Реклама / Ads
0| 3865 |08.12.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса на 8 декември

.
Вестниците пишат за схемата, по която са източвани "Софийски имоти"; за готвен капан на депутати; за деца шпиони, внедрявани от столична община; за българи на опашка за гръцка пуйка.
 

 

Схема на “Софийски имоти”: Ето ти кола, играй го милионер на Витошка, разследва 24 часа.

Ром от Костинброд е купил като подставено лице 2 магазина на бул. “Витоша” от “Софийски имоти”. За ролята си мъжът, който трудно се подписвал и говорел, получил мерцедес. След търга е прехвърлил ценните търговски придобивки на мъж, посочен от “Софийски имоти”. Мерцедеса обаче запазил като хонорар за добре свършената работа. Разпитан като свидетел, той разказва, че му е било платено с мерцедес да участва в сделките като подставено лице и посочва човека, който му е съобщил, че може да купи магазините. По-късно циганинът прехвърля магазините на друг човек. На името на рома от Костинброд е регистрирана фирма, която се проверява за данъчни измами. Подозрения за подставен купувач има и за магазина, който е бил ползван под наем от съпругата на ексшефа на "Софийски имоти" Тошко Добрев. Собственик е жена, която живее в Гърция. Когато са подписвани договорите за покупката и наема, тя не е влизала в страната според справките на гранична полиция. В документите обаче подписите са нейни. Гръцката гражданка се издирва, за да бъде разпитана по делото и да бъда назначена експертиза на подписа й. Все още за голяма част от сделките, за които има съмнения, че са фиктивни и с подставени лица, не са се появили истинските собственици. Факт е, че имотите се препродават после по няколко пъти, но вече на значително по-високи цени. Около 150 млн. лв. са щетите от дейността на “Софийски имоти”, сочат досега данните на експертите. 

Капан за депутати, описва Стандарт.

Капан за депутати и министри ще залага родното ФБР. Тайни агенти на ДАНС ще предлагат рушвети в парламента. Целта е да проверят кой депутат приема пари за прокарване на поръчков текст в законите. Това съобщи за "Стандарт" председателят на комисията по корупция в НС Бойко Великов. По негово искане шефът на ДАНС Петко Сертов е изпратил на депутатите от комисията официално писмо. В него се предлагат мерки срещу подкупите по върха на властта. Най-сериозната от тях е залагането на капани за министри, депутати и чиновници. Агентите под прикритие ще се правят на граждани, които си плащат за услуга. Повод са текстове в законите, които според Сертов създават условия за корупция. Наскоро пред комисията той посочил като пример поправката "Ванко 1" и законa за енергийната ефективност.

SMS изповеди на честни прокурори пред Галеви и Таке, разкрива 24 часа.

Честни български прокурори, чийто морално-етични разбирания са разбити, изпращат изповеди с SMS на интересни за медиите лица. Вчера Ангел Христов, по-известен като единия от братята Галеви, който е на свобода, оповести по Дарик радио подобна изповед на обвинител. В петък Христов, докато чакаше да разбере каква ще е съдбата на арестувания Пламен Галев, сподели пред репортери, че и бизнесменът Христофорос Аманатидис, известен като Таке, също получил информация, че прокуратурата му готви капан. Връзката между Галеви и Таке са трите им общи фирми за инфраструктурни проекти в Дупница. „Преди време получихме SMS-и, в които ни уведомяваха, че прокуратурата ще ни направи постановка, която да ни дискредитира”, уточни Христов. От прокуратурата уточниха, че знаят за този SMS от 20 дни и очаквали с интерес кога братята ще потърсят съчувствие от репортерите за случката. "Сега е моментът Галеви и Таке да бъдат поканени във всички сутрешни тв блокове и да се изявят в целия печат", сподели своите очаквания висш прокурор, който участва в проверките на подадените сигнали. 

Нови обвинения за футболни шефове, твърди Дневен Труд.

С две нови обвинения ще се сдобият в сряда бившият зам.-председател на ДАМС Иван Леков и предишният шеф на футболните съдии Борислав Александров. Бившият член на футболния изпълком Леков ще бъде обвинен за измама, а ексвластелинът на реферите Александров в оказване на принуда. Леков ще бъде подведен към отговорност, защото нерегламентирано е събирал пари от родните рефери за подобаващото посрещане на Пиерлуиджи Пайрето през 2006 г. Борислав Александров ще бъде изправен на подсъдимата скамейка за това, че ходатайствал пред подчинените си как да свирят определени мачове от родното първенство. 

Oбщината внедрява деца шпиони, пише Новинар.

Да се внедрят деца шпиони, които да обикалят столичните заведения и магазини, за да купуват цигари и алкохол, за да се установи дали собствениците продават подобни стоки на малолетни. Това предложи вчера кметът на София Бойко Борисов. Според него от Столична община разработват и други ефективни схеми за справяне с проблема, защото не се знае дали Агенцията за закрила на детето ще позволи да се използват малолетните като агенти за нарушения. По думите на кмета журналистите също трябва да се включат в инициативата на общината, за да проверяват има ли нарушения в софийските кръчми.  

Българи на опашка за гръцка пуйка, свидетелства Стандарт.

Коледната разходка в големите молове нашенците смениха с шопинг тур в Гърция дни преди празниците. Стотици софиянци, благоевградчани, перничани и кюстендилци всеки уикенд щурмуват най-близкия до България гръцки град Серес, показа проверка на "Стандарт". По традиция елините свалят цените на всички стоки преди Коледа и Нова година. Най-голям е интересът към хранителните стоки и детските играчки. Въпреки че и много нашенци си купуват бяла и черна техника, чиито цени също са по-ниски в южната ни съседка. 40% по-ниски ще бъдат цените в магазините за хранителни стоки в Серес до Нова година. Всяка верига е поставила огромни плакати с новите цени. Част от стоките дори са изписани на български език. А продавачите без проблем взимат и левове, а не само евро. 

Хилядарка и колата е невидима, проверява Монитор.

Строгият катаджия и безмилостните камери по кръстовищата вече не са сериозна заплаха за шофьорите. Срещу 1000 лева автомобилът ви може да стане невидим за органите на реда, показа проверка на "Монитор". Поставянето на безцветен антирефлексен панел върху номера или напръскването му със специален спрей превръщат камерите на КАТ в бутафорни уреди. Патрулът в храстите също може да бъде обезоръжен. Малък детектор в купето на колата надушва радарите от два километра и предупреждава водачите с леко писукане. 

Чакали се слаби трусове, прогнозира Дневен Труд.

Екстрасензорът Мая Попова, която предусеща с тялото си бъдещи трусове, очаква до 2-3 дни да се случат нови земетресения в България, но за щастие с магнитуд до 3-та степен по скалата на Рихтер. Едното ще е в региона на Симитли, където в събота в близост - в Гоцеделчевско, имаше 2 регистрирани труса (от по 3,2 и 3,1 по Рихтер). Второто смятам, че ще е в района на Североизточна България (между Силистра и Черно море), добави Мая Попова. Според нея земетресения ще има и в: Тихоокеанската част на Южна Америка - също в близките 2-3 дни с магнитуд над 5 и от над 6-а степен по Рихтер в Северозападна Япония. 

Ваксина за СПИН след 4 години, радва се Дума.

Френският професор Люк Монтание, който е един от тримата тазгодишни лауреати на Нобелова награда за медицина, очаква след 4-5 години да се появи терапевтична ваксина за СПИН. Според Монтание въпросният срок не е проява на прекомерен оптимизъм, тъй като учените работят по разработването на тази ваксина вече 10 години. Професорът подчерта, че е невъзможно да се изкорени болестта, но има различни начини да се намали заразата чрез образование, информация и превенция, особено в развиващите се страни. Според проф. Монтание спирането на предаването на СПИН ще направи болестта подобна на останалите заболявания. “Надявам се, че докато съм жив, да стана свидетел на изкореняването, ако не на епидемията СПИН, то поне на инфектирането с вируса на СПИН”, подчера професорът. Засега лечение за СПИН все още няма. Коктейл от лекарства може да контролира вируса и да държи носителите му здрави. 

 

Frognews.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3894 |04.12.2008 Петъчната преса на 5 декември . 0| 3981 |03.12.2008 Пресата на 4 декември . 0| 3897 |02.12.2008 Пресата на 3 декември . 0| 4183 |01.12.2008 Пресата на 2 декември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads