Реклама / Ads
0| 4083 |09.12.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 10 декември

.
Вестниците пишат за това, че Дянков търси пари за коледни добавки за пенсионерите; за това къде пеят Лили и фолкът.
 

Временен стоп за екоенергийния бум, описва Дневник.

България може да замрази за шест месеца проекти в начален етап за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Това съобщи вчера екоминистърът Нона Караджова. "Възникват проблеми с големия брой проекти за вятърни генератори и инсталации за производство на енергия от слънчева светлина не само заради практиката те да се осъществяват в защитените зони, но и заради изключително многото подадени молби за отчуждаване на земеделски земи" - така Караджова аргументира обмисляната мярка. Нарушения по "Натура 2000" и започналите наказателни процедури на ЕС срещу България за строителството на вятърни паркове на Калиакра без необходимите екооценки доведоха дотук, каза министърът. Земеделското министерство също отчита увеличаване на заявките за промяна на предназначението на земята за строителство на вятърни и соларни паркове, допълни тя. Сега ще се уточнява какви терени от земеделския фонд вече са определени за ВЕИ парковете. Министърът на енергетиката пък описа бума на екоенергийни проекти така: "В момента сме като в автобусна блъсканица, когато всеки с лакти опитва да влезе в автобуса, за да не го изпусне, и накрая може да бъде ударен от контрольора за това, че не е успял в блъсканицата да си купи билет." Мораториумът ще трае, докато бъде изработен планът за развитието на зелената енергетика до 2020 г. Очакванията са документът да мине през одобрението на Европейската комисия до средата на 2010 г.

Бюджет '09 ще завърши с 500 млн. лв. дефицит, установява Дневник.


До края на годината правителството ще изплати над 900 млн. лв., с които да покрие дефицита на НОИ и просрочени задължения на държавата. Заради това кабинетът ще поиска от парламента да актуализира бюджет 2009 и вместо на нула той да завърши с 500 млн. лв. дефицит (0.75% от прогнозирания брутен вътрешен продукт, или под 2% от БВП по методологията на Евростат). Това съобщи в сряда вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, който председателстваше заседанието на правителството, докато премиерът Бойко Борисов беше на заседание на Европейската народна партия в Бон. Според Дянков правителството е овладяло заложените от миналия кабинет течове, които по изчисления на ГЕРБ стигаха до 2.4 млрд. лв., и сега съзнателно си позволява отрицателно салдо, за да стимулира икономиката. Това ще стане чрез изплащане на просрочени задължения към фирми доставчици и изпълнители на обществени поръчки, ангажименти към земеделските производители и социални разходи.

Дянков търси пари за коледни добавки за пенсионерите, съобщава Новинар.

Пенсионерите може и да получат добавки за Коледа. Финансовият министър Симеон Дянков заяви, че е възложил на министерствата да отчетат какви бонуси или допълнителни заплати възнамеряват да раздадат на служителите си. В петък ведомствата трябва да са готови с доклад за това. Тогава лично министър-председателят Бойко Борисов и финансовият министър ще решат дали да вземат част от бонусите, за да бъдат дадени на пенсионерите и на социално слабите. По думите на вицепремиера има вариант и да бъдат орязани премиите на служителите. Дали пенсионерите ще получат добавки за сметка на администрацията, ще стане ясно в сряда на едно от последните заседания на кабинета за тази година. Дянков заяви, че шанс винаги имало за надбавки за пенсионерите. Държавата ще бъде щедра и към бизнеса. С промени в бюджета за 2009 г. се определя дефицит от близо 500 млн. лв. Средствата ще бъдат похарчени за разплащане към пътните фирми, както и за нуждите на здравеопазването и социалната сфера. Дянков отбеляза, че към ноември бюджетът е на излишък от 48 млн. лв.

Проектите с Русия - чакайте продължение, анализира Дневен Труд.

Днес и утре в София ще се проведе 13-ата сесия на българо-руска междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. За ръководител на българската делегация правителството определи икономическия министър Трайчо Трайков. От руска страна ще му партнира енергийният министър Сергей Шматко. Програмата е енциклопедична. Ще се обсъждат теми от търговията, енергетиката, туризма, транспорта, строителството, селското стопанство, военнотехническата сфера. Но гвоздеят на програмата ще бъдат енергийните проекти - АЕЦ “Белене”, “Южен поток” и “Бургас - Александруполис”.
Става дума за големи пари. По сметки към днешна дата - поне 4,5 млрд. евро.
Така е, защото по договора за “Белене” българската страна в лицето на държавната НЕК трябва да плати 4 млрд. евро на руския главен изпълнител “Атомстройекспорт”. През годините на изпълнението тази сума ще се индексира. За другите два проекта сметките не са така ясни, но приблизително парите също се знаят. Сухопътният участък от “Южен поток” на наша територия се очаква да струва около половин милиард евро. Страната ни в лицето на Българския енергиен холдинг ще трябва да осигури 50% от тази сума пропорционално на своите акции в бъдещата българска национална компания за “Южен поток”. Другата половина ще трябва да поеме руският съдружник “Газпром”. Стойността на целия газопровод “Южен поток” от руския бряг край Новоросийск по дъното на Черно море през България до Австрия и Италия е голяма загадка.

Винаги съм принадлежал само на журналистиката, пише в 24 часа В. Найденов.

От данните по досието ми ясно личи, че никога не съм имал нищо общо с политическата полиция на 6-о и не съм давал каквито и да било сведения за който и да било сънародник. Ясно е записано, че съм вербуван формално от контраразузнаването през септември 1983 г. Това бе задължителен ритуал за всички чуждестранни кореспонденти. Още същия месец заминах кореспондент на БТА в Москва и останах там до септември 1989 г. В Москва явно не бих могъл да развивам такава дейност. Не знам кога са ме снели от отчет - вероятно преди да се върна или скоро след това. През цялото продължение на прехода бях „разконспириран" по всички възможни медии, и то не десетки, а стотици пъти. През 1996 г. тази чест ми бе оказана от кабинета на Виденов. Никога нищо не съм отричал, винаги съм признавал, дори в един момент започнах сам да пиша по вестниците много повече от това, с което комисията по досиетата разполага. Сега всеки може да се убеди, че нищо не съм скрил. Не заради себе си, а заради в. „24 часа" искам да уверя уважаемия читател, че никога в работата ми като журналист не съм правил нищо по указание на тайните служби. Не съм преместил и една редакционна химикалка по тяхна молба. Нито преди 10 ноември, нито след това. И най-вече, в годините, в които създадох и ръководих „24 часа" - никога не съм допускал политиката на този вестник да се влияе от службите. Точно заради това бях уволнен през 1996 г. Публично известно е, че през есента на 1995 г. най-интимният съветник на Виденов, също човек от службите, се опита да ме шантажира с моето досие. Причината бе, че „24 часа" бе публикувал няколко критични за кабинета статии. Казах на този съветник, че не се страхувам от истината. Вместо да омекне, след тази случка „24 часа" засили лечебните си процедури за оня болен кабинет. Точно тази критика на „24 часа" към властта бе причината за уволнението ми през април 1996 г., както и за отнемането на моя дял от фирмата „168 часа". На събранието на съдружниците по повод моето прогонване управителят на фирмата дълго и убедително се мотивира именно с политическата линия на вестника, която го вкарвала във война с правителството. И то си беше така.

Още 6 месеца със стари лични документи, оповестява Дневен Труд.

Още шест месеца ще караме със старите паспорти - парламентът удължи с половин година вчера срока на действие на личните карти и шофьорските книжки, който изтича през 2010 г. С подобен “полувалиден” личен документ обаче няма да може да се пътува в чужбина, обясниха депутати. Според тях най-засегнати щели да бъдат хората, ходещи често в съседна Гърция с колите си. Те ще могат да преминат границата с международния си паспорт, но за да карат автомобила си, трябвало да си сменят шофьорската книжка.
Тези луди, луди идеи на КАТ-2
Знаете ли кой закон е променян 34 пъти след приемането му преди 10 години и половина. Това е българският Закон за движение по пътищата (ЗДП). Тъкмо шофьорът го понаучи - и хоп, в парламента се гласуват поправки. Паралелно с писаните членове и алинеи медиите всеки ден заливат същия този многострадален шофьор с нови и нови идеи на КАТ. Настъпва пълно объркване: кое се предлага, кое вече е прието, колко е глобата за колан, взема ли се книжката за превишена скорост и т. н. В крайна сметка шофьорът тегли една майна и тръгва да кара смело, безотговорно, дето се вика през просото. През април 2004 г. “Труд” представи няколко причудливи предложения под заглавие “Тези луди, луди идеи на КАТ”. Те бяха: глоби за дамите, които карат с токчета над 10 см; премахване на кръвната проба и алкохолът да се мери само с дрегер; конфискация за колата на родители, ако я дават на детето, което няма книжка; забрана за внос на коли, по-стари от 6 години; глоби и за спътниците на пиян... Минаха пет години и половина, нито една от тези идеи не стигна до парламента.

Къде пеят Лили и фолкът?, пита 24 часа.

Лили Иванова и фолкпевиците на “Пайнер” изтриха участията си по концерти от официалните си страници в интернет. Досега на сайта на поп иконата lili.bg можеше да се намери подробна информация къде е пяла през последната година, както и предстоящите й участия. От няколко дни това е изтрито. Нейния пример са последвали и подгонените за проверка на доходите от НАП фолкизпълнителки. “Сайтът й в момента се обновява - каза продуцентът на звездата Иван Салчев. - Ние нямаме интерес да крием датите на изявите й, как иначе ще направим реклама и ще привлечем феновете? Тя винаги първа си дава данъчната декларация и отчита всичко до стотинка.” “Счетоводителката й просто не може да насмогне да опише всичко - билети, авторски права. Дори миналата година данъчните искаха да й върнат 7000 лева надплатени, а накрая се оказа, че нашите сметки са по-точни. Ами ако бяхме ги взели?”, казва Салчев. На страницата на Преслава няма нито дума в раздела за предстоящи участия. Официалният сайт на нейната колежка Ивана е блокиран. Сайтът на Камелия също показва, че не я търсят. В официалната интернет страница на “Пайнер” вече се опитват да спестяват датите и часовете за участията на техните изпълнители. “Всичките ни участия са оповестени и рекламирани редовно в тв “Планета”. Няма никакъв смисъл да ги изтриваме от разни сайтове. Може би е интрига”, казва собственикът на “Пайнер” Митко Димитров. - Данъчните идват, виждат ни оборотите, не можем да им се сърдим. Но защо в списъка им са 13 наши изпълнители? Те ли са най-оборотните и печелившите? Може и да е така, но пък са изрядни.”

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4031 |08.12.2009 Пресата на 9 декември . 0| 4429 |07.12.2009 Пресата на 8 декември . 1| 4298 |06.12.2009 Понеделнишката преса на 7 декември . 0| 3849 |03.12.2009 Петъчната преса на 4 декември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads