Реклама / Ads
0| 3985 |31.10.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 1 ноември

.
Вестниците пишат за нови местни избори по Коледа (?); за сложните пазарлъци за балотажа по общините; за 50%-тното поскъпване на “Гражданска отговорност”; за щафетната учителска стачка.
 

Нови местни избори по Коледа?!, чуди се Новинар.

Възможно е провеждането на нови местни избори заради фалшификациите на изборите на 28 октомври. Политически партии поискаха вчера ново преброяване и дори касиране на изборите заради машинации с недействителните гласове. Ако изборите бъдат касирани, новите местни избори биха могли да се състоят по Коледа. Оказва се, че в София от около 400 000 гласували недействителни са гласовете на повече от 40 000 гласоподаватели. От ЦИК обясниха пред "Новинар", че в София става дума за около шест на сто недействителни бюлетини от гласовете за общински съветници и четири на сто от гласовете за кметове. Румен Овчаров от БСП обаче оспори данните на ЦИК и обясни, че партията му разполага с информация за 10 процента недействителни гласове. Той допълни, че има данни за три района в столицата, в които избиратели са се натъквали на предварително попълнени изборни книжа. Читатели на "Новинар" сигнализираха, че в определени секции в града изборните книжа са били попълнени директно с вот за единия от кандидатите, който е по-назад в листата. Така ако някой гласува за кандидат с номер, намиращ се в началото на списъка и не разгърне еднометровата бюлетина, неговият глас става автоматично невалиден.

В 162 общини текат сложни пазарлъци за балотажа, научаваме от Дневник.

Спешни срещи, дълги преговори и пресмятания на гласове - с това се занимават местните щабове на кандидат-кметове и партийните централи в дните преди втория тур на местните избори тази неделя. Според участващи в политическите пазарлъци за разменна монета се използват зам.-кметски постове, шефски постове в общинските съвети и обещания за коалиции там, където нито една партия няма мнозинство. Тази неделя на балотаж ще бъдат избрани 162-ма кметове на общини, 33-ма районни кметове и 1244 кметове на кметства.

Развод заради вот, весели Стандарт.

До развод заради вота за малко да стигнат двама съпрузи, след като се бориха един срещу друг за кметския стол в с. Веселиново. Димитър и Данка Митеви се кандидатирали за местните избори от две различни партии. Съпругът е подкрепен от ГЕРБ, а НДПС на Гюнер Тахир ударил рамо на нежната му половинка. Драмата в семейството назряла, след като Димитър отвял жена си на вота с 6:4, като всеки от съпрузите гласувал за себе си. Въпреки партийните различия двойката решила да не се развежда. И тъй като в дома им не се говори за работа, никой не издал на "опонента" си каква кампания готви и как агитира избирателите. Данка, която е секретарка в местната община, останала разочарована от популярността на мъжа си. Според нея само защото е от ГЕРБ, му спечелило 50% повече всенародна любов. Въпреки че я победил на вота, Димитър не успял да се класира дори за балотаж. Късметът не огрял и нежната му половинка. След вота Данка споделила на съседите си, че изборната борба допълнително стоплила брачното ложе и със съпруга й са по-щастливи от всякога.

Щерев ще топи НДСВ пред Европарламента, разкрива Монитор.

Жълтият депутат Атанас Щерев обмисля дали да изпрати на лидера на Алианса на либералите и демократите в Европарламента Греъм Уотсън новите "скандални" според някои царисти правила за народните представители от НДСВ, научи "Монитор". С промените в устава на парламентарната група (ПГ) на партията, предложени от Симеон Сакскобургготски законодателите от НДСВ се задължават да се придържат към решенията на политическия съвет на движението. "Защо да не му пратя на г-н Уотсън новите правила и да види какво се приема в устава на една либерална партия у нас. Сега 4 ­ 5 души ще определят какво ще се прави в една либерална партия. Целенасочено се води политика за разпад на НДСВ, защото е политически самоубиец този, който не слуша избирателите. Не искам да напускам НДСВ, но няма да спра да протестирам срещу това, с което съм несъгласен. Аз искам диалог, а ако решат да ме изключат ще се наложи да изключат доста хора. От това обаче партията няма да тръгне нагоре", коментира пред вестника Щерев, който във вторник напусна в знак на протест заседанието на ПГ на НДСВ, на което присъстваха едва 28 от общо 52-ма жълти депутати и бяха приети новите правила за царистите в парламента.

Владимир Дончев: Политиката, която водим е ретроградна, цитира Дневен Труд. 

“Побеснях от нелепите и жалки твърдения за забележителния резултат, който сме постигнали. От безцеремонния начин да ни правят на глупаци, да наричат очевидния провал – успех”, завявява в интервю за “Труд” депутатът от НДСВ Владимир Дончев. Според него НДСВ е занулено в повечето областни центрове, има някакво мижаво, нещастно участие в общинските съвети на няколко малки общински градчета. От близо 400 общинари през 2003 год. в страната, сега НДСВ има под 150. “Това е трагедия, а новото ръководство триумфира”, казва още в интервюто Владимир Дончев.

Коледната пуйка влиза в бюджета, изчислява Монитор.

Коледните пуйки, добавките към държавните заплати и пенсии за Коледа и ДМС /допълнителното материално стимулиране/ вече ще се харч от централен резерв. В него ще се трупат икономисани - заложени в бюджета, но неизхарчени пари. Досега коледните добавки бяха от отчетения бюджетен излишък. Това беше единствената новина вчера, след като МС одобри и внесе в Парламента бюджета за догодина. До сега организациите на бюджетна издръжка не получаваха пълния размер на отпуснатите по бюджет средства. Вече няма да има задържане в размер на 7-10 на сто от разходите на министерствата и ведомствата през първото тримесечие на годината, които да се харчат през последното тримесечие, обясни финансовият министър Пламен Орешарски. За сметка на това се създава за пръв път т.нар. централен резерв, като средствата в него ще бъдат около половината от заделяните при досегашния подход. Въпросният резерв ще се харчи по усмотрение и при решение на Министерски съвет през последното тримесечие на годината. Ще има и още 300 млн. лв., допълнително заделени за фискални политики. Ако въпросните средства не се изхарчат, те преминават към бюджетния излишък. Държавният бюджет 2008 ще е напрегнат като изпълнение, тъй като се предвижда ръст на приходите спрямо тази година от 25 на сто, каза още Орешарски в Народното събрание. По думите му бюджетът цели макроикономическа устойчивост и стабилно развитие. Поради предвиждания висок дефицит по текущата сметка ­ 21,9 на сто към края на следващата година, се залага бюджетен излишък в размер на 3 на сто от БВП. Това, по думите на Орешарски, ще гарантира реалното покритие на лева и стабилността на валутния курс.

Даниел Вълчев: Ще изпълним споразумението Учителската стачка става щафетна от понеделник, съобщава Дума.

Правителството няма да отстъпи от обещанията и ангажиментите, които сме поели, заяви вчера министърът на образованието и науката Даниел Вълчев. Според него няма основания правителството да отстъпва от позициите си, които са залегнали в договореностите със синдикатите, и окончателната сума от 650 лв. средна брутна заплата на учителите от първи юли 2008-а остава. Според министъра спестените средства от учителските заплати по време на стачката ще останат в сферата на образованието. Числата в бюджета отговарят съвсем точно на проекта за споразумение от петък, каза Вълчев. Той бе категоричен, че въпросът за съкращенията в образованието се решава преди всичко от общинските съвети и кметовете. Единният стандарт за издръжка на един ученик, който е различен за отделните общини и училища, ще бъде средно не по-малко от 1151 лева, обясни Вълчев. Синдикатите обаче настояват за 1381 лв. за ученик. Според министъра реалистичната прогноза била учебната година да приключи нормално. Надявам се, че след като се запознаят с това, което беше договорено между синдикатите и правителството в петък, стачкуващите ще се върнат на работа, каза просветният министър. В 12-те процента съкращения в публичния сектор, за което правителството взе решение, няма да попаднат учителите, тъй като от 1 януари те преминават към делегирани бюджети, коментира министърът на финансите Пламен Орешарски. 4,2% от БВП са напълно достатъчни, за да покрият разходите в сферата на образованието, заяви пред журналисти в Благоевград премиерът Сергей Станишев.

Собственици на вериги аптеки започнаха да ги затварят, пише Дневник. 

Промените в Закона за лекарствените средства в хуманната медицина доведоха до закриването на три от най-големите аптеки в София, съобщиха от Асоциацията на собствениците на аптеки. Причината ръководството на компанията да реши да прекрати дейността им са влезлите в сила промени в закона, според които не може един фармацевт да притежава повече от една аптека. Според асоциацията по този начин се нарушават принципите на Договора за създаване на Европейска общност за правото на свободна стопанска инициатива. Затварянето на първите три големи обекта вече е факт, но предстои закриването на още аптеки в София и в по-малките населени места, където потребителите ще останат без лекарства, смятат от асоциацията. Според тях по този начин ще бъде ликвидирана конкуренцията в бранша, което ще доведе до увеличаване на цените на медикаментите.

Върнаха лекарите в училищата, оповестява Дума.

Един проект на народната представителка от Коалиция за България д-р Ива Станкова и група депутати вчера получи “благословията” на парламента на второ четене. Промените в Закона за здравето предвиждат да се осъществява медицинско обслужване за оказване на първа помощ на деца и ученици и медицинско обслужване до пристигането на специализиран екип на спешна медицинска помощ, промоция, профилактика и рехабилитация на здравето на децата и учениците. Със Закона за държавния бюджет всяка година да се определя финансирането от държавата и общините на здравни и дентални дейности, оборудване и консумативи за съответната година в здравните и денталните кабинети в училищата, детските градини и специализираните институции за деца, открити по реда на Закона за здравето. Според Ваньо Шарков от ОДС на работния пазар липсват 4000 лекари, които да работят в училищата.

Дават “Хилд” на прокурор, известява Стандарт. 

Прокурори ще разследват дружествата на "Хилд", които работят у нас. "Хилд Асет България" ЕАД предлага на възрастни хора пожизнена издръжка и известна сума на ръка, ако те прехвърлят жилището си на компанията. Комисията за финансов надзор обаче откри, че това е грубо нарушение на българското законодателство. Ще подадем сигнал в прокуратурата и полицията, съобщи вчера шефката на комисията Ралица Агайн. Според нея "Хилд Асет България" ЕАД е извършвало застрахователна дейност, за което няма лиценз. Друго изискване за подобна дейност е компанията, която предлага ивотозастрахователна услуга, да поддържа минимален гаранционен капитал от 6,4 млн. лв. Докато "Хилд Асет България" ЕАД е доказала само 260 хил. лв. Освен това то е изцяло собственост на "Хилд България" ЕООД, притежаващо капитал от 50 хил. лв. Дори все още не е внесена цялата сума. Собственикът е физическо лице с американско гражданство. Освен това дружеството не формира и не заделя резерви, както се изисква от българските закони. Така няма гаранция, че застрахователят ще си изплаща полиците, ако изпадне в неплатежоспособност.

С 50% поскъпва “Гражданска отговорност”, информира 24 часа. 

Автозастраховката “Гражданска отговорност” при някои компании ще поскъпне с около 20 – 50 % до 2 седмици. В момента средната цена е около 100 – 110 лв. Очаква се да се покачи до 150 лв., прогнозират застрахователи. Неотдавна от Комисията за финансов надзор предупредили 6 компании, че събраната от тях премия не е достатъчна да покрие евентуалните щети. По закон тарифите трябва да са достатъчни да покрият настоящите и бъдещите щети и да осигурят финансова стабилност на компанията. Ето защо и премиите в различни компании са различни и някои дружества не планират повишение. Тенденцията на пазара като цяло обаче оттук нататък ще е за ръст.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4066 |30.10.2007 Пресата на 31 октомври . 2| 4283 |29.10.2007 Пресата на 30 октомври . 1| 4080 |24.10.2007 Пресата на 25 октомври . 0| 3922 |23.10.2007 Пресата на 24 октомври

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads