Реклама / Ads
0| 3778 |02.11.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса на 3 ноември

.
Вестниците пишат за зам.-кмета на София в далавера с 16 автобусни линии; за това, че София подарява парното на държавата; за трите имотни мафии, действащи в България.
 

 

 50 % повече данъци при сделка с имот, информира Дневен Труд.

От 1 януари 2009 г. ще бъркаме по-дълбоко в джоба за данъци и такси при покупка на имот. Разходите ще скочат до 50 на сто, в резултат на повишението на данъчните оценки. То бе одобрено на първо четене от бюджетната комисия в парламента. От оценките зависи размерът на местния данък при придобиване на имот, както и на нотариалната такса и такса вписване. В София най-вероятно местният данък ще бъде запазен без промяна-2,5 % от стойността на сделката, каза за “Труд” Минко Герджиков, зам.-кмет по финанси и стопанска дейност. Така налогът в столицата ще скочи автоматично с 50 на сто. Същото повишение се очаква и при нотариалната такса и такса вписване. През тази година за софийски апартамент с оценка 100 000 лв. се дължат общо 3102, 20 лв. данък и такси. Ако местният данък остане 2,5 %, догодина сумата ще набъбне на 4653,33 лв.

Зам.-кмет на София в далавера с 16 автобусни линии, разкрива Дневен Труд.

Скандално разкритие на сп. “Тема” за манипулация на конкурса на Столична община за отдаване на 16 автобусни линии на частни оператори гръмна в неделя. В статията са публикувани откъси от 39-минутен запис, в който участвали зам.-кметът Велизар Стоилов и транспортни бизнесмени. Предполагало се, че записът бил направен тайно от някой от участниците в срещата, която се провела през есента на 2007 г. Според запознати това станало малко преди местните избори и дни преди да бъдат отворени офертите за конкурса. Според “Тема” нямало съмнение, че единият глас е на Стоилов. Той предлагал да се направи разпределение на линиите, но частниците да не играят зa № 111 и № 9, за да останат за “Столичен автотранспорт”. Или да дадат “някаква идиотска цена” за тях.

София подарява парното на държавата, разкрива Дневник.

Съдбата на „Топлофикация - София“ отново увисна във въздуха, след като Столичната община и икономическото министерство пак започнаха да спорят за собствеността на дружеството. ГЕРБ и десните партии в Столичния общински съвет твърдят, че в петък са връчили на министъра на икономиката Петър Димитров предложение държавата да получи общинските акции в дружеството. В търсене на изход в петък председателят на Столичния общински съвет (СОС) Андрей Иванов (ГЕРБ) заяви след среща с министъра, че е предложил на Петър Димитров държавата да придобие и общинския дял от 58% в дружеството. Общинарите очакват в понеделник държавата да им отговори дали има юридически пречки. Държавата е съгласна да получи „Топлофикация“ безвъзмездно, но досега такова предложение не е постъпвало, отговори индиректно министърът на икономи- ката във Варна.

1 дума в закон отвори бизнес за 180 млн. лв., съобщава 24 часа.

Една отпаднала дума в закон отвори нов бизнес за поне 180 млн. лева. При гласуването на закона за енергийната ефективност депутатите приеха, че всички сгради с над 1000 кв. метра застроена площ трябва да имат сертификат колко енергия ползват. Без документа в тези сгради няма да може да се продаде жилище или да се даде под наем. Това ще принуди 3.5 млн. българи да дават по 2 лв. на квадратен метър за енергийни обследвания. В първоначалния проект, внесен от правителството, пишеше, че изискването важи само за общественообслужващи сгради. В крайния текст тази дума обаче бе заменена с “всички сгради”. Експерти от енергийното министерство пък твърдят, че било заради изискване на евродиректива.

Само 15 % от “Люлин” готови, твърди 24 часа.

Работата по прокопаването на първия от предвидените три тунела на магистрала “Люлин” е започнала, съобщи управителят на турската фирма изпълнител “Мапа Чингиз” Рюштю Динчер. Проверка на експерти от пътната агенция преди месец е показала, че нито едно от подземните съоръжения не е прокопано. “Изсичат се дърветата. Забавихме се, защото агенцията закъсня с отчуждителните процедури. В началото на проекта трасето ни бе предадено наполовина”, каза още Динчер. Около 15 % е свършената техническа работа на обекта, а вече е минало половината от времето за изпълнение, каза и.д. шефът на пътната агенция Иван Атанасов.

Европа няма да ни спира парите за рибарските пристанища, научил е Пари.

Рибарско пристанище в Созопол ще има. Това съобщи шефът на агенцията по рибарство и аквакултури Пламен Камбуров. Преведено на езика на емоциите, това означава, че резултатиът от мача Рибари срещу Яхти в Созопол е 1:0. Eдна бъдеща победа на рибарите ще спаси страната ни от срамното петно да бъдем морска държава, без да имаме регистрирано и едно рибарско пристанище. Опасността да останем без близо 16 млн.евро по Оперативната програма за рибарство и аквакултруи беше огромна именно заради факта, че нямаме рибарско пристанище. Това, което страната ни успя да извоюва, е да отложим мерките за модернизиране за 2009 г., докато успеем да извършим регистрациите и да се преборим с яхтената истерия.

Три имотни мафии действат в България, установява Новинар.

Три имотни мафии действат в България. Те са ромската, гробарската, както и тази на хората, свързани с органите на МВР, откъдето се получават данни. Това заяви зам.-председателят на Съюза на юристите Йосиф Герон. По думите му през последните години имотните измами от страна на нотариуси са намалели. В повечето случаи самите нотариуси ставали жертва на измамници. Като част от мерките за справяне с проблема в петък от Съюза на юристите предложиха нотариусите да имат достъп до системата на МВР, за да могат да проверяват дали представяната лична карта по време на сделката е фалшива.  

Румен Овчаров: БСП се нуждае от консолидация на конгреса, цитира Дума.

БСП се нуждае от консолидация. Не излезем ли от конгреса консолидирани, няма да имаме лице да поискаме от хората втори мандат в управлението. Това заяви вчера лидерът на градската организация на БСП в София Румен Овчаров. Той беше гост на отчетно-изборната конференция на партията в столичния район "Подуене". Според него никой няма нужда от това на форума си социалистите да се хванат гуша за гуша, което нямало да доведе до нищо добро. За реалните проблеми в страната като "Кремиковци" не се говори, а се обсъждат скандали като "Лиани" и други, каза още Овчаров. Според него това е една от грешките на БСП, че позволява това изместване на темите. Лидерът на партията в София анализира и политическата ситуация в страната. Той смята, че тя се характеризира с липсата на сериозна опозиция в парламента. За сметка на това извън НС има една сила, която вече си мисли, че управлява, коментира още Овчаров. Според него тази особеност предопределя и различния характер на кампанията, която вече се води. Неговите наблюдения показват, че тя се води по медиите, дори и в чуждестранните такива. Тези дебати се връщат от Брюксел под формата на санкции за България, коментира той и добави, че изваждането им на показ е именно причината БСП да не получава обективната оценка, която заслужава.  

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4010 |30.10.2008 Петъчната преса на 31 октомври . 0| 5791 |29.10.2008 Пресата на 30 октомври . 0| 4075 |28.10.2008 Пресата на 29 октомври . 0| 4197 |27.10.2008 Пресата на 28 октомври

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads