Реклама / Ads
1| 4650 |06.08.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса

.
Вестниците пишат за новата драма с медиците; за това, срещал ли се е Румен Петков с Маджо във Виена; за пиян съдия, който се гаври с полицаи, за това, че църквата играела за Доган; за Станишев, който бори високите цени с комисия.
 

Новата драма с медиците, описва Монитор.

Дванадесет дни след завръщането на медиците в България се задава нова драма с тях. Синът на една от сестрите обяви публично, че те трябва да бъдат обезщетени със 100000 евро компенсации за осемте години и половина, прекарани в либийските затвори. Според Ивайло Николчовски, син на Снежана Димитрова държавата сама трябва да се сети да изплати обезщетения на шестимата българи, които се завърнаха у нас на 24 юли. Аз живея в България, но нищо не дължа на тази държава, така че по-скоро тя ми дължи на мен, защото остави майка ми да лежи 8 години и половина в затвора, заяви Николчовски пред БНР. Първите искания за обезщетения за медиците и техните роднини бяха огласени на 21 юли ­ два дни преди завръщането им в България. Тогава семействата на петте сестри и д-р Здравко Георгиев се обединиха около мнението, че компенсациите трябва да са съизмерими с парите, които са получили фамилиите на заразените със СПИН деца в Бенгази. Либийците получиха по $ 1 млн. обезщетение за всяко заразено дете. След вчерашното изявление на Ивайло Николчовски, никой от медиците или техните роднини не отрече или потвърди думите му. В същото време той категорично отрече френският адвокат Стефан Зербиб да е разговарял с него или с майка му за искане на убежище във Франция.

Френски адвокати убеждават медиците да съдят България, научаваме от Сега.

Французи от "Адвокати без граници" убеждават българските медици, които прекараха 8 години и половина в либийски затвори, да съдят българската държава за обезщетение. Вчера медиците и някои от роднините им дадоха противоречиви изявления, а от Холандия д-р Ашраф ал Хаджудж заяви, че започва дело срещу Либия."На третия ден след завръщането на медицинските сестри у нас пристигна Еманюел Алтит от "Адвокати без граници" и дълго ги увещава да заведат дело срещу българската държава", разкри вчера Росен Марков, който организира комитет за спасение на сънародниците ни, а сега се явява и техен неформален говорител. "Всички интриги идват от Алтит, защото го изгонихме като коте", допълни Марков. Според него французинът предлагал да води делото срещу държавата ни, но сестрите не приели. Но вчера синът на Снежана Димитрова - Ивайло Николчевски, обяви пред БНР, че очакват България да изплати компенсации на медиците за всеки ден престой в затвора. Според него по европейските стандарти това било между 35 и 45 евро на ден, т.е. хазната трябва да плати на всеки от тях около 100 000 евро. Николчевски не беше категоричен, че ще заведат дело, но каза, че държавата сама трябва да се сети за компенсациите. Даже допълни, че медиците са готови да емигрират, ако друга държава им предложи по-добри условия за живот. От друга страна, съпругът на Валя Червеняшка Емил Узунов, който по-рано се заканваше да търси отговорност от България, обясни, че семейството му е много уморено и наранено и иска да започне живота си по нормален начин.

С плоския данък ще изчезнат заплатите на черно, категоричен е в интервю за 24 часа премиерът Сергей Станишев.

Политиката на финансова стабилност е лява и социална. Освен въвеждането на плоския данък бяха взети още две други много важни решения и аз искам да ги свържа. С увеличението на всички пенсии за трудов стаж с още 10 процента от октомври общото увеличение през тази година се получава 21 процента. Това се прави за първи път през последните 17 години. И ясно говори за разбирането на правителството към проблемите на хората, които най-трудно свързват двата края - българските пенсионери. Другото решение е за намаляването на осигуровките, което е знак към икономиката и стъпка към осветляването й, казва още Станишев..

Пратили са донос за мен до посолствата, твърди в интервю за Дневен Труд вътрешният министър Румен Петков.

Срещал съм се във Виена с Маджо? Това е клевета! Приемането на България в Европол е категоричен знак, че нашата страна има вече своята европейска полиция - полиция, която работи по европейски стандарти и която отговаря на изискванията на нашите европартньори. Пълноправното ни членство е висока оценка за МВР. Подчертавам това, без да казвам, че всичко у нас е наред. За съжаление няма държава без престъпления, в това число и тежки. Разширяването на присъствието на наши полицейски служители в структурите на Европол ще има поне два положителни ефекта: обмяна на опит и на информация, което дава възможност за много по-сериозна оперативна работа. От това печелят и България, и Европейският съюз като цяло. С г-н Ратцел, директора на Европол, съм имал не една среща. Разговаряли сме и при моето посещение в офиса на Европол, и при неговото в България, при което той на място се запозна с качеството на работа и с техническото обезпечаване на нашите звена - тези, които имат отношение към семейството на Европол. Аз не бих казал, че г-н Ратцел е най-любезният човек, когото познавам, защото той ни казва нещата такива, каквито са. Не е куртоазен тип независимо от изключителната си ерудиция и възпитание. Той е човек на конкретиката, още повече че неговият мандат е свързан с огромно предизвикателство пред Европол - да бъдат разширени правомощията и оперативните му функции. На нас г-н Ратцел много ни помогна с конкретни забележки и препоръки. Така че аз възприемам думите му не като куртоазна фраза, а като оценка, изстрадана и от нас, и от колегите ни в Европол, твърди Петков.

Пиян съдия се гаври с полицаи, съобщава Стандарт.

Гонят със сирени плевенския магистрат Любомир Кръстев Пиян съдия подлуди полицията в Плевен. 20 минути катаджиите преследваха с вой на сирени и високоговорители шефа на районния съд Любомир Кръстев. Униформените се опитали да го спрат, като видели опела му да лети на зигзаг. Магистратът първо намалил, но пред стоппалката натиснал газта до дупка. Ченгетата го погнали. Застигнали го чак след 20 минути на пиаца на таксита край града. С Кръстев се возел и известният местен бизнесмен Тихомир Николов. Вместо да си признае нарушенията, съдията започнал да се репчи. Не си казал името, представил се с ЕГН. За капак се оказало, че няма никакъв документ за самоличност. Докато катаджиите искали да му направят проба за алкохол с дрегер, Николов повикал подкрепление. След минути се появил лъскав автомобил, с който Кръстев духнал.

Поне 18 млн. лв. хвърляме за изборите, оповестява Дневен Труд.

Най-малко 18 млн. лв. ще струват изборите за местна власт през октомври, съобщи пред “Труд” министърът на администрацията Николай Василев. Той е натоварен да направи план-сметката за кметския вот. Това е с над 6 млн. лв. повече от местните избори през 2003 г., за които похарчихме 11,799 млн. лв. Василев очаква институциите да поискат 25 млн. лв. за организацията на гласуването, но щял да се бори да намали харча. Междувременно отец Боян Саръев обяви, че няма да се кандидатира за кмет на Кърджали, защото пловдивският митрополит Николай не му дал благословията си.

И църквата играе за Доган, добавя по темата Новинар.

ДПС ще спечели изборите за кмет на Кърджали, стана ясно вчера, след като църквата забрани на отец Боян Саръев да участва в тях. Пловдивският митрополит Николай не му е дал благословията си. Свещеникът бе подкрепен миналата седмица от "Атака", ГЕРБ и ВМРО. Политиката е за политиците, а духовниците трябва да гледат духовното си поприще, казал митрополит Николай. Според владиката нито каноните, нито уставът на Българската православна църква (БПЦ) позволяват несвойствени занимания на свещениците освен чисто църковни. Дядо Николай заявил, че цени високо личността на отец Боян Саръев и мисията му в Родопите, обаче бил категоричен, че политиката ще го похаби. Ако е решил да се занимава с политика, трябвало да се раздели с духовенството. След казаното от владиката отец Боян Саръев обяви, че духовенството е неговото призвание и няма намерение да се отказва от него заради политическа кариера.

ДПС тръгва само на изборите в Пловдив, информира още Новинар.

ДПС ще участва самостоятелно на предстоящия вот в Пловдив. Движението ще излъчи свой кандидат за градоначалник и районни кметове, обяви вчера председателят на областното ръководство Тунджай Наимов. Имената на кандидатите ще бъдат обявени до 10 септември. Наимов заяви, че ДПС се стреми към участие във властта, за да помогне за решаването на проблемите не само на своите избиратели, но и на всички български граждани. Председател на предизборния щаб в Пловдив ще е Красимир Кузмов, който е кмет на район "Източен". След местните избори ще бъде избрано ново областно ръководство на партията заради слабите изборни резултати на ДПС в града на евровота.

Вдигат бюджетни заплати, които сега са под 450 лв., четем в Дневен Труд.

Бюджетните служители, които сега вземат до 450 лв. заплата, ще бъдат компенсирани с еднократно увеличение от 1 януари 2008 г. Мярката се налага заради въвеждането на 10% плосък данък и отмяната на необлагаемия минимум от догодина. От това губят хората с ниски доходи. Финансовият министър Пламен Орешарски вече обяви, че правителството ще вдигне заплатите на ощетените. А такива са всички хора на трудови договори с възнаграждения до 450 лв. Това показват сметките, съобразени с новата данъчноосигурителна тежест догодина.

Станишев бори високите цени с комисия, пише Монитор.

Ден след публикацията на "Монитор" за най-масовото покачване на цените от 1989 година насам, премиерът Сергей Станишев обяви, че ще свика комисията, която беше сформирана при влизането на България в ЕС и има задача да наблюдава движението на цените. В зависимост от информацията Станишев ще направи конкретни предложения за възможни мерки във връзка с повишението на цените на зърното и хляба. На въпрос ще се деблокира зърно от Държавния резерв, за да падне цената на житото и брашното, премиерът отговори, че инфлацията в страната е в предвиденото според бюджетните прогнози, а покачването на цените е свързано с лошата реколта заради сушата. Ще събера правителствената комисия, която беше сформирана във връзка с членството ни в Европейския съюз и която има за задача да наблюдава движението на цените, каза още премиерът. Той допълни, че засега инфлацията в страната е в рамките на предвиденото в бюджетните прогнози. Едва след като комисията разгледа състоянието и прецени проблема във финансов и икономически аспект, ще даде конкретни предложения за мерки срещу зърнената криза. По спорния въпрос за въвеждането на плосък данък и компенсация на доходите до 440 лева, премиерът отново подчерта, че механизмите за компенсиране са много ясни.

Не можем повече да удържаме стачките, казва в интервю за Стандарт кметът на София Бойко Борисов.

Ние заложихме идеята за плоския данък в учредителните си документи. Т.е. за пръв път споменахме за него при учредяването на ГЕРБ. Ще припомня, че това се случи през декември миналата година. Стоян Мавродиев, който ръководи екипа за финансово-икономическата програма на партията, обяви тезата за 10-процентен плосък данък още тогава. Коалицията в лицето на премиера обаче на един дъх се опита да си го присвои. В един миг. И объркването стана пълно. Това предизвика и хумористичната ми реакция, че Станишев би могъл да е финансов министър в моето правителство. Защото се опита да претвори в дела това, което измислихме. Сегашните нововъведения на коалицията са чист популизъм. На фона на експертното говорене на ГЕРБ те се опитват да влязат в този тон. Тяхното обаче се свежда до следната схема. Ще ви припомня как Вальо Топлото за наказание беше преместен от управителния съвет на "Топлофикация" в надзорния. Заместникът му Рогачев пък беше преместен на неговото място. Тогава това ми даде повод за проверка. По същия начин Станишев потули скандалите между кръговете в БСП, като шефът на бюджетната комисия в парламента беше направен министър на икономиката и енергетиката. А министърът на икономиката и енергетиката беше издигнат на почетната длъжност шеф на бюджетната комисия в парламента. Е, за какво получи Станишев аплодисменти от медиите, а и от президента? За това ли? В БСП умират от страх, защото непрекъснато им се привижда призракът на Жан Виденов. Страх ги е да не се повтори ситуацията оттогава. Най-същественото е обаче, че в момента създават един прецедент в страната. Това е партия без програма. Всичко, което предлага, е на парче, казва още Борисов..

И картофите удариха левче, ужасява се Стандарт.

Картофите удариха левче в магазините. Цената им скочи с близо 15 на сто за последната седмица. Допреди няколко дни килото се продаваше за 70-80 ст. За толкова в момента могат да се намерят само компири на едро от борсата. Доскоро килото там се продаваше за 55-60 ст. Въпреки излизането на новата реколта, цената няма да падне, коментираха производителите. Реколтата тази година е много слаба. Жегата опърли стръковете още при цъфтежа. Картофите, които все пак успяха да вържат плод, не можаха да се налеят и са много дребни, коментираха производителите. Според тях пататите трудно ще могат да издържат до края на зимата. Много малко са общините, които могат да се похвалят с що-годе добра реколта от картофи тази година, коментираха зеленчукопроизводителите. Според тях новата реколта става само за прясна консумация, а след няколко месеца ще може да се ползва само като фураж за животните. Освен картофите нагоре вървят и цените на патладжаните и тиквичките, показва справка с бюлетина на зеленчуковата борса в Слатина. Сините домати поскъпнаха с 5 до 10 ст. на килограм и в магазините вече се продават за около 70 ст. Повечето от тях са отгледани в оранжерии, което оскъпява производството им, затова е нормално и цените им в магазините да са по-високи, коментираха фермери. Зеленчукът ще продължава да поскъпва, защото времето му за зреене вече отминава. Същата е и причината за скока в цените на тиквичките. Килото им достигна 80-90 ст. за килограм на едро. В магазините пък се търгуват между 1,10 и 1,30 лв.

Пилешкото поскъпна с 25%, светна Дневен Труд.

Преди четири дни шефът на асоциацията на птицевъдите Иван Ангелов, който е съсобственик на една от най-големите фирми в бранша - “Градус”, прогнозира цена от 5 лв. за бройлер в магазините от днес, 6 август. Вестниците, телевизиите и радиата тиражираха новината и още в събота пилешкото тръгна нагоре. Сметките на “Труд” показаха, че от началото на годината цената му е скочила с около и над 25 %. На места повишението стига и до 50 на сто. Така например през януари килограм охладено пиле се е продавало за 3,30-3,50 лв. През март е имало леко намаление (3,00 лв./кг), а според каталозите на хранителни хипермаркети през август то ще се търгува от 3,69 лв./кг (“Кауфланд”) до 4,18 лв./кг. (“Метро”). Тези две вериги магазини са известни с по-ниските си промоционални цени. На много места обаче вече трудно се намира бройлер под 5 лв.

И чаят поскъпва, налива масло в огъня 24 часа.

Най-засегнати са мащерка, коприва, бял равнец. Дъждът преди това пък обрулил цвета на бъза.Чаят и други билкови продукти ще поскъпнат. Причината е липсата на основни билки заради сушата, обясниха производители. Леко повишение с 5-10 ст. вече се усеща при някои пакетчета за отвари. При други повишението предстои. Най-засегнати от сушата са реколтите от мащерка, пчелин, коприва, обясни Румен Захариев, търговски директор на "Биопрограма". Бял равнец пък почти не бил събран, защото направо изгорял на стъблото.

Храната в Европа поскъпва, сравнява Дневник.

В разгара на лятото основните храни поскъпват сериозно навсякъде в Европа. Климатичните аномалии на Стария континент и засилващото се потребление принудиха производители в Германия, Франция, Великобритания, Полша, Унгария да вдигнат цената на млечните, месните, хлебните и сладкарските изделия. Дори вериги хипермаркети, поддържащи години наред ниски цени, сложиха от 1 август нови етикети върху стоките. Четирите най-големи компании в хранително-вкусовата промишленост в Европа - френската "Данон" (Danone), швейцарската "Нестле" (Nestle), холандско-британската "Юниливър" (Unilever) и британската "Кедбъри" (Cadbury), обявиха, че продукцията им ще струва с между 1.5 и 2.5% по-скъпо. В отделни държави растежът беше доста по-сериозен, като в Германия млечните продукти скочиха с 50%, месото в Унгария поскъпна с между 15 и 30%, а британският хлебопроизводител "Грегс" (Greggs) вече продава стоките си с повишение от 7 на сто, предаде Ройтерс. Скокът на млечните продукти в Германия е толкова сериозен, че според инвестиционната банка "Джей Пи Морган" (JP Morgan) ще увеличи инфлацията в еврозоната.

Искър и Марица пак ще "полудеят", прогнозира Сега.

Реките в планинските райони на Западна България и в Софийското поле ще "полудеят" след очакваните интензивни валежи. За това предупредиха на сайта си от Института по метеорология и хидрология към БАН. Силни дъждове и бури се чакат до 7 август. В резултат е възможно сериозно повишаване на нивото на реките Струма, Искър и горното течение на Марица. До довечера нивата си ще вдигнат и реките в централната част на дунавския водосбор - Вит, Осъм и Янтра. Обикновено при такива интензивни валежи се наводняват селища заради стари канализации и непочистени корита. Очаква се на места да паднат до 70-80 литра на кв. м. Заради сушата 50% от реколтата с пролетни култури ще бъде унищожена, каза пък агрометеорологът Валентин Казанджиев. Той препоръчва спешно да се възстановят системите за поливане. Според него след дъжда високи температури ни чакат през първото и второто десетдневие на август. Най-тежко е положението в Добруджа, Стара Загора, Чирпан и Ямбол. Там пролетниците са пострадали освен от сушата и от пожарите.

Фонд "Земеделие" дава 900 хил. лв. за градинарите, обнадеждава Дневник.

Производителите на зеленчуци ще получат по 29 лв. субсидии за декар пипер и 24 лв. - за декар домати, ако ги предлагат на пазара или за преработка от консервните фабрики. Целево ще се отпускат безвъзмездни помощи и за покупка на семена за картофи, както и на пчеларите за покупка на пчели-майки. Това реши на последното си заседание управителният съвет на фонд "Земеделие". Общият размер на субсидията за зеленчукопроизводството е в размер на 900 хил. лв., като възможността за подобно подпомагане е разписана в европейските директиви. За да получат субсидията, стопаните трябва да са засадили минимум 10 и максимум 200 дка с пипер или 240 дка с домати. Според регламента от 2004 г. общата минимална помощ за това подпомагане не трябва да надвишава 3 хил.евро за фермер, като парите се ползват в рамките на три години.

Започват специализации за доктори, разкрива Дума.

МОН обяви, че набира проекти по 4 програми, които ще се финансират от структурните фондове на ЕС. Едната от тях предвижда подкрепа за докторанти, постдокторанти, специализанти и млади учени с обща сума 3 911 660 лв. Кандидатите може да са от БАН и други научни организации, както и от висши училища. Те може да получат от 80 000 до 200 000 лв. за проект, като одобряването ще е в ЕК. Научната специализация след защита на докторска дисертация - т.нар. постдок, е практика в Европа и в САЩ, но у нас програма за такива специализации действа само в БАН. Решението БАН да започне постдокторски специализации е от края на 2005 г., в момента текат конкурсите за първите 7 специализанти. Темите се предлагат от институтите и се одобряват от специално научно жури, а след това за тях кандидатстват млади учени под 37 г., като от защитата на дисертацията трябва да са минали не повече от 5 години, съобщи зам.-ректорът на Центъра за обучение в БАН проф. Любомир Казаков. Събеседването с одобрените кандидати ще е на 31 октомври, а спечелилите конкурса ще започнат специализацията си от ноевмри. Тя ще е за 6 месеца с месечна стипендия 424 лв., които се отпускат от собствените приходи на БАН. Според порф. Казаков в следващия конкурс догодина времето за постдок ще се увеличи вероятно на 1 година, като се решат юридическите проблеми да се пази работното място на специализантите, за да могат да кандидатстват и млади учени от вуз. Министър Даниел Вълчев в свое изявление пред МС отчете, че има "изтичане на мозъци" и отлив на младите от науката заради ниските заплати. Според него у нас бюджетът финансирал много научни звена - "37 вуза, 87 в БАН и 24 в Националния център за аграрни науки". А оценяването в науката било формално - по брой публикации и цитирания. В действителност обаче научните институти и лаборатории в БАН са 62 с общо 3800 учени, а в аграрния център - 21 с около 800 учени. Броят на учените н на глава от населението е почти два пъти по-нисък от този в другите страни на ЕС.

10 шампиони с по 10 бона глоби от КАТ, открил е 24 часа.

Няма да им ги вземат, хваща ги давността. Десет български шофьори са истински шампиони - натрупали са пътни глоби за по над 10 хил. лв., но голяма част от задълженията им са погасени по давност, съобщиха от КАТ. Вероятно тези хора не са давали подкупи и затова са постигнали такива забележителни резултати, коментираха вчера шофьори. Първенец по наказателни постановления е софиянец, който за последните 3 г. е инкасирал 12 акта за груби нарушения на правилата за движение.

Ставаме пощата на Балканите, установява Дума.

В София ще идват и тук ще се разпределят писмата, които пътуват за всяка от страните на Балканите. През септември ще бъде открит Българският разменно-сортировъчен център, в който ще пристигат пратките и писмата за балканския регион и ще се разпределят към различните държави, съобщи пред ДУМА изпълнителният директор на “Български пощи” Енцислав Харманджиев. София е център на Балканския полуостров, до Белград, Тирана и Букурещ има по 400 км, до Истанбул са 500. За да става бързо услугата и тя да е качествена, “Български пощи” имат нужда и от авиотранспорт. Затова сега се търси стратегически партньор, за да разполага фирмата със самолети в бъдеще. С помощта на електронна поща започваме да предоставяме в реално време услугите си, в края на есента паричен превод от изпращач до получател в друго населено място ще става за 5 минути, съобщи още Харманджиев. 3000 нови компютъра ще заработят дотогава в пощите. Нетната печалба за 2006 г. на “Български пощи” бележи ръст и заплатите на всички служители са увеличени с над 30%.

Летен вирус поваля на легло за ден, предупреждава Монитор.

Летен вирус подгони деца и възрастни в цялата страна. Той върлува вече седмица. Не е опасен и при възрастните продължава един ден. Симптомите му са силно стомашно разстройство, коремни болки, отпадналост, гадене и повръщане. Проблемът е, че в това състояние възрастните са принудени да пазят леглото поне ден. По-тежко обаче протича заболяването при децата. При тях процесът е съпроводен с възпаление на гърлото и мъчителна температура, най-често около 37 градуса. При мъници с по-слаба имунна система или такива, които са боледували неотдавна, температурата обаче е по-висока и може да достигне критични нива от 39 градуса.

Гала роди от Азис и Китаеца, оповестява 24 часа.

Прилича на мен, твърди майката. Едно от най-очакваните и тайнствени бебета - това на Азис, Китаеца и Гала, се появи вчера на бял свят малко преди 16 часа. Рая изплака в столичната клиника "Св. София" във вещите ръце на д-р Мазнейкова. Докато траеше цезаровото сечение, татковците Азис и Китаеца чакаха нервно пред вратата на операционната зала.

frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3883 |03.08.2007 Петъчната преса . 0| 4203 |02.08.2007 Пресата в четвъртък . 0| 4415 |26.06.2007 Преса на 26 юни . 0| 4962 |25.06.2007 Преса на 25 юни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads