждат промени в Закона за движение по пътищата. Според тях специални знаци ще обозначават участъците, в които служители на КАТ извършват проверки. Другите промени в Закона ще са насочени изцяло към завишаване на наказанията за скорост. 50 лв. за всеки 5 километра в час над разрешената скорост е най-радикалното предложение, което работна група в МВР обсъжда. 

Западът надува спасителен валутен пояс за Източна Европа, известява Дневник.

Международният валутен фонд вече сглобява безпрецедентна кредитна линия от стотици милиарди долари за подпомагане на развиващите се страни със спешна нужда от чуждестранен капитал, сред които потенциално е и България. Целта е оставените извън спасителните мрежи на САЩ и Европейската централна банка бързо да получат 3-6-месечни доларови кредити при занижени изисквания и увеличени обеми, за да се избегне икономически и валутен шок. Властите в София твърдят, че кризата ще ни засегне само косвено, че не се нуждаем от такива средства и не преговаряме с никоя международна институция. Според сп. "Икономист" обаче България води такива разговори с МВФ. Неофициалните данни за подготвяната кредитна схема сочат, че страната ни би могла да разчита на светкавичен кредит от над 2 млрд. долара. Украйна стана вчера първата държава в района, която договори 24-месечно стендбай споразумение с МВФ в размер на 16.5 млрд. долара.  

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4213 |23.10.2008 Петъчната преса на 24 октомври . 0| 4208 |22.10.2008 Пресата на 23 октомври . 0| 3937 |21.10.2008 Пресата на 22 октомври . 0| 3785 |20.10.2008 Пресата на 21 октомври

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads