Реклама / Ads
0| 4059 |31.03.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 1 април

.
Вестниците пишат за жегата на "Позитано" 20; за оцеляването на Петков, но и за късането на лампази; за вдовицата на Самоковеца гола като пушка; за майор Деянов, който хвърля оставка днес.
 

Жега на “Позитано” 20, описва Монитор. 

Истинска жега настъпи на "Позитано" 20 заради продължаващите втора седмица скандали, които тресат вътрешното министерство и пряко засягат ресорния министър Румен Петков. Проблемите около МВР и скандалът, който придоби застрашителни размери, ще бъдат тема на обсъждане на днешното заседание на Изпълнителното бюро на БСП, заявиха пред "Монитор" източници от "Позитано" 20. Според тях дори е възможно това да бъде единствената точка на заседанието. В дневния ред можело да влезе за обсъждане и оценката на шефа на ЕК Жозе Мануел Барозу за състоянието на правосъдната система и за отзвука от скандала във вътрешното ведомство. Настроенията в столетницата са 50 на 50 по отношение съдбата на Румен Петков, твърдят източници на "Монитор". В публичното пространство дори се завъртяха имената на евентуални наследници на поста на Петков.  

Курс към „овладяване“ на скандала с МВР, оповестява Дневник. 

Доскоро убедени в смяната на вътрешния министър политици от БСП и ДПС заявиха пред „Дневник“, че отстраняването му вече е все по-малко вероятно и дори не било „здравословно“. В понеделник преди обед изненадващото едночасово посещение на вътрешния министър в Министерския съвет предизвика разнопосочни интерпретации в медиите, включително, че е подал оставка. На редовните си заседания във вторник ръководствата на трите партии във властта ще обсъждат продължаващия повече от десет дни скандал, като техни представители предупредиха да не се очакват новини до края на седмицата, тъй като и премиерът Станишев щял да отсъства от България от сряда до неделя. Говорителят на Европейската комисия Марк Грей отново предупреди, че България трябва да предприеме спешни мерки в борбата с престъпността и корупцията, ако не иска ЕК да задейства предвидените в договора за присъединяване клаузи.

Петков оцеля, късат лампази, твърди Стандарт.

Румен Петков оцеля засега. Заради скандалите в МВР обаче без лампази най-вероятно остават главният секретар Валентин Петров и антимафиот № 1 Кирил Георгиев. Това съобщили на “Стандарт” източници от кабинета след серията совалки на вътрешния министър. Той договори рокадите първо на среща с премиера Сергей Станишев, а привечер на четири очи и с президента Георги Първанов. За оставането на Петков в събота си стиснали ръцете Станишев и Доган, разкриха депутати.

Не за бръмбарите, за финансирането става дума, пише Пари. 

Така коментара в. “Пари” темата за корупцията в МВР. СРС-тата са просто средство за събиране на доказателства. Те нямаше да са виновни винаги, ако финансирането на партиите беше прозрачно. Корупцията във властта съществува не от времето на Румен Петков, а ни съпътства през целия преход, толерирана мълчаливо от държавата. Остави ченгетата с нещастни доходи. И те като всеки нормален човек започват то сутринта да се оглеждат откъде да изкарат пари.

Очакват от премиера кадрови и структурни рокади, информира Пари. 

Промени ще бъдат направени в правителството в дните преди Великден. Засега информацията само се върти в медиите, без да е официална. Близки до премиера предричат, че е възможно да бъде разделено мегаминистерството на Петър Димитров, като енергетиката остане за него, а икономиката се поеме от шефа на икономическата комисия в НС Петър Кънев.

Галеви намесиха Емануил Йорданов в МВР скандала, четем в Дума.

Името на бившия вътрешен министър Емануил Йорданов от кабинета на ОДС беше замесено в МВР скандала вчера. Пред БНТ Пламен Галев заяви, че преди парламентарните избори през 2005 г. Йорданов е търсел свой съпартиец да му урежда среща с братя Галеви. Лично той по време на парламентарните избори дойде при нас на Ресилово и си беше оставил визитката да се свържем с него да помагаме на СДС в Дупница, разказа Пламен Галев. Бившите барети обаче не са помогнали на Йорданов. Според Пламен Галев от две седмици бивши генерали използват неговото име и това на Ангел Христов както им е удобно. Той допълни, че Ваньо Танов и останалите, които предизвикаха скандала, преследват политически цели, а не истинска борба с корупцията. Това обаче постепенно срива репутацията на МВР и може да разруши системата тотално, смята Галев.

Съдът остави вдовицата на Самоковеца гола като пушка, смята Новинар.

Софийският апелативен съд (САС) е постановил да се изземе почти цялото имущество на Ангелина Димитрова, вдовицата на Константин Димитров, известен като Косьо Самоковеца, и на непълнолетния им наследник Константин Константинов Димитров. В решението на съдебния състав от 17 март, оглавяван от зам.-председателя на съда Ирина Петрова, е записано, че трява да се конфискува всичко, което е поискала прокуратурата. Съдът реши, че в полза на държавата трябва да се конфискува мезонет с ателиета и гаражи в кв. “Зоопарка” в столицата от 228 кв. м. Масивна вилна сграда от 83 кв. м в курортния комплекс Боровец също отива в полза на държавата. САС осъжда Ангелина Димитрова и сина й да заплатят в полза на държавата по 41 722 лв. Тези суми са паричен еквивалент на масивна вила, която се намира също в курорта Боровец. Няма никакви доказателства, че убитият Георги Илиев е подарил на младоженците Ангелина и Косьо 25 000 дойче марки на сватбата им. Голословно е и твърдението, че Димитрови са натрупали първия милион от продажба на картофи, е заключението на съда.

Общината се отказва от високия данък “кола”, съобщава Дневен Труд. 

Данъкът върху колите за софиянци засега няма да е увеличен с 25 %. “Гражданите ще плащат миналагодишната стойност на налога”, обясниха от кметството. До това решение се стигна след консултации с данъчните, областния управител Тодор Модев, финансовото министерство и юристи. Причината е, че ако софиянци платят повишените данъци, а съдът отмени наредбата на общината, надвзетото нямало как да се върне. Ако съдът обаче признае законността на наредбата, щяло да се наложи да се доплаща.

1 левче за билет в София, прогнозира 24 часа. 

Билетът в градския транспорт в София да се увеличи от 70 ст. на 1 лев, предлага зам. – кметът Велизар Стоилов на Столичния общински съвет. Докладът му влиза в комисиите на съвета и ще бъде гласуван на заседание следващия четвъртък. Новите тарифи да влязат в сила от 1 май, предлага Стоилов. Купен от шофьора в превозното средство, билетът и занапред ще е с 10 ст. по-скъп и ще излиза 1.10 лв. Талонът за 10 пътувания, който сега струва 6 лева, ще скочи на 7.50 лв. От 1 май актуализират и стойността на картите. Месечната за цялата градска мрежа, чиято цена не е пипана от 2001 год., се увеличава от 37 на 45 лв. Дневната скача с 30 ст. до 3.30 лв.

Бутат 1300 обекта по морето, установява Монитор.

Сто деветдесет и три незаконни постройки трябва да бъдат премахнати от плажове по Черноморието ни. Това установи проверка на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) за законността на строежите, които са разположени по протежение на морската плажна ивица. През 2007 г. са издадени 1100 предписания за премахване, а реално свалени са 336. Така за бутане по Черноморието са общо около 1300 незаконни обекта. За сравнение само за регионите на Созопол, Приморско, Царево, от 2005 до 2007 г. са разрешени малко над 2000 строежа. Глобите за нарушителите са от 5 хил. до 50 хил. лв., а за физическо лице от хиляда до 5 хил. лв. От началото на тази година са проверени общо 129 плажа, от които 83 по Северното черноморие и 46 по Южното.

БАН прие научни приоритети до 2013 г., осведомява Дума.

БАН - двигател в изграждането на общество, базирано на знанието, и достоен партньор в европейското изследователско пространство. Тази цел си поставя основната научна организация у нас, следвайки Лисабонската стратегия на общността, е записано в документа за стратегическите направления и научните приоритети до 2013 г., които Общото събрание на БАН одобри окончателно вчера на последното си заседание в сегашния си мандат. БАН ще следва три основни политики - създаване на знания за икономиката и обществото, укрепване на научния потенциал и научната инфраструктура и развиване на националната идентичност.

Майор Деянов хвърля оставка днес, шегува се Новинар.

Според много добре информирани източници министър Стефан Данаилов е заявил, че днес, 1 април, ще подаде оставка, защото скандалите в МВР са съсипали реномето му на бивш майор от разузнаването. Пред свои близки любимецът на българската средна дама споделил неотдавна, че вече дори сержантите от пътна полиция не му отдават чест, мислейки си, че той ще е следващият, който ще бъде заснет. "Нали аз съм най-сниманият български министър". По повод предложението на съпартийката си Татяна Дончева колегата му Петков да бъде освободен до 48 часа министър Данаилов припомни, че тя явно не е оценила преминаването към лятно часово време, иначе би намалила времетраенето на ултиматума си. На въпрос с какво ще се занимава за в бъдеще, близки до кабинета на Стефан Данилов предричат, че или ще играе роля на генерал Деянов, или ще се претвори в образите на братя Галеви в продукция на Санто Доминго, тъй като не му разрешавали да играе братята Кирил и Методий

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4168 |26.03.2008 Пресата на 27 март . 0| 4237 |25.03.2008 Пресата на 26 март . 0| 4209 |24.03.2008 Пресата на 25 март . 0| 4259 |19.03.2008 Пресата на 20 март

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads