Реклама / Ads
0| 3811 |07.06.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса на 8 юни

.
Вестниците пишат за това, кой отива в Европа; за края на мълчанието; за новата мода - подкрепа за мен или уволнение.
 

Те отиват в Европа, оповестява Дневен Труд.
ГЕРБ
Румяна Желева, евродепутат, председател на българската делегация в парламентарната група на ЕНП-ЕД. Владее английски и немски език. Омъжена.
Владимир Уручев, евродепутат, бивш главен инженер на блокове от първи до четвърти на АЕЦ "Козлодуй". Владее английски и руски език. Женен, с едно дете.
Илиана Иванова, магистър по международни финанси (САЩ). Експерт в Министерството на горите и земеделието. Владее английски, френски и руски език. Омъжена, с едно дете.
Емил Стоянов, брат на президента Петър Стоянов (1997-2002). Образование - литература в Пловдив и Лайпциг. Владее немски и английски език. Женен, с 2 деца.
Мария Неделчева, асистент-професор и научен изследовател в Института по политически науки (Бордо, Франция). Владее френски, английски и руски език. Неомъжена.
БСП
Ивайло Калфин, магистър от Университета в Лофбъро (Великобритания) и УНСС. Външен министър. Владее английски, френски, руски и испански. Женен, с дъщеря.
Илияна Йотова, евродепутат. Филолог от СУ "Св. Кл. Охридски"и от Националното училище по администрация, Франция. Владее френски и руски език. Омъжена, има син.
Кристиан Вигенин, зам.-шеф на ПГ на ПЕС в Европарламента. Завършил е международни отношения. Владее английски, немски, френски и руски език. Женен, има син.
Евгени Кирилов, евродепутат, дипломиран инженер от Университета в Рощок, Германия. Владее английски, немски, френски и руски език. Женен, има 2 деца.
ДПС
Филиз Хюсменова, евродепутат. Дипломиран филолог. Министър без портфейл в кабинета "Сакскобургготски". Владее френски, турски и руски език. Омъжена, с 1 дете.
Владко Панайотов, професор в Минно-геоложкия университет в София. Директор на Колежа по минно дело в Кърджали. Владее английски, испански и руски език. Женен.
Метин Казак, евродепутат, магистър по международно и европейско право. Бивш заместник-омбудсман. Владее френски, английски, турски и руски език. Неженен.
"Атака"
Димитър Стоянов, евродепутат, говори само на български в Европарламента, учи право в СУ "Св. Кл. Охридски". Зам.-шеф на "Атака". Владее английски език. Неженен.
Слави Бинев, евродепутат. Завършил е НСА - тенис и бокс. Втора специалност - журналистика. Европейски шампион по таекуондо. Владее френски език. Има 5 деца.
"Синята коалиция"
Надежда Михайлова, депутат, бивш външен министър и вицепрезидент на ЕНП. Владее испански, английски и руски език. Разведена, с 2 деца.
НДСВ
Меглена Кунева - еврокомисар. Завършила е право в СУ "Св. Кл. Охридски". Владее английски, руски и френски език. Омъжена, с един син.
Под въпрос
ЛИДЕР и "Новото време"

Емил Кошлуков - лидер на "Новото време", един от основателите на СДС. Завършил политология в САЩ. Владее английски език. С едно дете.

Краят на мълчанието, анализира 24 часа.

Почти нищо от пророкуването за изборите за Европарламент не се случи. Макар да се твърдеше, че за българите тези избори не са драматично важни, те отидоха до урните - повече, отколкото преди 2 години. Е, не поставихме европейски рекорд по участие, но сме наравно със “старите европейци”. Хората дадоха своя вот - въпреки разюзданата негативна кампания, насочена не към Европейския съюз, а към скорошните парламентарни избори. Дори опасенията, че рекордните жеги за този ден от юни ще ги спрат, не се оправдаха. Това доказва, че, макар и не всички, вече достатъчно българи са се научили да не мълчат. И че когато народът има да каже нещо на политиците, той ще намери категоричен начин да го каже.
В това е и голямата изненада на тези избори. Народът спря да мълчи. Гласува за коренна промяна. И ще го направи пак - на 5 юли. Авторите на прогнози да замълчат. А чакащите власт да анализират трезво числата от вчерашния вот. Няма криза на пазара за гласове. Туба бензин, живи кокошки, от 10 до 100 лева , прибавете безплатна екскурзия от Турция до България, сигурно работно място (ако твоят работодател е в политиката), консерва боб или нов анцуг, та чак до отказ да опеят мъртвите. Това са само част от известните мизи за купуване на гласове. Покупко-продажбата на избиратели не ни отмина и на вота за Европарламент. Не я спря криминализирането на деянието. Нито обещаната награда от 10 000 лева, ако някой даде годна за образуване на наказателно дело информация. Нито нарочното напомняне от всеки плакат, че става въпрос за престъпление.
На пръв поглед няма обяснение защо се хвърлят толкова много пари за едно място в Страсбург, пък било то високоплатено и престижно. Отговорът е ясен: битката е жестока, защото европейският вот се превърна в първи тур на парламентарните избори. И в немалка степен резултатите на 5 юли ще бъдат повлияни от вчерашния вот. Затова и партиите хвърлиха огромни ресурси, включително и финансови. Така че изненади няма дори при покупко-продажбата на избиратели. Изненада ще има, ако някой грабне наградата от 10 хиляди лева. Защото тогава може би ще има и осъдени.

Борисов “пренареди” кандидатите на ГЕРБ?, информира Дневен Труд.

“Това е първото полувреме на един мач, в който можем да изгоним тройната коалиция”, заяви лидерът на ГЕРБ и столичен кмет Бойко Борисов, след като гласува вчера сутринта в Банкя. До футболната терминология прибягна и президентът Георги Първанов, след като пусна бюлетината си. Получава се така, че този вот е първо полувреме за следващия, заяви той.
Деца, играещи мач в двора на училището, посрещнаха Борисов с викове: “Бойко! Бойко!”. Той дойде да гласува без овчарското си куче. Борисов влезе в “тъмната стаичка” и след малко оттам се дочу шумолене. “Дайте една химикалка”, провикна се иззад завесите той. Кметът на Банкя, който е ГЕРБ-ер, услужливо дотича с писалка в ръка. А присъстващи отбелязаха, че Генерала сигурно не харесва подреждането на листата и е решил да го смени, като използва правото си да отбележи преференция. “Ще считаме, че сме победили, когато променим нещо в България, иначе победата ще е самоцелна”, коментира пред журналисти Борисов, след като излезе.  Според него ГЕРБ изпраща в Европейския парламент (ЕП) най-добрия отбор, който ще защитава интересите на България. На въпрос дали се притеснява от ниската избирателна активност, Генерала отвърна, че такава е била целта на управляващите, които са разделили изборите за европейски и национален парламент на две дати.  “Обещахме на хората синьо лято и то започва от днес”, каза лидерът на СДС Мартин Димитров, след като пусна бюлетина в столичната Френска гимназия. С него беше съпругата му Стела и малката им дъщеря Елиза. “Тези избори са първата стъпка към смяна на управлението и към по-добро бъдеще за България”, убеден е Димитров. Той също прибягна до футболния език, като сравни изборите за ЕП с първото полувреме на едно състезание. Изборите не са “Мюзик айдъл” и не можеш да гласуваш по сто пъти, но искаме да оставим добро бъдеще на нашите деца, цитира думи на син симпатизант Димитров. Водачът на листата на коалиция ЛИДЕР - “Новото време” Емил Кошлуков упражни правото си на глас в Пазарджик. Според него ниската избирателна активност на вота се дължала на това, че правителството не е успяло да популяризира изборите за ЕП. “Хората не знаят за какво реално гласуват днес”, добави той.

Мартин Димитров: Консолидацията ни с ГЕРБ е въпрос на политическа отговорност, цитира Дневник.

За парламентарните избори процентът на гласове за нас ще се качи още, заяви лидерът на СДС и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров на влизане в НДК. Той пристигна в сградата заедно с другия съпредседател на коалицията - Иван Костов. Димитров очерта две възможности пред десния съюз преди парламентарните избори. Едната е да имаме общи мажоритарни кандидати с партията на Бойко Борисов - подаваме ръка на ГЕРБ и се надяваме тя да бъде приета, обясни той. Димитров допълни, че консолидацията на Синята коалиция и ГЕРБ е въпрос на политическа отговорност. Втората възможност, по думите на лидера на СДС, е да търси консенсус с партии, които не са успели да прескочат изборната бариера на евровота. Разпилените гласове от малките формации могат да се окажат пречка пред следващото дясно управление и затова се надявам да намерим общ език, каза Мартин Димитров. Иван Костов заяви, че още тази нощ коалицията ще направи анализ на изборните резултати и ще се обърне с покана за общи разговори към часто т партиите, които останаха без свои представители в Европарламента. От Синята коалиция се похвалиха с категорична победа в големите градове - София, Благоевград, Плевен, Бургас.

Нова мода - подкрепа за мен или уволнение, четем в 24 часа.

Заплахите за уволнение от работа са нова мода при контролирането на вота, твърдят от Гражданска коалиция за свободен и демократичен избор след ден наблюдение. Според политолога Огнян Минчев лидер в т. нар. контролиран корпоративен вот била коалиция ЛИДЕР/"Новото време". Най-драстично било в Бобов дол и Кюстендилско. Засекли заплахи в Благоевград, Хасково, Плевен. "За евроизборите тези гласове няма да окажат влияние, но за парламентарните могат да натежат в регион и да изберат мажоритарен кандидат", обобщи социологът Антоний Гълъбов. "Смешно е да се говори, че купуваме гласове", отговори снощи неформалният лидер на ЛИДЕР Христо Ковачки. Вярно е, че съм ходил по наши предприятия и съм молил работниците да ни вярват, но повече нищо. Не може да са гласували само наши работници, след като сме получили вота на над 140 000 души, добави бизнесменът. Разплащането с пари и стоки е намаляло, твърдят експертите. "Мизата" за глас през деня стигнала до 100 лева. По-атрактивни нововъведения имало във Врачанско, където роми получавали срещу глас дюшеци и легла от изоставени военни обекти. В Стара Загора раздавали храна. Наблюдателите се натъкнали и на обърнати по особен начин бюлетини на ДПС в Шумен, отметнати предварително гласоподаватели в Добрич, удостоверения с една дата на граждани, дошли от Румъния в Силистра. За първи път имало масов отказ на етнически турци да отговарят на социолозите за кого са гласували, което можело да се тълкува и в такава посока.

10 400 безработни младежи ще изучават компютри и чужд език, пише Дума.


С 15 млн. лв. в продължение на 21 месеца ще бъде осъществяван проект по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", приоритетна ос 1 "Насърчаване на икономическата активност и развитие на пазара на труда, насърчаващ включването". Това съобщиха от Агенцията по заетостта. Оттам уточниха пред ДУМА, че проектът "Шанс за реализация на младежите в България" ще се изпълнява в областите Варна, Добрич, Пазарджик, Пловдив, Сливен, Софийска област, Стара Загора, Хасково, Шумен и Ямбол. Предвижда се в него да бъдат включени 10 400 регистрирани като безработни в бюрата по труда младежи от 16 до 29 г. Друго условие е те да са завършили поне 7-и клас, както и да са заявили желание да се включат в обучение. Важно е да се има предвид, че безработните младежи не трябва преди това да са участвали в друго обучение в същия вид, ниво и степен, финансирани от националния бюджет, програма ФАР на Европейския съюз и оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Предвижда се 3100 младежи да бъдат обучени в информационни и комуникационни технологии, а 7300 - на чужд език. Обучението ще се провежда от специални обучаващи институции, които ще бъдат избрани чрез тръжна процедура. Преди да се пристъпи към обучението на младите хора, проектът предвижда да се проведе изследване за нуждите на работодателите от конкретно чуждоезиково обучение и обучение по информационни и комуникационни технологии на определени интервали от време, както и провеждане на изследване сред безработните от целевата група за наличието на желаещи за включване в обучение съобразно техните нужди.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3938 |04.06.2009 Петъчната преса на 5 юни . 0| 4224 |03.06.2009 Пресата на 4 юни . 0| 4117 |02.06.2009 Пресата на 3 юни . 0| 4181 |01.06.2009 Пресата на 2 юни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads