Реклама / Ads
0| 4105 |19.06.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Преса на 19 юни

.
Вестниците пишат за юлски ремонт на кабинета; за едноличното замразяване на всички заплати от страна на Орешарски; за страната с най-ниска минимална заплата в ЕС; за днешните тестове на седмокласниците, на които компютър ще поставя оценката; за адската жега, която ни очаква.
 

Либийската прокуратура пак поиска смърт за медиците, четем в Новинар.

Главната прокуратура на Либия ще поиска потвърждаване на повторните смъртни присъди на петте български медицински сестри и палестинския лекар. Това съобщи либийското издание "Либия днес", като се позовава на становище на прокуратурата, което ще бъде представено пред Върховния съд на джамахирията. Заседанието на съда по обжалване на смъртните присъди на медиците е насрочено за 11 часа в сряда, 20 юни. Съдът има възможност да потвърди, измени или отмени присъдите. В документ от 100 страници прокуратурата е изложила всички доказателства срещу д-р Ашраф ал Хаджудж и българките, отбелязва изданието. Все още не е ясно дали медиците ще бъдат в съдебната зала, каза пред "Новинар" д-р Здравко Георгиев. Той допълни, че либийските власти официално не са ги уведомили за насрочване на заседанието на Върховния съд. Това не е първото ни съдебно заседание, напрегнати сме и чакаме, допълни той. Сега пак има позитивни сигнали, пак се говори, че всичко скоро ще свърши, но ние този път вече сме го минали и все още няма нищо, сподели д-р Георгиев. Същевременно Франс прес коментира, че съдебната сага е към края си, но съдбата на шестимата медици продължава да зависи от европейско-либийските преговори. Според либийски източници, близки до случая, очаква се съдът да потвърди отново смъртните присъди, произнесени на първа инстанция през 2004 г. и потвърдени в края на 2006 г.,  

Ремонт на кабинета най-рано през юли, научаваме от Дневен Труд.

 Новите министри няма да станат ясни преди юли, заявиха пред “Труд” източници от управляващата коалиция. С титуляри в оставка работят две ведомства - правосъдното и икономическото, след като премиерът Сергей Станишев прие оттеглянето на Георги Петканов и Румен Овчаров. Кандидатурите за техни наследници трябва да бъдат одобрени от Съвета на коалицията. Малко вероятно е сбирката на Сергей Станишев, Ахмед Доган и Симеон Сакскобургготски да се състои преди първата половина на следващия месец, твърдят запознати. Преди да се съберат тримата първи, трябва да бъдат разрешени вътрешнопартийните драми и битки в НДСВ и БСП. Те ще изчакат и годишния доклад на Еврокомисията за България, който ще стане известен не по-рано от началото на юли.

Царските депутати отказват да сдадат постовете, пише Сега.

До снощи никой в жълтата парламентарна група не беше подал официално оставка пред шефката Анелия Мингова и не бе поискал писмено пред Георги Пирински да напусне Народното събрание. Това показа проверка на "Сега". "Никой от НДСВ не е подавал оставка и такъв въпрос никога не е бил повдиган", обяви и просветният министър Даниел Вълчев. Фактите опровергават информацията за масови предизвестия, разпространена от Олимпи Кътев пред Би Ти Ви. Той твърди, че няколко души са декларирали готовност пред лидера да си идат от ПГ, но не посочи имена. Според повечето депутати тези слухове са опит на малцинството в групата да провокира интриги. Жълтите министри вероятно ще запазят постовете си, за да не се дестабилизира управлението. Единствената промяна ще е назначаването на Антон Станков на мястото на отиващия си правосъден министър Георги Петканов, предположиха от "Врабча". Засега само зам.-шефът на жълтата ПГ Минчо Спасов заяви, че няма никакво намерение да остава нито в групата, нито в парламента, ако лидерът Симеон Сакскобургготски пожелае това. Той обаче не обмислял да излезе и от партията. Според агенция "Фокус" Спасов още в четвъртък е депозирал оставката си при царя. Според негови колеги обаче това е личен жест, демонстрация на политическа воля, но не и оставка, тъй като процедурата за напускане е друга. Не е изключено част от ръководството на депутатите да се оттегли след днешната среща с царя. Очаква се на нея Сакскобургготски да назове поименно хората, които трябва да понесат отговорност за скандалите в НДСВ. Разговорът е насрочен за 13 ч., само час преди началото на извънредното парламентарно заседание. "Нарочно е измислено така, за да няма време за реален дебат и излагане на аргументи", коментира депутат.

Шефът на националното следствие: Утре си отивам!, четем в 24 часа.

Шефът на следствието подава оставка. "Ще депозирам молбата си за освобождаване в сряда във Висшия съдебен съвет (ВСС) и ще помоля колегите да изслушат мотивите ми на следващо заседание", съобщи Ангел Александров. "Дължа обяснение на тези, които са ме избрали на поста и са ми гласували доверие", допълни той. "Основният ми мотив не е свързан с обвиненията срещу мене в публичното пространство, а с интересите на институцията, която представлявам", каза Александров. Той бе обвинен от две следователки, зам.-министър и шефа на "Булгартабак", че лобира за лични интереси.

Орешарски еднолично замрази всички заплати, информира Сега.

С безпрецедентно рязък тон финансовият министър Пламен Орешарски отхвърли вчера всички искания за по-високи заплати. "На никого няма да се увеличават заплатите тази година в рамките на това правителство. Единственото увеличение ще бъде планираният ръст от 10% на бюджетните заплати от юли", отсече той на среща с протестиращите служители от социалните домове. Исканията, съпроводени със заплахи за стачка, започнаха да ескалират, след като шофьорите от софийския градски транспорт успяха да извоюват бързо увеличение на възнагражденията си до 800 лева. "Не е подходящо да има ръст на заплатите в средата на бюджетната 2007 г., когато вече е започнала подготовката на бюджета за 2008 г.", обясни Орешарски вчера. И припомни, че заплатите на всички в България са ниски. На срещата финансовият министър посъветва работниците да не се подвеждат по общата вълна от искания за по-високи възнаграждения. "След като 15 г. сме се примирявали с ниски доходи, не може изведнъж да искаме "сега и веднага", защото накрая ще разрушим всичко, което сме градили през последните години", предупреди финансист №1. Той обясни, че досега в министерството са постъпили искания за увеличение на заплатите от работещи в различни сектори на обща стойност 1.2 млрд. лева. "След тях ще поискат и други, та те да не са будали!", възкликна министърът.

Опасно е да говориш и за плосък налог, и за данък лукс, казва в интервю за 24 часа банкерът Емил Хърсев.

Държавата не е в състояние да създаде доход, да генерира благоденствие, освен по един-единствен начин - ако нейният бизнес и икономика работят. И произвеждат доход, който се разпределя между участниците в производствения процес, а държавата да преразпределя. Т.е. вторично, доколкото може да си позволи, да изземва доход от бизнеса и населението и да ги преразпределя на вторични получатели на доходи. При нас обаче на държавата се гледа като на нещо, което може да дава Това е дълбоката грешка. Ако се изпуснат ограниченията, пропорциите, тъй като държавата няма откъде да вземе този доход, за да го раздаде, освен ако не прибегне примерно до дефицитно финансиране. С над 40% данъчно-осигурителна тежест тя е достигнала пределите си за това, което може да ни вземе. След като е обложила докрай досегашния доход, единственият начин е тя да започне да облага и бъдещия доход. Т.е. да прибегне до инфлационен данък - който облага имуществото на бъдещите, а и на сегашното поколение, които се обезценяват поради налагането на инфлация чрез дефицитното бюджетно финансиране.

България е с най-ниската минимална заплата в ЕС, отбелязва Сега.

 България е с най-ниската минимална заплата в ЕС, обяви вчера европейската статистическа агенция Евростат. У нас минималното възнаграждение е 92 евро - многократно по-скромно от това в Люксембург (1570 евро) и 22 евро по-малко от румънското. Малко по-добре стои страната ни, ако се вземе предвид реалната покупателна способност на тези пари. В този случай изпреварваме Румъния с 12 евро и сме предпоследни в Европа. България е с лоши показатели и що се отнася до процента служители, които работят на минимална заплата. У нас 180 лева получават 16% от работещите по данни от 2005 г., докато в повечето държави този процент е под 5. Тук компания ни прави Франция, където 16.8 на сто от работещите получават най-ниското възнаграждение за страната. То обаче е несравнимо по-високо даже от средната ни заплата - 1254 евро.

Министърът обяснява с тебешир, четем в Стандарт.

С тебешир в едната ръка и GSM в другата просветният министър Даниел Вълчев изнесе лекция за държавния бюджет пред протестиращите за повече пари учители от цялата страна. Трябва все отнякъде да намерите средства, упорстваха даскалите. След неколкократни обяснения за държания бюджет Вълчев грабна тебешир и започна да пише по черната дъска и да обяснява защо е невъзможно парите да се увеличат неколкократно. Просветният шеф дори измъкна личния си GSM и започна да пресмята с калкулатора колко пари ще глътне увеличението на даскалските надници.

Маджо не бил варден като US президент, отбелязва Дневен Труд.

 “Изключено е да се твърди, че който и да е е охраняван като американския президент.” Това заяви вчера в Смолян вътрешният министър Румен Петков. Така той коментира изказването на премиера Сергей Станишев от неделя, че Младен Михалев-Маджо е бил пазен в Съдебната палата като US държавен глава.

Компютър пише двойките на теста, осведомява Стандарт.

Компютър ще пише оценките от теста на седмокласниците. Резултатите от днешния изпит по литература ще бъдат обявени на 2 юли в интернет. Учениците ще могат да ги видят срещу уникален ПИН код в сайта на просветното министерство. Модерната технология се въвежда за първи път у нас. Така МОН се застрахова от грешки при проверката на тестовете. Учители ще четат само преразказа на кандидат-гимназистите. Гардове цяла нощ пазеха пликовете с въпроси. Дори образователният министър не знаеше кой от трите варианта ще се падне. Близо 30 000 тийнейджъри ще премерят сили в конкурса за елитните школа. По 20 деца се борят за място в немските и математическите гимназии.

Шифър пази теста за VII клас, добавя по темата Стандарт.

Само срещу ПИН код всеки седмокласник ще може да провери оценката си от тестовете по български език и математика. Тази година за първи път резултатите от препитванията няма да бъдат разлепени само по школата, а ще бъдат качени и на сайта на МОН. Оценките от двата изпита ще излязат накуп. На 2 юли учениците от цялата страна ще могат да видят как са се справили на тестовете по интернет. Това съобщи пред "Стандарт" шефката на регионалния инспекторат по образование в София Ваня Кастрева. Децата вече имат раздадени картончета, на които освен трите имена има и специална идентификационна комбинация, обясни Кастрева. Възможно е системата да иска и входящия номер на кандидата, но се работи в посока информацията да се дава само срещу ПИН-а, каза още Кастрева. През компютър ще минават и проверките на тестовете след VII клас. IT специалисти ще отчитат колко верни отговора е оградил ученикът чрез специална система за проверка. След това работите на седмокласниците по литература ще минат през двама проверяващи. Те ще прегледат и оценят отговорите на отворените въпроси, където седмокласниците не само ще маркират буквичка, но и ще пишат. Двамата оценители ще проверяват и карираните листа с преразказите на седмокласниците. Даскалите обаче няма да са снабдени със специалните UV лампи, които четат защитата на МОН, обясни Ваня Кастрева. Проверката за специалния щемпел на МОН ще се извършва от шефа на Комисията по проверка и оценка, гарантира тя. След като оценките станат ясни, седмокласниците тепърва ще редят желаните училища.

42 градуса жега в петък!, прогнозира Новинар.

42 градуса в петък ще ударят термометрите в Пловдив и Сандански, показва прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. В София се очаква жегата да стигне до 40 градуса. В Бърза помощ имат готовност да поемат спешните пациенти, получили слънчев удар, увери директорът Георги Гелев. Към момента не сме се отзовавали на сигнали за припаднали вследствие на жегите, допълни той. Д-р Гелев препоръчва в горещите дни хронично болните и страдащите от високо или непостоянно кръвно налягане да избягват разходките по слънце. Трябва да се поемат повече течности и да се избягват алкохолните напитки, допълни Гелев.

"ФН"

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4058 |18.06.2007 Пресата на 18 Юни . 0| 4040 |15.06.2007 Преса на 15 Юни . 0| 3766 |14.06.2007 Преса на 14 Юни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads