Реклама / Ads
1| 4468 |30.05.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса на 31 май

.
Вестниците пишат за 27 общини пред фалит; за това, че заменките на Кабил са незаконни; че погнаха недобросъвестните хотелиери за летния сезон.
 

27 общини пред фалит, съобщава Дневен Труд.

Общините са на ръба на оцеляването, а 27 от тях са изправени пред фактически фалит. Причината е в орязването на бюджетите им с 15% със задна дата от януари или с 30% от 1 юли. Кметствата, които остават реално без средства, са най-бедните, в чиято хазна постъпват малко местни данъци и такси, а бюджетът им по правило идва основно от държавната субсидия. Те нямат свои имоти, които да продават или отдават под наем. За да изпревари орязването на местните бюджети, община Монтана например приключва до края на май планираните за годината ремонти на улиците в града и на пътищата в общината. Никога не е било така и в момента всички правят отново финансови разчети как да вържат двата края, съобщиха от Националното сдружение на общините.

Заменките на Кабил – незаконни, пише Дневен Труд.

Горските заменки над Боровец, направени на далавера от бившия министър Нихат Кабил в полза енергийния бос Христо Ковачки, са незаконни. Това открил шефът на Инспектората на агроведомството Александър Михайлов.
Когато Нихат Кабил и горският началник Илия Симеонов са подписали замените, Националното управление по горите не е съществувало в правния мир.

Минималната заплата - в ръцете на бизнеса и синдикатите, информира Дневник.

Решението дали минималната работна заплата ще се увеличи от 1 юли е в ръцете на работодателите и синдикатите, Правителството няма да се намесва. Това съобщи Христина Митрева, съветник на министъра на труда Тотю Младенов в политиката по доходите и управител на Националния осигурителен институт. Очаквано позициите на двете страни по темата са диаметрално противоположни. Според последните данни на НСИ към края на 2009 г. 162 хил. души в България са на минимална заплата, от които 35 хил. са в бюджетната сфера. С размера й - 240 лв., са обвързани и други бюджетни разходи като социални помощи и плащания по програми за субсидирана заетост. Това прави най-малкото странна позицията на ненамеса, заета от социалното министерство. От Министерството на финансите отказаха коментар по темата.

Караме по-малко, бензинът ще скача, информира 24 часа.

Бензинът ще скочи това лято, въпреки че с 15% по-малко караме автомобили. Националната статистика вече отчете спада преди няколко дни в данните си за потреблението. В същото време цените на горивата отбелязаха силен ръст, като по-скъпи бяха те само при рекордните цени на петрола от 147 долара преди дви години. Но се оказва, че през лятото ни чака нов ценови скок заради традиционно по-голямото потребление. Практиката досега показва, че горивата са по-скъпи през летния сезон в цяла Европа заради по-високото търсене. В същото време производството не се увеличава, твърдят големите в бранша у нас

Божидар Димитров: Първанов не е прав - и целия СЕМ да махнат, няма лошо, цитира 24 часа.

„Ако нещо ни липсваше през последните 20 г., това бяха бързи, отговорни и радикални решения. Затова сме на сегашното дередже. Страната може да излезе от него само с радикални, но и отговорни решения”, твърди в интервю за „24 часа” министър Божидар Димитров. Според него малко повече ред в държавата не е излишен. „Категорично не съм съгласен с тезата на Първанов, че съкращенията в Съвета за електронни медии са доказателство, че това не е правова държава. Може ли 9 души в тази бедна държава да получават огромни заплати и служебни телефони. Какво правят те? Всичките да ги махнат, нищо лошо няма да се случи в България”, заявява в интервюто Божидар Димитров.

Погнаха недобросъвестните хотелиери за летния сезон, уведомява Новинар.

Масово в хотелите у нас не се обявяват цените за нощувка на рецепцията или на видно място в стаите. Това става ясно от проверки на експертите от Комисията за защита на потребителите по хотелските бази в страната преди пика на летния сезон, съобщи председателят на комисията Дамян Лазаров. Друг проблем, който констатирали инспекторите, е, че много често се предоставят туристически услуги, които не отговарят на изискванията на легловата база в съответствие с категоризацията на обекта. Същото се отнасяло и за предоставянето на услуги от заведения за хранене и за развлечение, които нямат категоризация, липсвали и менюта, в които да са описани цените и грамажите, посочват от комисията.

Колите нощем в мола, известява Стандарт.

Ако няма къде да паркирате след работа - молът вече ще е на разположение. Гаражите в огромните магазини ще се ползват като паркинги след края на работното им време. Това е една от нестандартните идеи на работна група от столични общинари и експерти по трафика. Предложението е залегнало в новата концепция за организация и контрол на паркирането в София. Тя все още е проект и в момента тече общественото й обсъждане. Моловете разполагат с големи подземни гаражи, които се използват само в работно време. След това остават празни, а биха могли срещу абонамент да приютяват автомобилите на хората, които живеят в района, смятат специалистите. Върху тази идея ще работи Столичната община със собствениците на моловете.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4321 |27.05.2010 Петъчната преса на 28 май . 0| 4202 |26.05.2010 Пресата на 27 май . 0| 4219 |25.05.2010 Пресата на 26 май . 0| 4427 |24.05.2010 Пресата на 25 май

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads