Реклама / Ads
0| 3784 |28.06.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса на 29 юни

.
Вестниците пишат за това, че ДПС заигра с БСП мажоритарно; че само българите и турците продавали гласа си заради бедност; за това кой е караконджулът в държавата.
 

Бизнес за милиарди след смъртта на Майкъл Джексън, оповестява Дневник.


Трагично е, но Майкъл Джексън струва повече мъртъв, отколкото жив. Този откровен коментар направи музикалният мениджър Портър Биб часове след внезапната смърт на Краля на поп музиката. Биб обясни, че Майкъл не е издавал албум от 2001 г., а от 11 години не е правил турне. "Вижте какво става на пазара в момента, хората купуват като луди всичко, свързано с него", коментира Портър Биб. Фактите от следващите часове потвърждават думите му: според данни на amazon.com за денонощие след смъртта му те са продали повече продукти, свързани с Джексън, отколкото за 11 години, а 52 000 долара са цената, платена за риза на Майкъл в петък. Внезапната сърдечна смърт на легендата взриви интереса към него и в нощта на 25 срещу 26 юни (европейско време) почти парализира интернет. Не само феновете, а милиони хора търсеха повече факти, гледаха клипове, обновяваха статусите си във Facebook и twitter с новини. В следващите дни този интерес започна да се материализира и в приходи за звукозаписните компании, издателските къщи, производители на сувенири и продукти, свързани с Майкъл Джексън. Новината осигури рекорден интерес към уебсайтовете (cnn обявиха около 20 млн. презареждания за 1 час, а сайтът, съобщил първи информацията tmz.com, спечели световна популярност), но и към традиционните медии - новинарските и музикалните канали и вестниците.

“24 часа” купи 500 гласа, съобщава 24 часа.

Репортери на “24 часа” взеха назаем лъскав мерцедес и за 3 часа успяха да “купят” 500 гласа за несъществунащата партия КПГП “Знаме” с бюлетина №24. Ромски барон от голям град, който им ги осигури, обеща още 500, но след два дни, защото имал среща с представител на реално съществуваща формация и след като дадем парите. Репортерите даже раздадоха значки на несъществуващата партия, за да си придадат убедителност. Първо обиколиха друга циганска махала, където индивидуални граждани бяха склонни да си дадат гласа срещу 10 лева, но след срещата с дебелия мъж с ланците, сделката доби съвсем организиран характер. Дълбочинният репортаж на “24 часа” има за цел да покаже, че отвратителната практика за купуване на гласове не е спряла, въпреки криминализирането й и лозунгите по клиповете на партиите.

Мартин Димитров: Слушам сърцето си, има синя вълна, казва в интервю за Дневен Труд лидерът на СДС М. Димитров.

- Г-н Димитров, как си обяснявате изостреното политическо говорене и думите на Ахмед Доган, взривили дебатите, че депутатите нямат власт и той разпределя порциите в държавата?

- Доган поставя себе си и ДПС над закона, извън всякакви правила, над държавата. Това е не само опасно, а и пагубно за морала. Повечето партии в момента говорят срещу Доган, но истината е, че в последните месеци той воюваше срещу СДС и “Синята коалиция”. Той беше част от съдебните проблеми с регистрацията и участието ни в изборите. Което значи, че ако някой е негов истински опонент, ще го остави извън властта и ще му потърси отговорност, това е СДС и “Синята коалиция”. Всичко друго е фасада. Има само един начин да се преборим с купуването, преливането и други форми на търговията с гласове - масово гласуване. Затова призоваваме хората да гласуват на 5 юли. Ако трябва, да си отложат отпуските, да намерят начин да се върнат, но да гласуват.
- Е, май не е незаконно един лидер да надъхва електората си, а и някои коментари са, че Доган е бил искрен пред своите.
- Аз също смятам, че е бил искрен и мисли всичко, което е казал. Точно това го прави опасен. Сигурен съм, че докато ДПС е във властта, ние европейски фондове няма да видим. Един човек, чиято партия е в правителството, обяснява как той взема всички решения и е над парламента, над правителството. Аз и демократите в СДС и “Синята коалиция” не искаме да живеем в такава държава. Сега е моментът да се преборим. Усещам, че има синя вълна и трябва да извадим максимума си.
- Какъв е максимумът?
- Ще си удвоим гласовете от европейските избори.
- Дали? Разместването на листите на СДС, спускането на водачи в Русе, Пловдив, вас в София донесоха скандали. А вас винят, че сте пренаредили листите под диктовката на Костов, защото сте послушен?
- Слушам само сърцето и съвестта си и никой друг! Вслушвам се в разумните предложения, които обикновено идват от СДС. Не трябва да се спекулира, винаги има емоции покрай реденето на листи. Но сега важното е, че “Синята коалиция” е мотивирана, излизаме на битка всички заедно и сме абсолютно единни.

ДПС заигра с БСП мажоритарно, установява Дневник.


На местата, където няма мажоритарни кандидати, ДПС основно ще даде рамо на претендентите на левицата, показа проверка на "Дневник". Очаква се в понеделник предизборният щаб на партията на Ахмед Доган да вземе окончателно решение. В Плевен обаче вече заявиха, че застават зад бившия вътрешен министър и кандидат на БСП Румен Петков, а той веднага им благодари. В Старозагорския регион ДПС ще подкрепи мажоритарния кандидат на левицата Иван Марков, шеф на мини "Марица-изток", съобщи пред журналисти Доган. Ден по-рано пък се изказа ласкаво за съветника на премиера Росен Карадимов, мажоритарния кандидат на БСП в Добрич, определяйки го с думите "известна личност, има парламентарна практика, добър юрист е". По неофициална информация във Варна, където ДПС също има доста електорат, ще бъде подпомогната отново кандидатурата на левицата, ректорът на медицинския университет в града Анелия Клисарска.
Единствено в Хасково се очертава ДПС да изневерят на коалиционните си партньори от левицата и да застанат зад Юлияна Дончева от ЛИДЕР и "Новото време".

Аз ли, мъж 70 кг, съм караконджулът на тая държава, пита в 24 часа Ахмед Доган.

- Можете ли да си представите новото правителство без ДПС?

- Държим ДПС да бъде фактор, не държим да ни обичат, а да се съобразяват с нас. И искам чрез медиите да благодаря на тези, които говорят за доганизация и въобще използват подобна терминология. Ако тези хора осъзнаят колко много ми помагат, може би ще имат по-разумна стратегия. Но те нямат програми, нямат приоритети, нямат друга идея, освен да говорят анти - анти-ДПС, анти Доган, нека продължават в същия дух. Особено на Бойко Борисов искам да му благодаря, понеже той се вижда в някакви такива виртуални светове. И на другия, дето се прави на Хитлер - и той. Така че помагат. Ако обаче ги питате какво означава доганизация, трудно могат да ви кажат. Може ли човек като мен, 70 килограма, да бъде караконджулът на държавата? Но ми помагат, защото хората, като почувстват опасност, оставете опасност, несигурност, е нормално да се обединяват. На тези избори изобщо не говорим за политики, няма конкуренция на идеи, а само анти, всички срещу ДПС. С анти политика не се прави. Докато нашите идеи не са да разделяме и владеем, както те казват, а да обединяваме много хора.
-От РЗС вече обявиха, че ще блокират границата с Турция, за да привлекат вниманието върху проблема с гласовете в тази страна за български парламент. Огнян Герджиков от НДСВ пък поиска да се премахне двойното гражданство...
- Това са политически шмекери, които гледат да се случи нещо и от това да си правят кампанията. Това не е сериозно. При демократични условия има конкуренция на идеи, на връзка с избирателя, а не да се чака да се случи нещо и така да привлечеш вниманието върху себе си. Жалко и за Герджиков, който е казал това. Това са трикове, а с трикове политика не се прави.

Само българите и турците продавали гласа си заради бедност, пише Новинар.

Само 4% от българските граждани си признават, че биха продали гласа си на парламентарния вот на 5 юли. Това показва проучване на НЦИОМ по поръчка на Асоциация „Прозрачност без граници”, представено вчера по време на кръгла маса за включването на ромите в програмите на партиите. Изследването е проведено в 86 населени места в цялата страна. ”Тези 4% са значителен дял, който би могъл да излъчи достатъчен брой депутати в парламента и да обърне резултата за една или друга партия или дори да влияе при съставянето на кабинета след вота”, поясни Ваня Нушева от „Прозрачност без граници”.
Бедността и нуждата от пари се посочва като основна причина за около 27 на сто от анкетираните да продадат гласа си. Всеки десети пък смята, че четири години партиите и депутатите са крали и сега е времето да дадат нещо. За 11,6 на сто пък парите са единствената полза от гласуването. Близо половината от запитаните заявяват, че е недопустимо с гласа им да се прави бизнес”. Около една трета смятат, че тези, които купуват гласове, са или бандити, или не могат да управляват.

Пол Бейер, посланик на Швеция: Справянето с кризата е основният приоритет на нашето председателство, цитира Новинар.

- Господин посланик, кои ще бъдат приоритетите на шведското председателство на ЕС?

- На първо място е да бъдем добри домакини. Това означава през тези шест месеца да работим по-скоро за колективните интереси на ЕС, отколкото за шведския национален интерес. Да дадем тласък на общата ни програма и да засилим ролята на ЕС като глобален актьор. Шведската национална програма се вижда в някои от инициативите, които ще бъдат лансирани по време на председателството ни, но в крайна сметка националните ни интереси трябва да бъдат на заден план.
- В кои специфични области ще насочите усилията си?
- На първо място това са финансовата стабилност и икономическата криза, към които от известно време са насочени усилията ни. На последния Европейски съвет се споразумяхме за укрепване на регулаторните механизми на финансовия сектор, като предварително е съгласуван подход за намаляване ефектите на икономическия спад. От значение е тези споразумения да бъдат реализирани и да продължим да следваме развитието на икономиката, за видим дали има нужда от допълнителни колективни усилия. В този контекст смятам, че е важно да не се фокусираме върху краткосрочното управление на кризи, защото не трябва да изпускаме от поглед дългосрочните предизвикателства пред ЕС. Фокусът трябва да е върху създаването на работни места. Друг приоритет на нашето председателство е изготвянето на актуална версия на т.нар. Лисабонска стратегия, която представлява петгодишен план за устойчиво развитие на ЕС.

Явор Куюмджиев:Още 900 млн. лева за бизнеса, цитира Дума.

Позитивният ефект от отпуснатите в началото на май 500 млн. лева през Българската банка за развитие за подпомагане кредитирането на малкия и среден бизнес в страната от търговските банки вече е налице. За по-малко от два месеца мерките на правителството са дали резултат в поощряването на инвестициите на малките и средните предприятия и 320 млн. лева от средствата вече са усвоени от 300 български фирми, съобщи специално за в. ДУМА зам.- министърът на икномиката и енергетиката Явор Куюмджиев. Нещо повече, правителството е готово всеки момент да отпусне втори транш от 900 млн. лева кредити на бизнеса през Българската банка за развитие, защото по последни данни първоначалният ресурс от 500 млн. лв. вече е на изчерпване. Затова и вероятността да предоставим тези пари като реални мерки във време на световна финансова и икономическа криза, които да се налеят в реалния сектор, става все по-голяма. "Стабилната банкова система в страната ни също подпомага цялостното състояние на нещата", допълни Явор Куюмджиев.

Падат наеми на жилища, информира Дневен Труд.

Свръхпредлагане засили надолу наемите на квартири. Най-търсения вид жилища - двустайните, поевтиняват в София, Варна и Пловдив. За 250-260 евро вече се намира дом в приличен столичен квартал, а преди година преговорите тръгваха от 290-300 евро. На пазара се появяват стотици нови апартаменти, построени в последните години и купени с цел инвестиция и рентиерство. Наемите падат и заради затруднената икономическа обстановка. Пазарът отразява очакванията за доходите на населението, а там новините не са добри. За година месечните наеми на двустайни апартаменти в София са се понижили средно с 40-50 евро. Това показват данните от оферти в “Софийски имоти”. Свръхпредлагането е причина №1 за намалението, се казва в доклад на “Форос”. На пазара се предлага огромно количество апартаменти, купени с цел инвестиция и рентиерство. Към тях се прибавят и жилища, чиито собственици искат да ги продадат, но докато чакат купувач, ги дават под наем. Преди година в “Софийски имоти” се предлагаха 2294 двустайни квартири. Сега броят им е набъбнал до 3641, което е ръст с 59%. Поради свръхпредлагането много имоти остават празни или престояват дълго време, преди да бъдат наети. В София най-голямо е предлагането в “Лозенец”, “Студентски град” и “Манастирски ливади”.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3693 |25.06.2009 Петъчната преса на 26 юни . 0| 4290 |24.06.2009 Пресата на 25 юни . 0| 4177 |23.06.2009 Пресата на 24 юни . 0| 4008 |22.06.2009 Пресата на 23 юни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads